Κόσμος
Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2003 11:18

Αμερικανούς αιχμαλώτους ενδέχεται να έχουν εκτελέσει οι Ιρακινοί, λένε οι ΗΠΑ

Οι Ιρακινοί ίσως έχουν εκτελέσει αμερικανούς αιχμαλώτους πολέμου, ισχυρίστηκαν σήμερα ανώτεροι αξιωματικοί των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά τόνισαν ότι αναζητούν ακόμα στοιχεία για να αποδείξουν τον ισχυρισμό τους αυτόν.

Ο στρατηγός Πίτερ Πέϊς του σώματος των πεζοναυτών, υπαρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε στην εκπομπή του Λάρι Κινγκ στο CNN «Larry King Live», ότι οι Ιρακινοί έχουν διαπράξει μια σειρά εγκλημάτων πολέμου από τότε που άρχισε ο πόλεμος, μεταξύ των οποίων η εκτέλεση αιχμαλώτων και η αποθήκευση όπλων σε σχολεία.

«Εχουν εκτελέσει αιχμαλώτους πολέμου», ισχυρίστηκε ο Πέϊς αναφερόμενος προφανώς στους 12 Αμερικανούς στρατιώτες που συνελήφθησαν αιχμάλωτοι ή σκοτώθηκαν την Κυριακή, όταν η εφοδιοπομπή τους δέχθηκε ενέδρα κοντά στη Νασιρίγια του νοτίου Ιράκ.

Η ιρακινή τηλεόραση πρόβαλε στη συνέχεια εικόνες στις οποίες εμφανίζονταν πέντε Αμερικανοί στρατιώτες να ανακρίνονται και περισσότερα από επτά πτώματα μέσα στο αίμα, τα οποία σύμφωνα με το Ιράκ ανήκουν σε Αμερικανούς στρατιώτες.

Ορισμένα από τα πτώματα έφεραν τραύματα από σφαίρες στο μέτωπο, ένδειξη για πιθανή εκτέλεση.

Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν αργότερα ότι διεξάγονται έρευνες για την υπόθεση αυτή και ότι επισήμως οι Αμερικανοί στρατιώτες θεωρούνται αγνοούμενοι και όχι νεκροί.

Ο Πέϊς δήλωσε στο CNN ότι τον έχει εκπλήξει το γεγονός ότι οι ιρακινές δυνάμεις «έχουν ήδη διαπράξει τόσα πολλά εγκλήματα». «Εχουν εκτελέσει αιχμαλώτους πολέμου... Εχουν χρησιμοποιήσει γυναίκες και παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες. Εχουν υποκριθεί ότι παραδίδονται και έχουν ανοίξει πυρ στις δυνάμεις στις οποίες υποτίθεται ότι παραδίδονταν. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Είναι απαίσιο», πρόσθεσε ο Πέϊς.