Ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου που επιτρέπει τον γάμο προσώπων του ιδίου φύλου θα διεξαχθεί σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων της Βρετανίας.
Ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου που επιτρέπει τον γάμο προσώπων του ιδίου φύλου θα διεξαχθεί σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων της Βρετανίας.
Τη Δευτέρα το βράδυ, επετεύχθη συμφωνία της τελευταίας στιγμής μεταξύ της κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την απόρριψη τροπολογίας που έθετε σε κίνδυνο το σύνολο του κειμένου.
Μετά από συζήτηση πέντε ωρών 70 βουλευτές, ανάμεσά τους 56 συντηρητικοί, ψήφισαν υπέρ της τροπολογίας, η οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση είχε ως στόχο να τορπιλίσει το νομοσχέδιο, ενώ 375 την καταψήφισαν.
Η τροπολογία, η οποία παρουσιάστηκε από τον βουλευτή των Τόρις Τιμ Λόουτον, προέβλεπε την επέκταση στα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια της πολιτικής ένωσης, η οποία μέχρι σήμερα προοριζόταν μόνο για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια.
Ωστόσο το Εργατικό Κόμμα πρότεινε συμβιβαστική λύση, η οποία εγκρίθηκε από τον κυβερνητικό συνασπισμό των Τόρις και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και υπερψηφίσθηκε από ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Η συμβιβαστική πρόταση εισάγει μία διαδικασία διαβουλεύσεων για τη μεταρρύθμιση της πολιτικής ένωσης χωρίς να θέτει σε αμφισβήτηση το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφυλοφίλων.
«Η ανικανότητα του Ντέιβιντ Κάμερον να ελέγξει το κόμμα του δεν πρέπει να επιτρέψει τον τορπιλισμό του νομοσχεδίου για ίσα δικαιώματα στον γάμο. Η δέσμευση του Εργατικού Κόμματος είναι μη αναστρέψιμη», δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ.
Από την πλευρά του ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ ανέφερε ότι είναι αποφασισμένος να μην επιτρέψει την ομηρεία του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομοφυλοφίλων στα χέρια εκείνων που θέλουν να το δυσφημίσουν και να το ακυρώσουν.
Η κίνηση των συντηρητικών βουλευτών έρχεται σε μία δύσκολη στιγμή για τον Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει τις ισχυρές πιέσεις της δεξιάς πτέρυγας των Τόρις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την εκλογική άνοδο του ακροδεξιού, λαϊκιστικού και ευρωφοβικού κόμματος Ukip του Νάιτζελ Φάρατζ.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι πρόσωπα του ιδίου φύλου μπορούν να ενωθούν πολιτικά με τα δεσμά του γάμου και επιτρέπει στα ζευγάρια άλλων θρησκευμάτων την επιλογή ανάμεσα στον πολιτικό και τον θρησκευτικό γάμο, με την εξαίρεση του αγγλικανικού δόγματος που παραμένει αντίθετο προς τον γάμο των ομοφυλοφίλων.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση ΥouGov, το 54% των Βρετανών τάσσονται υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων.
Το νομοσχέδιο θα ψηφισθεί σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων πριν αναπεμφθεί για μία τελευταία φορά στη Βουλή των Λόρδων, για να επιστρέψει στη συνέχεια στην κάτω Βουλή.
Εάν εγκριθεί οριστικά, η Βρετανία θα είναι η 15η χώρα στον κόσμο, μετά τη Γαλλία, που θα νομιμοποιεί την ένωση προσώπων του ιδίου φύλου.
Τα ζευγάρια των βρετανών ομοφυλόφιλων έχουν τα ίδια γονικά δικαιώματα με τα ζευγάρια των ετεροφυλοφίλων: από το 2005 έχουν δικαίωμα υιοθεσίας, προσφυγής στη μέθοδο της τεχνητής γονιμοποίησης και της παρένθετης μητέρας, υπό τον όρο ότι δεν καταβάλλεται αμοιβή. Έχουν επίσης δικαίωμα σε πολιτική ένωση, στο πλαίσιο συμφώνου συμβίωσης.
Π