Πολιτική
Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2003 21:06

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (28/3/2003) Μέρος 6/9

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2003

ΔΙΚΗ 17Ν

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2003

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΕΩΣ: 09:00

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Δ' ΜΕΡΟΣ

13:05 – 15:20

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί. Η κυρία Ταρασουλέα παρακαλείται να συνεχίσει την κατάθεσή της.

Υπήρχε και δεύτερο άτομο; Ποιο ήταν το δεύτερο άτομο, το είδατε;

Ε.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ:Υπήρχε και δεύτερο άτομο. Το είδα, ήταν ένα κοντό, λεπτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ δεν είναι οι δικηγόροι εδώ; Είναι ο κ. Καρύδης εντάξει, έχουμε λοιπόν δικηγόρο.

Β.ΚΑΡΥΔΗΣ: (Εκτός μικροφώνου)? Κύριε Πρόεδρε ενδεχομένως θα μπορούσε η κα Κούρτοβικ να έχει κάποιες παρατηρήσεις. Επειδή δεν με αφορά ,αλλά το «με αντρικά ρούχα› και κάποιες άλλες διατυπώσεις της μάρτυρος, μπορεί να θεωρήσει σκόπιμο η κα Κούρτοβικ να κάνει κάποιες παρατηρήσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα δεν κατηγορείται η γυναίκα για τίποτα. Για ένα πράγμα για το οποίο δεν είναι κατηγορουμένη, σας είπα ότι είναι εκτός έργου αφήστε το στην άκρη. Για μας τους δικαστές δεν έχει καμία αξία. Ενδεχομένως άλλοι να τα βλέπουν. Δεν τα βλέπουμε εμείς αυτά.

????.: (Εκτός μικροφώνου)

Α.ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Με φωτογραφίζουν κύριε Πρόεδρε, γι’ αυτό το λέει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν σας φωτογραφίζει κανένας κυρία, μη στενοχωριέστε σας παρακαλώ. Ούτε να χαίρεστε, είστε κατηγορουμένη, αλλά δεν σημαίνει ότι είστε ένοχη.

Α.ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Μπήκα μόνο για συμμετοχή με φέρανε εδώ μέσα και ξαφνικά εμφανίστηκαν δέκα μάρτυρες, εκ των υστέρων αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλα αυτά δεν θα τα εκτιμήσουμε εμείς; Νομίζετε ότι δεν καταλαβαίνουμε; Τι έχετε καταλάβει όλο αυτό τον καιρό; Και αντιληπτική ικανότητα έχει το Δικαστήριο και φυσικά προκατάληψη δεν έχουμε καθόλου.

Α.ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κάποιος μηχανισμός προσπαθεί με νύχια και με δόντια να με δέσει, αυτό είναι ξεκάθαρο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ λέξη «μηχανισμός› μέσα στο Δικαστήριο δεν έχει κανένα νόημα. Σας λέω, αφήστε τους έξω να κάνουν ότι θέλουν, ο καθένας ασκεί όπως νομίζει αυτός το έργο του. Εμείς πάντως δεν έχουμε προκαταλήψεις εναντίον κανενός και πρέπει να το έχετε αντιληφθεί. Και σας είπα πάλι, δεν δικάζουμε την οργάνωση, δικάζουμε άτομα. Τι έχει κάνει ο καθένας απ’ αυτά που του αποδίδονται φυσικά, όχι τίποτα άλλο. Εδώ σε τούτη τη περίπτωση δεν έχουμε καμία κατηγορία για σας.

Πείτε λοιπόν το άλλο άτομο το αναγνωρίζετε;

Ε.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Όχι δεν μπορώ να το αναγνωρίσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπατε την λέξη με ανδρικά ρούχα, δηλαδή παιδί σας φάνηκε ή γυναίκα;

Ε.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Παιδί μου φάνηκε. Στην αρχή κοντό, ως εκεί φορούσε ανδρικό παντελόνι και μπουφάν. Και είχε και εδώ μούσια και περούκα πρέπει να ήταν γιατί ήταν λίγο έτσι τα μαλλιά όρθια, κοκκινόξανθα, το θυμάμαι αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η περούκα;

Ε.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Περούκα και όλο τούτα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Περούκα μπορεί να αλλάζει ο καθένας να βρει οτιδήποτε θέλει.

Ε.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Κοντό και λεπτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχω τίποτα άλλο. Ο κ. Εισαγγελεύς παρακαλώ. Από της έδρας οποιαδήποτε ερώτηση. Εκ μέρους του συνηγόρου της πολιτικής αγωγής.

Δ.ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Πείτε μου σας παρακαλώ, όπως είδατε τον σύζυγό σας σκυμμένο, είδατε και τον δράστη, ο οποίος τον πλησίασε σ’ αυτό το διάστημα που υποδείξατε. Τι εσκόπευε αυτός να κάνει με το να πυροβολήσει τον σύζυγό σας;

Ε.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Να τον σκοτώσει.

Δ.ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Να τον σκοτώσει, ένα αυτό. Δεύτερον, τον χτύπησε στα πόδια, είναι καίριο σημείο;

κα.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Κοιτάξτε, ο άνδρας μου ήταν σκυμμένος και οι σφαίρες τον βρήκανε στα πόδια. Δεν ξέρω, εάν ήταν όρθιος, εάν δεν είχε σκύψει ακόμα, πού θα τον εύρισκαν οι σφαίρες; Θα τον εύρισκαν στο κεφάλι. Έκανε αυτή την κίνηση και την ώρα αυτή πυροβολήθηκε. Δεν ξέρω μπορεί να ήταν λάθος, μπορεί να ήταν αστοχία.

Δ.ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Μετά τα χτυπήματα αυτά σε ποια κατάσταση βρισκόταν ο σύζυγός σας;

Ε.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Ο άνδρας μου έπεσε στο πεζοδρόμιο, ένα «γιατί› άκουσα εγώ και έκτοτε έχασε τις αισθήσεις του.

Δ.ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Αίματα;

κα.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Πολλά. Και πήγα να φωνάξω βοήθεια και με απείλησαν. Ο δράστης με απείλησε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο δράστης σηκώθηκε και έφυγε.

Ε.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Ο δράστης τον άφησε αιμορραγούντα, αφού απείλησε εμένα και μου έκλεισε το στόμα να μην φωνάξω, μπήκε στο αυτοκίνητο, άνοιξε το φορτηγάκι πίσω, μπήκε μέσα και μπροστά στη θέση του οδηγού υπήρχε άλλο άτομο. Και το μικρόσωμο αυτό άτομο που λέω, μπήκε στη θέση του συνοδηγού.

Δ.ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Μάλιστα δεν έχω τίποτα άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχετε καμία ερώτηση;

κ.ΒΛΑΧΟΣ: Κάτι είπατε για τα μαλλιά του δράστη. Είπατε ότι ήταν φαλακρός. Για να το καταλάβω, εννοείτε ότι φορούσε?

Ε.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Εγώ το είδα.

κ.ΒΛΑΧΟΣ: Για να το καταλάβουμε, ήταν φαλακρός με περούκα;

Ε.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Ναι, φαλακρός με λίγα μαλλιά.

κ.ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή η περούκα ήταν χωρίς μαλλιά.

Ε.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Η περούκα ήταν με λίγα μαλλιά.

κ.ΒΛΑΧΟΣ: Πόσα άτομα ήταν στο συμβάν;

Ε.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Στο συμβάν είδα το άτομο αυτό το μικρόσωμο που σας λέω τον εκτελεστή και όταν έφευγαν, είδα και τον άλλον που ήταν στη θέση του οδηγού.

κ.ΒΛΑΧΟΣ: Δυο άτομα λοιπόν ήταν;

Ε.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Τρία άτομα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήταν αυτό που ήταν σαν παιδί λέει ήταν?

κ.ΒΛΑΧΟΣ: Μια τελευταία ερώτηση, γιατί δείχνετε τόση βεβαιότητα ότι η πρόθεση του δράστη ήταν να δολοφονήσει τον σύζυγό σας. Είπατε ότι έσκυψε εκείνη τη στιγμή και γι’ αυτό τον πέτυχε στα πόδια.

Ε.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Ίσως, ίσως ήταν και προκαθορισμένο.

κ.ΒΛΑΧΟΣ: Νομίζετε ότι εάν κάποιος στοχεύει κάποιον από το ένα μέτρο, όπως εσείς βεβαιώσατε στο Δικαστήριο για να τον πυροβολήσει σε καίριο σημείο και σκύβει, δηλαδή δεν είναι λογικό εφόσον έσκυψε οι σφαίρες να αστοχήσουν;

Ε.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Ναι μπορεί να αστοχήσανε και να πέσανε στα πόδια. Αυτά δεν τα ξέρω εγώ. Εγώ ξέρω ότι τον άφησε αιμορραγούντα?

κ.ΒΛΑΧΟΣ: Αστοχήσανε και πήγανε στα πόδια;

Ε.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Μπορεί να ήταν και έτσι να χτυπήσει στα πόδια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η κα Δήμητρα Τσαγκρώνη. Ορίστε κύριε κατηγορούμενε έχετε το λόγο. Ο κ. Σάββας Ξηρός, θέλει κάτι να σας ερωτήσει ο κ. Ξηρός και δικαιούται να σας ρωτήσει.

Ελάτε κυρία Ταρασουλέα σας παρακαλώ.

Σ.ΞΗΡΟΣ: Είχα σκοπό να μην μιλήσω, για διάφορους λόγους, στον κ. Ταρασουλέα, αλλά η κατάθεσή του και η κατάθεση της κυρίας δεν θυμάμαι το όνομα, της κας Ταρασουλέα, νομίζω ότι ενώ έχουν συνεννοηθεί από πριν τι θα πουν, τους ξεφύγανε κάποιες λεπτομέρειες και έτσι αποδειχθήκανε ότι είναι ψευδομάρτυρες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς λοιπόν δεν είχατε καμία συμμετοχή σ’ αυτή ?

Σ.ΞΗΡΟΣ: Δεν θέλω να πω αυτό. ¶λλο θέλω να πω. Θέλω να πω ότι ο τρόπος που παρουσίασε ο κ. Ταρασουλέας τα γεγονότα δείχνει, ότι πρώτα έβγαλε το αποτέλεσμα και μετά προσπάθησε αυτό να το στηρίξει με κάθε τρόπο και αυτό φάνηκε πεντακάθαρα εδώ πέρα. Αυτό δείχνει και τον τρόπο που έβγαζε τις αποφάσεις μέχρι τώρα σαν δικαστικός εννοώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Α, σας παρακαλώ πάρα πολύ, δεν έχετε δικαίωμα να πείτε αυτά τα πράγματα. Θέλετε να ρωτήσετε τη μάρτυρα, μόνο γι’ αυτό σας έδωσα το λόγο.

Σ.ΞΗΡΟΣ: Θα καταλήξω σε ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι να μην καταλήξετε, να κάνετε την ερώτηση.

Σ.ΞΗΡΟΣ: ¶μα δεν πω το σκεπτικό, πώς θα καταλήξω;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι δεν θέλω σκεπτικά εδώ πέρα, εγώ θέλω ρωτήσεις, έχω μάρτυρα την οποία θέλω να την διώξω. Ρωτάτε την ότι θέλετε, ευθέως.

Σ.ΞΗΡΟΣ: Πόσα χρόνια είναι ο άνδρας σας στο δικαστικό σώμα;

Ε.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Ο άνδρας μου μετά την απόπειρα έφυγε από το δικαστικό σώμα.

Σ.ΞΗΡΟΣ: Όχι από πριν λέω.

Ε.ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ: Από το ’50, ’52 τότε.

Σ.ΞΗΡΟΣ: Πόσες οικογένειες έχει καταστρέψει, πόσα άτομα έχει στείλει στα Κουφονήσια?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην απαντάτε κυρία, πηγαίνετε παρακαλώ, θεωρείτε περαιωθείσα?Κύριε ακούστε, δεν είστε ούτε Πειθαρχικό Συμβούλιο των Εισαγγελέων ούτε και Δικαστές των Εισαγγελέων εσείς.

Σ.ΞΗΡΟΣ: Δεν έχουμε δικαίωμα να μιλάμε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι να πείτε, να ρωτήσετε για το συμβάν. Καταλαβαίνετε ότι κατηγορείστε για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Εσείς μπορείτε να πείτε, δεν ήμουν εκεί, δεν την έκανα, δεν είχα πρόθεση για απόπειρα, ότι θέλετε. Αλλά δεν μπορείτε να προσβάλετε την τιμή και την υπόληψη των μαρτύρων, σας παρακαλώ πολύ λοιπόν.

Σ.ΞΗΡΟΣ: Ο κ. Ταρασουλέας όμως αρνήθηκε εδώ πέρα τις κατηγορίες δημόσια, τις κατηγορίες της Οργάνωσης, κάπως πρέπει να μιλήσουμε και εμείς να απαντήσουμε γι’ αυτό το θέμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς τι δουλειά έχετε, εσείς λέτε ότι είστε Οργάνωση;

Σ.ΞΗΡΟΣ: Φυσικά. Δεν έχετε διαβάσει το υπόμνημά μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Την κάνατε αυτή τη πράξη; Αυτή τη συγκεκριμένη πράξη έχετε συμμετοχή;

Σ.ΞΗΡΟΣ: Δεν μιλάμε για πράξη. Έχω αναλάβει την πολιτική ευθύνη και το ξέρετε και τα αποσιωπάτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ σας έδωσα το λόγο μόνο για ερώτηση, δεν σας έδωσα το λόγο για την πολιτική οργάνωση. Στην απολογία σας μπορείτε να πείτε ότι θέλετε. Ελάτε παρακαλώ η κα Τσαγκρώνη. Τελειώσαμε από σας, δεν θα μιλάμε για την οργάνωση συνέχεια. Τα είπαμε, αυτές είναι οι θέσεις, είπαμε και για επιθετικές αριστερές, τα ακούσαμε όλα. Και τα έχουμε βάλει μέσα στο μυαλό μας. Από εκεί και πέρα θα έρθει η ώρα.

Ας έρθει η κα Τσαγκρώνη να προχωράει η απόδειξη, αν αποδεικνύεται τίποτα και αν είσαστε εσείς αυτό ψάχνουμε. Μπορεί και να μην ήσαστε εσείς, ή μπορεί να μην υπήρχε πρόθεση τέτοια, αυτά ψάχνουμε τώρα. Κάνουμε Δικαστήριο εδώ. Δεν δικάζουμε την Οργάνωση. «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια›.

Δ.ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Ορκίζομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς τι γνωρίζετε;

Δ.ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Για την υπόθεση;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι. Μιλάμε για πυροβολισμούς εναντίον του κ. Ταρασουλέα. Δεν την λέω ούτε απόπειρα, ούτε τίποτα. Η κατηγορία είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας. Εσείς θα μας πείτε τι ξέρετε γι’ αυτό. Μιλάμε για μια εποχή το έτος ?.

Δ.ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: 1989;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το ’89 πολύ σωστά.

Δ.ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Σχολείο πήγαινα ακόμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιο μήνα;

Δ.ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Περίπου Ιανουάριο, δεν μπορώ να θυμηθώ, ήταν χειμώνας πάντως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πηγαίνατε λοιπόν στο σχολείο σας. Τι είδατε, τι καταλάβατε, τι ακούσατε; Όλα.

Δ.ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι, όταν κατέβαινα πάντα από το λεωφορείο για να πάρω το δρόμο να πάω στο σπίτι μου, υπήρχε κάποιος κύριος, ο οποίος στεκόταν σε τέτοιο σημείο, που μου τράβηξε την προσοχή, γιατί ούτε έπαιρνε το λεωφορείο?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πρώτα απ’ όλα, πού είναι το σπίτι σας, σε σχέση με τον τόπο του συμβάντος;

Δ.ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Είναι περίπου 2 τετράγωνα πιο κάτω. Απλά ήταν ο δρόμος που έπαιρνα για να πάω σπίτι μου, ήταν η οδός Ανθέων τότε, τώρα έχει αλλάξει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πηγαίνατε στο σχολείο το οποίο βρισκότανε, για να πάτε από το σπίτι σας στο σχολείο περνούσατε από το σημείο του συμβάντος;

Δ.ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Όχι. Το σημείο του συμβάντος ήταν πίσω μου, απλά εγώ κατέβαινα στην Ακακιών και έπαιρνα την οδό Ανθέων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάλιστα. Από εκεί λοιπόν τι λόγο είχατε να περνάτε και να βλέπετε, ότι λέτε ότι είδατε.

Δ.ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Κατέβαινα το δρόμο και στο αριστερό μου μέρος που ήταν η στάση για να πας προς Χαλάνδρι πλέον το λεωφορείο που ερχόταν, έβλεπα ένα κύριο ο οποίος μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι πάντα κοντοστεκόταν εκεί, δεν έπαιρνε το λεωφορείο, δυο – τρεις φορές που τον παρατήρησα δεν πήρε το λεωφορείο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στη στάση;

Δ.ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Στη γωνία της στάσης, πριν την στάση. Και μάλιστα το είχα συζητήσει και με τους γονείς μου και λέω, μαμά είναι ένας κύριος ο οποίος πάντα κοντοστέκεται εκεί πέρα και μου κάνει εντύπωση, γιατί τότε υπήρχαν και συμβάντα διάφορων κακοποιών που περνούσαν από εκεί, που είχαν ως στόχο τα παιδιά και εγώ φοβόμουν. Και ήρθε και η μητέρα μου εκείνη την ημέρα. Δηλαδή αυτό γινόταν περίπου κανένα μήνα. Και μου λέει, θα έρθω και εγώ την άλλη μέρα να δω και εγώ αυτόν τον κύριο που βλέπεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πώς ήταν αυτό το άτομο, τι εμφάνιση είχε;

Δ.ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Ήταν περίπου ηλικίας 50 χρονών, ύψος κανονικό γύρω στο 1.80. Και μου έκανε εντύπωση γιατί κρατούσε μια εφημερίδα, πότε έκανε ότι την διάβαζε, πότε έκανε ότι περίμενε το λεωφορείο κοιτούσε δεξιά – αριστερά και όλα αυτά τα συμπτώματα εμένα μου προξένησαν την εντύπωση και κάπου φοβήθηκα να πω την αλήθεια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήρθε και η μαμά λοιπόν;

Δ.ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Την ημέρα που ήρθε η μαμά να με πάρει από τη στάση, δεν ήταν ο κύριος εκεί. Δεν ξαναεμφανίστηκε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από την ημέρα που ήρθε να σας πάρει δεν ξαναεμφανίστηκε.

Δ.ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Αυτό γινόταν σας λέω περίπου ένα μήνα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ένα μήνα, κάθε μέρα;

Δ.ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Ναι, όσο πήγαινα εγώ σχολείο, δεν ξέρω Σαββατοκύριακα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η ώρα που πηγαίνατε στο σχολείο ήταν καθορισμένη;

Δ.ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Γυρνούσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι ώρα;

Δ.ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Γύρω στις οκτώ παρά είκοσι, οκτώ η ώρα ήμουν στην στάση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πρωινές ώρες.

Δ.ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Το βράδυ. Βραδινή ώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν πείτε μας.

Δ.ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Την ημέρα που έγινε το συμβάν, απλά άκουσα τις φωνές. Δεν γύρισα πίσω μου, ούτε ήθελα να δω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Που πηγαίνατε;

Δ.ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Στο σπίτι μου. Είχα σχολάσει πάλι και πήγαινα στο σπίτι μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Περάσατε δηλαδή από τον τόπο του συμβάντος κοντά;

Δ.ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Όχι είναι πιο κάτω είναι πίσω μου το σημείο αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν ακούσατε τις φωνές σε τι απόσταση ήσαστε;

Δ.ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Περίπου γύρω στα 200 μέτρα ίσως. Είχα διανύσει δηλαδή τα 50 μέτρα του δρόμου και αν υποθέσουμε ότι είναι άλλα 150 μέτρα, διακόσια μέτρα από το σημείο που έγινε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πυροβολισμούς ακούσατε;

Δ.ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ακούσατε φωνές. Τι λέγανε;

Δ.ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Βοήθεια, βοήθεια φωνάζανε. Δεν γύρισα πίσω μου να δω, γιατί δεν ήθελα να γυρίσω, φοβήθηκα και προχώρησα και πίσω μου άκουσα με ιλιγγιώδη ταχύτητα να έρχεται ένα αυτοκίνητο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι αυτοκίνητο ήταν;

Δ.ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Ένα VW μπλε ήταν, το οποίο πέρασε δίπλα μου ξυστά, ίσα που με ακούμπησε, γιατί ήρθε σε πολύ κοντινή απόσταση και εγώ έκανα πίσω και έπεσα σε ένα αυτοκίνητο που ήταν δίπλα μου. Και συνέχισε το αυτοκίνητο έστριψε αριστερά μετά?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είδατε ποιοι ήταν μέσα στο αυτοκίνητο;

Δ.ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Όχι, λίγο τον οδηγό, το σημείο του το πίσω, δεν είδα πρόσωπα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε εάν γνωρίζετε κανέναν, ως τον οδηγό του αυτοκινήτου απ’ αυτούς που έχουμε εδώ;

Δ.ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι προσθέτετε τώρα εσείς εδώ. Ότι υπήρχε ένα άτομο το οποίο παρακολουθούσε. Μπορείτε να μας πείτε εάν μοιάζει με κανέναν που είναι εδώ, αυτό το άτομο που παρακολουθούσε τότε μετά από 14 χρόνια;

Δ.ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Μετά από 14 χρόνια νομίζω ότι είναι λίγο δύσκολο βέβαια, αλλά είπα και στον Ανακριτή όταν με ξανακάλεσε τον κ. Ζερβομπεάκο, από τις φωτογραφίες που μου έδωσε και είδα, αναγνώρισα στο περίπου, χωρίς να είμαι σίγουρη 100%, γύρω στο 70% του είπα, τον κ. Γιωτόπουλο, μου έμοιαζε με τον κύριο της γωνίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αναγνωρίζετε λοιπόν τον άνθρωπο που παρακολουθούσε ένα μήνα ολόκληρο.

Δ.ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Ναι από τα χαρακτηριστικά του και μόνο έτσι; Αλλά και στην πραγματικότητα τώρα που τον είδα, δεν μπορώ να πω μετά βεβαιότητας ότι είναι αυτός, επιμένω στο 70%.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιος είναι ο λόγος που το ταυτίζετε; Δηλαδή ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτά που σας έμειναν στο μυαλό;

Δ.ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Το πρόσωπό του, λίγο τα χρώματά του. Δεν μπορώ να πω ότι τον είδα πολύ κοντά για να είμαι και σίγουρη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πόσο κοντά τον είχατε δει τότε;

Δ.ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Τον είδα σε μια απόσταση 70 μέτρων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: 70 μέτρων τον είχατε δει; Είχε τόσο καλό φωτισμό τότε;

Δ.ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Όχι, δεν ήταν επαρκής ο φωτισμός. Υπήρχε μια λάμπα του δρόμου του δήμου, αλλά ο φωτισμός δεν ήταν τόσο επαρκής, ώστε να φαίνεται καθαρά το πρόσωπό του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν φαινόταν λοιπόν καθαρά.

Δ.ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και τον είδατε σε απόσταση 70 μέτρων. Συγκρατήσατε τα χαρακτηριστικά του και τον αναγνωρίσατε μετά από 14 χρόνια;

Δ.ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Τα εξωτερικά χαρακτηριστικά και τα χρώματα. Σαν φιγούρα και σαν χρώματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μοιάζουν όμως ορισμένες φιγούρες μεταξύ τους;

Δ.ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Καμιά φορά μας ξεγελάνε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κοιτάξτε η κοπή δεν είναι με μοναδικότητα, μπορεί να μοιάζει, μπορεί και να μην μοιάζει. Εσείς μου λέτε 70% βέβαια τώρα, έχετε μια πιθανότητα αρκετά μεγάλη, αλλά βεβαιότητα όχι.

Δ.ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Όχι βεβαιότητα δεν έχω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τίποτα άλλο δεν είδατε εσείς;

Δ.ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Όχι, όχι τίποτα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σχετικά με το συμβάν δεν μπορείτε να μας πείτε, εάν τραυματίστηκε, πώς τραυματίστηκε;

Δ.ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Όχι, όχι δεν είδα, σας είπα ήταν πίσω μου. Καν δεν περνάω από το δρόμο αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μόνο για τον κ. Γιωτόπουλο λέτε. Το είχατε πει και τότε αυτό το πράγμα στην Αστυνομία;

Δ.ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί δεν το είπατε;

Δ.ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Έδωσα μόνο χαρακτηριστικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είχατε δώσει χαρακτηριστικά τότε;

Δ.ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Ναι ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπατε ότι, έβλεπα έναν άνθρωπο κάπου ένα μήνα κλπ.

Δ.ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Ναι, ναι . Είχε έρθει ένας κύριος στο σπίτι μου και κάναμε ένα σκίτσο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορούμε να διαβάσουμε την κατάθεση σ’ αυτό το σημείο;

Ο κ. Εισαγγελεύς.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είπατε κάνατε σκίτσο.

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Ναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι το σκίτσο στην δικογραφία να το δούμε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πού να το δούμε; Αν υπάρχει σκίτσο να το δούμε. Θα το δούμε πάλι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τίποτε άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶μα δεν έχει. Κάνανε λέει σκίτσο αλλά δεν υπάρχει πουθενά. Από Έδρας ο κ. Πρόεδρος κάτι θέλει να ρωτήσει.

κ. ΖΑΪΡΗΣ: Εδώ στην ανακριτική σας κατάθεση σε επιδείχθηκε αυτή η φωτογραφία.

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Ναι.

κ. ΖΑΪΡΗΣ: Έχει διαφορά το πρόσωπο αυτής της φωτογραφίας με τον κ. Γιωτόπουλο που είναι εδώ; Για κοιτάξτε.

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Ναι έχει.

κ. ΖΑΪΡΗΣ: Ποια είναι αυτή;

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Εκεί φαίνεται πιο στρογγυλοπρόσωπος.

κ. ΖΑΪΡΗΣ: Εδώ;

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Ναι. Υπάρχει διαφορά.

κ. ΖΑΪΡΗΣ: Βλέποντας αυτή την φωτογραφία στον κ. Ανακριτή ήσασταν βέβαιη κατά 90%.

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: 70% έχω δηλώσει.

κ. ΖΑΪΡΗΣ: Κατά 90%.

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Μπορεί να έχει γίνει λάθος. Όχι, 70% είπα και τότε. Αν έχει γίνει τυπογραφικό λάθος δεν ευθύνομαι εγώ.

κ. ΖΑΪΡΗΣ: Γι αυτό σας κάνω αυτή την ερώτηση γιατί εγώ δεν βλέπω διαφορά μεταξύ της φωτογραφίας και της παρουσίας εδώ.

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Εγώ μπορώ να πω ότι εκεί τον βλέπω πιο στρογγυλοπρόσωπο και στην πραγματικότητα έχει ......

κ. ΖΑΪΡΗΣ: Γιατί έχουν μεγάλη διαφορά.

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Ναι, συμφωνώ.

κ. ΖΑΪΡΗΣ: Αυτό το πρόσωπο που περιγράφετε εδώ στην κατάθεσή σας το βλέπατε δηλαδή σε απόσταση 70 μέτρα από την στάση; Γιατί εγώ διαβάζοντας την κατάθεσή σας σχημάτισα την εντύπωση ότι ήταν στην στάση που χρησιμοποιούσατε κι εσείς.

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Όχι.

κ. ΖΑΪΡΗΣ: Έτσι κατάλαβα εγώ. Παίρνατε εσείς το λεωφορείο και αυτό το πρόσωπο λέτε, πολλές φορές δεν επιβιβάζονταν στο λεωφορείο. Έμενε εκεί.

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Ναι.

κ. ΖΑΪΡΗΣ: Και εύλογα δημιουργήθηκαν διάφορες σκέψεις για την παρουσία του και για τον σκοπό που ήταν εκεί. Εσείς δεν τον συναντήσατε κοντά-κοντά στην στάση;

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Όχι.

κ. ΖΑΪΡΗΣ: Χρησιμοποιούσατε την στάση αυτή του λεωφορείου εσείς;

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Όχι. Εγώ κατέβαινα επιστρεφόμενη από Χαλάνδρι. Στην στάση που έβλεπα εγώ τον κύριο ήταν προς Χαλάνδρι. Εγώ γύρναγα από Χαλάνδρι.

κ. ΖΑΪΡΗΣ: Πεζή ήσασταν εσείς;

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Με το λεωφορείο και κατέβαινα στη στάση αλλά όχι τη στάση που παίρνουν να πάνε στο Χαλάνδρι.

κ. ΖΑΪΡΗΣ: Αυτό το πρόσωπο σε τι απόσταση ήταν; 70 μέτρα;

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Ναι, από την στάση που ήμουν εγώ.

κ. ΖΑΪΡΗΣ: Τί έκανε εκεί;

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Στεκόταν. Μου έκανε εντύπωση το ότι στεκόταν.

κ. ΖΑΪΡΗΣ: Σε σημείο άσχετο δηλαδή.

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Είναι πριν την στάση.

κ. ΖΑΪΡΗΣ: Πριν την στάση.

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Ναι.

κ. ΖΑΪΡΗΣ: Μόνος του;

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Μόνος του.

κ. ΖΑΪΡΗΣ: Πάντα μόνος του;

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Ναι.

κ. ΖΑΪΡΗΣ: Στο ίδιο σημείο;

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Ναι. Αυτό μου έκανε εντύπωση σας λέω.

κ. ΖΑΪΡΗΣ: Μόνη σας πηγαίνατε εκεί ή με την φίλη σας;

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Με το λεωφορείο πήγαινα.

κ. ΖΑΪΡΗΣ: Είχατε καμία φίλη;

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Όχι, πάντα κατέβαινα μόνη μου στη στάση αυτή.

κ. ΖΑΪΡΗΣ: Αυτό το ρωτάω, εάν το συζητήσατε. Διότι αν πηγαίνατε με συμμαθήτριά σας ή συμμαθητή σας οπωσδήποτε θα το είχατε συζητήσει. Θα λέγατε «βλέπετε αυτόν τον κύριο;›.

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Όχι, δεν το είχα συζητήσει. Μόνο στους γονείς μου το είχα πει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από την έδρα κάποια άλλη ερώτηση;

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στη συνέχεια των όσων ρωτηθήκατε κα μάρτυς, αυτή είναι μια φωτογραφία που σας έδειξαν όταν πήγατε στην ανάκριση, στο Εφετείο.

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Ναι.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε αυτή την φωτογραφία μπορείτε να βρείτε διαφορές ή ομοιότητες με κείνο το άτομο που είπατε ότι περίμενε στην στάση;

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Όχι, όσον αφορά το χρώμα των μαλλιών του και η φιγούρα του σώματος σε αυτή την φωτογραφία....

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι διαφορές βλέπετε ή τι ομοιότητες;

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Απλά μου έμοιαζε.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έμοιαζε τούτο με κείνο.

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Ναι. Δεν τον είδα σας είπα ποτέ από κοντά.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλώς. Τώρα είπατε εδώ στον κ. συνάδελφο ότι δεν περίμενε στη στάση αλλά μακρύτερα από την στάση;

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Λίγο πριν την στάση.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια είναι η στάση εκείνη; Πώς λέγεται;

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Νούφαρο.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από την στάση εκείνη ή από την θέση που καθόταν φαίνεται το σπίτι Ταρασουλέα;

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Ναι φαίνεται.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι σε μεγάλη απόσταση;

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Περίπου στα 150 μέτρα.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ έχω να συνεχίσω κάτι σε αυτό το σημείο. Κοιτάξτε κυρία ή δεσποινίς – δεν ξέρω – σας έδειξαν μία φωτογραφία στην ανάκριση και με βάση αυτή την φωτογραφία καταλήξατε να προσδιορίσετε κάποια ποσοστά. Η κατάθεσή φαίνεται να λέει 90%, εσείς μας λέτε 70% σήμερα. Εγώ αυτό το ξεπερνάω και σας ρωτάω κάτι άλλο ευθέως.

Αυτή την στιγμή έχετε απέναντί σας τον κατηγορούμενο κ. Γιωτόπουλο. Κύριε Γιωτόπουλε σηκωθείτε αν έχετε την καλοσύνη. Γυρίστε να τον δείτε. Λάβετε υπόψη σας τα χρόνια που πέρασαν και πέστε μας. Η παρουσία του αυτή την στιγμή σας επιβεβαιώνει την άποψή σας αυτή, σας ελαττώνει τα ποσοστά ή σας τα αυξάνει;

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Όχι και τώρα που τον βλέπω στην πραγματικότητα το είπα, παραμένω στα ίδια ποσοστά. Δεν μπορώ να είμαι σίγουρη για κάτι.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Καλώς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Εισαγγελεύς.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είπατε στον κ. Ανακριτή ότι τον παρατηρήσατε τρεις φορές. Είπατε ότι τον είδατε τρεις φορές και ότι έκανε πως διάβαζε εφημερίδα.

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Ναι, πότε διάβαζε και πότε δεν διάβαζε. Το έχω δηλώσει και όχι τρεις φορές. Έχω πει ότι τον είδα περίπου 1 μήνα. Πολλές φορές.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Έκανε πως διάβαζε εφημερίδα.

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Πότε διάβαζε, πότε δεν διάβαζε. Αυτό μου έκανε και εντύπωση, μέσα στο σκοτάδι πώς μπορεί κάποιος να διαβάσει εφημερίδα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όρθιος ή καθιστός;

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Όχι, όρθιος. Στη γωνία σας λέω καθόταν Ακακιών και Ανθέων.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μπορούσε να διαβάσει εφημερίδα αν είχε καλή όραση;

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Εάν είχε επαρκή φωτισμό. Δεν υπήρχε φωτισμός τόσο καλά ώστε να μπορείς να διαβάσεις εφημερίδα. Κι εγώ που ήμουν σαφώς νεώτερη.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είπατε ότι το είπατε στη μαμά σας.

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Ναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ήρθε και η μαμά σας εκεί; Τον είδε;

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Η μαμά μου ήρθε όταν της είπα αφού τον παρατήρησα αρκετές φορές αυτό, της το είπα. Της λέω «μαμά συμβαίνει αυτό και αυτό το γεγονός› και εκείνη την ημέρα μου λέει «θα έρθω να σε πάρω από την στάση να δω κι εγώ ποιος είναι αυτός ο κύριος›. Δεν υπήρχε εκείνη την ημέρα και δεν τον ξαναείδα ποτέ από τότε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Καλώς.

κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Δεν κατάλαβα. Τελικά νύχτα ή μέρα τον βλέπατε;

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: 20:00 το βράδυ. Ήταν βράδυ. Χειμώνας είναι βράδυ 20:00 ώρα, 19:40 με 20:00.

κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: 20:00 η ώρα και μπορούσατε να δείτε διακριτικά; Το πρόσωπό του μπορούσατε να διακρίνετε 20:00 το βράδυ;

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Σας είπα, δεν διέκρινα αν ήταν καθαρά το πρόσωπό του.

κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Μα είπατε ότι ήταν 70 μέτρα μακριά.

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Βεβαίως.

κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Και μπορούσατε να διακρίνετε στο σκοτάδι το πρόσωπό του;

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Δεν είπα ότι διέκρινα το πρόσωπό του. Είπα τα εξωτερικά χαρακτηριστικά και την σιλουέτα του ανθρώπου.

κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Δηλαδή ποια είναι τα χαρακτηριστικά;

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Το χρώμα των μαλλιών του, τα ρούχα που φοράει, το ύψος του.

κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Από 70 μέτρα και βράδυ.

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Υπάρχουν φώτα του Δήμου εκεί, όχι επαρκής φωτισμός αλλά νομίζω ότι για να δεις έναν άνθρωπο είναι αρκετά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλώς. Ερώτηση από την Πολιτική Αγωγή.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Εκεί που τον βλέπατε έχει φώτα;

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Όχι τόσο καλά.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Έχει φώτα το βράδυ;

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Ναι έχει.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Εσείς τον βλέπατε μόνον αυτόν τον κύριο, διαβάζοντας και εφημερίδα ή βλέπατε και τίποτε άλλο; Κανένα αυτοκίνητο βλέπατε;

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Το μπλε φορτηγάκι μία φορά μόνο το είχα δει να περάσει από την Ανθέων και να στρίψει αριστερά στη Σάμου.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Τι αυτοκίνητο ήταν;

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Ένα μπλε VW.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Και τι χρώμα;

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Μπλε.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η Υπεράσπιση αν έχει καμία ερώτηση. Κύριε Χρυσικόπουλε.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιγραμματικά θέλω να ρωτήσω κάτι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, διότι προς τα εσάς δείχνει και εσείς πρέπει να τα πείτε. ¶λλον δεν ξέρει κανέναν η μάρτυρα.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία μάρτυς, στην κατάθεσή σας που δώσατε τις 18 Ιανουαρίου 1989 αφού λέτε πριν τα Χριστούγεννα και ένα μήνα περίπου και περιγράφετε ότι περιγράφετε, κλείνετε ως εξής: «από τα Χριστούγεννα έχει εξαφανιστεί το προαναφερόμενο άτομο›. Δηλαδή από τα Χριστούγεννα που είναι 24 – 25 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου και τον Γενάρη δεν το ξαναείδατε αυτό το άτομο εκεί.

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Όχι.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ακριβές αυτό;

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Ναι.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι από τα Χριστούγεννα και μετά δεν τον ξαναείδατε.

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Δεν τον ξαναείδα.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, το διαβάζω στην κατάθεση ότι «από τα Χριστούγεννα και μετά έχει εξαφανιστεί το προαναφερόμενο άτομο›. Σημειωτέον ότι τα γεγονότα για τα οποία συζητάμε είναι 18/1/89. Και από τα Χριστούγεννα και μετά δεν ξαναείδε αυτό το άτομο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κι εσείς κ. Ραχιώτη.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Η Ακακιών κα μάρτυς είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης;

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Ναι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ήθελα να με προσανατολίσετε λίγο στο χώρο τώρα. Ένας που βγαίνει από την Ανθέων από την πλευρά της Ανθέων που είναι το σπίτι του Εισαγγελέα. Ξέρετε πού είναι το σπίτι του κ. Εισαγγελέως;

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Ναι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Το ξέρετε. Πάμε να βγούμε από το σπίτι του κ. Εισαγγελέως στην Ακακιών. Η στάση είναι δεξιά αυτού που βγαίνει από την Ανθέων ή αριστερά.

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Υπάρχουν δύο στάσεις και αριστερά και δεξιά.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Η στάση «Νούφαρο›;

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Η στάση «Νούφαρο› είναι η ίδια, έχει την ίδια ονομασία.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εννοείτε και στις δυο πλευρές του δρόμου αλλά έχει το ίδιο όνομα.

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Είναι άνοδος και κάθοδος.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αν στρίψετε την Ακακιών δεξιά βγαίνοντας από την Ανθέων θα συναντήσετε την στάση στο δεξί σας χέρι ή θα την έχετε αφήσει πίσω σας;

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Εγώ όταν κατεβαίνω;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Όταν βγαίνετε από το σπίτι του κ. Εισαγγελέως, περπατάτε στην Ανθέων, φτάνετε στην Ακακιών.

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Υπάρχει δεξιά ακριβώς μόλις στρίψουμε την Ανθέων και υπάρχει και ακριβώς αριστερά στο απέναντι ρεύμα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μάλιστα. Δηλαδή στο ρεύμα αυτό που είναι προς την πλευρά που είναι προς την πλευρά που είναι το σπίτι του κ. Εισαγγελέως είναι δεξιά ενώ στο απέναντι ρεύμα είναι αριστερά, δεν είναι ακριβώς απέναντι η στάση. Εσείς βγαίνατε στην απέναντι στάση.

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Όχι, στην δεξιά.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Στην δεξιά βγαίνατε εσείς και τον κύριο αυτόν τον βλέπατε στην απέναντι στάση;

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Στην αριστερή απέναντι, ναι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Στην απέναντι στάση. Τι φάρδος έχει αυτός ο δρόμος περίπου; Είναι φαρδύς δρόμος;

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Δεν μπορώ να ξέρω, ναι φαρδύς είναι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μπορείτε να υπολογίσετε μέτρα;

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Φάρδος δρόμου όχι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν μπορείτε να το υπολογίσετε. Πάντως είναι δρόμος που πάει λεωφορείο και προς τις δύο κατευθύνσεις αυτός ο δρόμος.

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Ναι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτός ο άνθρωπος διάβαζε εφημερίδα ορισμένες φορές λέτε απέναντι όπως τον βλέπατε. Αυτό ήταν που σας κίνησε την περιέργεια, του ότι ένας μέσα στη νύχτα κάθεται και διαβάζει εφημερίδα όρθιος; Σας κίνησε την περιέργεια αυτό το πράγμα;

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Ναι, μου την κίνησε.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ένας που ήθελε να κάνει μία παρακολούθηση, να κάνει κάτι κακό εν πάση περιπτώσει θα έκανε κάτι που έδινε στόχο, που θα κινούσε την προσοχή σε οποιονδήποτε; Μέσα στο σκοτάδι να κάθεσαι και να διαβάζεις εφημερίδα μέσα στη νύχτα ένας που είχε κάτι κακό στο μυαλό του, δηλαδή έναν πονηρό σκοπό έτσι θα φερόταν; Θα παρίστανε τον αναγνώστη μέσα στο σκοτάδι όρθιος χειμώνα καιρό;

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Υπήρχε φως ώστε να μπορέσει αν ήθελε να διαβάσει έστω και λίγο. Δεν ήταν επαρκές το φως είπα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πάντως εσάς σας κίνησε την προσοχή σαν περίεργο γεγονός. Ένα τελευταίο, προσπαθώ να καταλάβω ένα ζήτημα. Αυτό που μας περιγράφεται από αυτόν τον άνθρωπο είναι η σιλουέτα του τελικά; Γιατί μας μιλάτε για μεγάλες αποστάσεις, κακό φωτισμό σχετικά. Τελικά αυτό που λέμε κατατομή; Δηλαδή αν είναι χοντρός, λεπτός, ψηλός, κοντός, αυτό μας περιγράφετε;

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Και τα χρώματα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ποια χρώματα εννοείτε;

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Των μαλλιών του μόνο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Συν το χρώμα των μαλλιών επιπλέον που το χαρακτηρίσατε, πώς το χρώμα των μαλλιών;

Δ. ΤΣΑΓΚΡΩΝΗ: Γκρίζα μαλλιά.