Η γαλλική αστυνομία ανακοίνωσε πως πλέον θα ψάχνει ενήλικες για λογαριασμό των οικογενειών τους μόνο εάν υπάρχουν ενδείξεις πως διατρέχουν κίνδυνο, προτείνοντας στους ενδιαφερόμενους να στραφούν για αυτή τη δουλειά στο Ίντερνετ και τα social media.
Οι αναζητήσεις χαμένων/ αγνοουμένων προσώπων από πλευράς της γαλλικής αστυνομίας αποτελούν έναν «βετεράνοʼ του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου: συγκεκριμένα, αποκαλούνταν «αναζητήσεις προς όφελος της οικογένειας» και άρχισαν πριν έναν αιώνα, για να βοηθήσουν οικογένειες να βρουν συγγενείς που είχαν χαθεί μέσα στη θύελλα του πολέμου.
Ωστόσο, πλέον η γαλλική αστυνομία ανακοίνωσε πως πλέον θα ψάχνει ενήλικες για λογαριασμό των οικογενειών τους μόνο εάν υπάρχουν ενδείξεις πως διατρέχουν κίνδυνο, προτείνοντας στους ενδιαφερόμενους να στραφούν για αυτή τη δουλειά στο Ίντερνετ και τα social media.
Τα αιτήματα τέτοιου είδους έχουν μειωθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια, και μάλιστα είχαν φτάσει στο σημείο να χρησιμοποιούνται συχνά για εντοπισμό πρώην συζύγων που χρωστούσαν επιδόματα διατροφής. Σε επιστολή του προς στελέχη της αστυνομίας, το υπουργείο Εσωτερικών συμβουλεύει πως στους ενδιαφερομένους μπορεί να προτείνεται να ασχοληθούν με τα social media, καθώς «παρέχουν ενδιαφέρουσες δυνατότητες».
Οι αναζητήσεις θα συνεχιστούν για ανηλίκους, καθώς και για ενηλίκους για τους οποίους υπάρχουν φόβοι πως διατρέχουν κίνδυνο (άτομα με τάσεις αυτοκτονίας, υποψίες περί εγκληματικής ενέργειας κλπ), αλλά θα διεξάγονται υπό διαφορετικές διαδικασίες.
Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών αποδίδει τη μείωση των σχετικών αιτημάτων στην εξάπλωση της χρήσης του Διαδικτύου, καθώς πλέον είναι πολλά και αρκετά συχνά τα περιστατικά όπου οικογένειες έχουν επανενωθεί μέσω κοινωνικών δικτύων ή άλλων online εργαλείων. Στην πρόσφατη περίπτωση των ανεμοστρόβιλων στην Οκλαχόμα, τα κοινωνικά δίκτυα βοήθησαν αρκετές οικογένειες στον εντοπισμό χαμένων συγγενών, ενώ μετά το σεισμό του 2010 στην Αϊτή η Google παρουσίασε την υπηρεσία Person Finder, για εντοπισμό προσώπων μετά από μεγάλες φυσικές καταστροφές.