Πολιτική
Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2003 21:01

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (28/3/2003) Μέρος 1/9

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2003

ΔΙΚΗ 17Ν

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2003

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΕΩΣ: 09:00

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Α΄ ΜΕΡΟΣ

09:00 – 10:05

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλή σας ημέρα. Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που διακόπηκε. Της υπόθεσης Ανδρουλιδάκη αν είναι ο μάρτυρας, δεν βλέπω όμως τους Συνηγόρους εδώ του Ανδρουλιδάκη. Είναι ο κ. Λυκουρέζος εδώ.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ένα σχόλιο θα ήθελα στο σημείο αυτό να κάνω για την αγωγή που ανεγνώσθη χθες σε συνδυασμό με την κατάθεση της κας Ανδρουλιδάκη. Επιτρέπετε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα θέλατε να κάνουμε και τούτο το μάρτυρα της υπόθεσης Ανδρουλιδάκη και τα λέτε.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: ¶μα έχει έρθει βεβαίως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να διαβάσουμε και όλα τα έγγραφα και στο τέλος θα κάνετε....

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Νομίζω για την Δευτέρα ότι είχε πει ο κ. Δημακόπουλος θα έρθει μάρτυρας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶μα έχουμε Δευτέρα. Θέλετε την Δευτέρα να τα πείτε όλα μαζί καλύτερα;

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, θα ήθελα σε αυτό το σημείο να κάνω ένα σχολιασμό των μέχρι τούδε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επειδή απουσιάζει η άλλη πλευρά.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εν απουσία της άλλης πλευράς όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επειδή έχουμε αυτό το πρόβλημα. Επειδή είπαμε ότι ο μάρτυρας θα έρθει τη Δευτέρα.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Απλώς δεν κατάλαβα ότι συνεχίζεται τη Δευτέρα η δίκη Ανδρουλιδάκη. Δεν δόθηκε τέτοια εικόνα, αν θέλετε καμία αντίρρηση. Τίποτα ερήμην της άλλης πλευράς. Εντάξει, προχωρούμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είχαμε πει την κα Ελένη Βαβουράκη ότι θα εξετάσουμε την Δευτέρα. Διαβάζαμε τα έγγραφα όμως. Είχαμε διαβάσει την αγωγή και συνεχίζουμε να αναγιγνώσκουμε, είπατε την απόφαση του Εφετείου θέλετε. Να την δούμε την απόφαση, αλλά δεν έχει έρθει βλέπω ο κ. Δημακόπουλος ο οποίος είπε ότι θα φέρει κι αυτός κάποια απόφαση του ποινικού. Είχαν απαλλαγή μας είπε οι γιατροί.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα ερευνηθεί η θέση σας αλλά να διαβάσουμε τώρα την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα παρακαλούσα το εξής, εφόσον η άλλη πλευρά λείπει και επειδή θα ήθελα να κάνω σχολιασμό πριν αναγνωσθούν τα έγγραφα που λέτε ας διακόψουμε συνολικά για την Δευτέρα την υπόθεση αυτή εφόσον δεν υπάρχει η άλλη πλευρά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει, κανένα πρόβλημα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και άλλα έγγραφα έχω να ζητήσω προς ανάγνωση και θα ήθελα πράγματι να είναι παρόντες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς. ¶λλωστε γίνεται κατ’ αντιμωλία. Είναι Πολιτική Αγωγή επομένως θα ακουστεί και η Πολιτική Αγωγή και να ακούει και αυτή. Ο κ. Παναγιώτης Ταρασουλέας. Είναι οι μάρτυρες Μομφεράτου εδώ; Έχουν έρθει; Είστε όλοι εδώ;

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Έξω είναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δώστε μου έναν κατάλογο, γιατί είχαμε διατάξει εμείς. Όχι κ. Ταρασουλέα δεν μπορούμε ακόμη, δεν μπορούμε δυστυχώς γιατί έχουμε τους μάρτυρες Μομφεράτου του οποίους ζητήθηκαν από τα μέρη και εμείς κλητεύσαμε. Όσοι Συνήγοροι λείπουν κατηγορουμένων τους εκπροσωπεί τους κατηγορουμένους ο κ. Αγιοστρατίτης όπως πάντα. Ο κ. Σταμούλης έχει το λόγο.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ήθελα εξ αφορμής μιας ερωτήσεως την οποία απηύθυνα προς κατηγορούμενο ο αξιότιμος κ. Εισαγγελεύς, ο Αναπληρωτής Εισαγγελεύς και η ερώτησή του συνίστατο στο εάν και κατά πόσο προς τον κατηγορούμενο στην πράξη για την οποία εκείνος εκατηγορείτο συμμετείχαν και άλλοι και ποιοι;

Βεβαίως έχω υπόψη μου την διάταξη του άρθρου 357 παρ. 2 την οποία κατά προηγουμένη συνεδρίαση επεκαλέσθη η Πολιτική Αγωγή για να κάνει ανάλογη ερώτηση ο κ. Πρόεδρος του Δικαστηρίου προς άλλον κατηγορούμενο σε σχέση με την συμμετοχή, την ευθύνη και την κατηγορία που απευθύνεται εναντίον άλλου κατηγορουμένου.

Θα ήθελα το Δικαστήριό σας να προβληματιστεί αναλύοντας και ερμηνεύοντας σχετικές διατάξεις με το θέμα του τι οφείλει ο κατηγορούμενος και τι πρέπει η Έδρα να ζητάει από τον κατηγορούμενο. Η διάταξη του άρθρου 366 παρ.1 της Ποινικής Δικονομίας ορίζει ότι ο κατηγορούμενος καλείται να απολογηθεί και συνεπώς να απαντήσει και σε ερωτήσεις των παραγόντων της δίκης επί της εναντίον του κατηγορίας.

Τα ίδια ορίζει και το άρθρο 273 παρ. 2 σε ότι αφορά την προδικασία. Δηλαδή κατά την ανάκριση και την προανάκριση ο κατηγορούμενος καλείται να καταθέσει, να απολογηθεί επί της εναντίον αυτού απαγγελλομένης κατηγορίας και όχι επί των κατηγοριών που απαγγέλλονται κατά άλλων συγκατηγορουμένων του.

Εις επίδοση αυτής της αρχής, δηλαδή προς διακρίβωση της εννοίας της αρχής αυτής δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας και το άρθρο 211α της Δικονομίας που λέει ότι μόνη η κατάθεση ή η απολογία συγκατηγορουμένου δεν δίνεται να στηρίξει δικαστική κρίση περί ενοχής αυτού του κατηγορουμένου εάν δεν συνοδεύεται και από άλλα αποδεικτικά στοιχεία.

Έχω την αίσθηση κ. Πρόεδρε ότι η διάταξη του άρθρου 357 την οποία επεκαλέσθη η Πολιτική Αγωγή σε προλαβούσα συνεδρίαση και της οποία προφανώς έκανε χρήση και ο αξιότιμος κ. Εισαγγελεύς ο κ. Μαρκής κατά την χθεσινή συνεδρίαση απευθύνοντας ερώτηση προς κατηγορούμενο «ποιος άλλος ήταν μαζί σου και έγινε αυτό που έγινε;›.

Δεν έπρεπε να επιτραπεί ούτε εις τον κατηγορούμενο να απαντήσει εις αυτήν την ερώτηση ακριβώς διότι παραβιάζεται πιστεύω αυτό το συνολικό νόημα των συναφών διατάξεων της Δικονομίας και έχω την αίσθηση ότι επειδή ενδεχομένως κατά την πρόοδο της δίκης θα τεθούν πάλι τέτοια θέματα και θα ζητούμε από τους κατηγορουμένους να μας απαντήσουν επί της ενοχής άλλων συγκατηγορουμένων τους, θα παρακαλούσα το Δικαστήριό σας να σταθμίσει αυτές τις σκέψεις που είχα την τιμή να διατυπώσω ώστε να μην έχουμε παραβίαση του πνεύματος της συνολικής εννοίας την οποία έχουν αυτές οι ελκώμενες εις εφαρμογή διατάξεις εν σχέση με το τι οφείλει και τι πρέπει να ερωτάται ο κατηγορούμενος. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήσασταν απόλυτα σαφής. Η κα Ευαγγελία Ανουσάκη. Θα τα δούμε, θα τα σταθμίσουμε και αν ζητηθεί.

Α. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Με συγχωρείτε κ. Πρόεδρε, να μου επιτρέψετε αν μπορώ να έχω το λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς, άμα τον ζητάτε. Μπορώ να μην σας δώσω το λόγο;

Α. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Επειδή ο κ. συνάδελφος αναφέρθηκε στο θέμα που ετέθη από μένα προχθές θέλω να πω το εξής κατά την άποψή μου. Το 366 που επικαλέσθηκε ο κ. συνάδελφος και το οποίο ορίζει πώς απολογείται ο κατηγορούμενος δεν έρχεται σε αντίθεση με το 357.

Το 357 τι σημαίνει; Ότι προ της απολογίας δικαιούνται ο Πρόεδρος, οι Δικασταί και ο Εισαγγελεύς – το ξέρετε πολύ καλά – να απευθύνουν ερωτήσεις προς εξακρίβωση της αληθείας. Προσέξτε, υπάρχει μια διαφορετική διατύπωση του 357 από αυτή την διατύπωση του 366. Το 211α που επικαλέσθη επίσης ο κ. συνάδελφος δεν έχει σημασία σε αυτή τη φάση της δίκης. Αφορά το Δικαστήριο πώς θα αξιολογήσει τελικά προκειμένου να εκδώσει την απόφασή του, το υλικό της ακροαματικής διαδικασίας.

Συνεπώς νομίζω και ήθελα απλώς να πω ότι το Δικαστήριό σας, εσείς, οι Σύνεδροι και οι κ.κ. Εισαγγελείς έχουν δικαίωμα κατά την διάρκεια και μετά την εξέταση του μάρτυρος να απευθύνουν ερωτήσεις και όταν ένας κατηγορούμενος ρωτάται για την συγκεκριμένη συμμετοχή του δεν μπορεί να του απαγορεύσει κανείς ή δεν μπορεί ο ίδιος να περιγράψει και την συμμετοχή άλλων στην υπόθεση αυτή. Κατά πόσο αυτό θα εκτιμηθεί στα πλαίσια του 211α αυτό είναι κάτι που δεν είναι του παρόντος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει. Η κα Ανουσάκη Ευαγγελία κλήθηκε να έρθει.

Α. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Είναι και η κα Γεωργακά που είχατε καλέσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Την έχουμε και την κα Γεωργακά. Θα πούμε πρώτα αυτούς εδώ. «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια›.

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Ορκίζομαι να πω την αλήθεια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πέστε μου τί είδατε και τί γνωρίζετε σχετικά με ένα συμβάν. Στο Κολωνάκι ήταν;

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Ναι, μεταξύ Τσακάλωφ και Βουκουρεστίου γωνιακώς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Του Μομφεράτου ήταν η υπόθεση;

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Μάλιστα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι η υπόθεση 4 εδώ σε μας. Πού ήσασταν εκείνη την ώρα;

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Εγώ δούλευα στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εργαζόσασταν στα «ΝΕΑ›;

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Εργαζόμουν στα «ΝΕΑ› και είχα πάει στο EVEREST, μου είπαν οι συνάδελφοι να τους φέρω καφέ. Εγώ ήθελα να φύγω να πάρω καφέ και βοήθησα και τους συναδέλφους. Ερχόμενη από το EVEREST την ώρα που έγινε το κακό, έριχνε κάποιος νεαρός το πιστολίδι στον Μομφεράτο, περνούσα εγώ εκείνη την στιγμή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί είδατε με τα μάτια σας;

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Είδα μία ουρά αυτοκινήτων επί της Τσακάλωφ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σταματημένη ήταν η ουρά ή εκινείτο;

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Σταματημένη ήταν η ουρά και μου έκανε φοβερή εντύπωση που δεν βγήκε κανείς από τ’ αυτοκίνητά τους να βοηθήσουν εκείνη την ώρα. Ήταν ώρα αιχμής και εκείνη την στιγμή είδα τον νεαρό. Εγώ ήμουν στο πεζοδρόμιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στο πεζοδρόμιο πού αριστερά;

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Όχι, δεξιά. Εφόσον ερχόμουν από EVEREST, δεξιά. Ο νεαρός ήταν από την απέναντι μεριά. Ήταν ευλύγιστος, γύρω 24 με 25 χρόνων. Το πρόσωπό του δεν το διέκρινα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πυροβολούσε, τί έκανε αυτός;

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Είδα και το πιστολίδι επιτόπου και στον οδηγό και στον Μομφεράτο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο ίδιος δηλαδή έριχνε πιστολιές. Ένα άτομο.

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Μάλιστα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶λλο άτομο είδατε;

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Ήταν και ένα φορτηγάκι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, θα φτάσουμε στο φορτηγάκι. Εκεί, είδατε άλλο άτομο να πυροβολεί;

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Όχι. Ήμουν πολύ συγχυσμένη και έτρεμα ολόκληρη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τρέματε ολόκληρη;

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Ναι, έτρεμα ολόκληρη γιατί μπορούσε η σφαίρα να πήγαινε απευθείας σε μένα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό το άτομο που πυροβολούσε όπως το αυτοκίνητο κοιτάει μπροστά, ήταν σταματημένο, παρκαρισμένο, είχε πέσει πουθενά, πού ήταν το αυτοκίνητο;

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Εγώ είδα την ώρα που έριχνε ο νεαρός στον συνοδηγό και στον οδηγό το πιστολίδι και μετά πήγα, ήταν κάπου 50-100 μέτρα – δεν ξέρω ακριβώς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το αυτοκίνητο ήταν επάνω στο δρόμο;

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Ναι, επί της Τσακάλωφ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από ποιο μέρος του αυτοκινήτου ήταν, από δεξιά ο νεαρός ή από αριστερά; Ο οδηγός είναι από αριστερά στ’ αυτοκίνητα τα ελληνικά. Πού ήταν αυτός που έριχνε;

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Ο νεαρός ήταν από την Βουκουρεστίου, γωνιακώς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από την δεξιά μεριά του αυτοκινήτου;

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Αριστερή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από την θέση του οδηγού δηλαδή;

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Μάλιστα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πυροβόλησε και τους δύο είπατε;

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Και τους δύο ακριβώς εκείνη την ώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο ίδιος ή ήταν και άλλο πρόσωπο;

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Εγώ είδα ένα πρόσωπο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σε αυτό σταματάμε. Είδατε ένα πρόσωπο. Το αυτοκίνητο τί έγινε μετά ταύτα;

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Το αυτοκίνητο μετά, έχασε τις αισθήσεις του, έμεινε επί τόπου – δεν θυμάμαι το όνομα του οδηγού – και έγειρε το κεφάλι του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και το αυτοκίνητο έμεινε εκεί πέρα σταθμευμένο στο δρόμο;

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Όχι βέβαια. Έπεσε κατευθείαν στο σοκαλοτοποιείο. Είναι ένα μαγαζί υπόγειο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η GOODIVA, γι αυτό το λέει σοκαλοτοποιείο. Σοκαλάτες φτιάχνει.

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Σοκολάτες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έπεσε επάνω.

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Ναι, δεν διευκρίνισα σωστά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το ίδιο πράγμα είναι. Σοκαλοτοποιείο, περιμένουμε καμία βιομηχανία. Ζαχαροπλαστείο ήταν. Είδατε λοιπόν αυτό ακριβώς. Όταν σταμάτησε το αυτοκίνητο εξακολουθούσατε να το κοιτάτε εσείς; Έγινε τίποτα όταν το αυτοκίνητο σταμάτησε;

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Κύριε Πρόεδρε, εκείνη την στιγμή πέσανε όλοι οι καφέδες πάνω στο χέρι μου και ακόμα έχω το σημάδι εδώ στο χέρι μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καήκατε κιόλας.

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Ναι, κάηκα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και τί κάνατε μετά ταύτα;

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Βρισκόμουν σε πλήρη σύγχυση. Για να βοηθήσω κλπ....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν με ενδιαφέρει αν βοηθήσατε. Εξακολουθούσατε να βλέπετε το αυτοκίνητο που είχε πέσει στην βιτρίνα που λέτε; Το βλέπατε;

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Το έβλεπα, φυσικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έγινε τίποτα μετά ταύτα στο αυτοκίνητο; Δηλαδή πλησίασε κανένας άλλος, πυροβόλησε κανένας άλλος, δεν πυροβόλησε κανένας; Καταλάβατε εσείς με δικές σας αισθήσεις; Όχι τι ακούσατε μετά. Εσείς τί καταλάβατε εκείνη την ώρα; Αυτό με ενδιαφέρει. Ναι ή όχι;

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Δεν μπορώ να πω μετά βεβαιότητας. Οπότε θα πω όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή δεν μπορείτε να πείτε μετά βεβαιότητος;

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Όχι, γιατί πρέπει να πω την αλήθεια. Ότι είδα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλίμονο! Είδατε σας όρκισα να πείτε την αλήθεια και μόνο την αλήθεια χωρίς να προσθέσετε ούτε να κρύψετε τίποτα. Αυτό λοιπόν είδατε. Αυτά ήταν η δική σας αντίληψη. Μετά ταύτα τί έγινε; Τί κάνατε εσείς;

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Απευθείας μετά από λίγα λεπτά ήρθανε οι Αστυνομικοί. Από τα απέναντι μαγαζιά «τί έγινε, τί έγινε› φωνάζανε οι άνθρωποι. Έγινε μία σύγχυση. Ήταν ένα φορτηγάκι.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πέστε για το φορτηγάκι τώρα που αρχίσατε να το λέτε κι εγώ σας διέκοψα γιατί ήθελα να μου πείτε ποιος πυροβολούσε. Τι φορτηγάκι ήταν αυτό; Είχε τύπο, είχε χρώμα, είχε αριθμό, είχε τίποτα; Τέλος πάντων, τι θυμάστε; Δεν έχω την αξίωση από το ΄84 να τα θυμάστε και όλα βέβαια, αλλά ότι θυμάστε πρέπει να τα πείτε.

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Από το φορτηγάκι τί να σας περιγράψω;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι φορτηγάκι ήταν; Πού ήταν καταρχήν το φορτηγάκι;

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Τις οδούς πρέπει να θυμηθώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η οδός πάνω στην οποία έγινε το συμβάν;

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Τσακάλωφ και Βουκουρεστίου γωνιακώς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήταν το φορτηγάκι επί της Τσακάλωφ ή επί κάποιας άλλη οδού; Αυτό με ενδιαφέρει.

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Ακριβώς επί Τσακάλωφ έγινε το δυστύχημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, αλλά το φορτηγάκι πού ήταν; Ήταν στην ίδια οδό, ήταν κάπου αλλού και τι λόγω είχατε να το προσέξετε το φορτηγάκι; Δεν είναι συνηθισμένο να υπάρχουν φορτηγάκια; Τι είδους φορτηγάκι ήταν καταρχήν; Ήταν σκεπασμένο, ασκέπαστο;

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Όχι, ήταν ξεσκέπαστο και είδα και κάποιον άλλο νεαρό που έτρεχε προς αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Προς το φορτηγάκι;

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Προς το φορτηγάκι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπήκε μέσα;

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Αυτό δεν το θυμάμαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είδατε κανέναν άνθρωπο μέσα στο φορτηγάκι ή να βγει από το φορτηγάκι ή να έμεινε μέσα στο φορτηγάκι, αν υπήρχε άνθρωπος μέσα στο φορτηγάκι ή αν ήταν ο νεαρός ο οποίος πήγε μέσα στο φορτηγάκι μόνος του και τι έγινε μετά ταύτα το φορτηγάκι; Έφυγε, έμεινε εκεί;

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Έφυγε, φύγανε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έφυγε το φορτηγάκι αλλά πέστε μου, είδατε κανέναν άνθρωπο να είναι μέσα στο φορτηγάκι εκτός από τον έναν;

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Κάποιος που το οδηγούσε, αυτός ήταν αλλά δεν διέκρινα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν τον είδατε. Δεν μπορείτε να μας πείτε ποιος είναι;

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν τον είδατε καθόλου. Έχετε κάτι άλλο να πείτε που να διαφωτίσει την υπόθεση;

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Όχι κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όχι.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία μάρτυρα, να τα βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά πάντα με σας. Εκείνη την ώρα ήσασταν στην δουλειά ή πηγαίνατε στην δουλειά σας;

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Είπα προηγουμένως στον κ. Πρόεδρο ότι είχα κατέβει να πάρω καφέ δικό μου.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επομένως τα όσα είδατε, τα είδατε όντας εσείς κάτω;

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Γυρίζοντας από το EVEREST κρατώντας καφέδες στο χέρι μου.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ήσασταν στους δρόμους κάτω. Δεν ήσασταν στο κτίριο;

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Όχι.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επομένως βρίσκεστε κάτω και ακούτε πυροβολισμούς είπατε και τι κάνετε; Βλέπετε ένα άτομο να πυροβολεί και τι κάνατε;

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Φοβήθηκα. Φυσικά άρχισα και φώναζα.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και;

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: «Τί γίνεται› λέω κλπ.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και μετά;

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Μετά από την σύγχυσή μου έφυγα εγώ γιατί φοβήθηκα μην περάσει καμία σφαίρα επάνω στο σώμα μου.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Φοβηθήκατε, φύγατε και πού πήγατε;

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Στην γωνία μεταξύ Βουκουρεστίου και Τσακάλωφ γινόταν το κακό κι εγώ πήγα κάπου 10 μέτρα πιο δίπλα, στο διπλανό μαγαζί. Γωνιακό πάντως είναι και αυτό.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δώσατε κατάθεση;

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Επάνω είχε έρθει κάποιος Αστυνομικός και μου πήρε κατάθεση.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε πει – αν δεν με απατά η μνήμη μου – ότι ήσασταν πράγματι κάτω, είδατε αυτά που μας είπατε.

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Μα δεν είπα ψέματα τώρα.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε με. Είπατε, στη συνέχεια καταθέσατε ότι φοβηθήκατε και ανεβήκατε πάνω στο κτίριο της εργασίας σας. Ποιο είναι αλήθεια τώρα; Ότι βρεθήκατε εκεί και φωνάξατε και ακούσατε ή φοβηθήκατε και ανεβήκατε πάνω; Θυμάστε; Αν δεν το θυμάστε δεν πειράζει.

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Αν είναι για 5 –10 λεπτά που ανέβηκα επάνω ....

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ανεβήκατε και ξανακατεβήκατε;

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Ναι. Πρέπει να έχει γίνει αυτό το πράγμα.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω. Εσείς ξέρετε.

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Μα όταν ο άνθρωπος είναι συγχυσμένος.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία μου, εγώ θέλω να καταλάβω την δική σας αντίληψη μέχρι πού έφτανε, την προσωπική σας αντίληψη. Βλέπετε πυροβολισμούς, βλέπετε ένα άτομο. Είπατε στον κ. Πρόεδρο ότι προς την πλευρά του οδηγού κλπ, είδατε και φορτηγάκι και λέτε στη συνέχεια ότι φοβηθήκατε. Και ερωτώ, φοβηθήκατε, συγχυστήκατε, τί κάνατε ενόψει το φόβου και της σύγχυσης; Σταθήκατε εκεί; Ανεβήκατε επάνω; Ξανακατεβήκατε; Αν θυμάστε. Αν δεν θυμάστε δεν πειράζει.

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Σας είπα ότι κάθισα για 2-3 λεπτά. Τώρα δεν θυμάμαι μετά από τόσο χρόνια. Δεν κρατούσα και το ρολόι μου να χρονομετρήσω. Ανέβηκα και ξανακατέβηκα, μάλιστα.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μια περικοπή της κατάθεσής της από 26/2/85 έχει πει η κα μάρτυς και γι αυτό ρωτάω «διέκρινα ένα νεαρό άτομο ηλικίας κλπ, ύψος, αδύνατος, φορούσε μπουφάν, δεν το είδα κλπ, δεν διέκρινα περισσότερα χαρακτηριστικά. Εγώ ακούγοντας τους πυροβολισμούς φοβήθηκα πάρα πολύ και ανέβηκα αμέσως στο χώρο της εργασίας μου χωρίς να αντιληφθώ τίποτα περισσότερο›. Γι αυτό σας ρωτάω. Μείνατε κάτω 5-10 λεπτά, πήγατε 10 μέτρα παραπέρα ή είναι αληθές αυτό που τώρα είπατε; Ανεβήκατε πάνω;

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Με τους συναδέλφους όταν πλέον ο συχωρεμένος ο Μομφεράτος και ο οδηγός του ήταν πλέον νεκροί, κατεβήκαμε κάτω για να δούμε.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επομένως εσείς όντας κάτω, βλέποντας αυτά που μας είπατε, ανεβήκατε πάνω και ξανακατεβήκατε.

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Μάλιστα.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλω τίποτε άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Εισαγγελεύς.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κυρία μάρτυς, σας παρακαλώ προσπαθήστε να θυμηθείτε τα γεγονότα. Είναι δύσκολο βέβαια να ανατρέξετε πριν από 15 – 20 χρόνια, πότε ήταν αυτό το πράγμα. Έχετε καταθέσει και έχετε περιγράψει ένα φορτηγάκι και έχετε πει ότι ήταν χρώματος λευκού. Μπορείτε να θυμηθείτε και να μας πείτε 1) πού βρισκόταν αυτό το φορτηγό και 2) γιατί το περιλάβατε στην κατάθεσή σας; Δηλαδή τί σας έκανε εντύπωση από την παρουσία αυτού του αυτοκινήτου;

Ε. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Μου έκανε εντύπωση διότι σε κλάσματα δευτερολέπτου γινόντουσαν κινήσεις αστραπιαίες. Μπήκε ο οδηγός, έφυγε μετά και εξαφανίστηκε. Πήγε από τον δρόμο Πινδάρου, δεν θυμάμαι τώρα το δρόμο να σας πω ακριβώς. Πέρασε από την Τσακάλωφ και μετά έστριψε δεξιά επάνω.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Λέτε κάτι στην κατάθεσή σας το οποίο θέλω να επιβεβαιώσετε μόνο αν ανταποκρίνεται στα πράγματα. Έχετε πει στην κατάθεσή σας ότι υπήρχε ένα φορτηγάκι. Ημιφορτηγό μάλλον το χαρακτηρίζετε, λευκό το οποίο έκλεινε την Τσακάλωφ.

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Αυτό πρέπει να το έχω πει αν δε με απατά η μνήμη μου.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Αυτό δεν το έχω βγάλει απ’ το μυαλό μου, το έχω δει ότι το έχετε πει γι αυτό και σας ρωτώ.

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Ναι, το έχω πει.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Σας ρωτώ αν πράγματι ανταποκρίνεται στα πράγματα αυτό που είπατε. Δηλαδή υπήρχε πράγματι εκεί......

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Ναι, δε θυμάμαι τώρα το δρόμο. Επί της Τσακάλωφ ήταν το κλείσιμο.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εσείς πηγαίνοντας από το ΕVEREST που είχατε πάρει τον καφέ σας, ποιο δρόμο ακολουθούσατε;

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Την Τσακάλωφ.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Δε γνωρίζω την περιοχή ώστε να ξέρω πού είναι το EVEREST και πού είναι το ένα και το άλλο. Γι αυτό σας ρωτώ. Αν είχατε δηλαδή τη δυνατότητα από το σημείο που ερχόσαστε να αντιληφθείτε ότι υπήρχε εκεί ένα φορτηγάκι, όπως το περιγράφετε, λευκό. Αυτό το καταθέσατε την ίδια ημέρα ή την επομένη ημέρα του περιστατικού.

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Μα δεν το αρνούμαι αυτό.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Μπορείτε να συνδέσετε το φορτηγάκι αυτό με κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο ή απλώς ως αυτοκίνητο το θυμάστε; Δηλαδή να μας πείτε, είδατε κάποιον να μπαίνει μέσα, είδατε κάποιον να βγαίνει; Μόνο αν μπορείτε να θυμηθείτε, δε θέλω τίποτα που απλώς να το βγάλετε με σκέψη....

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Σας είπα δε μπορώ, δεν είναι στη συνείδησή μου.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Δε θέλω τίποτε άλλο κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η πολιτική αγωγή.

Γ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να ζητήσω από τον μάρτυρα να σημειώσει τη θέση της πάνω στο σχεδιάγραμμα....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί να τα κάνουμε; Με αυτά που είπε, αν είναι ανάγκη να μας πει και τη θέση της....

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Έτσι ακριβώς ήταν η λιμουζίνα, εγώ ήμουν εδώ ακριβώς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ κατάλαβα πού περίπου ήταν, άμα θέλετε θα το καταλάβετε κι εσείς....

Γ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, με λόγια πρέπει να μας το πει, τώρα να βάλει το δάχτυλο σ’ ένα σχεδιάγραμμα, τί βλέπουμε απ’ αυτό;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει δικαίωμα να του δώσει κάποιο σχεδιάγραμμα, άμα το θέλει ας το βάλει. Εμένα δε μ’ ενδιαφέρει πάντως η θέση της ακριβώς. Εμείς τα γράψαμε πού ήταν. Υπάρχουν πρακτικά που γράφτηκε πού ήταν. Αν ο κ. συνήγορος δεν το κατάλαβε, τί να κάνουμε....

Γ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΣ: Η MERCEDES πού ήταν;

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Εδώ ήμουν εγώ και η MERCEDES ήταν εδώ, σ’ αυτό το δρόμο.

Γ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΣ: Αυτός που είδατε να πυροβολεί πού βρισκόταν;

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Σ’ αυτό το σημείο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καταθέτει έγγραφο το οποίο επιδεικνύεται και σε σας να δείτε πού είπε η μάρτυς, γιατί εγώ κατάλαβα τί είπε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπάρχει ερώτηση από την υπεράσπιση;

κ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ: Επειδή δεν είδαμε ακριβώς και πρέπει να ακουστεί κιόλας, ήταν η πορεία σας από πλατεία Κολωνακίου συνεπώς προς τη διασταύρωση Βουκουρεστίου και Τσακάλωφ.

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Το EVEREST είναι επί της Τσακάλωφ. Η πλατεία είναι πριν.

κ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ: Οπότε η πορεία σας ήταν από την πλατεία Κολωνακίου προς τον ¶γιο Διονύσιο, χονδρικά, η κατεύθυνσή σας.

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Ο ¶γιος Διονύσιος είναι απ’ την κάτω μεριά.

κ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ: Είστε από την αριστερή πλευρά, επί της Τσακάλωφ από την αριστερή πλευρά της διασταυρώσεως;

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Είπα προηγουμένως στον κ. Πρόεδρο ότι ερχόμουν από το EVEREST, οπότε είναι δεξιά, δεν είναι αριστερά. Αριστερά θα ήταν αν ήμουν από την κάτω μεριά.

κ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ: Οπότε είστε από την επάνω πλευρά. Η οπτική σας γωνία περιλαμβάνει μόνο την αριστερή πλευρά της MERCEDES εκείνη την ώρα ή έχετε οπτική επαφή και με τη δεξιά πλευρά του αυτοκινήτου, απ’ όσα μπορείτε να θυμηθείτε; Το μάτι σας ανοίγει τόσο ώστε να μπορεί να βλέπει και από τη δεξιά πλευρά της MERCEDES, ή μπορεί ο όγκος του αυτοκινήτου να σας εμποδίζει από τη δεξιά πλευρά;

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Μόλις έγινε η εκπυρσοκρότηση του όπλου και άρχισε και σκότωνε με μανία ο κύριος αυτός, εγώ ήμουν επιτόπου σας λέω, περνούσα εκείνη την ώρα.

κ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ: Διασχίζατε τη διασταύρωση εκείνη την ώρα;

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Δεν διέσχιζα τη διασταύρωση, την ώρα που έπεφτε το πιστολίδι ήμουν επιτόπου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πόσα μέτρα; Δείτε κάπου, στον τοίχο, πιο πέρα, δείξτε μας κάπου, πόσο κοντά ήσαστε από εκείνον που πυροβολούσε; Εγώ είμαι εδώ, εκείνος που πυροβολούσε είναι στον τοίχο, είναι στον άλλο τοίχο, είναι πιο μακριά; Αυτό θέλω να μου πείτε. Απόσταση, μέτρα κυρία μου, δημοσιογράφος είστε....

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Πενήντα μέτρα περίπου, δεν ξέρω, δε μέτρησα με μεζούρα να ξέρω πόσο ακριβώς είναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή από δω μέχρι τον τοίχο πόσα μέτρα τα βλέπετε να είναι, μέχρι την πόρτα;

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Εκατό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκατό μέτρα τα βλέπετε; Εγώ σας είπα κάτι, να μη μου λέτε μέτρα, επειδή ξέρω ότι ο περισσότερος κόσμος δεν ξέρει μέτρα, θέλω να μου πείτε από δω που είσαστε, εκείνος που πυροβολούσε πού ήταν. Δείξτε έναν εδώ μέσα στην αίθουσα, πόσο μακριά είναι από σας.

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Την ώρα του πυροβολισμού σας είπα και πάλι, ήμουν στην απέναντι μεριά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δε μ’ ενδιαφέρει η απέναντι μεριά, μ’ ενδιαφέρει αυτός που πυροβολούσε από σας, πού ήταν. Δηλαδή εσείς είσαστε εδώ. Πείτε ότι είναι αυτή η θέση σας, εκείνος που πυροβολούσε, δείξτε......

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Ο κύριος που πυροβολούσε ήταν εδώ κι εγώ ήμουν εκεί που κάθεστε εσείς κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και είναι αυτά 50 μέτρα;

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Λάθος διατύπωση. Μη βρω και το μπελά μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι μπελά, γι αυτό σας είπα μη λέτε μέτρα, μη λέτε τίποτα. Πείτε από δω μέχρι εκεί. Ήσαστε τόσο κοντά δηλαδή.

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Πολύ κοντά ήμουν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και δεν είδατε το πρόσωπο αυτουνού;

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Όχι φυσικά, εφόσον το πρόσωπό του ήταν καλυμμένο με καλσόν.... Φορούσε τζιν παντελόνι μπλε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει, παντελόνι θα φόραγε. Το πρόσωπό του, δε με νοιάζει το παντελόνι του.

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Το πρόσωπό του δεν το είδα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήταν καλυμμένο, ή δεν το είδατε διότι ήταν στραμμένο;

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Το πρόσωπό του πρέπει να ήταν καλυμμένο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πρέπει να ήταν ή ήταν; Ή δεν το είδατε, ή δε φαινόταν, ή το είδατε και ήταν καλυμμένο, πείτε κάτι τέλος πάντων εναλλακτικό, σας παρακαλώ πάρα πολύ, έχω παιδευτεί πάρα πολύ με τους μάρτυρες εγώ. Πείτε «δε θυμάμαι› ή κάτι τέλος πάντων, να έχει μια συνέπεια.

Μου λέτε 50 μέτρα από δω μέχρι εκεί. Πάει αυτό, το σβήνουμε. Τώρα μου λέτε δεν το είδα, διότι πρέπει να ήταν καλυμμένο. Πρέπει να ήταν, σημαίνει ότι δεν το είδα, αλλά υποθέτω ότι ήτάν.

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Δεν το διέκρινα κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ακούστε, είδατε μια σκηνή και είδατε έναν άνθρωπο να πυροβολεί λέτε. Από κει και πέρα, αυτός ο άνθρωπος είχε πρόσωπο, δεν ήταν απρόσωπος. Το πρόσωπο ή φαινόταν ή το είχε καλύψει με κάτι, ή δεν το είδατε καθόλου διότι είδατε το πίσω μέρος. Τί συνέβη απ’ όλα; Ήταν καλυμμένο; Δεν ήταν; Δεν το προσέξατε; Δεν το θυμάστε; Κάτι τέλος πάντων πείτε μου.

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Δε θυμάμαι λοιπόν, για να μη σας δυσκολεύω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δε με δυσκολεύετε εμένα ούτε με διευκολύνετε, εγώ ψάχνω για την αλήθεια και αγωνίζομαι απ’ ότι βλέπετε. Λοιπόν, για προσπαθήστε να θυμηθείτε. Ήταν καλυμμένο, δεν ήταν, φορούσε μάσκα, δε φορούσε;

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Εάν το διέκρινα, θα έλεγα ότι «είναι αυτό το πρόσωπο›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί σας εμπόδισε να το διακρίνετε, αυτό ρωτώ.

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Η σύγχυση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό πείτε το. «Λόγω της σύγχυσης και του φόβου, δεν το διέκρινα›.

κ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ: Θα μου επιτρέψετε να διευκρινίσω ένα σημείο απλώς: Όπως εσείς βλέπατε το αυτοκίνητο, ήταν κάθετα προς εσάς ή βλέπατε μόνο την πίσω πλευρά; Η οπτική επαφή που είχατε με το αυτοκίνητο εκείνη την ώρα, ήταν τοποθετημένο κάθετα σε σας; Δηλαδή βλέπατε όλο το πλαϊνό του μέρος, το βλέπατε από πίσω ή το βλέπατε διαγώνια; Πώς το βλέπατε, εάν θυμάστε, εκείνη την ώρα;

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Δε θυμάμαι.

κ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ: Το φορτηγάκι που λέτε ότι είδατε, χρώματος λευκού, από ποια μεριά της Τσακάλωφ ήταν θυμάστε; Αν ήταν από τη δεξιά πλευρά ή την αριστερή; Ήταν επί του οδοστρώματος, στο κέντρο του δρόμου; Είπατε ότι ήταν επί της Τσακάλωφ. Ήταν παρκαρισμένο πάνω στο πεζοδρόμιο ή ήταν πάνω στο δρόμο εκείνη την ώρα;

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Στο δρόμο.

κ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ: Έκλεινε το δρόμο δηλαδή; Τη συνέχεια της Τσακάλωφ;

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Ναι.

κ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ: Από το αυτοκίνητο αυτό, μόλις τώρα είπατε ότι βγήκε ο οδηγός του αυτοκινήτου και πριν από λίγο είπατε ότι κάποιος......

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπατε ότι βγήκε ο οδηγός του αυτοκινήτου του λευκού;

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Όχι, δεν είπα εγώ τέτοιο πράγμα.

κ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ: Είπατε ότι έτρεχε κάποιος νεαρός προς αυτό το αυτοκίνητο.

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Και με μανία χτυπούσε το συγχωρεμένο.....

κ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ: Προς το αυτοκίνητο το λευκό, είδατε να κινείται κάποιο άτομο;

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Δε θυμάμαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Προηγουμένως είπατε «ναι› όμως.

κ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ: Προηγουμένως είπατε ότι είδατε ένα νεαρό άτομο.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Το λευκό αυτοκίνητο δεν το συνδύασε, απαντώντας στη δική μου ερώτηση, με κανένα πρόσωπο, τουλάχιστον σε μένα.

κ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ: Δεν διαφωνώ, ήταν πριν τη δική σας ερώτηση και είπε ότι είδε κάποιο άτομο να τρέχει προς το αυτοκίνητο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το είπε αυτό. Θυμάστε λοιπόν αν είδατε κάποιο άτομο να τρέχει προς το φορτηγό; Σαφές ερώτημα. Ναι ή όχι; Πείτε κανονικά, ότι θυμάστε. Να αναπαράγουμε τα περιστατικά όσο μπορούμε, διότι, καταλαβαίνετε, θραύσματα εμείς να κολλήσουμε.

κ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ: Προφανώς δεν το θυμάται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπάρχει ερώτηση; Δεν είπε τίποτε άλλωστε για κανένα σας, φαντάζομαι να καταλάβατε ότι δεν είπε τίποτα εναντίον σας.

Π. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Έχετε πει εδώ, στην κατάθεσή σας ενώπιον του κ. ανακριτή, ότι το πρόσωπο αυτού ο οποίος πυροβολούσε, ήταν καλυμμένο. Έτσι έχετε πει. Το επιβεβαιώνετε αυτό σήμερα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στον κ. ανακριτή. Αυτά τα είπατε στις 10/10/2002. Τώρα. Να διαβάσω ένα κομμάτι: «Πυροβολούσε από την αριστερή πλευρά του αυτοκινήτου προς το μέρος του οδηγού της MERCEDES. Θυμάμαι ότι είχε το πρόσωπό του καλυμμένο›. Το θυμάστε αυτό;

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Το θυμάμαι.

Π. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: ¶ρα είχε το πρόσωπό του καλυμμένο.

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Δεν το διέκρινε εγώ την ώρα.....

Π. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Εσείς το είπατε, εγώ δεν ξέρω, δεν ήμουν εκεί.

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Ναι, το είπα.

Π. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Το επιβεβαιώνετε σήμερα;

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Το επιβεβαιώνω και σήμερα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σημειώστε το αυτό, ότι επιβεβαιώνει ότι αναγνώστηκε αυτό το σημείο της κατάθεσης και ότι επιβεβαιώνει ότι είχε το πρόσωπό του καλυμμένο.

Π. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Εσείς ανθρώπους που να συμμετέχουν σ’ αυτή την πράξη, έναν είδατε; Αυτόν ο οποίος πυροβολούσε;

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Αυτόν που πυροβολούσε, ναι.

Π. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Ένας λοιπόν. Εσείς δουλεύετε στα ΝΕΑ. Είδατε κανέναν από τα ΝΕΑ, κανένα συνάδελφό σας να είναι εκείνη τη στιγμή εκεί; Την ώρα που εσείς είδατε όλα αυτά και παρατηρήσατε, είδατε κανένα συνάδελφό σας να είναι εκεί;

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Ήταν ο κ. Μπακατσέλος.

Π. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Πού τον είδατε;

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Ανεβοκατέβηκε, πάνω-κάτω.

Π. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Όταν έγινε ο πυροβολισμός ήταν εκεί;

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Αυτό δεν το ξέρω.

Π. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Εσείς λέτε ότι τον είδατε, ανεβοκατέβηκε πάνω-κάτω. Τον βρήκατε όταν ανεβήκατε επάνω; Εκεί τον είδατε; Όταν ανεβήκατε πάνω ή όταν έγινε ο πυροβολισμός ήταν εκεί δίπλα σας;

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Δε θυμάμαι επακριβώς να σας πω, αλλά την ώρα του πυροβολισμού δεν τον είδα. Την ώρα που έριχνε ο νεαρός τους πυροβολισμούς δεν τον είδα.

Π. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Εσείς ήσαστε την ώρα που έφευγαν τα αυτοκίνητα, αυτό το FIAT που λέτε, ήσαστε μπροστά εκεί; Ήσαστε κάτω δηλαδή την ώρα που έφευγαν αυτά τα αυτοκίνητα;

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Ποια αυτοκίνητα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπε μόνο το λευκό ότι είδε.

Π. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε κακώς τη ρώτησα γι αυτό και διορθώνω, γιατί δεν το είπε αυτό το πράγμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η γυναίκα έχει κάποια ταραχή εδώ μέσα, σεβόμαστε και την προσωπικότητα των μαρτύρων οι οποίοι έρχονται να πουν κάτι μετά από τόσα χρόνια και οπωσδήποτε έχουν και μια ασάφεια, αυτό δε σημαίνει ότι κάποιος λέει και ψέματα.

Π. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Δε λέει ψέματα η γυναίκα, εμείς θέλουμε να δούμε αν πράγματι αυτή η ασάφεια υφίσταται και σε άλλα άτομα, όχι μόνο στη συγκεκριμένη. Εσείς λοιπόν είδατε αυτά τα αυτοκίνητα που είδατε, δηλαδή αυτό το φορτηγάκι που είπατε, το ημιφορτηγάκι, το είδατε να φεύγει, ή όση ώρα ήσαστε εκεί δεν έφευγε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα μας είπε, «έφυγε σβούρα›.

Π. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Ενόψει λοιπόν του ότι έφυγε σβούρα, εκείνη την ώρα που έφυγε σβούρα, ήταν ο κ. Μπακατσέλος;

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Δε θυμάμαι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Είδατε πιστολιές εκεί να ρίχνει ο άνθρωπος και ανεβήκατε πάνω στο γραφείο. Έτσι δεν το είπατε;

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Είπα προηγουμένως ότι είδα ένα νεαρό περίπου 25 ετών.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι πάλι τα ίδια, τα είπατε αυτά.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Γίνεται ό,τι γίνεται εν πάση περιπτώσει και αρχίζετε να ανεβαίνετε στις σκάλες πια να πάτε στο γραφείο. Στις σκάλες, όπως ανεβαίνατε, ακούγατε ακόμα πιστολιές;

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Όταν τελείωσαν οι πυροβολισμοί, η MERCEDES έπεσε κατευθείαν στο μαγαζί.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Και μετά απ’ αυτά ανεβήκατε εσείς επάνω στο γραφείο.

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Ανέβηκα και ξανακατέβηκα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτό δεν το πιάνω καλά γι αυτό σας ξαναρωτώ γι αυτό. Βλέπετε έναν άνθρωπο, ρίχνει πυροβολισμούς και ανεβαίνετε τη σκάλα μετά για να πάτε στο γραφείο. Την ώρα που ανεβαίνετε τη σκάλα, ακούτε ακόμα πιστολιές ή έχουν τελειώσεις οι πιστολιές; Αυτό θέλω να καταλάβω.

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Είχαν τελειώσει.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω γι’ αυτόν που πυροβόλησε με την κάλτσα στο πρόσωπο.

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Είπα προηγουμένως ότι έκρυβε το πρόσωπο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν ξέρουμε πως ήταν το πρόσωπό του, συμφωνώ πλήρως όπως μου το λέτε το δέχομαι.

Εγώ ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: του μίλησε κανένας άνθρωπος από τους περαστικούς, να του πει «τι κάνεις εδώ; ¶σε τον άνθρωπο κάτω› την ώρα που πυροβολούσε;

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Από την πλατεία του Κολωνακίου μέχρι που έγινε το κακό στη γωνία Βουκουρεστίου και Τσακάλωφ οι οδηγοί ήταν μέσα στα αυτοκίνητά τους.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κανένας περαστικός δεν φώναξε «τι κάνεις εδώ;›;

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Όχι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δηλαδή την ώρα που έπεφταν πιστολιές ο κόσμος ήταν παγωμένος;

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Παγωμένος.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτή είναι η εικόνα που μας φέρνετε δηλαδή.

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Τα πάντα είχαν σταματήσει.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αν κάποιος του έβαζε μια φωνή θα τον ακούγατε, φαντάζομαι, αφού ήταν όλα παγωμένα.

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Ναι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αλλά δεν ακούστηκε καμιά φωνή.

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει αρκετά. Κατάλαβα τι ρωτάτε.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ελπίζω να είμαι σαφής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς σαφέστατος.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κάτι ακόμη. Όπως ανεβαίνατε τη σκάλα για να πάτε στο γραφείο πάνω, αυτή η σκάλα είναι φαρδιά;

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Συνηθισμένη.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Στενή σκάλα δηλαδή από αυτές που έχουμε στις πολυκατοικίες και τις παλιές κιόλας.

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Ναι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Παλιά πολυκατοικία δεν είναι αυτή;

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Ναι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Όπως ανεβαίνατε πάνω είδατε κόσμο να κατεβαίνει;

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Ναι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τότε άρχισαν και κατέβαιναν δηλαδή οι άνθρωποι.

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Ναι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Οι συνάδελφοί σας –υποθέτω- ότι κατέβαιναν εκείνη την ώρα.

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Βγήκαν από τα μαγαζιά μετά το κακό.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πόσο σας φάνηκε ότι κράτησε όλο αυτό το κακό; Δηλαδή ήταν κλάσματα του δευτερολέπτου ή θεωρούσατε ότι κράτησε ώρα; Πως το νιώσατε;

ΕΥ. ΑΝΟΥΣΑΚΗ: Πολύ ελάχιστα λεπτά.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (Εκτός μικροφώνου) Οι δηλώσεις των Αμερικανών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πρόξενος του Λος ¶ντζελες?Έχει δηλωθεί εντάξει. Ο κ. Κοντογιώργης; Ελάτε κ. μάρτυς. «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια›.

κ. ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΣ: Ορκίζομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήσασταν παρών σε κάποιο τραυματικό συμβάν που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο δύο ανθρώπων. Που βρισκόσασταν εσείς;

κ. ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΣ: Εκείνο το βράδυ ήμουν στο κατάστημα που εργαζόμουν στο δισκοπωλείο επί της Τσακάλωφ και Βουκουρεστίου. ¶κουσα να πέφτουν πυροβολισμοί και όπως καθόμουν στη βιτρίνα γύρισα και είδα 3 άτομα να ρίχνουν σε ένα αυτοκίνητο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Που είναι αυτό δισκοπωλείο;

κ. ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΣ: Τσακάλωφ και Βουκουρεστίου γωνία ήταν το υποδηματοποιείο, δίπλα ήμασταν εμείς. Τώρα δεν θυμάμαι τι αριθμός ήταν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Προσπαθήστε να αναπαραστήσετε το συμβάν πως ακριβώς έγινε.

κ. ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΣ: Κοίταζα έξω στο δρόμο και ξαφνικά άκουσα να πέφτουν πυροβολισμοί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ακούσατε να πέφτουν πυροβολισμοί, κάποιο αυτοκίνητο, κάτι, κάποιοι άνθρωποι κλπ. Δεν έπεσαν μόνοι τους οι πυροβολισμοί από τον αέρα, κάτι είχε συμβεί.

κ. ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΣ: Είδα 3 άτομα να ρίχνουν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είδατε κανένα αυτοκίνητο πρώτα να σταματά εκεί; Να προχωράει;

κ. ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΣ: Γύρισα και είδα 3 άτομα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πρώτα ακούσατε τους πυροβολισμούς;

κ. ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΣ: Πρώτα άκουσα τους πυροβολισμούς και γύρισα και είδα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει. Ακούσατε λοιπόν πυροβολισμούς.

κ. ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΣ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πόσους;

κ. ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΣ: Γύρω στους 15. Μπορεί και παραπάνω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και γυρίσατε;

κ. ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΣ: Γύρισα προς τα δεξιά και είδα 3 ανθρώπους, οι 2 ήταν από την από εδώ πλευρά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από την πλευρά του οδηγού ή τη δεξιά πλευρά του αυτοκινήτου.

κ. ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΣ: Οι 2 από τη δεξιά του αυτοκινήτου και ο τρίτος από την άλλη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κρατούσαν πιστόλια και οι τρεις;

κ. ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΣ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν τους είδατε όμως την ώρα που πυροβολούσαν γιατί ήδη είχατε ακούσει τους πυροβολισμούς, λέτε.

κ. ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΣ: Με το που γύρισα και είδα, είδα ότι πυροβολούσαν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εξακολουθούσαν;

κ. ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΣ: Ναι έριχναν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή μόλις ακούσατε το πρώτο, γυρίσατε το κεφάλι σας.

κ. ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΣ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πέστε μου τη δράση όπως εξελίχθηκε μπροστά σας σε σχέση με το κάθε από τα τρία πρόσωπα. Το καθένα.

κ. ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΣ: Αυτό που είδα, ήταν ότι οι δύο είχαν την πλάτη στραμμένη προς τα εμένα και δεν είδα το πρόσωπό τους. Ο ένας ήταν ψηλός και ο άλλος, ο από εκεί, ήταν πιο κοντός κατσαρομάλλης, με φουντωτό μαλλί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο απέναντι;

κ. ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΣ: Όχι. Ο δίπλα του.