Πολιτική
Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013 19:07

Η πρόταση της ΝΔ για τον ρατσισμό

Κατατέθηκε η πρόταση της ΝΔ για τη νομοθετική αντιμετώπιση του ρατσισμού. Πρόκειται για πρόταση νόμου που περιλαμβάνει προσθήκες στο υφιστάμενο από το 1979 νομικό πλαίσιο, καθώς και τον Ποινικό Κώδικα - με σκοπό «να ενώσει την δημοκρατική κοινωνία και όχι να τη διχάσει». Προβλέπει, μεταξύ άλλων, ποινικές κυρώσεις για όσους επιδοκιμάζουν ή υποτιμούν τη σοβαρότητα των ναζιστικών εγκλημάτων, του εβραϊκού ολοκαυτώματος και των υπολοίπων γενοκτονιών που έχουν αναγνωριστεί από την ελληνική Βουλή και τα ελληνικά ή διεθνή δικαστήρια με αμετάκλητη απόφαση.

Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση της ΝΔ για τη νομοθετική αντιμετώπιση του ρατσισμού. Πρόκειται για πρόταση νόμου που περιλαμβάνει προσθήκες στο υφιστάμενο από το 1979 νομικό πλαίσιο, καθώς και τον Ποινικό Κώδικα - με σκοπό «να ενώσει την δημοκρατική κοινωνία και όχι να τη διχάσει».

Η πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας διαρθρώνεται σε τέσσερα άρθρα:

  • Το άρθρο 1, τροποποιεί το αντίστοιχο πρώτο άρθρο του ν. 927/1979, και προβλέπει φυλάκιση από 3 μήνες και έως 3 χρόνια, καθώς και χρηματική ποινή από 5.000 μέχρι 20.000 ευρώ, για όποιον υποκινεί ή προκαλεί βία και μίσος ενάντια σε άλλα πρόσωπα, για τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές και την εθνική ή εθνολογική τους καταγωγή. Η νέα διατύπωση διαφέρει από την παλιά, στο ότι βάζει στο στόχαστρό της και την ρατσιστική ή μισαλλόδοξη προπαγάνδα που ασκείται μέσω του Διαδικτύου και στο ότι προβλέπει ελάχιστες ποινές φυλάκισης και χρηματικών προστίμων, που απουσιάζουν απ' την υφιστάμενη διάταξη.
  • Το άρθρο 2 του νομοσχεδίου, τροποποιεί το αντίστοιχο δεύτερο άρθρο του ν.927/1979 και προβλέπει τις πιο πάνω ποινές και για όσους επιδοκιμάζουν, ή υποτιμούν τη σοβαρότητα των ναζιστικών εγκλημάτων, του εβραϊκού ολοκαυτώματος και των υπολοίπων γενοκτονιών που έχουν αναγνωριστεί από την ελληνική Βουλή και τα ελληνικά ή διεθνή δικαστήρια με αμετάκλητη απόφαση. Έτσι, η νομοθετική αυτή ρύθμιση, θέτει εξίσου στο στόχαστρό της τους αρνητές του Ολοκαυτώματος και εκείνους που αρνούνται την γενοκτονία των Ποντίων και των Αρμενίων, οι οποίες έχουν αναγνωριστεί από την ελληνική Βουλή. Τέτοιες ρυθμίσεις απουσιάζουν επίσης από το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο.
  • Στο ίδιο άρθρο, προβλέπονται επίσης και διοικητικά πρόστιμα από 10.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ, καθώς και αποκλεισμός από δημόσιες παροχές πάσης φύσεως, για νομικά πρόσωπα (π.χ. πολιτικά κόμματα), των οποίων οι νόμιμοι εκπρόσωποι έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για παραβάσεις των ως άνω διατάξεων.
  • Στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου, εισάγεται εξαίρεση για τα προηγούμενα άρθρα, η οποία αφορά το ίδιο το κράτος και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (στα οποία υπάγεται και η Εκκλησία) : «Οι διατάξεις των άρθρων 1 και 2 του παρόντος νόμου, δεν εφαρμόζονται ως προς το κράτος και τα όργανά του, τα ΝΠΔΔ και τα όργανά τους, και τους διεθνείς οργανισμούς δημοσίου δικαίου».
  • Τέλος, με το άρθρο 4 του νομοσχεδίου, τροποποιείται το άρθρο 79 του Ποινικού Κώδικα, με αναβαθμισμένη τη σημασία των ρατσιστικών κινήτρων ενός εγκλήματος για τα δικαστήρια που το εκδικάζουν: Ενώ στην προηγούμενη διατύπωση του άρθρου 79, η τέλεση ενός εγκλήματος με ρατσιστικά ή μισαλλόδοξα κίνητρα συνιστούσε «επιβαρυντική περίσταση», με τη νέα διάταξη το δικαστήριο επιφορτίζεται να εξετάσει ειδικά εάν η εκτέλεση της πράξης προκλήθηκε από μίσος λόγω της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών, ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής του παθόντος. Σημειώνεται επίσης, ότι από τη νέα διατύπωση απουσιάζει η αναφορά στο «μίσος λόγω διαφορετικού γενετήσιου προσανατολισμού», το οποίο συνιστά μέχρι σήμερα, «επιβαρυντική περίσταση».

Τέσσερις οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον ρατσισμό

Το πρωί οι Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ κατέθεσαν τη δική τους πρόταση νόμου για «την αντιμετώπιση των φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας», βασιζόμενη στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που έχει εκπονήσει ο υπουργός Δικιαοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, μετά την άρνηση του Μαξίμου να φέρει στη Βουλή το σχετικό νομοθέτημα.  

Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε χθες πως την ερχόμενη Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει στη Βουλή το δικό του σχέδιο αντιρατσιστικού νόμου.

Οι προωθούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τον ρατσισμό είναι πλέον συνολικά τέσσερις, καθώς κοινοβουλευτική πρωτοβουλία προανήγγειλαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, χαρακτηρίζοντας ανεπαρκές το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο.

Αιχμές αντάλλαξαν οι κυβερνητικοί εταίροι

Οι νεότερες εξελίξεις γύρω από από την αντιμετώπιση των ρατσιστικών φαινομένων προκάλεσαν το μεσημέρι νέα ανταλλαγή αιχμών μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ από τη μία και ΝΔ από την άλλη, η οποία επίσης δέχθηκε τις βολές του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ από την πλευρά του υποστήριξε πως η στάση των άλλων κομμάτων, γύρω από το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, υπηρετεί κομματικές και εκλογικές σκοπιμότητες και όχι την πραγματική ανάγκη αντιμετώπισης του ρατσισμού, του ναζισμού και της οργανωμένης έκφρασης αυτών των ιδεολογιών.

Παράλληλα εξέφρασε εκ νέου την αντίθεσή του σε κάθε σχέδιο ή πρόταση νόμου που «ενσωματώνει την αντιδραστική απόφαση – πλαίσιο της Ε.Ε., επιβάλλει την υποταγή στην ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων και το ξαναγράψιμο της ιστορίας στα μέτρα των ιμπεριαλιστών, ανοίγει το δρόμο για την ποινικοποίηση των ριζοσπαστικών ιδεών και της λαϊκής πάλης».

Με τη σειρά κατάθεσης η συζήτηση των προτάσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, οι προτάσεις νόμου που σχετίζονται με την αντιρατσιστική νομοθεσία θα συζητηθούν κατά τη σειρά που έχουν κατατεθεί.

Αυτό σημαίνει ότι πρώτα θα έρθει στην Ολομέλεια η πρόταση νόμου που συνυπογράφουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Επόμενη στη σειρά θα είναι η πρόταση νόμου της Ν.Δ. και έπεται η πρόταση νόμου που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα.

Η απάντηση της Χρυσής Αυγής

Πριν τη γνωστοποίηση του περιεχομένου της πρότασης της ΝΔ, η Χρυσή Αυγή σε ανακοίνωσή της σημείωνε πως ενώ η ίδια κατέθεσε πρόταση κατάργησης της χρηματοδότησης για όλα τα κόμματα, οι υπόλοιποι καταθέτουν πρόταση αντιρατσιστικού νόμου, «σε μια χώρα όπου ο μόνος ρατσισμός που υπάρχει, είναι αυτός κατά των Ελλήνων».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Χρυσή Αυγή, η δική της πρόταση νόμου «θάφτηκε στα συρτάρια του αρμόδιου υπουργείου», ενώ ο αντιρατσιστικός νόμος έγινε μείζον θέμα στη χώρα

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ