Κόσμος
Δευτέρα, 20 Μαΐου 2013 15:57

Κίνα: Αίτημα προς τη Β. Κορέα για απελευθέρωση πληρώματος και επιστροφή αλιευτικού

Επίσημο αίτημα προς την Πιονγιάνγκ για την επιστροφή αλιευτικού σκάφους και την απελευθέρωση του πληρώματός του έχει υποβάλει το Πεκίνο, το οποίο κατελήφθη από Βορειοκορεάτες νωρίτερα μέσα στον Μάιο.

Επίσημο αίτημα προς την Πιονγιάνγκ έχει υποβάλει το Πεκίνο για την επιστροφή αλιευτικού σκάφους και την απελευθέρωση του πληρώματός του, το οποίο κατελήφθη από Βορειοκορεάτες νωρίτερα μέσα στον Μάιο.

Ο ιδιοκτήτης του πλοιαρίου, Γιου Σουετζούν, δηλώνει ότι το σκάφος βρισκόταν εντός κινεζικών υδάτων όταν κατελήφθη  από αγνώστους βορειοκορεατικής καταγωγής.

Ο κ. Γιου σημειώνει ότι οι απαγωγείς ζητούν λύτρα της τάξης των 600.000 γιουάν (77,7 εκατ. ευρώ).

Το κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μεταδίδει ότι οι κινέζοι διπλωμάτες στην Πιονγιάνγκ έχουν ενημερωθεί από τις 10 Μαΐου και ασχολούνται ενδελεχώς με το θέμα.

Μάλιστα, έχει υποβληθεί, από πλευράς του κινέζου πρέσβη στη Βόρεια Κορέα, επίσημο αίτημα προς τις αρχές της χώρας «να απελευθερώσουν το πλήρωμα και να επιστρέψουν το πλοιάριο το συντομότερο δυνατό».

Ο ιδιοκτήτης του αλιευτικού έχει δεχθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με δηλώσεις του στην εφημερίδα Global Times, οκτώ τηλεφωνήματα στα οποία του ζητούνται λύτρα  από τους ανθρώπους οι οποίοι κρατούν το πλήρωμά του.

Αντίστοιχα περιστατικά έχουν συμβεί ξανά στην Κίτρινη Θάλασσα, η οποία χωρίζει την Κίνα με την Κορεατική Χερσόνησο και η οποία είναι πλούσια σε αλιεύματα.

Το Μάιο του 2012, 29 κινέζοι ψαράδες και τρία σκάφη είχαν συλληφθεί από άγνωστης ιδιότητας Βορειοκορεάτες.

Οι Κινέζοι είχαν απελευθερωθεί μετά από δύο εβδομάδες, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό εάν είχαν πληρωθεί λύτρα, ούτε εάν οι απαγωγείς ήταν μεμονωμένα άτομα ή οι ίδιες οι αρχές της Βόρειας Κορέας.

Η Κίνα αποτελεί παραδοσιακά τον πλησιέστερο σύμμαχο της Βόρειας Κορέας, ωστόσο μετά την τρίτη κατά σειρά πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ, στις 12 Φεβρουαρίου, η ψυχρότητα στις σχέσεις των δύο χωρών είναι εμφανείς.

Το Πεκίνο υποστήριξε την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων κατά της χώρας του Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώ τράπεζές της κατήργησαν τις δοσοληψίες με τη μεγαλύτερη τράπεζα ξένου συναλλάγματος της Βόρειας Κορέας.

Παράλληλα, ο Τύπος του Πεκίνου, αυστηρά ελεγχόμενος από τις αρχές, άρχισε να αμφισβητεί ανοικτά τα οφελή των προνομιακών σχέσεων με τη Βόρεια Κορέα για την κινεζική πλευρά.