Ο υπ’ αριθμόν ένα ρυπαντής στον κόσμο, η Κίνα, φέρεται να προσανατολίζεται στην εισαγωγή πλαφόν στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που παράγει, μέσα στα επόμενα χρόνια. Την ικανοποίησή τους εκφράζουν περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Ο υπ’ αριθμόν ένα ρυπαντής στον κόσμο, η Κίνα, φέρεται να προσανατολίζεται στην εισαγωγή πλαφόν στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που παράγει, μέσα στα επόμενα χρόνια. Την ικανοποίησή τους εκφράζουν περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Σύμφωνα με το βρετανικό Independent, η χώρα που ευθύνεται για το εν τέταρτο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως θα επιβάλει πλαφόν έως το 2016, στο πλαίσιο πρότασης της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης (NDRC), η οποία είναι αρμόδια για τη διαμόρφωση των πολιτικών κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα. Η επιτροπή εκτιμά ότι οι κινεζικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα κορυφωθούν το 2025, πέντε χρόνια νωρίτερα απ’ όσο ανέμενε έως σήμερα.
Ειδικοί επισημαίνουν ότι, αν και η πρόταση θα πρέπει πρώτα να περάσει από το υπουργικό συμβούλιο, η έγκρισή της θεωρείται τετελεσμένο γεγονός λόγω της τεράστιας επιρροής της NDRC, αλλά και της διαφαινόμενης βούλησης των Κινέζων να κάνουν περισσότερα για το περιβάλλον.
«Πρόκειται για συναρπαστικά νέα», δήλωσε στον Independent ο Λόρδος Στερν, ο οποίος πριν από επτά χρόνια παρουσίασε τη γνωστή βρετανική έκθεση για τις οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. «Μια τόσο σημαντική κίνηση θα πρέπει να ενθαρρύνει όλες τις χώρες και ιδιαίτερα τους υπόλοιπους μεγάλους ρυπαντές, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, να κάνουν περισσότερα για την κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, ενισχύει τις προσδοκίες για μια ισχυρή διεθνή συμφωνία στη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών, το 2015», πρόσθεσε ο Λόρδος Στερν.
Τα κινεζικά σχέδια χαιρέτισε και η Greenpeace. «Πρόκειται για μια μεγάλη στροφή στις θέσεις της Κίνας, η οποία θα πρέπει να οδηγήσει σε τερματισμό της διένεξης μεταξύ της ίδιας και των Ηνωμένων Πολιτειών στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας της οργάνωσης Νταγκ Παρ. «Χωρίς μια συμφωνία μεταξύ αυτών των δύο πρωταγωνιστών, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς μπορεί να επιτευχθεί μια [διεθνής] συμφωνία, το 2015.»
Σημειώνεται ότι η Κίνα έχει ήδη αναλάβει δέσμευση για περιορισμό της έντασης άνθρακα – δηλαδή των εκπομπών της ανά μονάδα ΑΕΠ – κατά περίπου 40% έως το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα του 2005. Αυτό δεν αποτρέπει την περαιτέρω αύξηση των εκπομπών, αν και με βραδύτερους ρυθμούς.