Κόσμος
Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2003 12:32

Ρωσία : «Παράνομη η εισβολή στο Ιράκ και καταδικασμένη σε αποτυχία»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανώφ, καταδίκασε εκ νέου σήμερα την αμερικανο-βρετανική στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ, τονίζοντας ότι «είναι παράνομη» και «καταδικασμένη σε αποτυχία».

«Δεν πρόκειται για εκδημοκρατισμό του Ιράκ, αφού πρόκειται για πλήρη καταστροφή της χώρας αυτής», τόνισε ο Ιβανώφ ενώπιον του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (ρωσική Ανω Βουλή), όπου εξέθεσε τις θέσεις της Ρωσίας όσον αφορά τον πόλεμο στο Ιράκ.

«Η Ρωσία ζήτησε από τις ΗΠΑ εξηγήσεις για το νομικό πλαίσιο της επιχείρησης, αλλά δεν έχει λάβει απάντηση», υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι το Ιράκ είναι ένα κυρίαρχο κράτος και μέλος του ΟΗΕ».

Σύμφωνα με τον Ιβανόφ, οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί κάθε φορά επικαλούνται διαφορετικούς στόχους για την επιχείρησή τους.

«Στην αρχή μιλούσαν για αφοπλισμό του Ιράκ, ύστερα για αλλαγή του καθεστώτος, τώρα μιλούν για εκδημοκρατισμό της χώρας. Με ποιό τρόπο υπολογίζουν να επιτύχουν το στόχο τους αυτόν; Με τη χρήση ενός πολύ ισχυρού όπλου το οποίο δεν έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί στην ιστορία της ανθρωπότητας;», διερωτήθηκε ο Ιβανώφ.

«Οταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση στο Ιράκ, οι ΗΠΑ και η Βρετανία μπορεί να επιχειρήσουν «να αποκαταστήσουν τη δημοκρατία» σε άλλες χώρες της αραβικής Ανατολής και σε χώρες του μουσουλμανικού κόσμου. Είναι αυτό ρεαλιστικό, στις αρχές του 21ου αιώνα;», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός.