Κόσμος
Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2003 11:56

Ετοιμες για παροχή βοηθείας στο Ιράκ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις

To Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM), όπως και οι άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών, προετοιμάζεται ήδη για την επόμενη ημέρα στο Ιράκ, μετά τον τερματισμό του πολέμου, ώστε να σπεύσει να βοηθήσει ένα λαό με παρά πολλές ανάγκες.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν ήδη ανησυχίες για την κατάσταση στο νότιο Ιράκ, κυρίως στην περιοχή της Βασόρας, όπου οι συνθήκες ζωής επιδεινώνονται από τη μια μέρα στην άλλη, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τουλάχιστον 100.000 παιδιών.

«Κανονικά επεμβαίνουμε όταν οι μάχες σταματούν», εξηγεί ο Μάρτιν Ροστ, εκπρόσωπος του PAM στο Aμάν, αλλά για το Ιράκ θα «εισέλθουμε όταν θα πρέπει, όταν θα γίνει δυνατόν. Εξετάζουμε το χειρότερο σενάριο για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες», είπε υπογραμμίζοντας ότι είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι ανάγκες όσο οι μάχες συνεχίζονται.

«Δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος, ποιά θα είναι η κατάσταση των υποδομών και αν οι αποθήκες μας διασώζονται ακόμη», τόνισε. «Νομίζουμε ότι κατά την έναρξη των εχθροπραξιών, οι Ιρακινοί διέθεταν αποθέματα για τέσσερις με έξι εβδομάδες».

Το πρόγραμμα «πετρέλαιο αντί τροφίμων», που διακόπηκε στις 17 Μαρτίου, προέβλεπε παροχή βοήθειας για το σύνολο των 27 εκατομμυρίων κατοίκων του Ιράκ, εκ των οποίων το 60% εξαρτάται πλήρως από αυτό, σύμφωνα με τον Ροστ.

Ο αξιωματούχος της οργάνωσης διευκρινίζει ότι το Ιράκ λάμβανε μηνιαίως 430.000 τόννους τροφίμων, στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ανησυχούν ιδιαίτερα για τη δραματική κατάσταση στην οποία βυθίζεται κάθε μέρα όλο και μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού στο νότιο Ιράκ.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ εκτιμούν ότι το κρίσιμο πρόβλημα, αυτή τη στιγμή, είναι το πόσιμο νερό στην περιοχή της Βασόρας. Ο Τζέφρι Κιλ, εκπρόσωπος της UNICEF στο Αμάν προειδοποίησε ότι περισσότερα από 100.000 παιδιά στην περιοχή της Βασόρας κινδυνεύουν να πεθάνουν.

«Η UNICEF αναζητεί τρόπους με τους οποίους θα στείλει προμήθειες σε πόσιμο νερό εκτάκτως, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν», είπε. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) εκφράζει φόβους για την επίπτωση που μπορεί να έχει η έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό και πόσιμο νερό στην υγειονομική κατάσταση του πληθυσμού, η οποία μπορεί ταχύτατα να επιδεινωθεί».

Σύμφωνα με τη Φαντέλα Σαϊμπ, εκπρόσωπο της διεθνούς οργάνωσης στην ιορδανική πρωτεύουσα, οι τρείς κυριότερες αιτίες της παιδικής θνησιμότητας είναι οι αναπνευστικές νόσοι, η διάρροια και η αφυδάτωση, χωρίς να συμπεριληφθούν οι κίνδυνοι από την ιλαρά.

Ο διοικητής της επιχείρησης «Ελευθερία για το Ιράκ», Αμερικανός στρατηγός Τόμι Φρανκς δεσμεύτηκε ότι οι πόλεις του νοτίου Ιράκ θα άρχιζαν να λαμβάνουν βοήθεια από την εβδομάδα αυτή, αλλά η υπόσχεση αυτή «εκκρεμεί» καθώς υπάρχει μεγάλη ιρακινή αντίσταση στη Βασόρα.

Σε κατάσταση συναγερμού όσον αφορά την παροχή βοήθειας στον ιρακινό λαό έχουν τεθεί και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις. Οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» έστειλαν χθες από το Αμάν δύο φορτηγά με ιατρικό και χειρουργικό υλικό με προορισμό τη Βαγδάτη, όπου μια εξαμελής ομάδα τους εργάζεται εκεί ασταμάτητα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της οργάνωσης.