Πολιτική
Τρίτη, 21 Μαΐου 2013 10:42

Την πρότασή του για Ευρωμεσογειακή Ενεργειακή Κοινότητα επαναφέρει ο Δ. Σιούφας

Την πρότασή του για την ίδρυση της Ευρωμεσογειακής Ενεργειακής Κοινότητας με μέλη τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις 10 χώρες της Μεσογείου επαναφέρει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, με αφορμή την αυριανή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με βασικό θέμα την ενέργεια.

Την πρότασή του για την ίδρυση της Ευρωμεσογειακής Ενεργειακής Κοινότητας με μέλη τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις 10 χώρες της Μεσογείου επαναφέρει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, με αφορμή την αυριανή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με βασικό θέμα την ενέργεια.

«Η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με βασικό θέμα την ενέργεια και έμφαση στις ενεργειακές επενδύσεις και στις διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις παρέχει μια σημαντική ευκαιρία στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά να επαναφέρει μια σημαντική πρωτοβουλία της Ελλάδας και της Ιταλίας στην περίοδο 2006-2009 που κινείται στο πλαίσιο της γενικότερης Ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής», αναφέρει σε δήλωσή του.

Ο κ. Σιούφας υπενθυμίζει ότι  η Ελλάδα πρωταγωνίστησε το 2005 ώστε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους να υπογραφεί η Συνθήκη στην Αθήνα με την οποία ιδρύθηκε, και από την 1η Ιουλίου του 2006 έχει τεθεί  σε λειτουργία, η Ενεργειακή Κοινότητα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η πρώτη περιφερειακή αγορά ενέργεια παγκοσμίως.

Το Νοέμβριο του 2006, ο κ. Σιούφας κατέθεσε, όπως σημειώνει, την πρόταση, κατά το πρότυπο της Ενεργειακής Κοινότητας της Νοτιανατολικής Ευρώπης να ιδρυθεί και μια δεύτερη περιφερειακή ενεργειακή αγορά, η Ευρωμεσογειακή Ενεργειακή Κοινότητα, ενώ ανάλογη πρωτοβουλία ανέλαβε την ίδια εποχή και ο τότε πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι.

Στις 4 Δεκεμβρίου του 2006 κατά τη συνάντηση των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Ιταλίας Κώστα Καραμανλή και Ρομάνο Πρόντι στην Αθήνα συμφωνήθηκε να υπάρξει κοινή πρωτοβουλία των δύο χωρών στην κατεύθυνση αυτή.

Στη συνέχεια από κοινού με τον τότε υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης και μέχρι πρότινος ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας  Πιερλουίτζι Μπερσάνι προτάθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η έναρξη της διαδικασίας για την ίδρυση της Ευρωμεσογειακής Ενεργειακής Κοινότητας.

Ο κ. Σιούφας σημειώνει ότι μεταξύ των μεσογειακών χωρών που συμμετέχουν στην Ευρωμεσογειακή Συνεργασία συγκαταλέγονται χώρες με ισχυρά ενεργειακά αποθέματα, όπως η Αίγυπτος, η Αλγερία, η Λιβύη και το Ισραήλ μετά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Ταμάρ και Λεβιάθαν και η Κύπρος στα δικά της οικόπεδα, κατά την τελευταία τριετία. «Και ελπίζουμε σύντομα και η Ελλάδα», επισημαίνει.

Συνεχίζοντας, αναφέρει ότι την προσπάθεια αυτή συνέχισε και ως πρόεδρος της Βουλής με τις εξής πρωτοβουλίες:
•    Στις 28 Μαρτίου του 2008 κατά τη διάρκεια των εργασιών της 4ης Ολομέλειας της ΕυρωΜεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης που έγινε στην Αθήνα πρότεινε και πάλι την ίδρυση της Ευρωμεσογειακής Ενεργειακής Κοινότητας. Η πρόταση αυτή έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τους Προέδρους και εκπροσώπους 37 Κοινοβουλίων και τον τότε Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Χανς Γκερτ Πέττερινγκ.
•    Στη συνέχεια μαζί με τον κ. Πέττερινγκ  απέστειλαν κοινή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο και τον τότε αρμόδιο Επίτροπο για την ενέργεια κ. Πίλμπαγκς με την οποία τους ενημέρωσαν για την ομόθυμη βούληση των 37 Κοινοβουλίων της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης για την ίδρυση της Ευρωμεσογειακής Ενεργειακής Κοινότητας.
•    Τον Σεπτέμβριο του 2008 με επιστολή που του απέστειλε ο επίτροπος κ. Πίμπαλγκς τοποθετήθηκε θετικά στην πρόταση αυτή.
•    Στις 19 Φεβρουαρίου του 2009, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από εισήγηση του τότε Προέδρου του κ. Πέττερινγκ, με ψήφισμά του αποδέχτηκε και υιοθέτησε την πρόταση της Βουλής των Ελλήνων για την ίδρυση της ΕυρωΜεσογειακής Ενεργειακής Κοινότητας.

«Πιστεύω ότι σ’ αυτή τη συγκυρία, η κυβέρνηση, το ΥΠΕΚΑ αλλά και η Βουλή των Ελλήνων θα πρέπει να αναλάβουν και πάλι πρωτοβουλίες για την ίδρυση της Ευρωμεσογειακής Ενεργειακής Κοινότητας που θα ενισχύσει περαιτέρω τις πολιτικές, οικονομικές και ενεργειακές σχέσεις των χωρών της Μεσογείου αλλά και τη διασύνδεσή τους με τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό χώρο», καταλήγει ο κ. Σιούφας.