Κόσμος
Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013 11:43

To εμπάργκο όπλων στη Συρία στο επίκεντρο της συνόδου των ευρωπαίων ΥΠΕΞ

Η άρση του εμπάργκο όπλων στη Συρία συζητείται σήμερα στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, τη στιγμή που νέα κρίση πλήττει τις προσπάθειες ενοποίησης του Εθνικού Συνασπισμού της Συριακής Αντιπολίτευσης. Παράλληλα, επιταχύνονται οι προετοιμασίες για την οργάνωση νέας διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης στη Γενεύη.

Η άρση του εμπάργκο όπλων στη Συρία συζητείται σήμερα στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, τη στιγμή που νέα κρίση πλήττει τις προσπάθειες ενοποίησης του Εθνικού Συνασπισμού της Συριακής Αντιπολίτευσης. Παράλληλα, επιταχύνονται οι προετοιμασίες για την οργάνωση νέας διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης στη Γενεύη.

Στις Βρυξέλλες, η Βρετανία και Γαλλία αναμένεται να ζητήσουν την άρση του εμπάργκο όπλων, ώστε να καταστεί δυνατό να εξοπλιστούν οι αντάρτες. Ωστόσο, άλλες χώρες είναι κατηγορηματικά αντίθετες στην άρση του εμπάργκο.

«Είναι σημαντικό να δείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να τροποποιήσουμε το εμπάργκο όπλων ώστε το καθετώς Άσαντ να λάβει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι πρέπει να διαπραγματευτεί σοβαρά», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ούλιαμ Χέιγκ σε σχόλια που μετέδωσε το BBC.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ Μουάλεμ επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση συμφώνησε «επί της αρχής» να συμμετάσχει στη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη της Γενεύης. Ο κ. Μουάλεμ ανακοίνωσε την Κυριακή στη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Βαγδάτη πως η κυβέρνησή του έλαβε «επί της αρχής την απόφαση να συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Γενεύη».

Η Ουάσινγκτον και η Μόσχα ανέλαβαν την πρωτοβουλία αυτής της ειρηνευτικής διάσκεψης, της λεγόμενης «Γενεύη 2», η οποία προβλέπεται να διεξαχθεί τον Ιούνιο με σκοπό να θέσει τέρμα στην αιματηρή σύγκρουση που μαίνεται στη Συρία για περισσότερο από δύο χρόνια.

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση εκτίμησε ότι η ανακοίνωση του κ. Μουαλέμ είναι ανεπαρκής. Ο κ. Μουάλεμ, «μίλησε για διάλογο με την αντιπολίτευση. Δεν είναι στ΄αλήθεια ένας διάλογος που επιδιώκουμε τώρα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Λουάι Σάφι, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης, στο περιθώριο συνάντησης της κύριας οργάνωσης της συριακής αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη.

«Η αρχή, είναι πως (...) ενδιαφερόμαστε για συνομιλίες που οδηγούν σε μια μεταβίβαση της εξουσίας και σε μια δημοκρατική μετάβαση. Το καθεστώς δεν είναι ξεκάθαρο στο θέμα αυτό», συνέχισε ο κ. Σάφι.

«Το καθεστώς δεν έχει πει ακόμη πως (ο Άσαντ) είναι έτοιμος να φύγει», υπογράμμισε, «είμαστε έτοιμοι να πάμε στις διαπραγματεύσεις που αποσκοπούν να παραδώσουν την εξουσία στο λαό (...) και αυτό σημαίνει πως ο Άσαντ δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος του μέλλοντος της Συρίας».

Εν τω μεταξύ, σήμερα το βράδυ συναντώνται στο Παρίσι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για να συζητήσουν για τη «Γενεύη 2».

Κρίση στους κόλπους της αντιπολίτευσης

Λίγες ώρες πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., ο Εθνικός Συνασπισμός της Συριακής Αντιπολίτευσης αρνήθηκε κατά τη διάσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη την ένταξη 22 νέων μελών στο 60μελές σχήμα, αποκρούοντας την εισδοχή του φιλελεύθερου μπλοκ του Μισέλ Κίλο σε μία ψηφοφορία-φιάσκο τα ξημερώματα, τα αποτελέσματα της οποίας προκάλεσαν την έντονη δυσαρέσκεια των εκπροσώπων των δυτικών και των αραβικών χωρών και θέτουν εν αμφιβόλω τη συμμετοχή του στην ειρηνευτική διάσκεψη.

Ο συνασπισμός προσέφερε τελικά στο μπλοκ του Μισέλ Κίλο συμβολική εκπροσώπηση στις τάξεις του Συνασπισμού με 5 έδρες, γεγονός που σημαίνει ότι η πτέρυγα που είναι πιστή στον γενικό γραμματέα Μούσταφα αλ Σάμπαχ, ο οποίος τελεί υπό την επιρροή του Κατάρ, και ένα μπλοκ που βρίσκεται υπό την επιρροή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, διατηρούν τον έλεγχο του Εθνικού Συνασπισμού της Συριακής Αντιπολίτευσης.

Απευθυνόμενος μετά την ψηφοφορία στον συνασπισμό, ο Μισέλ Κίλο δήλωσε: «Μιλούσαμε για 25 ονόματα ως βάση των διαπραγματεύσεών μας, έπειτα επήλθε συμφωνία για 22 , στη συνέχεια οι έδρες μειώθηκαν στις 20 , μετά στις 18, στη συνέχεια στις 15, τελικά στις 5... Δεν νομίζω ότι έχουμε την επιθυμία να συνεργασθούμε... Σάς ευχόμαστε το καλύτερο".

Η Ουάσινγκτον έχει εντείνει τις πιέσεις προς τον Συνασπισμό να επιλύσει τις διαφορές στους κόλπους του και να ανοιχθεί στις φιλελεύθερες δυνάμεις ώστε να αμβλυνθεί η ισχυρή παρουσία των ισλαμιστών.

Με την επίσημη και μαζική είσοδο των υπό την επιρροή του Ιράν μαχητών της λιβανικής Χεζμπολάχ στη σύρραξη στη Συρία, η Σαουδική Αραβία επιδιώκει να διαδραματίσει τον κύριο ρόλο στην παροχή υποστήριξης προς τη σουνιτική αντιπολίτευση, ενώ το Κατάρ, κύριος σύμμαχος της αντιπολίτευσης, είχε συμφωνήσει να επιτρέψει στο Ριαντ να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο, σύμφωνα με πηγές της συριακής αντιπολίτευσης.