Κόσμος
Δευτέρα, 20 Μαΐου 2013 19:45

Λαβρόφ: Να μην θέσει όρους για τη διάσκεψη ειρήνης η συριακή αντιπολίτευση

Τη σημασία της συμμετοχής της συριακής αντιπολίτευσης στην ειρηνευτική διάσκεψη «χωρίς προαπαιτούμενα» τόνισε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Τη σημασία της συμμετοχής της συριακής αντιπολίτευσης στην ειρηνευτική διάσκεψη «χωρίς προαπαιτούμενα» τόνισε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τη Δευτέρα, απαντώντας εμμέσως σε ηγέτες των σύρων αντικαθεστωτικών, οι οποίοι θεωρούν όρο συμμετοχής στις συνομιλίες την αποχώρηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ από την προεδρία της Συρίας.

Ο κ. Λαβρόφ επέμεινε επίσης ότι το Ιράν θα πρέπει να κληθεί να συμμετάσχει στην ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία, την πρωτοβουλία για την οποία έλαβαν ΗΠΑ και Ρωσία, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει οριστικοποιηθεί η σύγκλησή της.

Ερχόμενος σε μερική αντίθεση με την έκκληση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος είχε καλέσει σε διοργάνωση της διάσκεψης «το συντομότερο δυνατό» για να μην χαθεί η «ευνοϊκή συγκυρία», ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σημείωσε ότι η χρονική συγκυρία είναι «σαφώς λιγότερο σημαντική» από την αύξηση της πιθανότητας επιτυχίας.

Κάλεσε δε τη Δύση να ασκήσει την επιρροή της στους εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης ώστε οι τελευταίοι «να μην έχουν μη ρεαλιστικές απαιτήσεις», ενώ πρόσθεσε ότι όλοι ανεξαιρέτως οι γείτονες της Συρίας θα πρέπει να είναι παρόντες στις συνομιλίες.

«Όπως γνωρίζετε όλοι, το Ιράν είναι κοντινός γείτονας της Συρίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Οι δηλώσεις Λαβρόφ έγιναν μετά τη συνάντηση του ρώσου υπουργού Εξωτερικών με το γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ.