Πολιτική
Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2003 21:06

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (26/3/2003) Μέρος 6/7

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2003

ΔΙΚΗ 17Ν

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2003

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΕΩΣ: 09:07

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Γ΄ ΜΕΡΟΣ

13:08 – 14:21

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που διακόπηκε. Έχουμε να διαβάσουμε την προκήρυξη.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Β. ΚΟΥΡΝΑΚΗΣ: Στην από 15.01.1988 προκήρυξη: Επαναστατική Οργάνωση 17Ν. Να κλείσουν αμέσως οι αμερικανικές βάσεις. Αμερικάνοι φονιάδες των λαών.

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζοντας την τακτική της συστηματικής εξαπάτησης του ελληνικού λαού άρχισε και συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τον κύριο εχθρό της, τους φονιάδες των λαών, Αμερικάνους ιμπεριαλιστές για την αιώνια παραμονή των στρατιωτικών τους βάσεων στη χώρα.

Σήμερα δεν πρόκειται να εξηγήσουμε τους λόγους και τις αιτίες της σημερινής δίκαιης ενέργειας μας. Αυτοί είναι πασίγνωστοι στον λαό μας, έχουν εξηγηθεί πάμπολλες φορές και όχι μόνο από μας. Έχουν διατυπωθεί πρόσφατα στις προκηρύξεις για τις δύο αντιμπεριαλιστικές ενέργειες μας ενάντια στα κρατικά λεωφορεία μεταφοράς των Αμερικανών μισθοφόρων φονιάδων στο Ρέντη και στο Καβούρι.

Για να μπορεί όμως ο καθένας να έχει καθαρό στο μυαλό του το μέγεθος της εξαπάτησης και να σταθμίσει ανάλογα τον σημερινό λόγο του Παπανδρέου, θα θυμίσουμε απλά τι έλεγε στη Βουλή στις 2 του Νοέμβρη του ’83 στη συζήτηση για τη συμφωνία για τις βάσεις που είχε υπογράψει τότε η Κυβέρνηση.

Έλεγε λοιπόν ο Παπανδρέου. Το ερώτημα είναι: συμφωνία απομάκρυνσης ή παραμονής; Και το ερώτημα το έχουν θέσει και οι δύο παρατάξεις που αντιπολιτεύονται το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. Η απάντηση, αγαπητοί φίλοι, είναι ότι είναι συμφωνία για την απομάκρυνση των βάσεων.

Υπάρχει πολιτική βούληση της Κυβέρνησης, που προκύπτει σαφέστατα από δηλώσεις και ανακοινώσεις, ότι εννοούμε πως σε 5 χρόνια τερματίζεται η παρουσία των βάσεων. Αυτό που έχει σημασία είναι η πολιτική βούληση του λαού μας και της Κυβέρνησης του και η βούληση αυτή είναι ότι οι βάσεις φεύγουν σε 5 χρόνια.

Ο τότε Υφυπουργός Εξωτερικών Καψής δήλωνε στην Βουλή στην ίδια συζήτηση το ‘88: «θα είμαστε εμείς Κυβέρνηση κι εμείς θα κλείσουμε τις βάσεις›.

Τέλος, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Καζάζης δήλωνε: «εμείς έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι βάσεις δεν εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον› και εξηγούσε ότι το άρθρο 12 στη συμφωνία του ’83 καθορίζει με κρυστάλλινη διαύγεια ότι η συμφωνία αυτή είναι συμφωνία απομάκρυνσης των βάσεων σε ορισμένο χρόνο. Η διατύπωση της δεν επιδέχεται ούτε άλλη ερμηνεία, ούτε παρερμηνεία.

Δεν νομίζουμε λοιπόν ότι μπορεί να υπάρξει ούτε ένας Έλληνας πέρα από τους γνωστούς πληρωμένους κονδυλοφόρους, που να δίνει κάποια βάση στα σημερινά φληναφήματα του Παπανδρέου για να δικαιολογήσει τις διαπραγματεύσεις.

Έτσι αποφασίσαμε να χτυπήσουμε με ισχυρή βόμβα έναν από τους σημαντικούς πράκτορες της CIA, τον Τζ. Κάρος, που είναι ένας από τους καθοδηγητές, μπόσηδες της ελληνικής κοινωνίας. Δουλεύοντας πίσω από την κάλυψη του ειδικού στη δίωξη των ναρκωτικών, ο πράκτορας αυτός κυκλοφορεί με μια από τις καλύτερες παραλλαγές - καλύψεις, μπεζ MERCEDES θωρακισμένη με ελληνικές πινακίδες ΥΑΚ 6426.

Σαν πράκτορας της CIA, είναι συνυπεύθυνος για όλα τα εγκλήματα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού ενάντια στην χώρα μας. Οι δίκαιες αυτές λαϊκές ενέργειες θα συνεχιστούν όπως εξηγήσαμε στην προηγούμενη προκήρυξή μας μέχρις ότου εγκαταλείψει το έδαφος μας ο τελευταίος Αμερικάνος μισθοφόρος στρατηγός και κλείσουν όλες οι βάσεις και μέχρις ότου εγκαταλείψει το κυπριακό έδαφος ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης, αφού είναι γνωστό ότι ο κύριος υπεύθυνος για την εισβολή και την σημερινή τούρκικη κατοχή του 40% του κυπριακού εδάφους είναι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός.

Ελλάδα, Τουρκία, Παλαιστίνη, Αμερικανός δεν θα μείνει. Αμερικανοί ιμπεριαλιστές δεν σας θέλει ο λαός, πάρτε τις βάσεις και μπρος. Έξω οι βάσεις, έξω τα πυρηνικά, έξω από το ΝΑΤΟ. Για την λαϊκή εξουσία και τον σοσιαλισμό ο αγώνας συνεχίζεται.

Επαναστατική Οργάνωση 17Ν

Αθήνα, 15.1.88.

Επαναστατική Οργάνωση 17Ν με χρονολογία 22.1.88.

Ανακοίνωση. Η Επαναστατική Οργάνωση της 17Ν αποφάσισε να χτυπήσει με βόμβα τον Τζ. Κάρος, πράκτορα της CIA, που καθοδηγεί μαζί με άλλους πράκτορες την Ελληνική Αστυνομία και μένει σε βίλα στην Φιλοθέη στην γωνία Γράμμου, Βίτσι και Βενιζέλου.

Έτσι, κομάντος της Οργάνωσης τοποθέτησε την ισχυρή βόμβα σε καλάθι αχρήστων του Δήμου που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2-3 μ. από την πόρτα της βίλας απ’ όπου μπαίνει ο πράκτορας.

Η βόμβα ήταν ρυθμισμένη για να πυροδοτηθεί με τηλεχειρισμό μόλις ο πράκτορας θα έβγαινε από το θωρακισμένο αυτοκίνητο του με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπήρχε κανένας πεζός γύρω και ότι δεν θα περνούσε τροχοφόρο από την Γράμμου-Βίτσι,, όπου βρίσκεται το καλάθι αχρήστων. Η βόμβα δεν υπήρχε περίπτωση να πυροδοτήσει άλλη εκπομπή, είχε παράσιτα..

Πράκτορες της Ασφάλειας της ΚΥΠ που βρίσκονται κοντά για να καλύπτουν τη βίλα του αμερικάνικου πράκτορα ή πιθανότερα για να παρακολουθούν την παρακείμενη πολυκατοικία των Βούλγαρων διπλωματών, αντιλήφθηκαν τις κινήσεις των συντρόφων μας και ανακάλυψαν τη βόμβα. Έτσι η πυροδότηση της ή το πάρσιμο της ήταν πια αδύνατο.

Αργότερα τηλεφωνήσαμε στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ› δίνοντας την πληροφορία για την ύπαρξη της βόμβας για να εμποδίσουμε οποιαδήποτε ενδεχόμενη προβοκάτσια της Ασφάλειας και της CIA με ενδεχόμενα θύματα.

Οι ενέργειες αυτού του τύπου, δηλαδή με βόμβες ενάντια στους πράκτορες της CIA, έγιναν αναγκαίες από τη στιγμή που το σύνολο της και ιδιαίτερα οι σημαντικότεροι που καθοδηγούν σαν πραγματικά αφεντικά την Ελληνική Αστυνομία, τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και τις ελληνικές Μυστικές Υπηρεσίες, κυκλοφορεί με θωρακισμένα αυτοκίνητα με ελληνικές πινακίδες που τις έχει παραχωρήσει δουλικότατα η Κυβέρνηση για να τους προστατεύσει. Τα αυτοκίνητα αυτά είναι ευδιάκριτα στο καθένα από τα χοντρά τους τζάμια.

Και επειδή οι δίκαιες αυτές λαϊκές αντιμπεριαλιστικές ενέργειες θα συνεχιστούν μέχρις ότου ο τελευταίος Αμερικάνος πράκτορας εγκαταλείψει το ελληνικό έδαφος, θα πρέπει ο καθένας να αποφεύγει να βρίσκεται ακριβώς δίπλα σε τέτοια αυτοκίνητα στο μέτρο βέβαια του δυνατού γιατί πάντα υπάρχει ένα πολύ μικρό ρίσκο παρ’ ότι εμείς παίρνουμε όλα τα δυνατά μέτρα για να μη χτυπηθεί σοβαρά κανείς τρίτος.

Αποφασίσαμε τέλος να στείλουμε στον Τύπο την πολιτική προκήρυξη με την οποία θα διεκδικούσαμε την ευθύνη της ενέργειας. 17Ν›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συνεχίζουμε.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Η υπόθεση την οποία εξετάσαμε και ολοκληρώσαμε μόλις τώρα, έχει την εξής ιδιομορφία: ότι κάποια μέλη της 17Ν αποφασίζουν να βάλουν μια βόμβα να σκοτώσουν κάποιον Αμερικάνο και την ώρα της εκτέλεσης ακριβώς για τους Χ λόγους επειδή ήταν άλλοι άνθρωποι κοντά στην βόμβα και πιθανώς είχαν αντιληφθεί και την ίδια την βόμβα, αποφασίζουν να μη την πυροδοτήσουν.

Ο δικός μου εντολέας κατηγορείται σ’ αυτή την υπόθεση ως συνήθως σε όλες τις υποθέσεις ότι τους προκάλεσε την απόφαση, ότι εκπόνησε το σχέδιο της ενέργειας, ότι επέβλεψε την υλοποίηση της ενέργειας κ.ο.κ. Αυτό που συγκροτεί την ηθική αυτουργία.

Αυτό που αναδεικνύεται από εδώ όμως είναι ότι δεν επαληθεύεται η σχέση υποκινητή και υποκινούμενου, δηλαδή η σχέση ενεργούμενου του εκτελεστή αυτής της συγκεκριμένης Οργάνωσης, για τον απλούστατο λόγο ότι αυτή η ενέργεια εδώ μας αποδεικνύει το ότι τα ίδια τα μέλη της Οργάνωσης τα οποία αποφάσισαν και υλοποίησαν μια τέτοια ενέργεια, αποφάσισαν και την ακύρωση της.

Γιατί δεν μπορούμε να πούμε βεβαίως ότι ο υποκινητής τους είχε δώσει και εντολές να την ακυρώσουν την ενέργεια εκεί επιτόπου την ώρα που συνέβαινε το γεγονός. Αυτό νομίζω ότι καταρρίπτει τη συλλογιστική του υποκινητή αρχηγού προς τα μέλη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η κα Ελένη Ιωσηφίνα Αθανασιάδη. Ελάτε κα Αθανασιάδη. Κύριε Λυκουρέζο εκπροσωπείτε; Χωρίς να ορκιστείτε γιατί ζητάτε χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.

Τι σχέση είχατε με τον θανατωθέντα;

Ε. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ: Σύζυγος του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλω να μου πείτε τι γνωρίζετε γι’ αυτό το συμβάν. Σας θυμίζω 1η Μαρτίου του 1988. Ήταν στο σπίτι, έφυγε, πως έγινε για πέστε μου. Ήταν πρωί, έτσι;

Ε. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ: Ναι. Κάθε πρωί έφευγε στις 7.30. Γύρω στις 8 παρά με πήρε κάποια τηλέφωνο και μου είπε «ακούω στο ραδιόφωνο Αλέξανδρος Αθανασιάδης πυροβολήθηκε›. Πήρα αμέσως εγώ το γραφείο του γιατί συνήθως στις 8 ήταν στο γραφείο του πια και ρώτησα τη γραμματέα του «είναι ο δικός μου;› Μου είπαν ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το γραφείο του που ήταν;

Ε. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ: Αμαλίας. Στο Ίδρυμα Μποδοσάκη – Αθανασιάδη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήταν βιομήχανος;

Ε. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ: Όχι ο ίδιος, ο θείος του Μποδοσάκης – Αθανασιάδης, ο οποίος και δεν ζούσε πια. Ο άντρας μου ήταν διευθύνων σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής των εταιρειών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οι οποίες εταιρείες τι αντικείμενο είχαν; Την παραγωγή ?

Ε. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ: Υπήρχαν μεταλλεία στην Βόρειο Ελλάδα, λιπάσματα. Κάτω από την εταιρεία λιπασμάτων υπήρχαν κι άλλες εταιρείες, οινοπνευμάτων ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήταν δηλαδή ένας γνωστός επιχειρηματίας εκείνη την εποχή, έτσι;

Ε. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ: Τις διεύθυνε αυτές τις επιχειρήσεις. Δεν ξέρω αν ξέρετε ότι πριν από τον θάνατο του ο Μποδοσάκης – Αθανασιάδης επειδή είχε μόνο ανίψια και όχι παιδιά έφτιαξε τις επιχειρήσεις του κάτω από ένα ίδρυμα. Αυτό το ίδρυμα είναι προς την παιδεία και εξακολουθεί και είναι και τη νοσηλεία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και το Ίδρυμα κρατάει τα ηνία όλων αυτών.

Ε. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ: Κρατούσε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σήμερα; Όχι;

Ε. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ: Μετά από τον θάνατο του ανδρός μου σιγά – σιγά έκλεισαν, πούλησαν, διαλύθηκαν αυτές οι εταιρείες και υπάρχει μόνο το ίδρυμα το οποίο ίδρυμα εξακολουθεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάθατε ποιοι σκότωσαν τον σύζυγο σας;

Ε. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ: Έχω ακούσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπήρξε μια προκήρυξη που ανέλαβε κάποιος, κάποια ομάδα, κάποια Οργάνωση;

Ε. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ: Η 17Ν. Έβαλαν μια προκήρυξη πάνω στο σώμα του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είχε τίποτα προειδοποιήσεις;

Ε. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ: Ναι. Γενικά τους τελευταίους μήνες οπλοφορούσε με άδεια οπλοφορίας, οδηγούσε πάντα με το όπλο του δίπλα. Τον τελευταίο μήνα ειδοποιήθηκε από κάποιον πρώην συνεργάτη του από το καλυκοποιείο, γιατί το καλυκοποιείο το είχαν κρατικοποιήσει, γι’ αυτό λέω πρώην συνεργάτη του καλυκοποιείου.

Ήταν στρατηγός, Μανιάκης λεγόταν. Του είπε «θέλω να σε πάω κάπου›. Αυτό ήταν 3 εβδομάδες πριν από τον θάνατο του. «Θέλω να σε πάω κάπου που θέλει κάποιος να σου μιλήσει›. Τον συνόδεψε αυτός ο Μανιάκης -αυτός ήταν και πρώην συνεργάτης του και φίλος του, μεγαλύτερος σε ηλικία - σε κάποιον Έλληνα - δεν θυμάμαι να σας πω το όνομα του, αλλά το είχα δηλώσει τότε - σε κάποιον Έλληνα ήρωα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δηλαδή μεγαλύτερος πολύ από τον άντρα μου και γνωστός τότε ως ήρωας στην Αντίσταση και στην Κατοχή.

Είχε κιόλας πολύ συνεργαστεί τότε με τους ¶γγλους, με την Intelligence Service, φυγάδευαν ¶γγλους στην Κρήτη κι αυτά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, ναι τότε εκείνη την εποχή, Μέση Ανατολή κλπ.

Ε.ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ: Αυτός ο άνθρωπος που δεν θυμάμαι το όνομά του, του είπε, «είσαι σε πάρα πολύ μεγάλο κίνδυνο και σου το λέω, το ξέρω και κάνε ότι νομίζεις›. Εγώ ήξερα από εκείνη την ημέρα, - δεν μου το είπε αυτό το έμαθα μετά από το θάνατό του – ότι δεν μας ξαναπήρε, ούτε εμένα, ούτε τα παιδιά μέσα στο αυτοκίνητό του, είχε κάποιον οδηγό τον οποίον δεν ξαναπήρε μέσα στο αυτοκίνητό του και πήγαινε μόνος του. Και εγώ επειδή κατάλαβα, είχε βάλει και κάτι καθρέφτες περισσότερους για να βλέπει τριγύρω, κατάλαβα έτσι ότι κάτι γίνεται και μάλιστα του είχα πει, γιατί δεν προσέχεις, γιατί παίρνεις τα σκυλιά και πηγαίνεις στα βουνά και περπατάς;

Μάλιστα μου είχε απαντήσει ότι, «μα αυτοί οι άνθρωποι δεν θα έρθουν ποτέ κρυφά στα βουνά να σκοτώσουν, γιατί θέλουν να επιδεικνύουν τον τρόπο που σκοτώνουν και θα το κάνουν πάντα μπροστά σε κόσμο και πάντα θα σε κοιτάξουν στα μάτια για να σου δείξουν ότι εμείς είμαστε›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έτσι σας είπε;

Ε.ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ: Ναι. Και άμα του είπα, να φύγουμε για λίγο καιρό εφόσον σε βλέπω ότι σε κίνδυνο, να φύγουμε για λίγο καιρό και να έρχεσαι για τα Συμβούλια του Ιδρύματος και αυτά μου είπε, «ένας καπετάνιος δεν εγκαταλείπει το πλοίο του την ώρα που βυθίζεται.›

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πόσο ετών ήταν το χρόνο του συμβάντος;

Ε.ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ: Ήταν 58 ετών, θα γινόταν 59 το Σεπτέμβριο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήταν νέος άνθρωπος.

Ε.ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ: Ήταν πολύ νέος και νέος στη ψυχή και είχε πολλά να προσφέρει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν λάβουμε υπόψη το μέσο όρο της ζωής που είναι 78 εδώ στην Ελλάδα, στη χώρα αυτή την ευλογημένη, είχε άλλα 20 χρόνια?

Ε.ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ: Και είχε μια πολύ καλή υγεία και ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος προσέφερε, μέσω του Ιδρύματος, υποτροφίες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο παραπάνω και λυπάμαι πάρα πολύ και για σας που υποβάλλεστε σήμερα σ’ αυτή την ταλαιπωρία. Κύριε Εισαγγελεύ έχετε ερώτηση;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δυο πράγματα. Το ένα είναι, αυτό το πρόσωπο το σημαντικό του είπε ότι βρίσκεσαι σε κίνδυνο. Αυτό τι σημαίνει; Ότι ήξερε;

Ε.ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ: Ότι από κάποιον ήξερε. Έτσι το βλέπω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Και ασφαλώς, αφού από κάποιον ήξερε, αυτή η απόφαση για δολοφονία του άντρα σας, είχε ληφθεί από;

Ε.ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ: Εγώ πιστεύω ότι είχε ληφθεί ίσως και ένα χρόνο πριν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Από ποιόν;

Ε.ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ: Από ποιόν ή γιατί το πιστεύω;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τι πιστεύετε, τι ξέρετε; Τους κατηγορουμένους τους ξέρετε, τους βλέπετε?

Ε.ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ: Ένα χρόνο πριν κάθε πρωί την ίδια ώρα, ήταν γύρω στις 8 παρά τέταρτο και ήταν αφού είχε φύγει ο άντρας μου, χτυπούσε το τηλέφωνο, κάθε πρωί. Το σήκωνα και μου το κλείνανε, μάλιστα μαλακά μου το κλείνανε Ήταν πάντα ο ίδιος άνθρωπος που το έκλεινε. Δεν μπορώ να πω ότι ήταν οπωσδήποτε αυτοί οι άνθρωποι. Αλλά μετά, επειδή άκουσα ότι το ίδιο γινότανε και αλλού, πολύ καιρό πριν να γίνει κάποιος φόνος – μιλώ για τον Μπακογιάννη.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εγώ σας ρωτώ το εξής, το ότι κάποιος, αυτό που είπατε, πληροφορήθηκε αυτό που επρόκειτο να συμβεί, αυτό σημαίνει ότι διέρρευσε έτσι δεν είναι;

Ε.ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ: Ναι διέρρευσε, η πληροφορία ναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Διέρρευσε αυτή η απόφαση για θανάτωση, πάρθηκε μια απόφαση από κάποιους.

Ε.ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ: Ναι, ναι.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Απαντά με ένα «ναι› η μάρτυρας, δε νομίζω ότι είναι έτσι.

ΕΙΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όλοι έχουν ακούσει αυτό εκτός από εσάς. Μόνο εσείς δεν το ακούσατε. Εάν προσέχατε τί είπε σε ερώτηση του κ. Προέδρου δεν θα είχατε απορία.

(Διαλογικές Συζητήσεις)

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κυρία μάρτυς, αυτό σημαίνει λοιπόν, ότι αυτή η απόφαση είχε γνωστοποιηθεί και είχε διαρρεύσει. Αυτό λέει η λογική.

Ε.ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ: Έτσι πιστεύω και εγώ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μάλιστα, πάει αυτό λοιπόν. Το δεύτερο: Από το θάνατο του άντρα σας η εθνική οικονομία τι λέτε, κέρδισε, έχασε;

Ε.ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ: Πιστεύω ότι έχασε. Διότι οι εταιρείες όλες αυτές οι οποίες κρατιόντουσαν και τις διοικούσε ο άντρας μου, σιγά – σιγά σβήσανε. Και πολεμούσε να τις κρατήσει, γινόταν μεγάλη προσπάθεια. Πολλοί, χιλιάδες εργάτες έμειναν χωρίς δουλειά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶λλη ερώτηση από της έδρας;

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία μάρτυς για πείτε μου, μάθατε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε αυτή η ανθρωποκτονία; Από πόσους, σε ποιο μέρος και από πού τα μάθατε αυτά;

Ε.ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ: Κατέβαινε την Κηφισίας, κάπου κοντά στο ύψος του Κολεγίου επί της Κηφισίας, υπήρχε ένα κόκκινο φανάρι στο οποίο σταμάτησε. Δεξιά του έτυχε και σταμάτησε και κάποιος γνωστός του και φίλος με τον οποίο έπαιζαν τένις συχνά μαζί, Παπαρούνης λέγεται, και μιλούσαν από τα παράθυρα οι δυο τους. Πέρασε μια μοτοσικλέτα, ήρθε από πίσω μια μοτοσικλέτα, σταμάτησε ανάμεσα στα δυο αυτοκίνητα, του ανδρός μου ήταν αριστερά, του κ. Παπαρούνη δεξιά και ήταν μια μοτοσικλέτα με δυο ανθρώπους, μπροστά ήταν κάποιος ο οποίος φορούσε κάσκα, πίσω -από ότι είχα ακούσει, γιατί δεν ήμουν εκεί- ήταν κάποιος ο οποίος φορούσε απλώς μια τραγιάσκα. Αυτός που ήταν πίσω έσκυψε, είπε «Αθανασιάδης› και εκείνη την ώρα ο άνδρας μου πήρε το πιστόλι του, προσπάθησε και αυτός να αμυνθεί. Του χτυπήσανε πρώτα το μπράτσο, έπεσε το πιστόλι και μετά τον χτυπήσανε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απ’ ότι ξέρω δεν υπάρχει τίποτε άλλο. Η πολιτική αγωγή παρακαλώ; Δεν θέλετε να ρωτήσετε. Η υπεράσπιση; Καμία ερώτηση.

Ε. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ: Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Δημήτριος Παπαρούνης. Παρακαλώ κ. Λυκουρέζο.

Α. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή ο κ. Παπαρούνης βρίσκεται εκτός Αθηνών και γυρίζει το απόγευμα....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλά δεν πειράζει. Μπορούμε να συνεχίσουμε. Λέμε «απόντα› τώρα.

Α. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Είναι ουσιώδης μάρτυρας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπα όχι εγώ; Πάντοτε και άλλη μέρα να έρχονται οι μάρτυρες, απ’ ότι βλέπετε.

Α. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Αύριο το πρωί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απλώς δεν είναι εδώ ο άνθρωπος. Ο κ. Ευάγγελος Στάμος, απών. Ο κ. Κυριάκος Ζέκος, απών. Η κα Αλεξάνδρα θυγάτηρ Αλεξάνδρου Αθανασιάδη, παρούσα. Είναι πολιτικώς ενάγουσα; Ναι. Η κόρη του είναι. Ας έρθω εδώ εφόσον είναι παρούσα. Ο πατέρας σας;

Α. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ: Ο Αλέξανδρος Αθανασιάδης, πατέρας μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς βέβαια δεν ήσασταν μπροστά στο θάνατο για να μας πείτε τις συνθήκες.

Α. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι μάθατε όμως;

Α. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ: Με πήρε η γραμματέας του το πρωί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήσασταν στο σπίτι σας;

Α. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ: Ήμουν στο σπίτι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με την μαμά μαζί;

Α. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ: Όχι, με τον άνδρα μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με τον σύζυγό σας.

Α. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ: Και μου είπε ότι είχε πυροβοληθεί ο πατέρας μου και ότι ζούσε ακόμα και να πάω στο νοσοκομείο. Πήγα και πήρα τη μητέρα μου μαζί με τον σύζυγό μου και πήγαμε στο νοσοκομείο που ακόμα ζούσε. Περιμέναμε έξω από το χειρουργείο όπου μας είπαν ότι πέθανε κάποια στιγμή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν προλάβατε δηλαδή να μιλήσετε καθόλου.

Α. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ: Δεν πρόλαβα να τον δω καθόλου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για τις συνθήκες θανάτου μάθατε από κανέναν που να ήταν μπροστά, να τα είδε;

Α. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ: Εγώ προσωπικά δεν έμαθα, όχι. Ξέρω ότι χτυπήθηκε, ότι είχε τις αισθήσεις του, ότι προσπάθησε κι αυτός να γυρίσει το αυτοκίνητό του να τους σταματήσει. Δεν τα κατάφερε και κάποια στιγμή βρέθηκε ένα ταξί και τον βάλανε και τον πήγαν στο ΥΓΕΙΑ. Αλλά είχε τις αισθήσεις του μέχρι που έφτασε στο ΥΓΕΙΑ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είχε πληγεί όμως σε σοβαρά σημεία.

Α. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ: Ναι. Τον πυροβόλησαν πέντε φορές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μπόρεσε να το ξεπεράσει. Αυτός ξέρετε αν είχε πιστόλι μαζί του, περίστροφο;

Α. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ: Οπλοφορούσε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είχε άδεια οπλοφορίας;

Α. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ: Είχε άδεια οπλοφορίας. Θυμάμαι μεγαλώνοντας ότι πολλά χρόνια και είχε το πιστόλι μαζί. Πιστεύω ότι και ο ίδιος προσπάθησε να τους σταματήσει αλλά δεν τα κατάφερε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας είχε ποτέ εκφράσει φόβους ότι κινδυνεύει η ζωή του; Είχατε καταλάβει εσείς κάτι τέτοιο;

Α. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ: Εγώ μεγαλώνοντας ήξερα ότι ήταν σε κάποια λίστα, 17Ν. Δεν μου είπε πει ο ίδιος τίποτα αλλά κάπως το ήξερα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από πού το ξέρατε;

Α. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ: Δεν ξέρω πώς το ήξερα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μπορείτε να αναπλάσετε τώρα πώς το είχατε μάθει;

Α. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ: Δεν μπορώ να θυμηθώ αλλά είναι κάτι το οποίο ήταν μέσα στη ζωή μου μεγαλώνοντας και θυμάμαι ότι οπλοφορούσε γι αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχετε κάτι να μας πείτε που θέλετε εσείς για να διευκολύνει την απόδειξη εδώ, να βοηθήσει το Δικαστήριο να βρει την αλήθεια;

Α. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ: Εγώ το μόνο που έχω να σας πω είναι ότι λάτρευα τον πατέρα μου. Ήταν ένας καταπληκτικός άνθρωπος και ελπίζω να μας βοηθήσετε να τιμωρηθούν αυτοί οι άνθρωποι δολοφόνοι του όσο πρέπει. Δεν έχω τίποτα να σας πω άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκφράζω συμπάθεια και λύπη, αλλά εδώ ξέρετε πρέπει να είμαστε τελείως μη φορτισμένοι συναισθηματικά και να ψάχνουμε να βρούμε, αν πράγματι οι συγκεκριμένοι που κατηγορούνται έκαναν αυτό.

Α. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ: Αν πράγματι είναι, ελπίζω να τιμωρηθούν όσο πρέπει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μόνο αυτό. Και να είστε βέβαιη ότι δεν μπορεί το Δικαστήριο να πράξει άλλως. Δεν είναι βούληση του Δικαστηρίου το α ή το β. Είναι υποχρέωση του Δικαστηρίου.

Α. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ: Εύχομαι να μην ξαναπεράσει κανείς αυτά που έχουμε περάσει εμείς σαν οικογένεια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όσο υπάρχουν άνθρωποι όμως; Ερωτήσεις ο κ. Εισαγγελεύς μήπως έχει; Από την Έδρα κάποιος άλλος; Η πολιτική αγωγή; Η υπεράσπιση; Όχι. Ο κ. Δημήτριος Μερκούρης. Μας λείπουν όλοι κ. Λυκουρέζο οι μάρτυρες; Δεν τους έχετε δει εσείς.

Α. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Μόνο τον κ. Παπαρούνη ξέρω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μόνο τον κ. Παπαρούνη ξέρετε. Εντάξει, απών. Τον κ. Παπαρούνη εν πάση περιπτώσει επιφυλασσόμαστε. Αλλά οι άλλοι τι γίνανε; Έχουν κληθεί, δεν έχουν; Έχουν να καταθέσουν, ήσαν αυτόπτες;

Α. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Εκτός του κ. Παπαρούνη κανένας εκ των μαρτύρων δεν εκλήθη ή δεν κατέθεσε στον κ. Ειδικό Ανακριτή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχει καταθέσει.

Α. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Κανένας. Μόνο ο κ. Παπαρούνης έχει καταθέσει στον κ. Ειδικό Ανακριτή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Δημήτριος Μερκούρης, άγνωστος και άγνωστος είναι και ο κ. Ζέκος. Έχουμε εδώ πέρα βεβαιώσεις.

Α.ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν το έχω σημειώσει εγώ αλλά βλέπω υπάρχει ένας κύκλος από τον κ. Γραμματέα που σημαίνει ότι ήταν εδώ. Και τι έγινε τώρα αυτός, πού θα τον βρούμε; ¶μα έρθει φυσικά θα τον εξετάσω. Αλλά το ζήτημα τι να κάνω τώρα γιατί μου γράφει εδώ πάνω «άγνωστος›; Καλούμε τον κ. Δημήτριο Μερκούρη και φαίνεται ότι μετά ταύτα τον βρήκανε.

..........: Μετά ταύτα τον βρήκανε και ήρθε όταν αναγνώσατε τον κατάλογο τον μαρτύρων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επομένως ας είναι αύριο εδώ, όποιος μπορεί να ειδοποιήσει και το λέω και να το ακούνε και προς τα έξω, ότι θέλω να είναι οι μάρτυρες. Δεν πειράζει αν δεν είναι σήμερα. Μπορούμε να τους καλέσουμε. Οπότε δεν έχουμε άλλο μάρτυρα. Μπορούμε να αναγιγνώσκουμε τα έγγραφα. Η έκθεση νεκροψίας – νεκροτομής. Οι εκθέσεις αυτοψίας των Αστυνομικών και ένα έγγραφο και η προκήρυξη. Αναγιγνώσκεται η έκθεση νεκροψίας και νεκροτομής του ιατροδικαστή.

Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Υπάρχουν μάρτυρες που είναι εκτός Αθηνών και πρέπει να συμβάλλουμε στη διαδικασία και πρέπει να τους καλέσουμε εγκαίρως. Πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι θα είναι και πότε θα εξεταστούν. Μπορεί να παραμείνουν και 4 – 5 μέρες εδώ. Πρέπει να ξέρουμε περίπου πόσες μέρες θα παραμείνουν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κοιτάξτε, είναι όλα άδηλα απ’ ότι βλέπετε. Καταβάλετε προσπάθεια από τους παράγοντες βλέπω.

Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Αυτό συζητούσαμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αρκεί να βρίσκονται όμως γιατί είναι και δύσκολο τώρα εμείς να ψάχνουμε τώρα.

Ιατροδικαστική έκθεση του Ιατροδικαστή κ. Κοτσάφτη. «Εξετάστηκε ο Αθανασιάδης, το πτώμα του Αθανασιάδη Αλέξανδρου του Ιορδάνη και της Αλεξάνδρας, Εκάλης κλπ. Απεβίωσε 11:00΄ώρα 1/3/88 στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ συνεπεία πολλαπλών τραυμάτων›.

Νεκροψία. «Πύλη εισόδου βλήματος πυροβόλου όπλου διαμέτρου 1,3 εκατοστά του μέτρου επί του άνω τριτημορίου του δεξιού βραχίονος. Επί του άνω τριτημορίου του έσω επιφανείας του αυτού βραχίονος διαπιστώθη πύλη εξόδου. Φωτογραφία Νο 1. Η αυτή βολίδα προκαλεί νέα πύλη εισόδου επί της έξω επιφανείας του δεξιού ημιθωρακίου επί της μεσότητος της οσφύος διαπιστούται η πύλη εξόδου.

3) Πύλη εισόδου δια βλήματος πυροβόλου όπλου διαμέτρου 1,3 εκατοστών του μέτρου επί κάτω τριτημορίου της έξω επιφανείας του δεξιού βραχίονος επί του κάτω τριτημορίου της έσω επιφανείας του αυτού βραχίονος διαπιστούται η πύλη εξόδου.

4) Η αυτή βολίδα προκαλεί νέα πύλη εισόδου επί της έξω επιφανείας του δεξιού ημιθωρακίου. Επί της οσφύος παρατηρείται η χειρουργική τομή εξαγωγής βολίδος η οποία βρίσκεται υποδερματικώς.

5) Πύλη εισόδου τυφλού τραύματος δια βλήματος πυροβόλου όπλου διαμέτρου 1,3 επί του βιοπροκαρδίου 5 εκατοστά του μέτρου άνωθεν της θηλής του δεξιού μαστού.

6) Πύλη εισόδου διαμέτρου 1,3 βλήματος πυροβόλου όπλου επί της έξω επιφανείας του δεξιού κοιλιακού τοιχώματος. Στη δεξιά νεφρική χώρα διαπιστούται η πύλη εξόδου.

7) Τραύμα κατ’ εφαπτομένη δια βλήματος πυροβόλου όπλου επί της ραχιαίας επιφανείας της πρώτης φάλαγγος μέσου δακτύλου αριστεράς άκρας χειρός.

8) Διαμπερές τραύμα δια βλήματος πυροβόλου όπλου επί της ραχιαίας επιφανείας δευτέρου φάλαγγος παραμέσου δακτύλου της αριστεράς άκρας χειρός. Επί του δεξιού ημιθωρακίου παρατηρείται μεταθανάτιος χειρουργική τομή. Εταίρα θλαστική κάκωση του σώματος παρατηρείται.

Νεκροτομία. Κεφαλή επί των μαλακών μορίων, οστών και του εγκεφάλου δεν προκύπτει ουδεμία κάκωση. Στόμα, λαιμός ελεύθερα κακώσεων ή ξένου σώματος. Θώραξ, κοιλία, τραυματικός πόρος άρχεται από την αναφερόμενη στην παρ. 1 της νεκροψίας πύλη εισόδου και διατρητένον τα μαλακά μόρια καταλήγει στην περιγραφή σε πύλη εξόδου.

Τραυματικός πόρος άρχεται από την αναφερομένη εις την παρ. 2 της νεκροψίας «πύλη εισόδου› και διατρητένον εν συνεχεία την 5η πλευρά διέρχεται δια του δεξιού πνεύμονος του δεξιού ημιδιαφράγματος του ήπατος και καταλήγει μέσω συντριπτικού κατάγματος του 4ου οσφυϊκού σπονδύλου εις την περιγραφείσα πύλη εξόδου.

Τραυματικός πόρος άρχεται από την αναφερομένη στην παρ. 3 πύλη εισόδου και διατρητένον την 6η και 7η πλευρά διέρχεται δια του δεξιού πνεύμονος, του δεξιού ημιδιαφράγματος του ήπατος και καταλήγει μέσω συντριπτικού κατάγματος του 2ου ... υποδερματικώς στην οσφυϊκή χώρα.

Τραυματικός πόρος άρχεται από την αναφερομένη στην παρ. 5 της νεκροψίας πύλη εισόδου και διατρητένον το 3ο μεσοπλεύριο διάστημα διέρχεται δια του δεξιού πνεύμονος, του δεξιού ημιδιαφράγματος, του ήπατος, του μεσεντερίου και διαμέσου της λεκάνης ανευρίσκεται η βολίδα εις τα μαλακά μόρια της μεσότητας του αριστερού μηρού όπου και εξάγεται.

Τραυματικός πόρος άρχεται από την αναφερομένη εις την παρ. 6 της νεκροψίας πύλη εισόδου και διερχόμενος δια του δεξιού νεφρού καταλήγει εις την προαναφερθείσα πύλη εξόδου. Ο στόμαχος με λίγο χολώδες περιεχόμενο, πολτοποίηση του ήπατος, εκτεταμένο αίμα περιτόναιο, πολτοποίηση δεξιού νεφρού.

Παρατήρηση. Η εξαγχθείσα βολή εκ του πτώματος παρεδόθη στην Γενική Ασφάλεια. Εις όλας τις περιγραφείσας πύλας εισόδου δεν ανευρέθησαν εγκαύματα ή εμπάρσεις κόκκων καείς πυρίτιδος. Τούτο σημαίνει ότι οι πυροβολισμοί έγιναν από απόσταση άνω των 45 εκατοστών του μέτρου.

Συναποστέλλονται 4 φωτογραφίες του πτώματος. Ελήφθη ποσότης αίματος για ανίχνευση οινοπνεύματος η οποία απέβη αρνητική. Συμπέρασμα. Πολλαπλά τραύματα του θώρακος, της κοιλίας δια βλημάτων πυροβόλου όπλου μικρού διαμετρήματος προκληθέντα και βληθέντα εκ μακράς αποστάσεως. Ανθρωποκτονία εκ προθέσεως.

Έχει και φωτογραφίες οι οποίες επιδείχθηκαν και ουδέν έτερον. Να διαβάσω και την έκθεση.

Ανεύρεση αυτοψίας έρευνας και κατάσχεσης. Αθήνα 1 Μαρτίου 1988. Ημέρα Τρίτη και ώρα 21:00΄ο Αστυνόμος Καραλής κλπ και παρουσία του Μπουλούτα Υπαστυνόμου ενεργούντες προανάκριση για την ανθρωποκτονία εις βάρος του Αθανασιάδη Αλεξάνδρου που έγινε 07:55΄ώρα σήμερα 1/3/88 στην Λεωφόρο Κηφισίας 242 στην Φιλοθέη από άγνωστους δράστες και πληροφορηθέντες την ώρα 23:00΄ της νυκτός 1/3/88 ότι σε απερίφρακτο οικόπεδο επί της οδού Μυκόνου 13-15 στο Χαλάνδρι βρέθηκε εγκαταλελειμμένη δίκυκλη μοτοσικλέτα με χαρακτηριστικά παραπλήσια εκείνης που από την προανάκριση προκύπτει όχι χρησιμοποίησαν οι δράστες της παραπάνω ανθρωποκτονίας, μεταβήκαμε αμέσως στον τόπο όπου αντιληφθήκαμε τα ακόλουθα:

«Πράγματι επί της οδού Μυκόνου 13-15 απερίφρακτο οικόπεδο εκτάσεως 15 περίπου στρεμμάτων υπήρχε δίκυκλη μοτοσικλέτα μάρκας HONDA κλπ, χρώματος μπλε με αριθμό πλαισίου και κινητήρα, η οποία έφερε πινακίδα κυκλοφορίας ΥΑΚ 571.

Β) Η μοτοσικλέτα ήταν όρθια μέσα στο παραπάνω οικόπεδο ανάμεσα στα χόρτα με κατεύθυνση προς την οδό Αποστολοπούλου και συγκεκριμένα σε απόσταση 3 μέτρων από την άκρη του οδοστρώματος της οδού Μυκόνου και 5 μέτρων από τον μαντρότοιχο που διαχωρίζει το οικόπεδο αυτό από το 3ροφο κτίριο της οδού Μυκόνου 17.

Κατά την αυτοψία της ανωτέρω μοτοσικλέτας διαπιστώσαμε τα εξής:

«Η ένδειξη του χιλιομετρητή ήταν 18.420,9. Ο διακόπτης του κινητήρα ήταν παραβιασμένος. Έφερε μόνο δεξιό καθρέφτη στο τιμόνι. Στο δεξιό μπροστινό μέρος του ντεπόζιτου της βενζίνης υπήρχε παλαιό μικρό χτύπημα – βαθούλωμα. Στο κέντρο του τιμονιού μικρό αυτοκόλλητο με την ένδειξη «EBΕΙΕ›. Η μοτοσικλέτα στερείται δείκτη βενζίνης. Όπως διαπιστώσαμε στο ντεπόζιτο υπήρχε βενζίνη. Το επάνω μέρος του καθίσματος του οδηγού ήταν φθαρμένο και υπήρχαν δύο μικρά πλαστικά αυτοκόλλητα χρώματος μαύρου – μπαλώματα – που εκάλυπταν τις φθορές.Κατά την έρευνα τίποτα δεν βρέθηκε. Η ανωτέρω μοτοσικλέτα ως και η πινακίδα κυκλοφορίας κατασχέθηκαν για την υποβολή στο έργο της προανάκρισης. Σημειώνεται ότι η αυτοψία έρευνας της μοτοσικλέτας άρχισε 11:30 και τελείωσε 14:00 ώρα σήμερα. Προς βεβαίωση συντάχθηκε η παρούσα η οποία αναγνώσθηκε και βεβαιώθηκε και υπογράφτηκε.›

Έχει και το σχεδιάγραμμα το οποίο επίσης και αυτό αναγνώστηκε. Για να βλέπουμε πού ήταν το απερίφρακτο οικόπεδο που μας λέει και πού είναι η Κηφισίας και ποια είναι η πιθανή πορεία ας το πούμε για να φτάσει εκεί.

Β. ΚΟΥΡΝΑΚΗΣ: Έκθεση αυτοψίας.

Στην Αθήνα σήμερα την 1η του μηνός Μαρτίου του έτους 1988 ημέρα της εβδομάδος Τρίτη και ώρα 08:30 ο Αστυνόμος Κωνσταντινίδης Βασίλειος μετά του Β΄ Ανακριτικού Υπαλλήλου προσληφθέντος Υπαστυνόμου Κατσαρού Ανδρέα πληροφορηθέντες την 07:55΄ώρα περίπου της αυτής 1/3/88 επί της Λεωφόρου Κηφισίας 242 Φιλοθέη, έλαβε χώρα ο θανάσιμος τραυματισμός με πυροβόλο όπλο από άγνωστους δράστες του Αθανασιάδη Αλεξάνδρου του Ιορδάνη και της Αλεξάνδρας, γεννηθέντος το ΄29 στην Αθήνα, Γενικού Διευθυντή της Ανώνυμου Εταιρείας Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων, την στιγμή που αυτός οδηγώντας το υπ’ αριθμόν ΟΥ 9336 Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο μάρκας BMW εκινείτο με κατεύθυνση προς Αθήνας, μεταβήκαμε στον τόπο και ενεργήσαντες την αυτοψία διαπιστώσαμε τα ακόλουθα:

1) Η Λεωφόρος Κηφισίας είναι διπλής κατευθύνσεως με δύο ρεύματα πορείας προς Αθήνα και Κηφισιά και στο μέσον αυτής υπάρχει διαχωριστική νησίδα κυκλοφορίας. Το προς Αθήνα ρεύμα πορείας πλάτους 10,50 μέτρων έχει τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και η στάση Κολεγίου-Φιλοθέης υπάρχει φανοστάτης επί της διαχωριστικής νησίδας ο οποίος μαζί με δύο άλλους φανοστάτες που βρίσκονται στις εκεί νησίδες ασφαλείας ρυθμίζουν την κυκλοφορία στην οδό Λεωφόρο Κηφισίας, στην 28ης Οκτωβρίου και Στεφάνου Δ΄.

Παράλληλα προς το για Αθήνα ρεύμα πορείας υπάρχει δευτερεύουσα βοηθητική οδό Βεκιαρέλη πλάτους 5,80 μέτρων η οποία διαχωρίζεται από την Λεωφόρο με δενδροφυτευμένη νησίδα και καταλήγει στην παραπάνω διασταύρωση.

2) Επί της Λεωφόρου Κηφισίας στην οποία αντιστοιχεί ο αριθμός 242 και σε σημείο που απέχει 41 μέτρα από τον προαναφερόμενο φανοστάτη βρέθηκε κινητοποιημένο στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας του ρεύματος πορείας προς Αθήνα το υπ’ αριθμ. ΟΥ 9336 Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο μάρκας BMW 5.18 χρώματος γκρι μεταλλικό ιδιοκτησίας του θύματος.

Το αυτοκίνητο είναι μέτωπο προς Αθήνα κατά την φορά κυκλοφορίας της Λεωφόρου και ήταν σταθμευμένο παράλληλα προς την κίνησή της και σε απόσταση 1,70 μέτρων. Το εμπρόσθιο τμήμα αυτού 1,50 το οπίσθιο τμήμα του από το κράσπεδο της διαχωριστικής γραμμής. Το θύμα είχε μεταφερθεί λόγω σοβαρού τραυματισμού του στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ όπου και υπέκυψε στα τραύματά του.

Το τζάμι της δεξιάς εμπρόσθιας θύρας του αυτοκινήτου και συνοδηγού ήταν ανοιχτό. Το ως άνω αυτοκίνητο έφερε ελαφρά ίχνη τρακαρίσματος στην άκρη του καπό της μηχανής και στο αριστερό μέρος του εμπρόσθιου προφυλακτήρα τα οποία προκλήθηκαν σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες λόγω προσκρούσεως του αυτοκινήτου του θύματος σε άλλο προπορευόμενο αυτοκίνητο, συμβάν που έλαβε χώρα αμέσως μετά την επίθεση των δραστών. Στο εξωτερικό μέρος του αυτοκινήτου δεν παρατηρήθηκαν άλλες φθορές.

3) Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που συναντήσαμε στον τόπο το θύμα είχε ακινητοποιήσει το ως άνω αυτοκίνητό του στο προαναφερόμενο σημείο πίσω από άλλα επίσης ακινητοποιημένα προ του ερυθρού σήματος σηματοδότου αυτοκίνητα. Οι δράστες που επέβαιναν δίκυκλης μοτοσικλέτας κινήθηκαν στον κενό χώρο μετά των ακινητοποιημένων στην αριστερή και μεσαία λωρίδα αυτοκινήτων. Προσέγγισαν από δεξιά το θύμα το οποίο έχοντας ανοίξει το τζάμι του συνοδηγού συνομιλούσε με φιλικό του πρόσωπο που είχε ακινητοποιήσει το αυτοκίνητό του στο ίδιο ύψος της μεσαίας λωρίδας και αμέσως ο συνεπιβάτης της μοτοσικλέτας στο ίδιος ύψος της μεσαίας λωρίδας πυροβόλησε 5-6 φορές από κοντινή απόσταση.

4) Μετά τις ως άνω μαρτυρίες προσεγγίσαμε το αυτοκίνητο του θύματος εντός του οποίου παρατηρήσαμε τα εξής:

α) Πάνω στο κάθισμα του οδηγού υπήρχε ένα πιστόλι μάρκας «Γουόλτερ καλ. 7,65› με αριθμό 112459 το οποίο έφερε γεμιστήρα με 8 φυσίγγια.

β) Στα καθίσματα του οδηγού-συνοδηγού εσωτερικά των αντιστοίχων θυρών του εμπρός ανεμοθώρακα, στον ουρανό του αυτοκινήτου και στον τζάμι του καθρέφτη στη θέση του οδηγού υπήρχαν κηλίδες αίματος.

γ) Στο δεξιό πλευρό της πλάτης του καθίσματος του οδηγού ως προς τον καθήμενο στη θέση, βρέθηκε οπή διαμετρήματος 2 εκατοστών περίπου σε αποστάσεις 5 εκατοστών από το εμπρόσθιο άκρο του πλευρού και 40 εκατοστών περίπου από το δάπεδο του οχήματος. Στην πίσω επιφάνεια της πλάτης του ιδίου καθίσματος υπήρχε οπή της αυτής της διαμέτρου που ήταν το σημείο εισόδου του αντικειμένου προφανώς βολίδες πυροβόλου όπλου που προκάλεσαν την πρώτη οπή.

4) πίσω από το κάθισμα του οδηγού βρέθηκε μια παραμορφωμένη βολίδα πυροβόλου όπλου. 5) Ακολούθως έγινε έρευνα στο χώρο γύρω από το αυτοκίνητο του θύματος, κατά την οποία βρέθηκαν διασκορπισμένοι επί του οδοστρώματος στη δεξιά πλευρά του οχήματος και προς την μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας 5 κάλυκες πυροβόλου όπλου, όπου αναγράφεται η ένδειξη HXP 71.

Σε απόσταση πέντε μέτρων περίπου μπροστά από το αυτοκίνητο, επί του οδοστρώματος και πλησίον της διαχωριστικής νησίδος, βρέθηκαν 2 αντίτυπα – προκηρύξεις της τρομοκρατικής Οργάνωσης Επαναστατική Οργάνωση 17Ν, με τίτλο: «Ένας δολοφόνος της εργατικής τάξης λιγότερος› και με ημερομηνία 22.2.1988. Επί του οδοστρώματος και ακριβώς μπροστά από τη θύρα του οδηγού του υπόψη αυτοκινήτου και προς την πλευρά της διαχωριστικής νησίδος, παρατηρήθηκαν ίχνη από κηλίδες αίματος.

6. Στη συνέχεια η έρευνα επεκτάθηκε και πέριξ του χώρου της εγκληματικής ενεργείας, χωρίς να ανευρεθούν άλλα στοιχεία που να έχουν σχέση με το έγκλημα.

7. Μετά το πέρας της ερεύνης, το αυτοκίνητο του θύματος παραλήφθηκε από ειδικό γερανοφόρο της Υπηρεσίας μας για να μεταφερθεί στο υπόγειο γκαράζ του αστυνομικού μεγάρου Λεωφόρο Αλεξάνδρας 173, προκειμένου στο χώρο αυτό να γίνει η εξερεύνησή του από τα συνεργεία της Υποδιεύθυνσης Εγκληματικών Ερευνών και λεπτομερής έρευνα στο εσωτερικό αυτού.

8. Τα προμνημονευόμενα πειστήρια που βρέθηκαν στο χώρο του εγκλήματος, θα αποσταλούν στην Υπηρεσία Εγκληματικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις. Ο χώρος της εγκληματικής ενεργείας, φωτογραφήθηκε και εξερευνήθηκε από αρμόδια συνεργεία της Υ.Ε.Ε. ? άρχισε την 08.30 της 1.2.88 και τελείωσε την 10η πρωινή της αυτής. Η δε σύνταξη της παρούσης άρχισε την 14.00 και παραδόθηκε 15.00 της ίδιας ημέρας.›

Οι προανακριτικοί υπάλληλοι.