Πολιτική
Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2003 11:34

Δίκη «17Ν» : Ενταση μετά την κατάθεση για τη δολοφονία Αθανασιάδη-Μποδοσάκη

Aνέβηκαν οι τόνοι στο δικαστήριο μετά την κατάθεση του μάρτυρα Δημήτρη Παπαρούνη, με αφορμή την αξιολόγηση της μαρτυρίας, που έκανε η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα κ. Ιωάννα Κούρτοβικ. Η δικηγόρος μίλησε για «επινοημένες τηλεοπτικού τύπου αναγνωρίσεις».

Ο κ. Αλέξανδρος Λυκουρέζος πληρεξούσιος της οικογένειας του Αλέξανδρου Αθανασιάδη-Μποδοσάκη, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το υπονοούμενο της κ. Κούρτοβικ και ζήτησε από τον Δημήτρη Κουφοντίνα να πεί αν αποδέχεται τη συμμετοχή του στη δολοφονία του βιομήχανου.

Ο κατηγορούμενος επανέλαβε ότι αναλαμβάνει τις πολιτικές ευθύνες για την δράση της «17 Νοέμβρη» και τις ποινικές συνέπειες. «Εγώ θα μείνω για την υπόλοιπη ζωή μου μέσα στην φυλακή. Αυτό είναι ολοφάνερο. Το σύστημα αξιών που έχω δεν μου επιτρέπει να πω ποιός συμμετείχε σε κάθε ενέργεια».

Ο Κουφοντίνας αμφισβήτησε την αξιοπιστία πολλών αυτοπτών μαρτύρων, κάνοντας λόγο για «Μπακατσέλους και Μηλιώνηδες» και υποστήριξε ότι έγινε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, το οποίο συνεχίζεται.

Ο μάρτυρας Δημήτρης Μερκούρης, οδηγός λεωφορείου που είδε τη δολοφονία του Αλέξανδρου Αθανασιάδη-Μποδοσάκη, ανέφερε στην κατάθεσή του ότι ο δράστης που πυροβόλησε φορούσε μεγάλα γιαλιά και έτσι δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει το πρόσωπό του.

Στο δικαστήριο κατέθεσε για την υπόθεση δολοφονίας του στρατιωτικού ακόλουθου της Αμερικάνικης πρεσβείας Ουίλιαμ Νορντίν στις 28 Ιουνίου 1988 στο Κεφαλάρι ο κ. Δημήτρης Καισάριος. Ο μάρτυρας αναγνώρισε με απόλυτη σιγουριά τον Χριστόδουλο Ξηρό, ως συνεπιβάτη μηχανής που είχε να φεύγει απο τον τόπο της έκρηξης.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα λίγο πιο μακριά απο το σημείο της επίθεσης, μέσα σε ένα μαύρο τζίπ, βρισκόνταν και ένα τρίτο άτομο, μεγαλύτερης ηλικίας.

Ο κ. Καισάριος απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου, είπε «ίσως μοιάζει με τον κύριο με τα ψαρά μαλλιά», δείχνοντας τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο. Ο μάρτυρας έδωσε ωστόσο 5% πιθανότητα να είναι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος. Υποστήριξε επίσης ότι δέχεται απειλητικά τηλεφωνήματα και ζήτησε την προστασία της δικαιοσύνης.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων επισήμαναν στο δικαστήριο ότι προανακριτικά ο κ. Καισάριος δεν είχε περιγράψει τα χαρακτηριστικά του ατόμου που ήταν στο τζιπ. Στο δικαστήριο προκλήθηκε ένταση όταν ο πληρεξούσιος της οικογένειας Νορντίν κ. Ηλίας Αναγνωστόπουλος, ζήτησε από τον Δημήτρη Κουφοντίνα να του εξηγήσει κατά ποιόν τρόπο «είναι πολιτική πράξη να τινάζεται το κεφάλι του στρατιωτικού ακολούθου 15 μέτρα μακριά».

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας απάντησε στον συνήγορο: «Για τη σφαγή του ιρακινού λαού και τόσων άλλων λαών. Γιατί ποτέ η Αμερική δεν έκανε αμυντικό πόλεμο».

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων