Κόσμος
Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2003 16:58

ΗΠΑ: Aμφιβολίες διατυπώνει ο Τύπος για την στρατηγική

Οι ανακοινώσεις για τα πρώτα θύματα στο Ιράκ προκαλούν αμφιβολίες σχετικά με την πολεμική στρατηγική ταχείας προέλασης που έχει υιοθετηθεί, εκτιμά σήμερα ο αμερικανικός Τύπος.

«Οι υπεύθυνοι του Πενταγώνου περίμεναν τα στρατεύματα να γίνουν σχεδόν παντού δεκτά σαν απελευθερωτές», γράφει σήμερα σε κύριο άρθρο της η «Washington Post», εκφράζοντας αμφιβολίες αν οι Αμερικανοί έχουν καταφέρει «να πείσουν το στρατό και τους ιρακινούς αμάχους πως η αποχώρηση του Σαντάμ είναι αναπόφευκτη».

Οι «Νew York Times» αναφέρουν πως «η σύλληψη Αμερικανών κάνει φανερά τα μειονεκτήματα της ταχείας προέλασης, που δημιουργεί έλλειψη ασφάλειας στα μετόπισθεν».

Για την «Wall Street Journal» , η τηλεοπτική κάλυψη του πολέμου μετέτρεψε την εκστρατεία «σοκ και δέους» σε εκστρατεία «αίματος και αγωνίας».

«Το καθεστώς ανέκαμψε γρήγορα από την αρχική του σύγχυση για να επαναλάβει την τακτική της προπαγάνδας του πολέμου του Κόλπου», εκτιμά η οικονομική εφημερίδα.

Στα κύρια άρθρα των αμερικανικών εφημερίδων δεν αναφέρονται τα εκατοντάδες θύματα μεταξύ αμάχων και στρατιωτικών, για τα οποία κάνει λόγο η Βαγδάτη.