Κόσμος
Τετάρτη, 22 Μαΐου 2013 12:29

Στην Κίνα υψηλόβαθμος απεσταλμένος του Κιμ Γιονγκ-Ουν

Υψηλόβαθμος αξιωματικός του βορειοκορεατικού στρατού μεταβαίνει σήμερα στην Κίνα ως ειδικός απεσταλμένος του ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν, όπως μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Υψηλόβαθμος αξιωματικός του βορειοκορεατικού στρατού μεταβαίνει σήμερα στην Κίνα ως ειδικός απεσταλμένος του ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν, όπως μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

O Τσόε Ριόνγκ Χάε, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Λαϊκού Στρατού της Κορέας, αναχώρησε αεροπορικώς για την Κίνα, σύμφωνα με το KCNA που δεν αναφέρει τον λόγο της επίσκεψης.

Ο κ. Τσόε είναι κατά τα φαινόμενα ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος που μεταβαίνει στην Κίνα, μετά τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, τον πατέρα του σημερινού βορειοκορεάτη ηγέτη, τον Αύγουστο του 2011, σχεδόν έξι μήνες πριν από τον θάνατό του.

Η ημερομηνία της επίσκεψης δεν επιλέχτηκε τυχαία. Το ταξίδι πραγματοποιείται τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από τη συνάντηση κορυφής μεταξύ του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ στις 7 και 8 Ιουνίου στην Καλιφόρνια, κι ενώ Κίνα, ΗΠΑ και άλλες χώρες προσπαθούν να πείσουν τη Βόρεια Κορέα να επιστρέψει στο τραπέζι των πολυμερών διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματός της.

«Ο Τσόε είναι ο πιο στενός άνθρωπος εμπιστοσύνης του Κιμ Γιονγκ-Ουν. Ο Κιμ στέλνει τον πλέον υψηλόβαθμο απεσταλμένο του στην Κίνα πριν από τη σύνοδο», σημειώνει ο Γιανγκ Μου-Τζιν, καθηγητής βορειοκορεατικών σπουδών του πανεπιστημίου της Σεούλ. «Με τον τρόπο αυτόν μεταφέρει το μήνυμά του στον Ομπάμα για την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο και το θέμα με τα πυρηνικά».

Η Κίνα, ο μόνος σημαντικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας και ο βασικός της οικονομικός υποστηρικτής, θεωρείται ότι έχει τη μεγαλύτερη πιθανότητα να επηρεάσει το απρόβλεπτο καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ.

Ωστόσο η Πιονγκγιάνγκ παρέκαμψε τον ισχυρό γείτονά της αγνοώντας τις προειδοποιήσεις του για αποσταθεροποίηση της περιοχής όταν πραγματοποίησε μέσα σε ένα χρόνο δύο πυραυλικές δοκιμές (εκ των οποίων, αυτή του Δεκεμβρίου ήταν επιτυχής), για τις οποίες οι χώρες της Δύσης εκτιμούν ότι ήταν δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, καθώς και μια πυρηνική δοκιμή στις 12 Φεβρουαρίου.

Το Πεκίνο συχνά επικρίνεται για την στρατηγική του συστηματικού μπλοκαρίσματος στον ΟΗΕ καταδικαστικών αποφάσεων, ώστε να αποτραπεί η λήψη πολύ αυστηρών μέτρων σε βάρος της Πιονγκνγιάγκ από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά την πυρηνική δοκιμή της 12ης Φεβρουαρίου.

Οι σινο-βορειοκορεατικές σχέσεις επιδεινώθηκαν από την νηοψία σε κινεζικό αλιευτικό πλοίο και την ομηρεία 16 ναυτικών πριν από δύο εβδομάδες στα χωρικά ύδατα μεταξύ των δύο κρατών.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του αλιευτικού πλοίου, οι Βορειοκορεάτες ζήτησαν λύτρα. Το πλήρωμα αφέθηκε ελεύθερο την Τρίτη.

Η επίσημη εφημερίδα Global Times δημοσίευσε το περιστατικό στην πρώτη σελίδα της γράφοντας για την «αγανάκτηση» της κινεζικής κοινής γνώμης για μια «απαγωγή που θεωρείται μέσο για απόκτηση εύκολου χρήματος για τις βορειοκορεατικές συμμορίες». Σε άρθρο της η εφημερίδα καλεί το Πεκίνο να ενημερώσει την βορειοκορεατική πλευρά «για την οργή που νιώθουμε».

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτ., Γερμ. Πρακτ.