Κόσμος
Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2003 07:15

Σφυροκοπείται η Βαγδάτη

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ αμερικανικών και βρετανικών μαχητικών βρίσκεται η Βαγδάτη, σήμερα Παρασκευή, ένατη ημέρα από την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων και ταυτόχρονα ιερή ημέρα για τους μουσουλμάνους.

Νέο κύμα εκρήξεων συγκλόνισε για μία ακόμη φορά στις 7 το πρωΐ, τοπική ώρα, την ιρακινή πρωτεύουσα και έσεισε το ξενοδοχείο που διαμένουν οι δημοσιογράφοι, όπως μεταδίδει ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Τουλάχιστον 20 ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στη διάρκεια της νύχτας στο κέντρο της πόλης και κυρίως στη δυτική όχθη του ποταμού Τίγρη, όπου εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή κοντά στα υπουργεία Εξωτερικών, Πληροφόρησης και Σχεδιασμού.

Περισσότεροι από 10 πύραυλοι Tomahawk εκτοξεύθηκαν από τα αμερικανικά καταδρομικά και αντιτορπιλλικά που πλέουν στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο τη Βαγδάτη και τα βόρεια προάστιά της, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου, του αεροπλανοφόρου Roosvelt. Επίσης, επλήγη και πάλι το προεδρικό παλάτι Αλ Σαλάμ. Οι ιρακινές δυνάμεις απάντησαν με αντιαεροπορικά πυρά. Το ειδεσεγραφικό πρακτορείο Reuters, εκτιμά ότι σημειώθηκαν οι σφοδρότεροι βομβαρδισμοί, από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Συνέχιση των επιχειρήσεων

«Οι επιχειρήσεις θα διαρκέσουν όσο χρειαστεί μέχρι να αφοπλιστεί το ιρακινό καθεστώς», τόνισαν χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου από το Camp David ο Τζωρτζ Μπους και ο Τόνι Μπλερ και ζήτησαν από τα Ηνωμένα Εθνη να ξαναρχίσουν αμέσως το πρόγραμμα «πετρέλαιο αντί τροφίμων».

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, το Πεντάγωνο εξετάζει σχέδιο που προβλέπει την αποστολή επιπλέον 100.000 στρατιωτών στο Ιράκ τον επόμενο μήνα, ανεβάζοντας τη δύναμη των αμερικανικών στρατευμάτων στους 225.000 άνδρες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για καινούργιο σχέδιο, αλλά συνέχεια των αρχικών σχεδιασμών, στο πλαίσιο της επιχείρησης για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν έως το τέλος Απριλίου.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι μάχες γύρω από την πόλη Καρμπάλα, 110 χλμ., νοτίως της Βαγδάτης και στη Νατζάφ. Ο Ιρακινός υπουργός Αμυνας εκτίμησε, ότι, τα αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα, θα χρειαστούν πέντε έως 10 ημέρες για να περικυκλώσουν την πρωτεύουσα, όπου όπως είπε, θα αναγκαστούν να δώσουν μάχη σώμα με σώμα.

Ενίσχυση του βορείου μετώπου

Οι αμερικανικές δυνάμεις ενισχύουν και το βόρειο μέτωπο, καθώς 1.000 κομάντος που έπεσαν με αλεξίπτωτα, βρίσκονται ήδη στο βόρειο Ιράκ και στόχος είναι ο αριθμός τους να φθάσει τους 6.000.

Κούρδοι μαχητές εισήλθαν χθες για πρώτη φορά στην ουδέτερη ζώνη που χωρίζει το αυτόνομο Κουρδιστάν από το Ιράκ και κατέλαβαν θέσεις στον δρόμο προς το Κιρκούκ. Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι μονάδες της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας, εισήλθαν στο ιρακινό έδαφος από το Κουβέϊτ, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται ο προορισμός τους.

Η αμερικανική Διοίκηση στο Κατάρ, ανακοίνωσε χθες ότι το μακελειό στην αγορά της Βαγδάτης, που στοίχισε τη ζωή 15 αμάχων, είναι πιθανόν να προκλήθηκε από ιρακινό πύραυλο που αστόχησε ή να πρόκειται για εσκεμμένο ιρακινό σαμποτάζ.

Το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα, μετέδωσε εικόνες από ένα ακόμη ελικόπτερο Apache και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος κοντά στην πόλη Νατζάφ, τα οποία οι Ιρακινοί ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν.

«Πρόκειται πιθανότατα για το βίντεο του Apache που κατερρίφθη τη Δευτέρα. Δεν έχουμε καμμία απώλεια ελικοπτέρου», σχολίασε εκπρόσωπος της αμερικανικής Διοίκησης στο Κατάρ.

Το State Department ισχυρίστηκε, ότι, πολλοί δημοσιογράφοι αραβικών μέσων ενημέρωσης, παραποιούν τα γεγονότα και είναι εμπρηστικοί στις μεταδόσεις τους για τον πόλεμο του Ιράκ.

Ο πρώην γ.γ. του ΟΗΕ

«Η επέμβαση δεν έχει νόμιμη βάση και δεν σχετίζεται με την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας», επεσήμανε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash, ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι. Εκτίμησε μάλιστα, ότι, ο πόλεμος ενισχύει τις θέσεις των μουσουλμάνων φονταμεταλιστών, ενώ εξέφρασε την ελπίδα, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, να ξεπεράσει και αυτήν την κρίση.

Συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών

Στην Αθήνα, οι εξελίξεις συζητήθηκαν χθες σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής σε επίπεδο αρχηγών.

Ο Κώστας Σημίτης υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και διαμόρφωσης κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας, σημείο στο οποίο συμφώνησε ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος επανέλαβε τα περί διγλωσσίας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

«Η Ελλάδα είναι θύτης, καθώς συμβάλλει σε αυτόν τον πόλεμο», υποστήριξε η Αλέκα Παπαρήγα. Για ένοχο πόλεμο, που πρέπει να σταματήσει, έκανε λόγο ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

ΛΙΛΑ Α. ΚΑΤΣΟΥΛΗ