Τεχνολογία-Επιστήμη
Τρίτη, 21 Μαΐου 2013 14:42

Τα «drones του πετρελαίου»

Eρευνητές του CIPR (Centre for integrated petroleum research) παρουσίασαν μία νέα μέθοδο, που αξιοποιεί τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας: τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών- drones, για τον εντοπισμό κοιτασμάτων από τον αέρα. 

Μέχρι τώρα, οι γεωλόγοι/ «κυνηγοί πετρελαίου» χρησιμοποιούσαν σεισμολογικές μεθόδους ή εκρηκτικές ύλες στην αναζήτηση κοιτασμάτων.Ωστόσο, ερευνητές του CIPR (Centre for integrated petroleum research), στο πλαίσιο του οποίου συνεργάζονται το πανεπιστήμιο του Μπέργκεν (Νορβηγία) και το Uni Research, παρουσίασαν μία νέα μέθοδο, που αξιοποιεί τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας: τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών- drones, για τον εντοπισμό κοιτασμάτων από τον αέρα.   

Τα εν λόγω drones αποτελούν στην ουσία ιπτάμενες κάμερες, που επιτρέπουν στους γεωλόγους την εύκολη πρόσβαση σε «δύσκολα» σημεία. Όπως λέει η Αλεξάνδρα Σίμα, ερευνήτρια του CIPR, η χρήση drones διευκολύνει τις προσπάθειες καθορισμού της γεωλογίας και του εντοπισμού πετρελαίου. 

Η Σίμα είναι μέλος της ομάδας VOG (Virtual Outcrop Geology) του CIPR, αποστολή της οποίας είναι η δημιουργία ψηφιακών τρισδιάστατων χαρτών πιθανών πετρελαιοπηγών. Μέσω χρήσης laser scanners (LIDAR), αισθητήρων με υπέρυθρες και ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών, οι ερευνητές δημιουργούν ρεαλιστικά, εικονικά μοντέλα.

Μέχρι τώρα, χρησιμοποιούνταν επίγεια όργανα, ωστόσο αυτό κοστίζει χρόνο και χρήμα και δεν είναι πρακτικό όταν πρόκειται για δυσπρόσιτες περιοχές. Η χρήση drones για αυτή τη δουλειά είναι πιο οικονομική και εύκολη, και το αποτέλεσμα πιο ακριβές. Ο τελικός στόχος είναι ο συνδυασμός των μοντέλων που προκύπτουν από drones με αυτά των επίγειων ερευνών, για πιο ακριβή και ολοκληρωμένα τρισδιάστατα μοντέλα.

Η χρήση «πετρελαϊκών» drones είναι παρεμφερής με τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε Γερμανία και Ελβετία για ορυκτά. Τα μοντέλα που δημιουργούνται από τους ερευνητές της CIPR θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και για έρευνες πάνω στην αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του drone: πιλοτάρεται από το έδαφος όπως τα υπόλοιπα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ο (εξ αποστάσεως) πιλότος επίσης χειρίζεται και την κάμερα. Οι νορβηγικές αρχές έχουν θεσπίσει αυστηρό πλαίσιο κανονισμών σχετικά με τη χρήση drones για έρευνα.

Όπως διευκρινίζει η Σίμα- η οποία έχει εξασκηθεί σε εξομοιωτή πτήσης και έχει δοκιμάσει μίνι ελικόπτερα στο γραφείο της- τα «πετρελαϊκά» drones δεν θα πετούν κοντά σε κατοικημένες περιοχές.