Πολιτική
Τρίτη, 01 Απριλίου 2003 13:27

Δίκη «17Ν» : Κατάθεση Ντόρας Μπακογιάννη

Με την κατάθεση της Ντόρας Μπακογιάννη, συνεχίζεται η δίκη για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη», ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε άνανδρους, δειλούς και κατώτατης ποιότητας ανθρώπους τους δράστες της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη, στις 26 Σεπτεμβρίου του 1989, στο Κολωνάκι.

Η δήμαρχος Αθηναίων υποστήριξε ότι η δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη οφείλεται είτε στο γεγονός ότι ως δημοσιογράφος ο τότε βουλευτής είχε ερευνήσει αρκετά την υπόθεση της τρομοκρατίας είτε ότι ο Μπακογιάννης εκείνη την περίοδο προσπαθούσε να πετύχει σύγκλιση αριστεράς και δεξιάς.

«Την ίδια εποχή στη Δυτική Γερμανία η RAF σκότωσε έναν άνθρωπο που είχε φέρει κοντά την Ανατολική με τη Δυτική Γερμανία. Δεν άντεχε η τρομοκρατία τη λογική της συμφιλίωσης. Δεν είχαν ζήσει αυτοί οι άνθρωποι τον πόνο του εμφυλίου. Δεν ήξεραν τι θα πει να είναι μοιρασμένα χωριά. Δεν του το συγχώρεσαν ποτέ και χρησιμοποίησαν το σκάνδαλο Κοσκωτά αν και το πανελλήνιο ήξερε ότι ο Μπακογιάννης είχε απολυθεί».

Στην κατάθεσή της η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε σε όλη την πορεία της ζωής του Παύλου Μπακογιάννη, αλλά και τα στοιχεία της προσωπικότητάς του. Η μάρτυρας έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι ο δολοφονηθείς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ευρυτανία, την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, γεγονός που του δημιούργησε έντονα βιώματα σε όλη τη ζωή του.

Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στην προσφορά του Παύλου Μπακογιάννη την περίοδο της χούντας, οπότε ο βουλευτής εργαζόταν ως δημοσιογράφος στη Βαυαρική ραδιοφωνία, οι εκπομπές της οποίας αναμεταδίδοταν στην Ελλάδα μέσω της «Ντόϊτσε Βέλε».

Οπως είπε, ο βουλευτής «ήταν σε επαφή τότε με πολλές οργανώσεις εντός και εκτός Ελλάδος. Πολλές απ'αυτές δεν είχαν απαρνηθεί την περίοδο εκείνη την ένοπλη βία. Η «17 Νοέμβρη» δεν ήταν η πρώτη που σκέφθηκε να χτυπήσει τον Μπακογιάννη. Το 1970 είχε τοποθετηθεί βόμβα στο σπίτι του στη Γερμανία, στο Μόναχο. Η γερμανική αστυνομία είχε πει ότι είχε τοποθετηθεί απο τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες της εποχής».

Αναφερόμενη στην επιστροφή του Παύλου Μπακογιάννη στην Ελλάδα κατά την διάρκεια της μεταπολίτευσης, η δήμαρχος Αθηναίων υποστήριξε ότι ο τότε σύζυγός της πίστευε ακράδαντα πως έπρεπε να εξαλειφθούν από την ελληνική κοινωνία τα κατάλοιπα του εμφυλίου πολέμου. Κάτι για το οποίο έδινε μεγάλη μάχη. Παράλληλα, όπως είπε, προσπαθούσε να πετύχει την ανάπτυξη του νομού Ευρυτανίας, που ήταν απο τους φτωχότερους στην Ελλάδα.

Οπως είπε η κ. Μπακογιάννη η τραγική ειρωνία είναι ότι την ημέρα της δολοφονίας είχε μόλις εγκριθεί απο την Ευρωπαϊκή Ενωση το αναπτυξιακό πρόγραμμα που είχε καταρτίσει ο Παύλος Μπακογιάννης για το νομό Ευρυτανίας.

Αναφερόμενη στην άποψη που είχε ο Παύλος Μπακογιάννης για την τρομοκρατία, η μάρτυρας είπε «στη δική του λογική η τρομοκρατία ήταν συνώνυμη με τον φασισμό. Πίστευε ότι στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Σύμφωνα με την μάρτυρα ως δημοσιογράφος ο Παύλος Μπακογιάννης ερευνούσε το θέμα της τρομοκρατίας. «Κατά τη γνώμη μου έκανε λάθος, μεγάλο λάθος. Πίστευε ότι κάποιοι άνθρωποι που ξεκίνησαν μαζί στην δικτατορία, συμμερίζονταν τις δικές του αρχές. Εκανε μεγάλο λάθος».

Οπως είπε η κ. Μπακογιάννη ο εκλιπών πέρασε το προηγούμενο βράδυ της δολοφονίας στον Συνασπισμό και έτσι το επίμαχο πρωϊνό είπε στον σύνοδό του να μην πάει μαζί του στο γραφείο. «Ο Παύλος δεν φυλαγόταν, διότι στην αντίληψή του δεν ταίριαζε η φύλαξη. Αλλο ένα λάθος».

* Πρόεδρος : Δεν είναι λάθος. Οποιος φοβάται πεθαίνει κάθε μέρα. Οποιος δεν φοβάται πεθαίνει μία φορά.

Σε ερώτηση του προέδρου για την άποψη που έχει η κ. Μπακογιάννη για τις προκηρύξεις και για το κατά πόσο εκφέρουν πολιτικό λόγο, η μάρτυρας απάντησε :

«Αν εξαιρέσουμε τις ασυναρτησίες και την αγραμματοσύνη, αν τα δούμε αθροισμένα, πρέπει να πάμε απο την άκρα Αριστερά μέχρι τον Εθνικό Σοσιαλισμό».

* Πρόεδρος : Είναι γραμμένα από γραφίδα διανοούμενου.

* Μπακογιάννη : Ελάτε κύριε Πρόεδρε! Εκτιμώ πολύ τους διανοούμενους. Εχουν προσφέρει πολλά στην κοινωνία. Φαίνεται η διαφορά ενός ανθρώπου που έχει διαβάσει και ενός ανθρώπου που έχει διαβάσει πέντε «τσιτάτα» περί δημοκρατίας.

Ο Παύλος είχε διαβάσει πάρα πολύ. Ηξερε τη διαφορά ανάμεσα στον Λένιν και στον Μάρξ. Δεν θα έκανε λάθη. Οταν διαβάσετε αυτά τα κείμενα θα βρείτε ασυναρτησίες.

Αναφερόμενη στους δράστες της δολοφονίας αλλά και σε εκείνους που την αποφάσισαν, η κυρία Μπακογιάννη υποστήριξε ότι «δεν ξέρω αν μόνο ο Γιωτόπουλος πήρε την απόφαση ή αν είχε γύρω του και άλλους του επιπέδου Γιωτόπουλου, που δεν βρίσκονται στο δικαστήριο».

Η κ. Μπακογιάννη ανέφερε επίσης ότι τρείς με τέσσερις μήνες πριν τη δολοφονία ο Μπακογιάννης παρακολουθείτο. Μάλιστα, όπως είπε η μάρτυρας, είχαν δει ένα άσπρο αυτοκίνητο και είχαν ρωτήσει γιατί τους παρακολουθεί. Οι επιβαίνοντες είχαν απαντήσει «για την ασφάλειά σας».

«Πιστεύαμε ότι μας παρακολουθούσε η ΚΥΠ αλλά μπορεί να μας παρακολουθούσαν και οι τρομοκράτες».

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων