Κόσμος
Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2003 09:15

Νέοι αμερικανο-βρετανικοί βομβαρδισμοί στο βόρειο Ιράκ

ΝΕΟΙ αμερικανο-βρετανικοί βομβαρδισμοί εκδηλώθηκαν σήμερα το πρωί εναντίον των ιρακινών θέσεων στην περιοχή του Καλάκ, το οποίο βρίσκεται κοντά στη «μεθοριακή γραμμή» που χωρίζει το ιρακινό Κουρδιστάν από το υπόλοιπο Ιράκ.

Όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, τα αμερικανο-βρετανικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν τουλάχιστον πέντε επιθέσεις στην περιοχή του Καλάκ, που βρίσκεται 40 χιλιόμετρα ανατολικά της Μοσούλης. Αλλες τέσσερις επιθέσεις εκδηλώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας στην ίδια περιοχή.

Παράλληλα, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιθέσεις των αμερικανο-βρετανών στην ιρακινή πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, πριν από λίγη ώρα ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε τη Βαγδάτη, ενώ πολλά βομβαρδιστικά των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων ίπτανται πάνω από την πόλη.

Αμερικανικός πύραυλος τύπου Κρουζ έπληξε τις πρωϊνές ώρες το ιρακινό υπουργείο Πληροφοριών, για να «μειώσει τις δυνατότητες ελέγχου και διαταγών της κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεΐν», όπως αναφέρεται σε ανακοινωθέν που εξέδωσε το αμερικανικό κεντρικό επιτελείο δυνάμεων στο Κατάρ. Το ιρακινό υπουργείο Τύπου είχε πληγεί και πάλι με πυραύλους το περασμένο Σάββατο.

Στη διάρκεια της νύχτας οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις βομβάρδισαν με σφοδρότητα το κέντρο της Βαγδάτης με στόχο ένα προεδρικό μέγαρο που βρίσκεται στις όχθες του Τίγρη.