Πολιτική
Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2003 13:57

Α. Παπαρήγα : «Να βρει ο πρωθυπουργός το θάρρος να πει στον ελληνικό λαό ότι η χώρα συμμετέχει στον πόλεμο»

«Να βρει ο πρωθυπουργός το θάρρος να πει στον ελληνικό λαό ότι η χώρα συμμετέχει στον πόλεμο», τόνισε η γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Η Ελλάδα είναι μία από τις 48 χώρες που ευχαριστεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους, πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα και κάλεσε τον κ. Σημίτη να μην κρύβεται πίσω από τις συμβατικές υποχρεώσεις της, όταν «με τα μπούνια» συμμετέχει στον πόλεμο μέσω της βάσης της Σούδας, της φρεγάτας «Κουντουριώτης» κ.λπ.

Επικαλούμενη τις ίδιες τις συμβάσεις, η κ. Παπαρήγα είπε ότι όταν ο ένας από τους δύο συμβαλλομένους παρανομεί (ΗΠΑ), ο άλλος συμβαλλόμενος (Ελλάδα) δεν είναι υποχρεωμένος να σέβεται τις υποχρεώσεις του προς τον παρανομούντα. Παράλληλα επέκρινε τη Νέα Δημοκρατία ότι και εκείνη «αναγωρίζει όλες τις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ».

Η κ. Παπαρήγα είπε, ότι, και το πιο μικρό παιδί ξέρει ότι η εισβολή στο Ιράκ δεν είναι για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, αλλά για τα πετρέλαια και την ανάταξη του αραβικού κόσμου, και ότι κανείς δεν νομιμοποιείται να επιβάλει σε μια άλλη χώρα την κυβέρνησή της, ή τον αφοπλισμό της, τάχθηκε πάντως υπέρ μιας συζήτησης για καθολική απόσυρση των όπλων μαζικής καταστροφής.

Για τον ΟΗΕ υποστήριξε ότι δεν πρέπει να είναι ένα όργανο εξισορρόπησης των ηγετικών δυνάμεων του ιμπεριαλισμού όπως το «φαντάζεται» η κυβέρνηση.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ. Παπαρήγα στην επίκληση των εθνικών συμφερόντων από τον κ. Σημίτη. Αυτό που εννοεί η κυβέρνηση είναι τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της πλουτοκρατίας είπε η γραμματέας του ΚΚΕ, αλλά «εμάς δεν μας απασχολεί εάν από τη συμμετοχή στον πόλεμο θα κερδίσει ή θα χάσει η κυβέρνηση ή η πλουτοκρατία αλλά ο λαός».

Καταλήγοντας, προειδοποίησε ότι θα καλέσει τους εργαζόμενους να μη δεχθούν δυσμενή γι αυτούς μέτρα που θα ληφθούν με αφορμή τον πόλεμο.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων