Κόσμος
Τρίτη, 01 Απριλίου 2003 07:17

Επτά άμαχοι νεκροί από πυρά Αμερικανών

Αμερικανο-βρετανικοί βομβαρδισμοί συγκλόνισαν για μία ακόμη νύχτα τη Βαγδάτη.

Δεκαεπτά ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο και τα δυτικά προάστια της ιρακινής πρωτεύουσας, προκαλώντας εστίες φωτιάς σε πολλά σημεία, ενώ συνολικά επτά άμαχοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες ώρες.

Η αμερικανική διοίκηση στο Κατάρ, ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστούν οι επιθέσεις εναντίον της ρεπουμπλικανικής προεδρικής φρουράς, η οποία υπερασπίζεται την ιρακινή πρωτεύουσα.

Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά στο παλάτι που χρησιμοποιεί ο γιος του Σαντάμ Χουσεΐν, Ουσάϊ. Επίσης χθες, βομβαρδίστηκαν θέσεις των ιρακινών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της χώρας, κοντά στη Μοσούλη και το Κιρκούκ.

«Κάθε μέρα που περνάει φέρνει πιο κοντά τις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις στη Βαγδάτη και τη νίκη», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους και επανέλαβε, ότι : «Στόχος είναι η απελευθέρωση του ιρακινού λαού».

Συγκρούσεις και απώλειες

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι συγκρούσεις στις πόλεις Νασιρίγια, Βασόρα, Νατζάφ και Σάτρα του νότιου Ιράκ, αυξάνοντας τις απώλειες και από τις δύο πλευρές. Νέο μακελειό σημειώθηκε χθες στη Νατζάφ, όταν Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον αυτοκινήτου με 13 επιβαίνοντες, που δεν σταμάτησε σε φυλάκιο ελέγχου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άνθρωποι στο σύνολό τους, Ιρακινές γυναίκες και παιδιά και να τραυματιστούν άλλοι δύο, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική κεντρική διοίκηση στο Κατάρ.

Από την έναρξη των επιχειρήσεων, έχουν σκοτωθεί συνολικά 589 άμαχοι, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται στους 4.582. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πενταγώνου, 51 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 14 αγνοούνται. Επίσης 25 Βρετανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, παραδέχθηκε ότι δεν έχουν επιτευχθεί ακόμα οι στόχοι στο Ιράκ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ο πόλεμος διαρκεί μόνο 12 ημέρες.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, στρατηγός Μακ Κρίσταλ, δήλωσε χθες ότι οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις, δεν έχουν εντοπίσει μέχρι τώρα στο Ιράκ, χημικά ή βιολογικά όπλα. Επανέλαβε ωστόσο την πάγια θέση της Ουάσινγκτον ότι η Βαγδάτη διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

Σύμφωνα με την αξιωματούχο του Πενταγώνου, Βικτόρια Κλαρκ, μέλη της οικογένειας του Σταντάμ Χουσεΐν εγκαταλείπουν ή προσπαθούν να εγκαταλείψουν το Ιράκ.

Σε Αγκυρα και Βρυξέλλες ο Κόλιν Πάουελ

Ο Κόλιν Πάουελ αναχωρεί σήμερα για την Αγκυρα, όπου θα συναντηθεί με την τουρκική ηγεσία, ενώ την Πέμπτη θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για συνομιλίες στην έδρα του ΝΑΤΟ, όπου ζήτησε να συναντηθεί με τον Χαβιέ Σολάνα, τον Κρις Πάτεν και τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, επανέλαβε την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη τουρκική εισβολή στο βόρειο Ιράκ.

«Οι πόλεμοι τους οποίους διεξάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, συνεισφέρουν στη βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις εμπλεκόμενες χώρες. Το ίδιο θα συμβεί και στο Ιράκ, όταν ανατραπεί η κυβέρνησή του», τόνισε χθες ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Εργασία, Λόουρν Κρέϊνερ, με την ευκαιρία της παρουσίασης της έκθεσης του State Department, για την κατάσταση των δικαιωμάτων του ανθρώπου στον κόσμο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν προτίθενται να στείλουν Ιρακινούς αιχμαλώτους στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Ταρέκ Αζίζ, δήλωσε ότι ο πόλεμος κατά των Ηνωμένων Πολιτειών εξελίσσεται καλά, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Νάτζι Σάμπρι, κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι επιδιώκει τον διαμελισμό του Ιράκ και τόνισε ότι περισσότεροι από 5.000 Αραβες εθελοντές έφθασαν από το εξωτερικό, για να πολεμήσουν στο πλευρό των Ιρακινών.

Συνομιλίες στην Αθήνα

Συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη και με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, είχε χθες στην Αθήνα ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα. Ο κ. Μούσα έκανε λόγο για πρωτοφανείς καταστροφές στο Ιράκ, ενώ ερωτηθείς εάν η κρίση ενδέχεται να επεκταθεί και σε άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής, τόνισε :

«Σε αυτήν την περίπτωση, η κατάσταση θα γίνει τραγική. Οι κάτοικοι της περιοχής εμπνέονται από σοβαρό θυμό, που αν εκδηλωθεί, πιθανώς τότε να εμπλακούν και χώρες της Μεσογείου».

ΛΙΛΑ Α. ΚΑΤΣΟΥΛΗ