Γιορτάζοντας τα 100 χρόνια από τη γέννηση της διεθνούς φήμης πιανίστριας Τζίνα Μπαχάουερ (1913 - 1976), το Διεθνές Μουσικό Σωματείο «Τζίνα Μπαχάουερ» διοργανώνει τιμητική εκδήλωση – γκαλά, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στο Ταμείο Υποτροφιών του Σωματείου.
Γιορτάζοντας τα 100 χρόνια από τη γέννηση της διεθνούς φήμης πιανίστριας Τζίνα Μπαχάουερ (1913 - 1976), το Διεθνές Μουσικό Σωματείο «Τζίνα Μπαχάουερ» διοργανώνει τιμητική εκδήλωση – γκαλά, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στο Ταμείο Υποτροφιών του Σωματείου.
Η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σήμερα, στις 7.30 το απόγευμα, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του μουσικολόγου – κριτικού μουσικής και Προέδρου του Σωματείου, Π. Καράμπελα – Σγούρδα, θα ξεκινήσει με την τελετή απονομής βραβείων «Τζίνα Μπαχάουερ» και θα ολοκληρωθεί με συναυλία από ταλαντούχους μουσικούς.
Από την Αθήνα σε όλο τον κόσμο
Γεννημένη στην Αθήνα, από πατέρα Αυστριακό και μητέρα Ιταλίδα, η Τζίνα Μπαχάουερ έκανε τις πρώτες της μουσικές σπουδές λαμβάνοντας τιμητικές διακρίσεις και έδωσε το πρώτο της ρεσιτάλ σε ηλικία 8 ετών. Στα 19 της, πήγε στο Παρίσι για την ολοκλήρωση των σπουδών της. Κατόπιν, ταξίδεψε στο Λονδίνο ως μαθητευόμενη του Σεργκέι Ραχμάνινοφ και ξεκίνησε μία λαμπρή καριέρα.
Από το 1930, ήταν μόνιμη κάτοικος Αιγύπτου. Συνέπραξε με σχεδόν όλες τις μεγάλες ορχήστρες και τους επιφανέστερους αρχιμουσικούς της εποχής της. Ποτέ, όμως, δεν ξέχασε την Ελλάδα, όπου ερχόταν συχνά για συναυλίες και ρεσιτάλ. Στήριζε με κάθε τρόπο την νεώτερη γενιά των μουσικών, και έως τον θάνατό της έδωσε εκατοντάδες κοντσέρτα, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται και 630 για τα συμμαχικά στρατεύματα στη Μέση Ανατολή, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Στις 22 Αυγούστου 1976, ενώ αναμενόταν στο Ηρώδειο για συναυλία, βρέθηκε νεκρή στο δωμάτιό της από καρδιακή ανακοπή. Για να τιμήσει την προσφορά της, το ελληνικό κράτος εξέδωσε γραμματόσημο το 1981, ενώ το 1976, καθιερώθηκε προς τιμήν της ο διεθνής διαγωνισμός πιάνου «Τζίνα Μπαχάουερ» στο Σολτ Λέικ Σίτυ των ΗΠΑ.
Το Διεθνές Μουσικό Σωματείο «Τζίνα Μπαχάουερ», που ιδρύθηκε το 1979, προσπαθεί με σεβασμό να διατηρήσει με κάθε δυνατό μέσο ζωντανή τη μνήμη της και να συνεχίσει το στηρικτικό της έργο στη νέα γενιά, αναδεικνύοντας ταλαντούχους μουσικούς και προσφέροντάς τους υποτροφίες και μεταπτυχιακές σπουδές.
Η Τελετή Απονομής
Τα φετινά βραβεία «Τζίνα Μπαχάουερ» θα απονεμηθούν στους παρακάτω φορείς και πρόσωπα για την πολιτιστική και κοινωνική τους προσφορά: Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου και Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. (Μεγάλο Βραβείο), Σύλλογο Αργείων «Ο Δαναός» (Μεγάλο Βραβείο Πολιτιστικού Οργανισμού της Περιφέρειας), Ελληνοελβετικό Σύλλογο Ιωάννης - Γαβριήλ Εϋνάρδος, Σπύρο και Milly Φλαμπουριάρη και Μαριάννα Φουρλή (Βραβείο Κοινωνικής και Πολιτιστικής Προσφοράς), Κυριάκο Λουκάκο (Βραβείο Δισκογραφικής Έκδοσης), Λορέντα Ράμου, Σμαρώ Γρηγοριάδου και Αντώνη Χατζηνικολάου (Βραβείο Σολίστ), Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών (Βραβείο Μουσικής Δωματίου), Metallon - Συγκρότημα Χάλκινων Πνευστών της ΚΟΑ (Βραβείο Ορχηστρικού Συνόλου).
Τα έργα και οι καλλιτέχνες
Στη συναυλία θα ερμηνευτούν έργα των J. Clarke, T. Susato, F. J. Haydn, W. A. Mozart, F. Sor, F. Schubert, G. Rossini, F. Chopin, F. Liszt, S. Thalberg, G. Meyerbeer, C. V. Alkan και Α. Scriabin, από τους πιανίστες: Mark Viner και Emanuele Delucchi (α΄ βραβείο διεθνούς διαγωνισμού πιάνου C.V. Alkan - P.J.G. Zimmerman), Σωτήρη Λουίζο, Φιόνα Μάτο, Δημήτρη Μαρίνο (υπότροφοι Διεθνούς Μουσικού Σωματείου «Τζίνα Μπαχάουερ») και Μάνο Χαραλαμπόπουλο και τους Ζωή Κάπου (σοπράνο), Πέτρο Στεργιόπουλο (φλαουτίστας), Σπύρο Λευθεριώτη (κλαρινετίστας - υπότροφος του Σωματείου), Γιώργο Καβάσιλα (κιθαρίστας - υπότροφος του Σωματείου), Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών και Metallon - Συγκρότημα Χάλκινων Πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (ΚΟΑ).
Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα «Δ. Μητρόπουλος», Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη, Αμπελόκηποι - Αθήνα, τηλ.: 210 7282333. Τιμές εισιτηρίων: ζώνη Α΄: 20 ευρώ, ζώνη Β΄: 15 ευρώ, φοιτητικό: 7 ευρώ, Προπώληση: στα ταμεία του Μεγάρου.