Πολιτική
Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013 13:38

Προσθήκες στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για τον ρατσισμό από τη Ν.Δ.

Με «ορισμένες προσθήκες» στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας απαντά η Νέα Δημοκρατία στους επικριτές της, μετά την απόρριψη του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου και καλεί τα κόμματα να τις ψηφίσουν χωρίς οποιαδήποτε αναστολή.

Με «ορισμένες προσθήκες» στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας απαντά η Νέα Δημοκρατία στους επικριτές της, μετά την απόρριψη του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.

Σε σχετική ανακοίνωση επαναλαμβάνεται μεν ότι το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο για τον ρατσισμό είναι επαρκές, γνωστοποιείται ωστόσο ότι το κόμμα εισάγει σήμερα προσθήκες «με σκοπό τη συμπλήρωση και επικαιροποίησή του».

Το απόγευμα έγινε γνωστό πως η πρόταση της ΝΔ κατατέθηκε.

«Προσδοκούμε ότι όλα τα κόμματα –πλην βεβαίως της Χρυσής Αυγής– θα τις ψηφίσουν, αφού κανένας δεν μπορεί να έχει την οποιανδήποτε αναστολή για τις προσθήκες αυτές και την καταδίκη του ναζισμού», συμπληρώνει η Ν.Δ..

«Η Ν.Δ. τόνισε από την πρώτη στιγμή ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για το ρατσισμό, ο νόμος δηλαδή 927/1979 του Κωνσταντίνου Καραμανλή, είναι επαρκής για την αντιμετώπιση των φαινομένων ρατσιστικής βίας, εκτίμηση η οποία επιβεβαιώθηκε και με το σχετικό πρακτικό της ΚΕΝΕ», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

«Επισημάναμε, επίσης, ότι απαιτούνται μόνον ορισμένες προσθήκες σ' αυτό το νομοθετικό πλαίσιο με σκοπό τη συμπλήρωση και επικαιροποίησή του», συμπληρώνεται.

Οι βελτιώσεις που φέρνει η Ν.Δ. στον νόμο Καραμανλή αφορούν, μεταξύ άλλων, κυρώσεις για όσους αρνούνται τα εγκλήματα του Ολοκαυτώματος.

Με τη νομοθετική της πρωτοβουλία η Νέα Δημοκρατία είναι σε θέση να απορρίψει ενδεχόμενες αναφορές για «σύμπραξη με τη Χρυσή Αυγή», δεδομένης της πρόθεσής της να καταψηφίσει την πρόταση νόμου που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για την καταπολέμηση του ρατσισμού.

Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, απόδειξη πως πρέπει να προωθηθεί το αντιρατστιστικό νομοσχέδιο.

Την ελπίδα να καταλάβει σύντομα η Ν.Δ. ότι «στο ζήτημα της αντιμετώπισης του ναζισμού και της ξενοφοβίας δεν αρκούν οι προσθήκες» διατύπωσε η εκπρόσωπος του Κινήματος Φώφη Γεννηματά.

«Ας ελπίσουμε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αρχίσει να καταλαβαίνει -μετά και από τις αντιδράσεις- ότι είναι μεγάλο πολιτικό και θεσμικό λάθος να μην προωθηθεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο», πρόσθεσε. 

Με τη σειρά της η Δημοκρατική Αριστερά παρατηρεί πως οι προσθήκες επιβεβαιώνουν ότι «το σχέδιο νόμου για την "καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας" ήταν και είναι αναγκαίο και επιβεβλημένο».

«Από το "δε χρειάζεται νέος νόμος", η Ν.Δ. μετακινήθηκε στην κατάθεση "προσθηκών"», παρατηρεί η ΔΗΜΑΡ και καλεί τη Ν.Δ. και όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου από υπεύθυνη δημοκρατική θέση, να ψηφίσουν την πρόταση νόμου που κατέθεσε από κοινού με το ΠΑΣΟΚ.

Απάντηση με αιχμές έδωσε στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ η ΝΔ.

«Η αντιμετώπιση των νεοναζί απαιτεί πρόταση που ενώνει τη δημοκρατική κοινωνία, όχι πρόταση που έχει συνταγματικά προβλήματα, ενώ μπλέκει κι άλλα ζητήματα και αποπροσανατολίζει» σημειώνει η Νέα Δημοκρατία, σε μία σαφέστατη αιχμή για την κοινή πρόταση του νόμου που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για την καταπολέμηση του ρατσισμού.

Αφού επαναλαμβάνει πως το υπάρχον πλαίσιο χρειάζεται μόνο βελτιωτικές προσθήκες για επικαιροποίηση, απαντά στις επικρίσεις που δέχεται λέγοντας πως είναι μεγάλο σφάλμα, «αντί να νομοθετούμε ενωτικά κατά των νεοναζί, να διχάζουμε τον ελληνικό λαό». Υποστήριζει μάλιστα πως είναι φανερό ότι κατατέθηκαν προτάσεις που διχάζουν ακόμα κι εκείνους που τις υποστήριξαν.

Αναφερόμενη στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, με τις συνεχιζόμενες τριβές, σημειώνει πως «αυτή η συζήτηση κακώς πήρε τις διαστάσεις που πήρε» και τονίζει πως με την πρότασή της «μπορεί να τελειώσει ο περιττός θόρυβος και να συμπληρωθεί αυτό που χρειάζεται στο νομικό μας σύστημα επί της ουσίας».

«Η αντιμετώπιση των νεοναζί απαιτεί υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, όχι κομματικά παιχνίδια εντυπωσιασμού» καταλήγει.

Η προωθούμενη νομοθετική παράμβαση της Νέας Δημοκρατίας κατακρίνεται έντονα από τον ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει λόγο για «επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς ερασιτεχνικής φύσης» και κατηγορεί το κόμμα πως υιοθετεί την ατζέντα της Χρυσής Αυγής.

«Αδύναμη να εξηγήσει ακόμα και στους κυβερνητικούς της εταίρους την υπαναχώρησή της για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και τον ενταφιασμό του με τις ευλογίες της Χρυσής Αυγής, η Ν.Δ. επιδίδεται σε επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς ερασιτεχνικής φύσης», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, «η υιοθέτηση εκ μέρους του κυβερνητικού κόμματος της ατζέντας και των θέσεων της Χρυσής Αυγής, που εκθέτουν και διεθνώς τη χώρα, δεν κρύβεται πίσω από  προσθήκες στο υπάρχον νομικό πλαίσιο, στις οποίες σύρθηκε μεν η Ν.Δ., αλλά κάθε άλλο παρά επαρκείς είναι στη σημερινή συγκυρία για να απαντήσουν στην άνοδο της ρατσιστικής βίας».

Την ίδια ώρα με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ υποστηρίζει πως η στάση των άλλων κομμάτων, γύρω από το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, υπηρετεί κομματικές και εκλογικές σκοπιμότητες και όχι την πραγματική ανάγκη αντιμετώπισης του ρατσισμού, του ναζισμού και της οργανωμένης έκφρασης αυτών των ιδεολογιών.

Μάλιστα το Κομμουνιστικό Κόμμα επαναλαμβάνει την αντίθεσή του σε κάθε σχέδιο ή πρόταση νόμου που «ενσωματώνει την αντιδραστική απόφαση – πλαίσιο της Ε.Ε., επιβάλλει την υποταγή στην ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων και το ξαναγράψιμο της ιστορίας στα μέτρα των ιμπεριαλιστών, ανοίγει το δρόμο για την ποινικοποίηση των ριζοσπαστικών ιδεών και της λαϊκής πάλης».

Καταλήγοντας σημειώνει πως θα τοποθετηθεί αναλυτικά επί του συνόλου και των άρθρων των παραπάνω προτάσεων νόμου το αμέσως επόμενο διάστημα.

Τρεις + μία οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον ρατσισμό

Το πρωί οι Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ κατέθεσαν πρόταση νόμου για «την αντιμετώπιση των φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας», βασιζόμενη στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που έχει εκπονήσει ο υπουργός Δικιαοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, μετά την άρνηση του Μαξίμου να φέρει στη Βουλή το σχετικό νομοθέτημα.  

Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε χθες πως την ερχόμενη Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει στη Βουλή το δικό του σχέδιο αντιρατσιστικού νόμου.

Συμπεριλαμβανομένης της πρόθεσης της Ν.Δ. να καταθέσει εντός της ημέρας πρόταση νόμου με τις προσθήκες στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, οι προωθούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τον ρατσισμό είναι συνολικά τρεις.

Σχετική κοινοβουλευτική πρωτοβουλία προανήγγειλαν σήμερα και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες οι οποίοι χαρακτηρίζουν ανεπαρκές το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.

Με τη σειρά κατάθεσης η συζήτηση των προτάσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, οι προτάσεις νόμου που σχετίζονται με την αντιρατσιστική νομοθεσία θα συζητηθούν κατά τη σειρά που έχουν κατατεθεί.

Αυτό σημαίνει ότι πρώτα θα έρθει στην Ολομέλεια η πρόταση νόμου που συνυπογράφουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Επόμενη στη σειρά θα είναι η πρόταση νόμου της Ν.Δ. και έπεται η πρόταση νόμου που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα.

Η απάντηση της Χρυσής Αυγής

Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες των κομμάτων για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας έχουν προκαλέσει την αντίδραση της Χρυσής Αυγής.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ενώ η Χρυσή Αυγή κατέθεσε πρόταση κατάργησης της χρηματοδότησης για όλα τα κόμματα, οι υπόλοιποι καταθέτουν πρόταση αντιρατσιστικού νόμου, «σε μια χώρα όπου ο μόνος ρατσισμός που υπάρχει, είναι αυτός κατά των Ελλήνων».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Χρυσή Αυγή, η δική της πρόταση νόμου «θάφτηκε στα συρτάρια του αρμόδιου υπουργείου», ενώ ο αντιρατσιστικός νόμος έγινε μείζον θέμα στη χώρα.