Για σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία της κυβέρνησης, παρά τα θετικά σημεία, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, εκτοξεύοντας βολές τόσο κατά της Ν.Δ. όσο και κατά της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Για σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία της κυβέρνησης, παρά τα θετικά σημεία, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, εκτοξεύοντας βολές τόσο κατά της Ν.Δ. όσο και κατά της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Μιλώντας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τη Ν.Δ. πως «νομίζει ότι η κυβέρνηση είναι μονοκομματική» και τη ΔΗΜΑΡ πως «θέλει να μετέχει στη νομή της εξουσίας, αποφεύγοντας τις πιο δύσκολες στιγμές τα βάρη των αποφάσεων».
Υποστήριξε επίσης ότι «οι τεκμηριωμένες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ προκαλούν συχνά ενόχληση στη Ν.Δ., με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις», ενώ έκανε λόγο και για «παιδαριώδη προσπάθεια οικειοποίησης των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ».
«Δεν αντιλαμβανόμαστε ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας λειτουργεί με άλλους όρους;», διερωτήθηκε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Αξιώνουμε σεβασμό στους κανόνες που πρέπει να διέπουν ένα σχήμα κυβερνητικής συνεργασίας που υπηρετεί μια στρατηγική εθνικής ανάγκης».
Άφησε παράλληλα αιχμές για τη στάση που είχαν τηρήσει Ν.Δ. και ΔΗΜΑΡ επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και του Λουκά Παπαδήμου, επισημαίνοντας:«Δεν ανεχόμαστε μια ανιστόρητη, κουτοπόνηρη και άδικη κατανομή του κόστους και του οφέλους σε σχέση με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και της χώρας».
Αναφερόμενος στη διαφωνία για το αντιρατσιαστικό νομοσχέδιο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε πως «επέβαλε να συναντηθούν οι τρεις αρχηγοί». Όπως είπε, η συνάντηση της Δευτέρας, με αφορμή το νομοσχέδιο και την κατάσταση της χώρας, στην πραγματικότητα θα έχει ως αντικείμενο τη συνολική αξιολόγηση της λειτουργίας της κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας ότι χρειάζεται επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας.
Απέρριψε εκ νέου τους ισχυρισμούς στελεχών της Ν.Δ. ότι δεν χρειάζεται αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και επαρκεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, σημειώνοντας: «Το 1979 είχαμε Χρυσή Αυγή με τέτοια θρασεία συμπεριφορά στη Βουλή; Είχαμε βουλευτές να οπλοφορούν στη Βουλή;».
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «η συζήτηση για το νομοσχέδιο δημιουργεί κακή εικόνα που αδικεί την κυβέρνηση και το πολιτικό πλαίσιο λειτουργίας της», ενώ ανέφερε πως εξαιτίας της «πολύμηνης καθυστέρησης», το ΠΑΣΟΚ «αναγκάστηκε» να καταθέσει την πρόταση νόμου για να καλύψει το κενό και να πιέσει την κυβέρνηση.
Από την κριτική του κ. Βενιζέλου δεν ξέφυγαν και υπουργοί της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, επέκρινε τον υπουργό Εργασίας με αφορμή το θέμα που δημιουργήθηκε με το πρόγραμμα ανακούφισης χιλιάδων οικογενειών ανέργων, αλλά και τον υπουργό Οικονομικών για την υπόθεση του ΦΠΑ στην εστίαση.
Έστρεψε ακόμη τα βέλη του κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε πως επενδύει συνειδητά στην αποτυχία, ενώ τον κατηγόρησε ότι «κρύβεται πίσω από το πέπλο ανεύθυνης δημαγωγίας της αντιμνημονιακής τυφλότητας» και χαρακτήρισε «βαθιά διχασμένη» την ηγετική ομάδα του.
Εκτίμησε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει συσπείρωση του συνταγματικού «τόξου» των κομμάτων «κατά του ναζισμού της Χρυσής Αυγής», ενώ υποστήριξε ότι «μέσα ενημέρωσης που υποτίθεται ότι είναι έγκυρα, παίζουν επικίνδυνο και ύπουλο παιχνίδι προβολής και υποστήριξης της Χρυσής Αυγής και ποδοσφαιροποιούν την πολιτική».
«Το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ σκληρό για να πεθάνει»
Εστιάζοντας στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, τόνισε την ανάγκη για συνειδητή και συντεταγμένη δράση της παράταξης, καυτηριάζοντας έντονα τη στάση στελεχών του Κινήματος, τα οποία χαρακτήρισε ως «απελεύθερα».
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει τον «μουτζούρη» της παράταξης «για να το παίζουν κάποιοι μάγκες». Ζήτησε μάλιστα λίγο σεβασμό εκ μέρους κάποιων στελεχών προς την παράταξη που τους ανέδειξε, «άλλους με εμβρυουλκό και άλλους με αλεξίπτωτο».
«Το μεγάλο ερώτημα είναι πως απαλλάσσεται κάποιος από τη συμμετοχή του, την προσωπική, στην ιστορική και ηθική ευθύνη για τη συνολική πορεία της Παράταξης; Τι τον κάνει να απαλλάσσεται από τις ευθύνες του; Μια απλή δήλωση; Η διαφοροποίηση από την κυβερνητική πλειοψηφία; Η καταψήφιση νομοσχεδίων που ξέρει ότι θα ψηφιστούν; Η ίδρυση πολιτικού κόμματος; Η ίδρυση δεξαμενής σκέψης;», διερωτήθηκε και συνέχισε:
«Δέχομαι την προσωπική απογοήτευση, σέβομαι το αίσθημα της αδικίας για κάποιον που δεν είναι υπουργός, σέβομαι τον πραγματικό αναχωρητισμό, δεν σέβομαι και δεν αναγνωρίζω τον παραγοντισμό και πολύ περισσότερο τον τυχοδιωκτισμό».
«Έχουμε χάσει την αίσθηση των ρόλων και των μεγεθών», πρόσθεσε και διεμήνυσε: «Δεν θα σηκώσουμε εμείς το βάρος ούτε του Τσοχατζόπουλου ούτε του Παπακωνσταντίνου».
Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει δύο μεγάλα προβλήματα και αυτά είναι η ασέβεια και ο παρασιτισμός. Μετά την κρίση, όπως είπε, το Κίνημα «απώλεσε τη συγκολλητική του ουσία γιατί αυτή ήταν η εξουσία και η σχέση κράτους και εξουσίας» και παραδέχθηκε ότι το στελεχικό δυναμικό του κόμματος «είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να κλονιστεί συναισθηματικά».
«Η παρανάγνωση των δημοσκοπήσεων και όλα τα κόλπα του δημοσίου βίου προκαλούν πανικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε ωστόσο ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ σκληρό για να πεθάνει» και πως το γεγονός ότι «βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης κάτι σημαίνει».
Κάλεσε τέλος τα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής να «μπουν μπροστά» και να δώσουν «απαντήσεις σε όλους και για όλα». «Η αλήθεια είναι ιστορικό μέγεθος που δεν μπορεί κανείς να το κρύψει», κατέληξε.
«Να κάνουν και τα άλλα κόμματα έλεγχο στα οικονομικά τους»
Στη διάρκειας της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στα οικονομικά του κόμματος, διαβεβαιώνοντας ότι ο έλεγχος θα προχωρήσει. «Το ΠΑΣΟΚ κινείται με ειλικρίνεια και διαφάνεια», τόνισε
Κάλεσε μάλιστα και τα υπόλοιπα κόμματα να κάνουν το ίδιο αντί να ασχολούνται με τα οικονομικά του Κινήματος.
«Παίζουν επικίνδυνα επικοινωνιακά παιχνίδια στο εσωτερικό της κυβέρνησης»
Στη δευτερολογία του ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως η συνεδρίαση της ΚΠΕ έστειλε πολλά μηνύματα προς το εξωτερικό και το εσωτερικό.
Συγκεκριμένα, επέκρινε την εικόνα που δημιουργείται για τους κυβερνητικούς του εταίρους, την οποία όπως είπε δημιουργούν εκείνοι που «παίζουν επικίνδυνα επικοινωνιακά παιχνίδια» στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Ειδικότερα ανέφερε για τον κ. Σαμαρά ότι δημιουργείται η εικόνα του «πανίσχυρου πρωθυπουργού που καθαρίζει τα πάντα στο πέρασμά του, ενώ πριν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά».
Για τον κ. Κουβέλη, είπε, η εικόνα που δημιουργείται είναι εκείνη του «συμπαθούς εταίρου που απολαμβάνει γενική ασυλία», ενώ χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ «ιστορικό θύμα που κουβαλάει όλο το βάρος».
Όλο αυτό, πρόσθεσε, είναι άδικο, αφελές και επικίνδυνο και αναπαράγεται με μανία από επικοινωνιακά κέντρα. Αλλά όσοι το κάνουν, συνέχισε, υπονομεύουν τη δική τους υπόσταση.
Ακόμη υπογράμμισε πως το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται να πετύχει η κυβέρνηση, κάτι που θα σημάνει και την επιτυχία της χώρας και συμπλήρωσε ότι υπάρχει προοπτική της γεωμετρικής αποκλιμάκωσης των βαρών αν η οικονομία πάει καλά.
Επίσης αναφέρθηκε στα προτάγματα της χώρας και της κυβέρνησης και τόνισε ότι η μάχη κατά της Χρυσής Αυγής δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση γιατί είναι «αξιακό πρόταγμα της κοινωνίας».
Συνεχίζοντας είπε ότι η ΚΠΕ έστειλε μηνύματα και στο εσωτερικό της παράταξης, στην ευρεία της έννοια. «Θέσαμε τα ακραία όρια των προσωπικών συμπεριφορών», είπε και πρόσθεσε ότι ο παραγοντισμός δυστυχώς ενθαρρύνεται από το δημόσιο βίο, αλλά είναι κατανοητός και υπογράμμισε πως ο τυχοδιωκτισμός δεν συγχωρείται με τίποτα.
Βενιζέλος προς στελέχη του ΠΑΣΟΚ: «Τέρμα στις πόζες»
Επικρίνοντας τη στάση πολλών πρώην αλλά και νυν στελεχών του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το μήνυμα της ΚΠΕ προς αυτούς είναι «τέρμα στις πόζες, όχι άλλες πόζες».
Στο τέλος της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε μια προσωπική αναφορά, λέγοντας ότι το 2007 το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να είχε διασπαστεί αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Αντίθετα, είπε, το ΠΑΣΟΚ ανέκτησε τη δύναμή του και ανέδειξε πρωθυπουργό.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι θα μπορούσε να διασφαλίσει εαυτόν και να εμφανιστεί εκ των υστέρων να δώσει λύση στην κρίση που θα ανέκυπτε μετά τη διάσπαση, αλλά δεν επέλεξε κάτι τέτοιο. Τόνισε δε ότι δεν βλάπτει λίγος σεβασμός προς τα ιστορικά συμβάντα.
Ο κ. Βενιζέλος επανήλθε και στα οικονομικά των κομμάτων υπογραμμίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ θα καλέσει ΝΔ και ΔΗΜΑΡ να συμφωνήσουν στον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και ότι εάν αυτό απορριφθεί, το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει το θέμα μόνο του.