Κόσμος
Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2003 09:40

Στο αεροδρόμιο Μπασούρ 1.000 Αμερικανοί κομμάντος

Περίπου 1.000 Αμερικανοί κομμάντος έπεσαν με αλεξίπτωτα στις κουρδικές περιοχές του βορείου Ιράκ, ανοίγοντας το βόρειο μέτωπο κατά της Βαγδάτης.

Οι αλεξιπτωτιστές ανέλαβαν κατ' αρχήν την ασφάλεια του πρόχειρου αεροδρομίου Μπασούρ, που βρίσκεται 75 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της κουρδικής πόλης Αρμπίλ, όπως δήλωσε ο Αμερικανός λοχαγός Στιούαρτ Κάπτον στο αρχηγείο του Κατάρ. Ανήκουν στην 173η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία που σταθμεύει στην Βιτσέντσα της Ιταλίας.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου στην Ουάσινγκτον δήλωσαν, ότι, η ανάπτυξη των αλεξιπτωτιστών στις κουρδικές περιοχές σηματοδοτεί την διάνοιξη του βορείου μετώπου με στόχο να αποτρέψει τη συγκέντρωση των ιρακινών δυνάμεων αποκλειστικά στο νότιο Ιράκ.

Το πρόχειρο αεροδρόμιο Μπασούρ βρίσκεται κοντά στην πόλη Χαρίρ και είχε κατασκευαστεί από τον Σαντάμ Χουσεΐν πριν από 20 χρόνια. Μετά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου το αεροδρόμιο ήταν αχρησιμοποίητο, καθώς οι σύμμαχοι είχαν επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για τα ιρακινά αεροσκάφη στην περιοχή.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμφσελντ τόνισε, ότι, η ανάπτυξη αλεξιπτωτιστών στο βόρειο Ιράκ θα αυξήσει την πίεση προς την κυβέρνηση της Βαγδάτης. «Αυξάνουμε τον αριθμό των δυνάμεών μας στη χώρα καθημερινά. Τις αυξάνουμε στο βορρά, στο νότο και δυτικά», τόνισε ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, ενημερώνοντας το Κογκρέσσο για την πορεία των επιχειρήσεων.