Κόσμος
Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2003 10:24

Ενα δισ. δολ. και τρεις μήνες για την αποκατάσταση των πετρελαιοπηγών της Ρουμάϊλα

Τρεις μήνες και περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια θα χρειαστούν για να αποκατασταθούν οι ζημιές στις πετρελαιοπηγές της Ρουμάϊλα, ώστε να αρχίσουν και πάλι οι εξαγωγές πετρελαίου, εκτιμά ο αρχηγός των βρετανικών δυνάμεων, πτέραρχος Μπράιαν Μπάριτζ.

«Οι πετρελαιοπηγές στο νότιο Ιράκ είναι σε άσχημη κατάσταση... Οι μηχανικοί θα χρειαστούν τρεις μήνες να τις επισκευάσουν, ώστε να είμαστε τότε σε θέση να επαναλάβουμε την ροή του πετρελαίου», τόνισε ο πτέραρχος Μπάριτζ, σε συνέντευξη Τύπου στο Κατάρ.

Δυτικοί αναλυτές σε θέματα πετρελαίου εκτιμούν ότι μετά από 12 χρόνια κυρώσεων του ΟΗΕ κατά του Ιράκ η πετρελαϊκή υποδομή της χώρας είναι σε άσχημη κατάσταση. «Υπολογίζεται ότι η αποκατάσταση των ζημιών στην πετρελαϊκή υποδομή θα κοστίσει περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια για να γίνει δυνατή η πλήρης εκμετάλλευση του κοιτάσματος που φτάνει τα 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα».

Δεκάδες ειδικοί πυροσβέστες εργάζονται πυρετωδώς υπό την κάλυψη των αμερικανικών δυνάμεων για να κατασβέσουν τις πυρκαγιές που άναψαν οι Ιρακινοί σε εννέα πετρελαιοπηγές, όταν τις εγκατέλειψαν. Οι πυρκαγιές σε τρεις πετρελαιοπηγές έχουν ήδη τεθεί υπό έλεγχο.