Συνέχεια στην ενδοκυβερνητική κόντρα που έχει ξεσπάσει όσον αφορά την αντιμετώπιση των ρατσιστικών φαινομένων έδωσε σήμερα το ΠΑΣΟΚ, καταλογίζοντας στη Ν.Δ. πως «κυρίως υπό τη πίεση των διεθνών αντιδράσεων, αναγκάστηκε να καταθέσει μόνη της μια εξαιρετικά προβληματική πρόταση νόμου».
Συνέχεια στην ενδοκυβερνητική κόντρα που έχει ξεσπάσει όσον αφορά την αντιμετώπιση των ρατσιστικών φαινομένων έδωσε σήμερα το ΠΑΣΟΚ, καταλογίζοντας στη Ν.Δ. πως «κυρίως υπό τη πίεση των διεθνών αντιδράσεων, αναγκάστηκε να καταθέσει μόνη της μια εξαιρετικά προβληματική πρόταση νόμου που αντιβαίνει το σύνολο της πολιτικής και νομικής επιχειρηματολογίας της».
Χαρακτηρίζει επίσης ακατανόητη και αντιφατική τη στάση που έχει τηρήσει έως σήμερα για το ζήτημα η Νέα Δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι «εγκλωβίστηκε στην άρνησή της να συμφωνήσει σε μια ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία με το πολιτικό επιχείρημα ότι δεν εναρμονίζεται με τους εκλογικούς στόχους της η μετωπική σύγκρουση με τη Χρυσή Αυγή και το νομικό ισχυρισμό ότι η ισχύουσα νομοθεσία του 1979, όπως συμπληρώθηκε, είναι επαρκής».
Το Κίνημα κατακρίνει έντονα το περιεχόμενο της πρότασης νόμου της Ν.Δ., αναφέροντας ότι σε αυτήν περιλαμβάνεται διάταξη που «αποδέχεται και αφήνει ατιμώρητο τον ρατσιστικό, ξενοφοβικό, ακόμη και απροκάλυπτα φιλοναζιστικό λόγο στην Αστυνομία και τις Ένοπλες Δυνάμεις, στα σχολεία κοκ».
«Αν δεν πρόκειται για απίστευτες προχειρότητες, τίθενται πολύ σοβαρά ζητήματα σεβασμού του Συντάγματος και του κράτους δικαίου», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα, ξεκαθαρίζεται ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να γίνει δεκτό «να προταχθεί η συζήτηση της πρότασης νόμου της Ν.Δ. που κατατέθηκε δεύτερη».
Το ΠΑΣΟΚ καλεί επίσης το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά να αντιληφθεί ότι «η ομαλή εξέλιξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας στο αντιρατσιστικό είναι προϋπόθεση για την ομαλή προώθηση του συνολικού νομοθετικού έργου της Κυβέρνησης και την αποτελεσματική συνεργασία των Κ.Ο. των τριών κομμάτων».
Τέλος, στρέφει τα πυρά του και στην αντιπολίτευση, αναφέροντας πως θεωρεί υποκριτική τη στάση της «με κάθε κόμμα να οχυρώνεται πίσω από το πρόσχημα της δικής του πρότασης».
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται και η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κινήματος, στην οποία χαρακτηρίζεται πρόχειρη και προσχηματική η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας.
Όπως αναφέρει, «το ενωτικό κάλεσμα και η δήθεν αναδίπλωση της Ν.Δ. είναι αποτέλεσμα της αντίδρασης της Ευρώπης στις κατ' ουσίαν ευρωσκεπτικιστικές θέσεις που εξέφρασε».
«Η πρόταση νόμου», συμπληρώνει, «έχει αιτιολογική έκθεση την επιστολή του Πρωθυπουργού προς το ποιητή Νάνο Βαλαωρίτη. Κάτι σαν: "Εμείς δεν είμαστε ρατσιστές. Αυτοί είναι μαύροι"».
Ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ διατυπώνει επίσης ενστάσεις για το περιεχόμενο της πρότασης.
«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί εξαιρεί το κράτος και τα όργανα του από την υποχρέωση τήρησης του νόμου που η ίδια προτείνει. Δηλαδή ένας υπουργός, ένας δάσκαλος κι ένας παπάς δικαιούνται να υποκινούν τη ρατσιστική βία κάτι που απαγορεύεται στον απλό πολίτη; Τι είναι ο ρατσισμός; Έγκλημα ή δικαίωμα για λίγους;», τονίζεται στην ανακοίνωση.