Πολιτική
Τρίτη, 28 Μαΐου 2013 13:20

Αντιρατσιστικό: Να έρθει άμεσα στη Βουλή η δική του πρόταση νόμου ζητεί το ΠΑΣΟΚ

Να προωθηθεί άμεσα για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για την καταπολέμηση του ρατσισμού, ζητεί ο γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος, Γ. Μανιάτης, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη.

Την προώθηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ από τις 21 Μαρτίου για την καταπολέμηση του ρατσισμού, ζητεί ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Γ. Μανιάτης με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη.

«Σε συνέχεια των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων, καθώς και της χθεσινής συνάντησης των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία, ζητούμε, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό της Βουλής, να προωθηθεί άμεσα για συζήτηση και ψήφιση στην αρμόδια Επιτροπή και την Ολομέλεια της Βουλής, η Πρόταση  Νόμου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. «Καταπολέμηση Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας», την οποία έχουμε καταθέσει ως Κοινοβουλευτική Ομάδα από 21 Μαρτίου 2013», τονίζει στην επιστολή του ο Γ. Μανιάτης και προσθέτει:

«Η υιοθέτηση στο εθνικό Δίκαιο προβλέψεων σημαντικού αξιακού, ιδεολογικού και ιστορικού περιεχομένου για την αποτροπή και αυστηρή τιμωρία πράξεων εγκληματικότητας, βιαιοπραγίας, ρατσισμού και ξενοφοβίας, με δεδομένη μάλιστα την ανάγκη εναρμόνισης με την Απόφαση – Πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ του Συμβουλίου της Ε.Ε., θα αποτελέσουν ισχυρό θεμέλιο ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και της ασφάλειας των πολιτών, καθώς και της αποτελεσματικής θωράκισης του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Σε δηλώσεις του στον Real FM, o κ. Μανιάτης αφού σημείωσε πως σε ποσοστό 90% ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει υιοθετήσει στο νομοσχέδιό του την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, διευκρίνισε ότι σήμερα η Κ.Ο. του Κινήματος ζητεί θεσμικά από τον πρόεδρο της Βουλής, «ως δεύτερη επικουρική λύση», να προχωρήσει στη πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

Στην παρατήρηση ότι ο αριθμός των βουλευτών ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ δεν φθάνει για την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο κ. Μανιάτης παρέπεμψε στη χθεσινή δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου μετά τη σύσκεψη των αρχηγών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει η μέγιστη δυνατή συστράτευση των βουλευτών των κομμάτων του συνταγματικού τόξου.

«Προσβλέπουμε», είπε, «και ευελπιστούμε πως η Νέα Δημοκρατία και οι βουλευτές της θα στηρίξουν, μετά από ανοιχτή συζήτηση και βελτιώσεις που θα γίνουν, την συγκεκριμένη πρόταση νόμου», η οποία, όπως επανέλαβε, έρχεται και σε συνέχεια της αναγκαιότητας εναρμόνισης του ελληνικού δικαιακού συστήματος με την Απόφαση - Πλαίσιο του 2008 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το χθεσινό αδιέξοδο στη σύσκεψη των αρχηγών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σημείωσε πως δύο λύσεις υπάρχουν : ή να κατατεθεί το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη και να ψηφιστεί αφού γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις, ή -αν δεν υπάρξει τελικά συμφωνία στην κυβέρνηση για την κάταθεση του επίμαχου ν/σ - να προωθηθεί  η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, για την οποία ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε βέβαιος ότι αποδέχεται ως βάση συζήτησης και η ΔΗΜΑΡ, αλλά και άλλα κόμματα.

Βιαστικό το αίτημα του ΠΑΣΟΚ λένε στη ΔΗΜΑΡ και τηρούν στάση αναμονής

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ανδρέας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι το κόμμα του επιμένει στην κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη, ωστόσο είναι πρόθυμο να εξετάσει και την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν θα είχε αντίρρηση να ψηφίσει ακόμη και μια σχετική πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι επόμενες κινήσεις της ΔΗΜΑΡ εξετάστηκαν στη συνεδρίαση της Εκετελεστικής Επιτροπής, κατά την οποία αποφασίστηκε να τηρήσει στάση αναμονής εν όψει της νέας συνάντησης των τριών αρχηγών την Πέμπτη.

Σε περίπτωση που και πάλι διαπιστωθεί διάσταση απόψεων για την κατάθεση του ν/σ Ρουπακιώτη, η ΔΗΜΑΡ θα αναλάβει πρωτοβουλία είτε να προωθήσει το επίμαχο νομοσχέδιο, είτε να συμφωνηθεί κοινή πρόταση νόμου με το ΠΑΣΟΚ. Ηγετικά στελέχη στην Αγίου Κωνσταντίνου, πάντως, έκριναν ως βιαστικό το αίτημα του ΠΑΣΟΚ να συζητηθεί άμεσα στη Βουλή, η δική του πρόταση νόμου.

Κινητικότητα και στον ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, τη λήψη δικής τους πρωτοβουλίας εξετάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, με την Κουμουνδούρου να κατηγορεί τη Ν.Δ. για επικίνδυνο «φλερτ» με την ακροδεξιά.

«Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να πάρουμε και δική μας πρωτοβουλία. Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι χρειάζεται και η εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας που είναι σε αχρησία από το 1979 μέχρι σήμερα -την ανακάλυψε εκ των υστέρων ως επιχείρημα η Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν εφαρμόζεται- και αυστηρότερη νομοθεσία», δήλωσε στον Real FM o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, για να προσθέσει πως έχει αξία και το γεγονός ότι το ζητεί και η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ.

Σεσίλια Μάλμστρομ: Αναμένω την κατάθεση του ν/σ

Σε δηλώσεις τους σε εκδήλωση του ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ για την ευρωπαϊκή ακροδεξιά, τόσο η Επίτροπος Μάλμστρομ, όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ζήτησαν ανοικτά από την ελληνική κυβέρνηση την ψήφιση νόμου για την αταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας

«Έχει αργοπορήσει για διάφορους λόγους, αλλά θα κατατεθεί πολύ σύντομα στο κοινοβούλιο. Αυτό μου έχουν υποσχεθεί και εύχομαι να αποδειχθεί σωστό», δήλωσε η κ. Μάλμστρομ, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ευρωπαϊκό Δίκαιο (σ.σ. σχετική οδηγία που πρέπει να ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία των κρατών - μελών».

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση της Επιτρόπου Μάλμστρομ, ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δήλωσε άγνοια για το τι ήταν αυτό που μετέβαλε την γνώμη του Αντώνη Σαμαρά και της  Νέας Δημοκρατίας.

Γιατί, όπως είπε, το είχαν συμφωνήσει οι τρεις αρχηγοί «και μάλιστα ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Καραγκούνης,  σύμφωνα με την ενημέρωση που μας έκανε ο κ. Ρουπακιώτης, ήταν από αυτούς που προώθησαν με ταχύτητα την υιοθέτηση ενός νομοσχεδίου, το οποίο θα ερχόταν για ψήφιση στη Βουλή».

«Τι μεσολάβησε έκτοτε και από εκεί που ήταν επισπεύδουσα η Νέα Δημοκρατία, επισπεύδον το αρμόδιο υπουργείο και ο υπουργός και ο υφυπουργός και άλλαξε, δεν μπορώ να το γνωρίζω», ανέφερε στην απάντησή του ο κ. Μανιάτης.

Απάντηση Χρυσής Αυγής στο ΠΑΣΟΚ

Η Χρυσή Αυγή θα καταθέσει άμεσα πρόταση Νόμου «για την καταπολέμηση των κλεφτών, των απατεώνων και των μιζαδόρων», απάντησε σητν πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ το κόμμα του Ν. Μιχαλολιάκου.

«Υπενθυμίζουμε στους παράγοντες του διαλυμένου ΠΑΣΟΚ ότι δεν θα υπάρχει για πολύ ακόμα κυβέρνηση Σαμαρά για να καλύπτει τη διαφθορά τους. Το εθνικιστικό ποτάμι της Χρυσής Αυγής δεν σταματά και πολύ σύντομα θα επαναφέρει την ευνομία στη χώρα, θα στείλει φυλακή τους κλέφτες και θα επιστρέψει τα κλεμμένα στον ελληνικό λαό», τονίζεται στην ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής για την επιστολή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς τον πρόεδρο της Βουλής.