Πολιτιστικά
Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013 18:32

Πλήθος εκδηλώσεων από το Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Πλούσιο και ενδιαφέρον είναι το φετινό πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ.) στο πλαίσιο του «Έτους  Καβάφη», το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

Πλούσιο και ενδιαφέρον είναι το φετινό πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ.) στο πλαίσιο του «Έτους  Καβάφη», το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

Για την συμπλήρωση 70 χρόνων από τον θάνατο του Κωστή Παλαμά

Η πρύτανης Ελένη Αρβελέρ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ.), παρουσία του αναπληρωτή υπουργού ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιου για θέματα Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα, παρουσίασε το πρόγραμμα, ενώ απευθυνόμενη στον υπουργό, ανέφερε ότι κανείς δεν έχει μιλήσει για την συμπλήρωση 70 χρόνων  από τον θάνατο του Κωστή Παλαμά.

Ο υπουργός με την σειρά του υποσχέθηκε πως θα προσπαθήσει να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες στο υπόλοιπο του έτους.

Σημείο αναφοράς το «Έτος Καβάφη»

Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, με στόχο την περαιτέρω αξιοποίηση της πολιτιστικής παράδοσης της Αττικής στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού και λαμβάνοντας υπόψη την ανακήρυξη του έτους 2013, ως «Έτους Καβάφη», οργανώνει στην Αθήνα πρόγραμμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με γενικό τίτλο «Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές –150 χρόνια από τη γέννηση του Κ.Π. Καβάφη». 

Το έργο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος (Ε.Π.) «ΑΤΤΙΚΗ»  του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013 / Άξονας προτεραιότητας 2, «Αειφόρος Ανάπτυξη και Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής» / Κωδικός θεματικής προτεραιότητας 60 – Συνδρομή στην βελτίωση πολιτιστικών υπηρεσιών, που συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού / Γενική Γραμματεία Πολιτισμού και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

ΑΘΗΝΑ

Σε ποιο βαθμό η μεγάλη ποίηση μπορεί να προσεγγισθεί από τις άλλες Τέχνες; Ποιες είναι οι δυνατότητες δημιουργίας νέου καλλιτεχνικού έργου και ποια τα όρια;
Με το σκεπτικό αυτό, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών αναπτύσσει πρόγραμμα καλλιτεχνικών δράσεων στην Αθήνα, με αναφορά στην ποίηση του Κ.Π. Καβάφη, που περιλαμβάνει μουσικές συναυλίες και παραστάσεις, εικαστική έκθεση, έκθεση ντοκουμέντων και αρχειακού υλικού, video art, επιστημονική ημερίδα και καλλιτεχνικές δράσεις με νέους δημιουργούς.

Προγραμματίζονται οι εξής, κατά χρονολογική σειρά, εκδηλώσεις:

Μουσείο Ακρόπολης, 19 Ιουνίου

«Ποίηση και μουσική»,  με έμπνευση από το ποίημα «Φωνές» του Κ. Π.  Καβάφη.
Σε συνεργασία με το Διεθνές Ίδρυμα  Dmitri Shostakovich, το διεθνούς φήμης κουαρτέτο εγχόρδων Danel θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο ειδικά για τη βραδιά στο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο συνδυάζει την ποίηση του Καβάφη με μουσικές συνθέσεις του 19ου και 20ού αιώνα. Στο πρόγραμμα συμμετέχει η πολυβραβευμένη  δραματική σοπράνο  Elena Vassilieva. 
Ποιήματα του Καβάφη διαβάζει  o ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης.

Εθνικός Κήπος, 26 Ιουνίου

«Μουσικές διαδρομές στα βήματα του Καβάφη».
Με έμπνευση τις προσωπικές σημειώσεις του Καβάφη (μικρά κείμενα, σκέψεις του, αυτοκριτική του κλ.π.), ο Σωκράτης Σινόπουλος, από τους σπουδαιότερους έλληνες  μουσικούς της νεώτερης γενιάς στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής, δεξιοτέχνης της πολίτικης  λύρας και επ. Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σχεδιάζει συναυλία με μουσικές από χώρες και πόλεις στις οποίες έζησε ή επισκέφθηκε ο Καβάφης.

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη

Έκθεση, «Κωνσταντίνος Καβάφης «Ζωγραφίζοντας»- 40 Σύγχρονοι Έλληνες Δημιουργοί»
Επιμέλεια: Τάκης Μαυρωτάς, Ιστορικός και Κριτικός Τέχνης, εγκαίνια: 25 Σεπτεμβρίου.

Θέατρο Άττις, 11,12 & 13 Οκτωβρίου

Μουσική Παράσταση (Performance), «Τρία τραγούδια για την Οφηλία».
Τα ποιήματα τριών κορυφαίων ποιητών του 20ου αιώνα, του Κ.Π. Καβάφη, του Αρσένι Ταρκόφσκι και του Χάινερ Μίλλερ ενέπνευσαν τον ταλαντούχο μουσικό και συνθέτη Τάκη Βελλιανίτη να συνθέσει νέα τραγούδια τα οποία ερμηνεύει η διακεκριμένη ρωσίδα σοπράνο Natalia Pschenitschnikova, γνωστή για τις ερμηνείες της σε έργα της σύγχρονης μουσικής πρωτοπορίας, όπως του Giacinto Scelsi και του John Cage. Την σκηνοθετική επιμέλεια έχει ο διεθνούς φήμης Έλληνας σκηνοθέτης Θεόδωρος Τερζόπουλος.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 6-29 Νοεμβρίου

Εκθεσιακός χώρος Συλλόγου «Οι Φίλοι Της Μουσικής».
«H εκδοτική δραστηριότητα στην Αλεξάνδρεια στα χρόνια του Καβάφη»(1863-1933).
Επιμελήτρια: Έφη Ανδρεάδη.
Η έκθεση δίνει μια γεύση της πολύ γόνιμης εκδοτικής δραστηριότητας στην Αλεξάνδρεια του Καβάφη. Παρουσιάζονται βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες της παροικίας των Ελλήνων στην Αλεξάνδρεια και ιδιαιτέρως έντυπα που αναφέρονται στο έργο του Καβάφη. Θα εκτεθούν επίσης μερικά από τα μονόφυλλα που κυκλοφόρησε ο ίδιος ο ποιητής με ποιήματά του, όπως και χειρόγραφα φύλλα από το προσωπικό του ημερολόγιο.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 29 Νοεμβρίου

Συναυλία «Mediterraneo – Μεσόγειος», Μουσικές από τη «Θάλασσα του πρωϊού».
Μουσικό σύνολο  L’ Arpeggiata σε διεύθυνση της Christina Pluhar.
Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης - 13,14,15 Δεκεμβρίου
Τριήμερο καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, «Κ.Π. Καβάφης @ μέρες του 2013».
Καταξιωμένοι και νεότεροι καλλιτέχνες προσεγγίζουν την ποίηση του Καβάφη  μέσα από άλλες παραστατικές και εικαστικές τέχνες.
Συμμετέχουν οι Θάνος Μικρούτσικος, Δέσποινα Μεϊμάρογλου, Νίκος Ναυρίδης, Θωμάς Τσαλαπάτης, Σάσσα Βούλγαρη, Αλεξάνδρα Γκράβας, Παντελής Πολυχρονίδης κ.α..

ΔΕΛΦΟΙ

Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών θα τιμήσει την επέτειο των 150 χρόνων από  τη  γέννηση  και των 80 χρόνων από το θάνατο του  Κ.Π. Καβάφη με διεθνές επιστημονικό  συμπόσιο και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στους Δελφούς από 4 έως 31 Ιουλίου  2013.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει :

Πέμπτη 4 Ιουλίου
Ταινία   «Ο βυζαντινός Καβάφης»,  στο Συνεδριακό Κέντρο Δελφών,
ώρα 19.00 (Πρώτη προβολή).
Μουσική παράσταση  «Γιατί τα σπάσαμε τ’ αγάλματά των»
από τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ στο θέατρο Φρύνιχος,
μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου, διεύθυνση:  Λουκάς Καρυτινός,
σολίστ : Φωτεινή Δάρρα ,  ώρα 21.00.

Παρασκευή 5 Ιουλίου
Διεθνές συμπόσιο με τίτλο «Κ.Π. Καβάφης, Ελληνικός και Οικουμενικός»,
στο Συνεδριακό Κέντρο του Ε.Π.Κε.Δ.,
από Παρασκευή 5  (έναρξη : 19.30) έως και Κυριακή 7 Ιουλίου.
Εικαστική έκθεση:  «Κ.Π. Καβάφης,  Άσπρα λουλούδια ως ταίριαζαν πολύ»,
στην Αίθουσα Εκθέσεων του Συνεδριακού Κέντρου Δελφών. 
Είκοσι δύο  Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες δημιουργούν  και εκθέτουν νέο έργο  για το  «Έτος Καβάφη».
Εγκαίνια: Παρασκευή 5 Ιουλίου,  ώρα 20.00.
Λαμβάνουν μέρος: Valerio Αdamy, Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Pat Andrea, Αλέξης Βερούκας, Δημήτρης Γέρος, Στέφανος Δασκαλάκης, Παύλος Διονυσόπουλος, Καδιώ Λαμπροπούλου, Gudrun von Leitner,  Μιχάλης Μακρουλάκης,  Δημήτρης Μυταράς,  Ιόλη Ξιφαρά,  Αριστείδης Πατσόγλου,  Εδουάρδος Σακαγιάν, Σωτήρης Σόρογκας, Άννα Μαρία Τσακάλη, Κώστας Τσόκλης, Αλέκος Φασιανός, Μανώλης Χάρος, Γιώργος Χαδούλης, Απόστολος Χατζαράς,  Γιάννης Ψυχοπαίδης.
Θα εκτεθούν επίσης οκτώ  χαρακτικά του David Hockney με θέμα τον Καβάφη, καθώς και αρχειακό υλικό (βιβλίο ποιημάτων του Καβάφη με χειρόγραφες διορθώσεις από τον ίδιο).
Καβάφης & Μουσική : Τραγούδια και Στοχασμοί (C.P. Cavafy and Music, an Evening of Songs and Reflections) στο Αμφιθέατρο  του Συνεδριακού Κέντρου, ώρα 21.30.
Συμμετέχουν: Αλεξάνδρα Γκράβας (μέτζο σοπράνο), Παντελής Πολυχρονίδης (πιάνο). Ομιλητής:  Βασίλης Λαμπρόπουλος, Καθηγητής Κλασικών Σπουδών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας,  Πανεπιστήμιο  Michigan.

Σάββατο 6 Ιουλίου
Παράσταση:  «Ο Θεατρικός Καβάφης»  στο Θέατρο Φρύνιχος, με φοιτητές του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου (Θ.Ε.ΠΑ.Κ.).
Επιλογή κειμένων, σκηνοθεσία: Μιχάλης Πιερής, μουσική: Ευαγόρας Καραγιώργης,  ώρα 21.30.
Κυριακή 7 Ιουλίου
Μελοποιημένη ποίηση του Κ.Π. Καβάφη στην καταλανική γλώσσα με τον Καταλανό τροβαδούρο Josep Tero στο Αίθριο του Συνεδριακού Κέντρου,  ώρα 22.00.
Ταινία   «Ο βυζαντινός Καβάφης» στο Συνεδριακό Κέντρο Δελφών, ώρα 20.00.
Επιστημονική εποπτεία,  σχόλια, εισαγωγή: Πρύτανης Ελένη Αρβελέρ, ανάγνωση ποιημάτων από γνωστούς μελετητές του Καβάφη.
    

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]