Κοινωνία
Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013 16:32

Μείωση του καπνίσματος διαπιστώνει η αρμόδια Εθνική Επιτροπή

Σημαντική μείωση του επιπολασμού του καπνίσματος και της κατανάλωσης τσιγάρων διαπιστώνεται σε όλες τις μετρήσεις από το 2007 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή για τον Έλεγχο του Καπνίσματος.

Σημαντική μείωση του επιπολασμού του καπνίσματος και της κατανάλωσης τσιγάρων διαπιστώνεται σε όλες τις μετρήσεις από το 2007 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή για τον Έλεγχο του Καπνίσματος.

Η Επιτροπή επισημαίνει ακόμη ότι παρά τη μη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας έχει μειωθεί και η ρύπανση από το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη γενικότερη μείωση του καπνίσματος αλλά και τη μεταστροφή της κουλτούρας πολλών καπνιστών που σέβονται το δικαίωμα του κάθε πολίτη να αναπνέει καθαρό αέρα σε αυτούς τους χώρους.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, 20.000 Έλληνες φοιτητές συμμετείχαν σε έρευνα γνώμης που διεξήχθη Πανελλαδικά από την Εθνική Επιτροπή σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), σύμφωνα με την οποία το 90% των φοιτητών πιστεύει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα εμφανίζεται ανεξέλεγκτη και το κράτος δεν κάνει ό,τι πρέπει για την εφαρμογή του νόμου κατά του καπνίσματος καθώς επίσης και ότι μόνο το 10% των ερωτηθέντων αντιμετώπισε δυσκολία να αγοράσει τσιγάρα κατά την παιδική ηλικία.

Στην ίδια έρευνα περισσότεροι από 10.000 φοιτητές προσυπογράφουν κείμενο και ζητούν την αναγνώριση του παθητικού καπνίσματος ως εκτεταμένης μορφής βίας στην σημερινή κοινωνία.

Οι ίδιοι φοιτητές προτείνουν επίσης την ενεργοποίηση ευρωπαϊκών μηχανισμών για την αναγνώριση του παθητικού καπνίσματος ως ζητήματος παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους τομείς, υγείας εργασίας και προστασίας της γυναίκας και του παιδιού.

Η Εθνική Επιτροπή δεσμεύεται ότι θα ενεργήσει προς κάθε κατεύθυνση ώστε η φωνή των Ελλήνων φοιτητών να μεταφερθεί σε κάθε αρμόδιο και υπεύθυνο «με την παρότρυνση να ακούσουν αυτούς τους νέους σήμερα διότι αλλιώς δεν θα έχουν τι να τους απαντήσουν αύριο».

Οι δράσεις για τη συνέχιση της μείωσης του καπνίσματος στην Ελλάδα στρέφονται σήμερα στην εκπαιδευτική διαδικασία με την ανάπτυξη και εφαρμογή μεγάλης έκτασης επιμορφωτικών προγραμμάτων στα σχολεία.