Πολιτική
Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2003 21:05

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (28/3/2003) Μέρος 5/9

Κ.ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε μάρτυς πέστε μου το εξής. Υπάρχει ένα σχεδιάγραμμα στη δικογραφία, το έχετε δει αυτό το σχεδιάγραμμα που έχει συνταγή από την Αστυνομία και δείχνει τις θέσεις;

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Εγώ από τότε έπαψα να ασχολούμαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχει ασχοληθεί, δεν το είδε.

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Προσπαθώ να ξεχάσω αυτή την ιστορία. Μην μου λέτε τώρα, είπα εγώ το αυτοκίνητο ήταν απέναντι και πιο πέρα λίγο από το σπίτι μου. Αυτό θυμάμαι.

Κ.ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το έχετε δει το σχεδιάγραμμα. Να μου πείτε το σπίτι σας από την οδό Ακακιών πόση απόσταση είναι, εκεί που είναι το σπίτι σας στην οδό Ανθέων μέχρι την οδό ?

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Θα είναι 50 μέτρα οπωσδήποτε.

Κ.ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: 50 μέτρα.

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Έτσι υπολογίζω.

Κ.ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λεωφορείο διέρχεται από την οδό Ακακιών, θυμάστε;

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Ναι.

Κ.ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα λεωφορείο διέρχεται μόνο ή και άλλα, δηλαδή μία γραμμή είναι εκεί;

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Ένα είναι, ένα ανεβαίνει στον Πολύδροσο.

Κ.ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα ανεβαίνει. Μήπως μπορείτε να περιγράψετε που είναι η στάση του λεωφορείου που σταματάει;

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Η στάση του λεωφορείου είναι μόλις βγαίνουμε από την Ανθέων που είναι το σπίτι μου, βγαίνουμε στην Ακακιών σε μια απόσταση που βγαίνουμε καμιά 20σαριά μέτρα μακριά.

Κ.ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: 20 μέτρα;

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: 20-30 μέτρα.

Κ.ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: 20 μέτρα μέσα στην Ακακιών, έτσι;

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Ναι.

Κ.ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ πολύ. Δεν θέλω τίποτε άλλο κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και εσείς κα Κούρτοβικ δι’ ολίγον. Και κοιτάξτε, μην δίνετε και εντύπωση ότι τα βάζουμε και με τους παθόντες, δεν φτάνει που πυροβοληθήκανε οι άνθρωποι από μια Οργάνωση που ανέλαβε και στο τέλος μήπως πρέπει και να τα βάλουμε και μαζί τους, που δεν κάνανε λίγο και έτσι να τους χτυπήσει πιο εδώ, πιο εκεί, σας παρακαλώ δηλαδή, μην γινόμαστε πρόκληση, σας παρακαλώ πάρα πολύ. Οφείλουμε – γενική είναι η σύσταση- όλοι να σεβόμαστε.

???.: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σε σας; Για όνομα του Θεού, δεν έχω πει ποτέ τίποτα και η ευγένειά σας είναι παροιμιώδης.

Παρακαλώ να προσέχουμε, όταν είναι παθόντες, είπα, γενική σύσταση να μην φαίνεται και πρόκληση στο τέλος.

???.: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ίσως το timing να είναι εις βάρος σας, αλλά όχι το πρόσωπό σας, δεν μπορώ να πω, είστε ευγενέστατος, πάντοτε κοινωνικότατος.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εννοείτε δηλαδή εμένα κ. Πρόεδρε; Να υποθέσω ότι η σύσταση απευθύνεται σ’ εμένα κ. Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ε, άμα το πω σε εσάς, τότε θα είμαι εκτός πραγματικότητας. Είπα, ήταν μια γενική σύσταση, όταν έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους παθόντες, το πρώτο που κάνουμε και λέμε, ότι η Οργάνωσή μας ανέλαβε, αυτοί τέλος πάντων που δέχονται ότι είναι στην Οργάνωση, πρέπει να σεβόμαστε τα θύματα.

Δ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, εάν μου επιτρέπετε, είδα και χθες, είπε η κα Ανδρουλιδάκη και ?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, είδα και το εξετίμησα.

Δ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς γιατί σεβόμαστε την κατάσταση αυτή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς και το εξετίμησα.

Δ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Μη μας παρατηρείτε και μας μαλώνετε για πράγματα που δεν έχουν γίνει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είμαι ο διδάσκαλος να μαλώνω. Όπως ξέρετε είμαι ο Πρόεδρος που διευθύνει τη διαδικασία και θέλω να διατηρηθεί ένα πολύ καλό κλίμα το οποίο έχει μέχρι τώρα και κάνω ορισμένες συστάσεις μήπως ξεφύγουμε κάπου και δημιουργηθούν καταστάσεις που δεν μπορώ μετά να τις ελέγξω. Είναι μια γενική σύσταση.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε, με κάθε σεβασμό στα χρήματα αναγκαζόμαστε να ρωτήσουμε τον κ. Ταρασουλέα, όντως με κάθε λύπη για ότι σας συνέβη, σας ρωτάμε όμως ίσως παραπάνω απ’ όσο θα ρωτάγαμε οποιονδήποτε άλλο, ακριβώς γιατί είσαστε Εισαγγελέας, καταθέσατε μετά λόγου γνώσεως, ξέρετε τις νομικές έννοιες, βεβαίως ξέρετε τα πραγματικά, έχετε την ικανότητα να προσεγγίσετε και να αξιολογείτε να πραγματικά γεγονότα περισσότερο από το μέσο πολίτη.

Εγώ θέλω να σας ρωτήσω το εξής. Πράγματι όπως λέχθηκε εδώ στην αρχική σας κατάθεση είπατε, ότι βληθήκατε από απόσταση μισού έως ενός μέτρου. Σήμερα εδώ μας λέτε, ότι ήταν παραπάνω. Εγώ θέλω να σας ρωτήσω κάτι, θυμάστε πότε καταθέσατε, καταθέσατε αμέσως μετά το γεγονός ή μετά μερικές μέρες;

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Στην Αστυνομία;

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να σας βοηθήσω, να μην σας παιδέψω. Καταθέσατε τρεις μέρες μετά. Μεταβήκατε στη ΓΑΔΑ; Εδώ προκύπτει ότι καταθέσατε στη ΓΑΔΑ.

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Όχι, έμεινα μια εβδομάδα στο Νοσοκομείο.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Καταθέτετε 21 Ιανουαρίου και δεν σημειώνεται στην εξέτασή σας ότι έχετε, δεν σημειώνεται το που, αλλά δεν σημειώνεται ότι είναι εκτός του Αστυνομικού Τμήματος, εκτός του χώρου της έδρας της ανακριτικής αρχής, όπως συνήθως ...

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Θα πρέπει να ήταν στο Ιατρικό Κέντρο.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Συνήθως αναφέρεται, αναγράφεται όταν είναι εκτός της έδρας της ανακριτικής αρχής.

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Όχι είμαι βέβαιος, διότι εγώ έμεινα στο Ιατρικό Κέντρο τουλάχιστον μια εβδομάδα, τουλάχιστον.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Μείνατε μια εβδομάδα. Ωραία. Πιθανόν να είναι παράλειψη των οργάνων, είχαν έτοιμο το έντυπο εδώ, πιθανόν. Αν και σε άλλα της ίδιας εποχής ?

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Έτσι είναι πράγματι.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ναι, κ. Ταρασουλέα, σε άλλα έγγραφα της ίδιας εποχής έχουμε βεβαίωση, έχουμε διαφορετικό έντυπο, το γνωρίζετε εσείς περισσότερο από εμένα και έχουμε βεβαίωση ότι συνετάγη εκτός της έδρας της Αστυνομικής Αρχής η οποία διενεργεί την ανάκριση, διότι συνέτρεχε αυτός ο λόγος ή εκείνος. Εδώ δεν υπάρχει τέτοια αναφορά. Δεν υπάρχει αναφορά ότι ελήφθη δηλαδή στο χώρο του Νοσοκομείου ή οπουδήποτε. Δεν πειράζει.

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Να σας πω, με συγχωρείτε, θυμήθηκα το εξής, ότι ήρθε η Αστυνομία μετά από λίγες μέρες εκεί που ήμουνα στο Νοσοκομείο, το θυμάμαι.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Προφανώς είναι παράλειψη των οργάνων, είχαν το έντυπο, βεβαίως για να το λέτε είναι έτσι κ. Εισαγγελέα δεν το αμφισβητώ.

Να πω το εξής, καταθέσατε λοιπόν τρεις μέρες μετά;

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Ναι.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Καταθέσατε 21 Ιανουαρίου.

ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Συνήλθα τότε.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Έχετε συνέλθει. Τότε αξιολογώντας τα γεγονότα εκτιμήσατε ότι ο δράστης απείχε μισό με ένα μέτρο τη στιγμή που σας χτύπησε.

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Αν το είπα έτσι, αλλά ενθυμούμενος και αυτό, δεν μπορεί τώρα, να σας πω, εκείνη τη στιγμή ήθελα να τονίσω, ότι ήρθε και με χτύπησε από κοντά, από πολύ κοντά. Αλλά όπως θυμήθηκα τα γεγονότα, τα συζητήσαμε πάλι, πρέπει να άρχισε να με πυροβολεί από μεγαλύτερη απόσταση ευχόμενος να τελειώσει την εντολή αυτή.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε μάρτυς όμως, ποιος μίλησε περί εντολή;

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Η ομάδα αυτή, ξέρω εγώ, αυτή μου με χτύπησε.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εγώ θα ήθελα το εξής κ. Εισαγγελεύ, επειδή δεν είστε τυχαίος άνθρωπος, όταν καταθέτετε κάτι, έχετε σαφή γνώση των συνεπειών αυτού που καταθέτετε. Ο μέσος πολίτης όταν καταθέτει δεν έχει, μπορεί να λέει ότι απείχε 50 μέτρα μου είπαν πριν και να είναι 2, είναι ο μέσος πολίτης, μπορεί να κάνει και λάθος, δεν αξιολογεί τις συνέπειες αυτών που λέει, εσείς είστε Εισαγγελέας.

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Κοιτάξτε να δείτε, θέλω το εξής να σας εξηγήσω. Ήρθαν μετά τρεις ημέρες να μου πάρουν την κατάθεση.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Έχετε συνέλθει είπατε.

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Εγώ ακόμη ήμουνα σε μια κατάσταση όχι νηφαλιότητας, πιθανόν να τα είπα έτσι. Αλλά όπως τα σκέπτομαι τώρα και με μία λογική σειρά, ότι δεν τον είχα δει πίσω μου, τότε είχα την αντίληψη ότι πρέπει να ήταν πολύ κοντά. Αλλά σκέπτομαι και τώρα που είμαι νηφάλιος, ότι θα ήταν μεγαλύτερη η απόσταση όταν άρχισε να με χτυπάει.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Σήμερα δηλαδή το σκέφτεστε και το αξιολογείτε;

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Μετά – μετά την κατάθεση αυτή, όταν άρχισα να αναλογίζομαι, να αναπολώ την όλη διαδικασία.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν το διευκρινίσατε ούτε στην Ανακριτική που δώσατε στον κ. Ζερβομπεάκο. Βεβαιώσατε ότι αναφέρεστε στην τάδε κατάθεσή σας. ¶ρα μέχρι τότε δεν είχατε αλλάξει γνώμη για την απόσταση από την οποία χτυπηθήκατε; Μέχρι δηλαδή στις 21 Σεπτεμβρίου του 2002 δεν έχετε σχηματίσει διαφορετική γνώμη.

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Εγώ στον κ. Ζερβομπεάκο, μου λέει, έχετε τίποτα νεώτερο από την κατάθεσή σας; Λέω, όχι.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν σας έδειξε την κατάθεσή σας, δεν την κοιτάξατε;

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Τότε λέω να αναφερθείτε εκεί.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Την κοιτάξατε την κατάθεσή σας, συνήθως την κοιτάζουμε;

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Όχι, αναφέρθηκα.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν κοιτάξατε να δείτε, τι είχατε πει;

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Τη στιγμή εκείνη, για να είμαι ειλικρινής όχι. Λέω, ότι είχα πει τότε.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Υπάρχει κάτι -πέραν του χρόνου που έχει διαρρεύσει από τότε μέχρι σήμερα- που σας κάνει να σκέφτεστε, ότι πρέπει να ήταν μεγαλύτερη η απόσταση; Υπάρχει κάτι που σας κάνει να σκέφτεστε, να έχετε εκτιμήσει ότι δεν ήταν μισό μέτρο, αλλά ήταν 7 μέτρα ή 5, δεν ξέρω πόσα;

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Υπάρχει μια ψύχραιμη και λογική ...

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όχι, πέρα από την ψύχραιμη, γιατί βρισκόμαστε και 13 χρόνια μετά κ. Εισαγγελεύς και είναι λογικό, ότι το ψύχραιμο μετά από 13 χρόνια συγχέεται με τα προβλήματα της μνήμης. Αλλά εγώ ρωτάω αν υπάρχει πραγματικό στοιχείο που να έχετε αξιολογήσει και να έχετε πει, ότι αφού συντρέχει αυτό, δεν μπορεί να συμβαίνει το άλλο. Ένα συλλογισμό. Και ρωτάω έχετε κάνει κάποιο συλλογισμό ή απλώς η μνήμη σας σήμερα είναι διαφορετική; Γιατί θα έλεγα ότι δεν σας βοηθάει, άνθρωποι είμαστε, έχουμε και μία ηλικία, θα πρέπει να αποδεχόμαστε ότι η μνήμη αδυνατίζει με το χρόνο.

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: θα σας πω. Η εντύπωσή μου τότε, ότι πρέπει να ήταν μικρή η απόσταση όταν πυροβολήθηκα. Μετά σκέφτηκα πολλές φορές, δεν έδωσα κατάθεση, είπα, ότι επείγετο να με χτυπήσει, να με πυροβολήσει και θα πρέπει να ήταν μεγαλύτερη η απόσταση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το είπε τουλάχιστον 10 φορές. Εσείς θέλετε να ακούσετε αυτό, εμείς μπορεί να πιστέψουμε κάτι άλλο. Γι’ αυτό έρχονται, κοιτάξτε, θα μας στέλνανε τις καταθέσεις πακέτο, θα τις διαβάζαμε, γιατί να έρχονται εδώ πέρα. Τι να τον κάνουμε δηλαδή.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Βεβαίως κύριε Πρόεδρε και γι’ αυτό ρωτάω τον κ. Εισαγγελέα ...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτός εμμένει ότι ήταν παραπάνω.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ρωτάω για να αξιολογήσει και το Δικαστήριό σας, δεν μου επιτρέπετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, το ρωτήσαμε ?

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ε, κύριε Πρόεδρε, θα επιμείνω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα τα ίδια πράγματα θα ρωτάμε;

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Θα επιμείνω σ’ αυτό το σημείο ειλικρινά, ζητώ συγνώμη και θα επιμείνω και εξηγώ γιατί θα επιμείνω. Διότι θέλω να μου διευκρινίσει, είναι Εισαγγελέας, δεν είναι τυχαίος πολίτης. Γνωρίζει τις συνέπειες αυτών που λέει, έχει σαφή γνώση, συνείδηση της σημασίας των καταθέσεών του. Τότε καταθέτει αυτό, σήμερα καταθέτει κάτι άλλο, έχω κάποιο λόγο να ρωτάω εάν υπάρχει πραγματικό στοιχείο αξιολογώντας, το οποίο κρίνει ότι η απόσταση ήταν διαφορετική. Και θέλω να υπάρχει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κυρία Κούρτοβικ έχετε δικαίωμα να ρωτάτε, αλλά έχει δικαίωμα και αυτός να απαντάει όπως θέλει.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Βεβαίως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν θα του πείτε εσείς πως θα απαντήσει; Θα απαντήσει όπως θέλει αυτός, ούτε εγώ μπορώ να του πω.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν του υπέβαλα σε κανένα σημείο κ. Πρόεδρε, ερώτηση και απάντηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Την ίδια ερώτηση την έκανα εγώ, την έκανε ο κ. Εισαγγελεύς, την έκανε η Πολιτική Αγωγή, ε, τώρα αν την κάνετε και εσείς θα πει κάτι άλλο; Κοιτάξτε να δείτε, σε άγονη πηγαίνετε.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Θα επιμείνω, διότι θέλω να δω πως αξιολογεί ο κ. Εισαγγελέας τα συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά τα οποία έχουμε εμείς στην δικογραφία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλα τα αξιολογεί, είπε ο άνθρωπος, ότι εγώ τώρα που τα σκέφτομαι καλύτερα είναι έτσι.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Αν μου επιτρέπετε, θα συνεχίσω. Αν δεν μου επιτρέπετε θα σταματήσω, θα προσφύγω στο Δικαστήριο όμως προηγούμενα.

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Να συνεχίσετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ρωτάτε, δεν υπάρχει λόγος, μπορεί να ρωτάμε μέχρι αύριο για το ίδιο πράγμα, έχετε δικαίωμα όπως ξέρετε.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Επανειλημμένα εδώ μας κάνατε μία κίνηση κ. Εισαγγελεύς, μας κάνατε την κίνηση με πυροβόλησαν, κάνατε αυτή την κίνηση, δεν κάνατε αυτή την κίνηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πώς έκανε, ποια κίνηση έκανε;

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Έχει κάνει επανειλημμένα την κίνηση αυτή και όχι αυτή.

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Όταν με πυροβολούσε δεν τον είδα την κίνηση είχε κάνει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα όταν πυροβόλησε ήταν πίσω του λέει.

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Πώς μπορούσα να ξέρω τι κίνηση είχε κάνει τότε. Μετά που στράφηκα, είπα ότι είχε το πιστόλι στα χέρια του.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κάνετε εσείς την κίνηση και θέλω να σας ρωτήσω, έχω εδώ την ιατροδικαστική έκθεση, η οποία θα διαβαστεί είναι στα αναγνωστέα και η οποία λέει, ότι η πορεία της σφαίρας, της βολίδας που έτρωσε ήταν εκ των άνω και έσω προς τα κάτω και πίσω. Επομένως συμφωνεί απόλυτα με την κίνηση που κάνετε. Είναι εκ των άνω και έσω προς τα κάτω και πίσω.

Και ρωτάω, αυτή η σφαίρα είναι σφαίρα που έχει βληθεί από μεγάλη απόσταση ή από κοντινή απόσταση; Η σφαίρα που έχει οπή εισόδου άνω και οπή εξόδου κάτω έχει βληθεί από κοντά ή από μακριά από την πείρα σας;

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Από μια σχετικώς κοντινή απόσταση. Αν ήταν 2-3-5 μέτρα, δεν ξέρω. Εγώ όταν εστράφη προς τον δράστη, τον είδα ότι ήταν σε μια απόσταση.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να συνεχίσω επίσης και να σας ρωτήσω κ. Εισαγγελεύ, φέρετε τριών ειδών τραύματα όπως βλέπω εδώ. Ένα τραύμα σας είναι εκ της προσθίας, έχει πύλη εισόδου επί της προσθίας και έσω επιφάνειας του δεξιού γόνατος. Επί της προσθίας επιφάνειας, το τραύμα αυτό προήλθε από σφαίρα που βλήθηκε όταν ήσασταν σκυμμένος στο πορτμπαγκάζ ή όταν ήσασταν όρθιος και απέναντι στο δράστη;

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Δεν θυμάμαι.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εάν είναι επί της προσθίας θα μπορούσε να έχει βληθεί η πρόσθια επιφάνεια του γόνατός σας όταν ήσασταν σκυμμένος στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου σας; Και πώς, θα μπορούσατε να έχετε χτυπηθεί εδώ, εδώ όταν ήσασταν σκυμμένος εδώ και ο δράστης ήταν πίσω σας;

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Εγώ ήμουνα σκυμμένος έτσι.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Έτσι και ο δράστης είναι πίσω. Και ρωτάω η σφαίρα που έχει βληθεί εμπρός και σας έχει χτυπήσει εμπρός, μάλλον η σφαίρα που σας έχει χτυπήσει στο μπροστινό μέρος του γόνατός σας από πού έχει βληθεί, σε ποια στιγμή εβλήθη;

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Οι γιατροί εκεί που την είδα, η σφαίρα θα πρέπει να είχε αυτή την είσοδο, από εδώ, έτσι.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όχι, έχει πρόσθια λέει εδώ.

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Πρόσθια εδώ;

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Πρόσθια και έσω, πύλη εισόδου επί της προσθίας θέσεως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορούμε να διαβάσουμε μια στιγμή την ιατροδικαστική για να την ακούσει. Να την διαβάσουμε σ’ αυτό το σημείο, ένα λεπτό να το λύσουμε αυτό.

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, υπάρχει και μια βεβαίωση του χειρούργου νομίζω που με χειρούργησε. Θα είναι χρήσιμη κι αυτή.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Την έχω κι αυτή και θα έρθω και σ’ αυτή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορούμε να διαβάσουμε την ιατροδικαστική έκθεση:

«Τυφλό τραύμα δια βλήματος –το πρώτο έτσι- πυροβόλου όπλου επί του δεξιού γόνατος με πύλη εισόδου επί της προσθίας και έσω επιφανείας αυτού και στο όριο με το κάτω τριτιμόριο του μηρού. Ακτινογραφικώς στη γωνία διακρίνεται η βολίδα και εξηρέθη χειρουργικώς. Κατά τη διαδρομή της η βολίδα έτρωσε την ιγνυακή αρτηρία εις το ύψος του διχασμού, η δε πορεία της είναι εκ των άνω και έσω προς τα κάτω και οπίσω›

Ακούτε τι λέει ο Ιατροδικαστής, ο κ. Κοτσάφτης; Λέει, ότι κατά τη διαδρομή της η βολίδα, αυτή του γόνατος, έτρωσε την ιγνυακή αρτηρία εις το ύψος του διχασμού, η Δε πορεία της –της βολίδας- είναι εκ των άνω και έσω προς τα κάτω και οπίσω. Αυτό τι δηλώνει;

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Είχα σκύψει κ. Πρόεδρε και με χτύπησε....

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Μήπως είχατε σηκωθεί και είχατε στραφεί προς τον άνθρωπο που σας χτυπούσε και γι αυτό η σφαίρα.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ απορώ αν έχει σημασία κάποιον που τον πυροβόλησαν στα πόδια, εάν ήταν από δώθε ή από κείθε ή από πάνω ή από κάτω. Κι ένας άνθρωπος που είναι σε σύγχυση όταν τον πυροβολούν, αν θα μπορεί να αναπλάσει τα γεγονότα τόσο καλά, εκτός εάν αμφισβητούμε αν ήταν αυτός που πυροβολήθηκε ή ήταν κανένας άλλος.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όχι κ. Πρόεδρε, αλλά δε μπορεί να είναι όλα σχετικά, όσα συμβάλλουν και συντείνουν στο να βρούμε στοιχεία απαλλακτικά ή αν θέλετε, να μειώνουν την ευθύνη. Απαλλακτικά ως προς την απόπειρα ανθρωποκτονίας, που να μειώνουν την ευθύνη..... Αν σ’ αυτά εσείς δεν ερευνάτε και όλα τα άλλα θεωρείτε ότι το περίπου σας φτάνει, δεν υπάρχει λόγος να είμαστε εδώ. Αν δηλαδή αρκούν οι καταθέσεις έστω και αν αντιφάσκουν....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το να πάνε σπίτια τους οι συνήγοροι, αυτά είναι πράγματα......

.............: Λέτε τους παθόντες, οι οποίοι μάλιστα παρουσιάζουν την εικόνα που παρουσιάζει ο κ. Ταρασουλέας, να μην τους ρωτάμε. Αυτό δεν το κατάλαβα, πού προβλέπεται στη δικονομία;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ είπα ότι είναι ένας τραυματίας ο οποίος.....

..............: Βεβαίως, αλλά δε μπορεί να έρχεται στο Δικαστήριο και να λέει πράγματα αντίθετα από αυτά που έχει καταθέσει, ένας Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Εγώ έχω απαίτηση να είναι ακριβέστατος και να τηρήσει αυτά τα πράγματα τα οποία έχει πει. Δε μπορεί να μας λέει ότι ο δράστης είχε μήκος χεριού 5 μέτρα και τον πυροβόλησε έτσι. Είναι Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: (εκτός μικροφώνου)

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κατηγορείται ο πελάτης του κ. Παρασκευόπουλου γι αυτή την υπόθεση; Μα τι δίκη είναι αυτή που διεξάγεται εν πάση περιπτώσει; Δικάζουμε την υπόθεση Ανδρουλιδάκη αυτή τη στιγμή; Ο δικηγόρος του δικηγόρου θα γίνεται εδώ πέρα;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Θεωρώ, αν μου επιτρέπετε κ. Εισαγγελεύς ότι πράγματι έχει λόγο ο συνάδελφός μου διότι είναι μία κοινή υπόθεση, δεν υποβάλλαμε ούτε μία ερώτηση στην κα Ανδρουλιδάκη στην υπόθεση Ανδρουλιδάκη, στη χήρα που ήρθε εδώ, που ήταν με κάθε τρόπο σεβαστή.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Να εξηγήσω τη θέση μου. Το αμφισβητούμενο αυτή τη στιγμή από την κα Κούρτοβικ σε σχέση με την εξέταση του μάρτυρα, είναι η πύλη εισόδου μιας σφαίρας στο γόνατο, αν είναι εσωτερικά ή εξωτερικά. Αυτό που δε μπορώ να αντιληφθώ, αυτή η αμφισβήτηση που αυτή τη στιγμή προσπαθεί να προκαλέσει η κα Κούρτοβικ και με κάθε δικαίωμά της, τί μπορεί να αφορά τον συνήγορο ενός κατηγορουμένου που δεν έχει σχέση με αυτή την υπόθεση;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Η απόδειξη του αν και κατά πόσο στόχευαν να πλήξουν ζωτικά όργανα ή να χτυπήσουν αποκλειστικά και μόνο τα πόδια....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έληξε αυτό το θέμα. Είναι μια δίκη πολυπρόσωπη, πρέπει να τα δούμε με κάποια μικροανοχή. Κα Κούρτοβικ, ασκήστε τα καθήκοντά σας παρακαλώ όπως νομίζετε εσείς. Συνεχίστε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Η συνάδελφός μου η αγαπητότατη κατά τα άλλα, είστε σε αυτή την υπόθεση, κα Βόζεμπεργκ;

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Ανταλλάξαμε μια άποψη που μπορούμε να τη θέσουμε στο Δικαστήριο όταν θα έρθει η σειρά μας.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εάν συνηγορεί υπέρ της παρέμβασης της συναδέλφου μου δεν έχω κανένα λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουμε εδώ ένα αντικειμενικό στοιχείο που λέει «η πορεία είναι εκ των άνω και έσω προς τα κάτω και οπίσω›. Προχωρήστε λοιπόν.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Την ιγνυακή αρτηρία –πού ακριβώς βρίσκεται αυτή, είναι αυτή που περνάει στο εσωτερικό του μηρού;

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Είναι η κεντρική αρτηρία που είπαν οι γιατροί τότε. Είναι μια κεντρική αρτηρία.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Που περνά εσωτερικά, εξωτερικά;

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Δε θυμάμαι. Θυμάμαι το εξής μάλιστα που μου είπε ο καθηγητής που με χειρούργησε: «Η περίπτωσή σας μοιάζει, όπως είναι ένα δίκτυο υδρευτικό που όταν έχουν καταστραφεί ορισμένοι σωλήνες δε μπορεί να κυκλοφορήσει το αίμα, δημιουργούνται προβλήματα πολλά. Αυτή η αρτηρία η οποία ετρώθη, θεωρείται κεντρική›.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Σήμερα μπορείτε να την προσδιορίσετε πού ακριβώς βρίσκεται αυτή η αρτηρία; Λέτε ότι είναι κάπου μέσα στο πόδι, όχι εξωτερικά.

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Όχι εξωτερικά, μέσα στο πόδι.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Τί είναι πιο εύκολο σε κάποιον; Να χτυπήσει στην κοιλιά ή στην καρδιά, ή να στοχεύσει την ιγνυακή αρτηρία αν την ξέρει;

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Δεν ξέρω.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εάν κάποιος θέλει να χτυπήσει, να πλήξει κάποιον σε ζωτικό όργανο, τί είναι πιο εύκολο: να χτυπήσει στην κοιλιά ή στην καρδιά ή να στοχεύσει την ιγνυακή αρτηρία του ποδιού και πόσο πιθανό είναι κιόλας να ξέρει ένας κοινός δράστης πού βρίσκεται ακριβώς η ιγνυακή αρτηρία, όταν μάλιστα εσείς σήμερα που έχετε χτυπηθεί, που έχετε δει τις ιατρικές γνωματεύσεις, τις ιατροδικαστικές, δεν ξέρετε ακριβώς πού είναι αυτό το πράγμα;

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Τί να σας πω τώρα; Να σας πω ότι εκείνο που μου υπέδειξε τότε ο γιατρός που με χειρούργησε είναι αυτό ακριβώς το σημείο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εσείς όμως μέχρι σήμερα δεν ξέρετε πού ακριβώς είναι αυτό.

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Το πού είναι η ιγνυακή αρτηρία, πού είναι οι φλέβες που ετρώθηκαν από τις σφαίρες, πού να ξέρω εγώ;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Πόσο μάλλον μπορεί να το ξέρει ένας δράστης κ. Εισαγγελεύ; Πόσο μάλλον μπορεί να ξέρει ότι εκεί μέσα βρίσκεται ένα περίτεχνο και κρίσιμο όργανο και να προσπαθήσει να το πλήξει με τη σφαίρα, αντί να χτυπήσει στο στομάχι, στην καρδιά, στη σπονδυλική στήλη, στο στομάχι, στο κεφάλι....

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Ο δράστης, ο τρόπος με τον οποίο πυροβόλησε κι όπως ήμουν σκυμμένος εκεί και ανυποψίαστος, ήταν να με χτυπήσει αποβλέποντας στο θάνατό μου.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να σας χτυπήσει στα πόδια ή σε ζωτικό όργανο;

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Με χτύπησε ψηλά επάνω, όχι στην άκρη των ποδιών.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Η μία σφαίρα έχει πύλη εισόδου από πίσω και έξοδο από μπροστά και η άλλη έχει από πάνω και έξοδο κάτω, στο γόνατο, από μπροστά. Μία σφαίρα είναι από πίσω και μία είναι από μπροστά σ’ αυτό που διαβάσατε κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «2) διαμπερές τραύμα δια βλήματος πυροβόλου όπλου, επί της οπίσθιας επιφάνειας του δεξιού μηρού. Λόγω πολλαπλών χειρουργικών χειρισμών και καταστροφής χαρακτηριστικών αναγνωριστικών στοιχείων, δεν δυνάμεθα μετά βεβαιότητος να διακρίνουμε πύλες εισόδου και εξόδου. 3) επί της θέσεως επιφανείας μεσότητος περίπου αμφοτέρων των μηρών, παρατηρούνται επιμήκη εγκαύματα προκληθέντα διά βλήματος πυροβόλου όπλου και κατ’ εφαπτομένην. Η τοπογραφία αυτών δίνει την εντύπωση ότι αμφότερα παρήχθησαν υπό της αυτής βολίδος σε στιγμή επαφής των δύο μηρών. Λόγω των χειρουργικών χειρισμών που είχαν επακόλουθο την πλήρη καταστροφή των ευρημάτων, δεν δυνάμεθα να υπολογίσουμε την απόσταση των πυροβολισμών. Βαρία σωματική βλάβη διά βολίδων πυροβόλου δι’ επικινδύνου τρόπου επενεχθείσα..... Τρίμηνο εκτός επιπλοκής›.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε διαβάσατε βεβαίως αυτό το κομμάτι ακριβώς το οποίο ετοιμαζόμουν κι εγώ να επισημάνω, για τα εγκαύματα. Αυτό ήθελα να επιβεβαιώσει ο κ. Εισαγγελέας, ότι είχε εγκαύματα στα δύο πόδια. Η τρίτη κατηγορία τραυμάτων που έχετε, έχετε μία από το ένα όπλο, μία από τη μία σφαίρα, μία από τη δεύτερη και η τρίτη είναι εγκαύματα στην εσωτερική επιφάνεια των μηρών. Το θυμάστε αυτό;

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Ό,τι λέει.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Διότι είναι ενδεικτικό και της απόστασης από την οποία έχουν βληθεί. Να ρωτήσω λοιπόν, χωρίς να σας παιδέψω περισσότερο: Υπήρχαν άλλοι περαστικοί στο δρόμο; Θυμάστε αν υπήρχε άλλος κόσμος στο δρόμο;

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Αμέσως μόλις τελείωσα και απεχώρησα, βγήκαν οι γείτονες. Νομίζω ότι μια μάρτυς περνούσε από μια απόσταση και είδε το αυτοκίνητο....

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εκείνη τη στιγμή, κοντά στο επεισόδιο, κοντά στην απόπειρα που γίνεται εναντίον σας ή στην επίθεση που δέχεστε, βρισκόταν άλλο άτομο εκτός από τη γυναίκα σας;

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Εκεί μπροστά όχι.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Η γυναίκα σας ήταν μέσα στο αμάξι;

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Έξω από το αμάξι.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Υπήρχε κάτι άλλο το οποίο να μπορεί να εμποδίσει τους δράστες να ολοκληρώσουν τον σκοπό τους;

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Αν δεν κάνω λάθος, μόλις πυροβόλησε, έβαλε τις φωνές η γυναίκα μου.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Είδατε το δράστη τρέχοντας, ή ατάραχος όπως μας είπατε πριν από λίγο; Έδειξε να πανικοβάλλεται από τις φωνές της γυναίκας σας;

Π.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑΣ: Όχι, ήταν ψύχραιμος. Για να κάνει και αυτό που έκανε, ήθελε μια ψυχραιμία.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Προκύπτει και από το συνδυασμό της ιατροδικαστικής έκθεσης με την κατάθεση του κ. Εισαγγελέα και σε συνδυασμό με τη γνωμάτευση που έχει ο ίδιος προσκομίσει κατά την κατάθεσή του, ότι βλήθηκε μία φορά από πίσω πράγματι, από πολύ κοντινή απόσταση, μία φορά από πολύ κοντινή απόσταση από μπροστά, είναι προφανές επομένως ότι με τη σφαίρα, το πιο ανθρώπινο φυσικά, γύρισε, γι αυτό θυμάται κιόλας ο ίδιος και καταθέσει εδώ ότι μίλησε στο δράστη.

Προκύπτει λοιπόν από τη φορά των βλημάτων, από τα σημεία εισόδου και εξόδου του ενός, από την περιγραφή που ο ίδιος κάνει και από το σύνολο των στοιχείων που έχουμε με βάση και τη γνωμάτευση που προσκομίζει ότι έχει βληθεί από πολύ κοντινή απόσταση. Από τα τραύματα που φέρει στο εσωτερικό των μηρών φαίνεται ότι η σφαίρα έχει ριχθεί από απόσταση σχεδόν εξ επαφής, μισό μέτρο-ένα μέτρο, είναι προφανές ότι μετά την πρώτη σφαίρα έχει γυρίσει κι έχει δώσει επιφάνεια στο δράστη, ο οποίος μπορούσε αντί να συνεχίσει να χτυπά στα πόδια να χτυπήσει ζωτικό όργανο και είναι επομένως καταφανές για μένα από τον συνδυασμό αυτών των στοιχείων ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση, ίσα-ίσα και προσπάθεια υπήρχε από πλευράς του δράστη να αποφύγει να πλήξει ζωτικά όργανα και να επιφέρει οποιοδήποτε αποτέλεσμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η κα Ελπίδα Ταρασουλέα. «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια›.

Ε. ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Ορκίζομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είστε η σύζυγος του κ. Ταρασουλέα. Εκείνη την ημέρα πηγαίνατε κάπου;

Ε. ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Ξεκινήσαμε μαζί. Προηγείτο βήματα από μένα με ένα κουτί γλυκά, οδηγούσε τότε, για να τα βάλει στο πορτ μπαγκάζ. Εγώ ακολουθούσα και πήγα στη θέση του συνοδηγού για να μου ανοίξει μετά να μπω στο αυτοκίνητο. Εκείνη την ώρα είδα ένα ψηλό άτομο μεταμφιεσμένο απ’ ότι κατάλαβα γιατί φορούσε μαύρο σκελετό και μέσα στην τρομάρα μου τότε δεν είχε τζάμι, απλώς το μαύρο σκελετό. Φορούσε και περούκα, φαινόταν φαλακρός. Το ύψος γύρω στο 1,80.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είδατε το πρόσωπό του;

Ε. ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Το πρόσωπο του το είδα, με μουστάκι και με περούκα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορείτε να το αναγνωρίστε;

Ε. ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Δε θέλω να το δω κ. Προέδρε. Απλώς, πρέπει να ήταν αυτός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιος;

Ε. ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Ο Ξηρός, όπως ομολόγησε κι ο ίδιος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιος Ξηρός; Είναι τρία αδέρφια.

Ε. ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Ο Σάββας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλετε να ρίξετε μια ματιά;

Ε. ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Όχι, δε μπορώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είστε όμως υποχρεωμένη από μένα.

Ε. ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Τώρα αυτός είναι κανονικός. Φορούσε περούκα. Τώρα βλέπω πλούσια κώμη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί λόγο έχετε λοιπόν να τον αναγνωρίζετε με τη μεταμφίεση;

Ε. ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Αν του φέρουν την περούκα και σας την περιγράψω πώς ήταν....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, περιγράψτε τα.

Ε. ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Φαινόταν άσπρο, φαλακρό το κεφάλι του και περνούσαν λίγες τρίχες από μέσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶σπρο φαλακρό, η περούκα δηλαδή;

Ε. ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Ναι, όπως είναι η φαλάκρα του ανθρώπου. Και από μέσα περνούσαν τρίχες. Όπως ήταν σκυμμένος ο άντρας μου τον πυροβόλησε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς ήσαστε στο σημείο, μου λέτε, της πόρτας του συνοδηγού. Δηλαδή όπως κοιτάμε το αυτοκίνητο, στο δεξί μέρος. Εσείς ήσαστε πάνω στο οδόστρωμα;

Ε. ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Στο δρόμο, ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και ο άντρας σας ήταν σκυμμένος στο πορτ μπαγκάζ. Σε τί απόσταση ήταν αυτός ο κύριος ο ψηλός που λέτε;

Ε. ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Σε πολύ κοντινή απόσταση, μεταξύ της πόρτας του αυτοκινήτου του συνοδηγού, μέχρι το πορτ μπαγκάζ που ήταν ο άντρας μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μ’ ενδιαφέρει από τον σύζυγό σας πόσο κοντά ήταν αυτός που πυροβόλησε;

Ε. ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Αρκετά κοντά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ήταν 5 μέτρα, λιγότερο. Τόσο κοντά αυτό το άτομο. Πυροβόλησε, πόσες φορές;

Ε. ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Ήταν με σιγαστήρα και εγώ δε μέτρησα φορές. Αλλά απ’ ότι είπε μετά και παραδέχτηκε....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι τί παραδέχτηκε, εσείς τί καταλάβατε.

Ε. ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Τρεις-τέσσερις πιστολιές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήταν με σιλανσιέ, δεν ακούστηκε.

Ε. ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Ο άντρας μου έπεσε κάτω. Είπε ένα «γιατί›....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν τον πυροβόλησε τρεις ή τέσσερις, τέλος πάντων θα βρούμε πόσες είναι οι φορές, ο σύζυγός σας πρόλαβε να γυρίσει πίσω και να φάει κανέναν πυροβολισμό –τα λέω τώρα τελείως ελληνικά-, ώστε κάποια από τις σφαίρες να τον χτυπήσει από μπροστά;

Ε. ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Μαζί έπεσαν οι σφαίρες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ενώ ήταν προς το πορτ μπαγκάζ σκυμμένος.

Ε. ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Και μετά έγειρε στο πεζοδρόμιο ο άντρας μου και έπεσε. Ένα «γιατί› είπε και μετά δεν τον άκουσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ διαβάσαμε μια ιατροδικαστική έκθεση που μας λέει κάπου, ότι μία από τις σφαίρες, συγκεκριμένα αυτή που τον χτύπησε στο γόνατο, έχει κατεύθυνση μπροστά προς τα πίσω. Μπροστά και άνω προς τα πίσω και κάτω.

Ε. ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Μία ήταν διαμπερής απ’ ότι ξέρω. Μήπως ήταν αυτή;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι η διαμπερής.....

Ε. ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Δεν ξέρω ιατρική, δε μπορώ να σας πω, πάντως έτσι έγινε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν καταλάβατε να έχει γυρίσει και οι σφαίρες να τον πλήξουν ενώ βρισκόταν ανφάς. Αυτό είναι βέβαιος για εσάς. Μ’ ενδιαφέρει τί καταλάβατε εσείς.

Ε. ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Μετά έπεσε, λιποθύμησε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τώρα πείτε μου: εκείνος που τον χτυπά στα πόδια, τί πρόθεση έχει; Να τον σκοτώσει ή να τον τραυματίσει;

Ε. ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Να τον σκοτώσει κ. Πρόεδρε, γιατί ήταν η αρτηρία ήταν η ιγνυακή....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είχε την ευχέρεια, μια και ήταν εκεί σκυμμένος καλά-καλά, να πάει κοντά και να του ανοίξει μια τρυπούλα εδώ, προς το αριστερό μέρος πίσω της πλάτης, που ήταν η καρδιά, ή λίγο έτσι λοξά προς τα κάτω να πάρει όλα τα σπλάχνα;

Ε. ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Έτσι όπως ήταν σκυμμένος, δεν ξέρω αν θα μπορούσε να του χτυπήσει την καρδιά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι δύσκολο αν πάει εξ επαφής και του δώσει μία;

Ε. ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Μα εξ επαφής σχεδόν έριξε τις σφαίρες στα πόδια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έτσι όπως ήταν σκυμμένος λοιπόν, τί τον εμπόδιζε να του δώσει μία στην καρδιά;

Ε. ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Δεν ξέρω, εγώ πιστεύω ότι ήταν δολοφονική η απόπειρά του και γι αυτό τον χτύπησε εκεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όποιος χτυπιέται στα πόδια με σφαίρες συνήθως πεθαίνει;

Ε. ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Εξαρτάται πού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί πού;

Ε. ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Εδώ που τον χτύπησε, ήταν οι κεντρικές αρτηρίες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εάν αργούσατε να τον πάτε εσείς για οποιονδήποτε λόγο θα πέθαινε από αιμορραγία ή όχι;

Ε. ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Θα πέθαινε από αιμορραγία, βεβαίως. Εγώ φώναξα αμέσως και με απείλησε εμένα. Με το ίδιο όπλο μου έκανε έτσι στα πόδια κι εμένα κι εγώ σταμάτησα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί έκανε μετά ταύτα; Ήταν μόνος του ή υπήρχε και κάποιος άλλος;

Ε. ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Υπήρχε και κάποιο άλλο άτομο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σε τί απόσταση;

Ε. ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Μαζί. Πρώτα φάνηκε αυτός και ο άλλος ακολουθούσε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορείτε να τον αναγνωρίσετε τον άλλον;

Ε. ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Ο άλλος ήταν ένα πολύ κοντά άτομο, αδύνατο, ντυμένο αντρικά με μπουφάν και με παντελόνι.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το ντυμένο αντρικά τί σημαίνει, μπορεί να ήταν και γυναίκα δηλαδή;

Ε. ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Δεν ξέρω τί μπορεί να ήταν. Εγώ στην αρχή νόμισα ότι ήταν παιδί και μάλιστα μετά που σκεφτόμουν τις παραστάσεις αυτές, λέω όσο πωρωμένοι κι αν είναι αυτοί οι άνθρωποι, θα μπορούσαν να πάρουν ένα παιδί σ’ αυτές τις δολοφονικές απόπειρες;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Διάλειμμα για μισή ώρα.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ