Κόσμος
Τετάρτη, 22 Μαΐου 2013 16:31

Συρία: Έκκληση της αντιπολίτευσης για ενισχύσεις στο Κουσάιρ

Ο ηγέτης της συριακής αντιπολίτευσης Ζορζ Σάμπρα απηύθυνε έκκληση στους αντάρτες να προστρέξουν για την άμυνα της πόλης Κουσάιρ απέναντι στην επίθεση των δυνάμεων του καθεστώτος της Δαμασκού και της Χεζμπολάχ. Για ενίσχυση της υποστήριξης που παρέχουν Ιράν και Χεζμπολάχ στον Μπασάρ αλ 'Ασαντ έκανε λόγο ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο ηγέτης της συριακής αντιπολίτευσης Ζορζ Σάμπρα απηύθυνε έκκληση στους αντάρτες να προστρέξουν για την άμυνα της πόλης Κουσάιρ απέναντι στην επίθεση των δυνάμεων του καθεστώτος της Δαμασκού και της λιβανικής Χεζμπολάχ.

«Σπεύσετε, τάγματα της επανάστασης και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού για να σώσουμε το Κουσάιρ και τη Χομς», καλεί σε ανακοίνωσή του ο Ζορζ Σάμπρα, απευθυνόμενος κατά προτεραιότητα στους μαχητές που βρίσκονται στο Καλαμούν , στην περιφέρεια της Δαμασκού, στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Χομς και στη γειτονική επαρχία Χάμα.

«Κάθε ένα από τα τάγματα του Χαλεπίου, του Ιντλέμπ, της Ράκα, του Ντέιρ Εζόρ, της Δαμασκού να στείλουν αμέσως μία μικρή μονάδα για να σώσουμε τη Χομς», την επαρχία στην οποία ανήκει το Κουσάιρ. Ο ηγέτης της συριακής αντιπολίτευσης ζήτησε επίσης από όλους όσοι έχουν στην κατοχή τους όπλα και πυρομαχικά να τα στείλουν στο Κουσάιρ και στη Χομς.

Ο συριακός στρατός και μαχητές της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ εξαπέλυσαν την Κυριακή μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον της στρατηγικής σημασίας πόλης Κουσάιρ, η οποία αντιστάθηκε επί έναν χρόνο στους βομβαρδισμούς των καθεστωτικών δυνάμεων.

Χέιγκ: Το Ιράν και η Χεζμπολάχ ενισχύουν τον Άσαντ

Εν τω μεταξύ, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ «ενισχύουν» τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και του παρέχουν όλο και περισσότερη υποστήριξη.

«Είναι πολύ σαφές ότι το συριακό καθεστώς δέχεται μεγάλη υποστήριξη, αυξανόμενη τους τελευταίους μήνες υποστήριξη, απ' έξω από τη Συρία, από τη Χεζμπολάχ και το Ιράν. Αυτό είναι ένα καθεστώς που εξαρτάται όλο και περισσότερο από την εξωτερική στήριξη», δήλωσε ο κ. Χέιγκ σε συνέντευξη Τύπου με τον ιορδανό ομόλογό του Νάσερ Τζουντέχ.

«Το καθεστώς ενισχύεται από άλλους απ' έξω, υπονομεύοντας περαιτέρω τη νομιμοποίησή του. Το γεγονός αυτό φανερώνει επίσης ότι πρόκειται για μια κρίση που αυξάνει την απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα», πρόσθεσε.

Μιλώντας πριν από τη συνάντηση της συμμαχίας Φίλοι της Συρίας στην ιορδανική πρωτεύουσα, ο κ. Χέιγκ δήλωσε πως η Βρετανία θα καλέσει τις διεθνείς δυνάμεις να ορίσουν μέσα στις επόμενες ημέρες μια ημερομηνία για τη διεξαγωγή μιας διεθνούς διάσκεψης για να προσπαθήσουν να τερματίσουν τη σύγκρουση που μαίνεται εδώ και δύο χρόνια στη Συρία.

«Είναι σημαντικό να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν επειδή άνθρωποι πεθαίνουν και ολοένα και περισσότεροι εκδιώκονται από τα σπίτια τους. Ο κίνδυνος για την περιφερειακή σταθερότητα αυξάνεται καθημερινά οπότε αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να συζητείται ατελείωτα», δήλωσε ο κ. Χέιγκ.

Έκλεισε την τελευταία συνοριακή διάβαση η Τουρκία

Σε παράλληλες εξελίξεις, η Τουρκία έκλεισε σήμερα την τελευταία συνοριακή διάβαση με τη Συρία, που ελέγχεται ακόμη από τις δυνάμεις Άσαντ, ενισχύοντας τα μέτρα ασφαλείας στη μεθόριο μετά τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις στην περιοχή.

Πενήντα ένας άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις δύο εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων στην πόλη Ρεϊχανλί στις 11 Μαΐου, εντείνοντας τους φόβους ότι ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία θα συμπαρασύρει και τις γειτονικές χώρες. Η Άγκυρα κατηγορεί τη Δαμασκό ότι εμπλέκεται στις επιθέσεις αλλά το συριακό καθεστώς αρνείται κάθε ανάμειξή του στην επίθεση αυτή.

Ο υπουργός Τελωνείων Χαγιάτι Γιαζιτζί δήλωσε ότι το πέρασμα Γιαϊλανταγί, που απέχει περίπου 90 χιλιόμετρα από το Ρεϊχανλί, θα παραμείνει κλειστό για έναν μήνα, κατά τη διάρκεια του οποίου θα επιτρέπεται να περνούν στο τουρκικό έδαφος μόνο Τούρκοι ή υπήκοοι άλλων χωρών, όχι όμως και Σύροι. Θα απαγορεύεται σε οποιονδήποτε να περνά από την Τουρκία στη Συρία.

Η μεθοριακή διάβαση είχε κλείσει μετά την επίθεση ώστε να εμποδιστούν οι δράστες να διαφύγουν στη Συρία.

Το Γιαϊλανταγί είναι το μοναδικό από τα μεθοριακά περάσματα που ελέγχεται ακόμη από τις δυνάμεις του καθεστώτος του προέδρου Άσαντ, αφού όλες οι άλλες διαβάσεις βρίσκονται στα χέρια των ανταρτών.

Οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει 18 Τούρκους για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Ρεϊχανλί και έχουν απαγγείλει επισήμως κατηγορίες σε 12 από αυτούς, μεταξύ των οποίων και στον ιδιοκτήτη των παγιδευμένων αυτοκινήτων.