Πολιτική
Τρίτη, 01 Απριλίου 2003 21:02

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (1/4/2003) Μέρος 2/9

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει αρκετά. Έχετε το λόγο κ. Πανταζή. Η κα Βόζεμπεργκ.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Κύριε Καραχάλιο τραυματιστήκατε σε ποιο σημείο του προσώπου σας; Μιλάω για το σημαντικό τραύμα.

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Στον αριστερό οφθαλμό.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Έχετε χάσει μέρος της όρασής σας;

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Είχα χάσει, ένα χρόνο ήμουνα κάτω από τα 10/10, περίπου 9/10 έβλεπα, δεν έβλεπα ?

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Κύριε Πρόεδρε το επισημαίνω, διότι στο βούλευμα λέει, τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ στο αναγνωστέο έγγραφο, το 2081, η έκθεση της ιατροδικαστικής εκθέσεως χαρακτηρίζει βαριά σωματική βλάβη, διότι κινδύνευσε να τυφλωθεί. Αυτή η έκπτωση της υγείας σας είχε συνέπειες και στην επαγγελματική σας εξέλιξη; Δηλαδή η κατάσταση της υγείας σας και μόνο είχε εξέλιξη και ποια;

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Σαφώς. Θεωρώ ότι εξ αιτίας αυτής της τρομοκρατικής ενέργειας ...

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Για τον τραυματισμό σας μιλώ.

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Ναι – ναι, αυτός ο τραυματισμός έπαιξε ρόλο τροχοπέδησης στις οποιεσδήποτε φιλοδοξίες είχα και από πλευράς εκτιμήσεως της υπηρεσίας βέβαια, γιατί όταν θέλεις να συνεχίσεις, πρέπει να έχεις μια αρτιμέλεια, πρέπει να έχεις αυτά τα στάνταρτ που προβλέπονται. Εγώ δεν τα είχα αυτά.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Σήμερα είστε στην ενεργό δράση ή παροπλισμένος σε εργασίες γραφείου;

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Σήμερα βρίσκομαι σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Εκείνη την εποχή συντηρούσατε πρόσωπα από την αντιμισθία σας, από τις αποδοχές σας και ποια πρόσωπα;

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Η χήρα μητέρα μου, την αδελφή μου.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Τη μητέρα μας και την αδελφή σας. Και μια τελευταία ερώτηση, ερωτηθήκατε για το μέγεθος και την έκταση της έκρηξης, γνωρίζετε εάν η ίδια η «17Ν› παρομοίασε την έκρηξη της απόπειρας δολοφονίας Πέτσου με την ίδια του Νορντίν; Αν το γνωρίζετε. Θα σας το δώσουμε αναγνωστέο, είναι τη δεύτερη προκήρυξη κ. Πρόεδρε.

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Νομίζω, ότι ο Νορντίν εβλήθη με ?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει, άμα δεν το ξέρει ο μάρτυρας, δεν χάθηκε ο κόσμος θα τα διαβάσουμε εξάλλου, μην στεναχωριέστε.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Εντάξει κ. Πρόεδρε, ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όπως είδατε οι προκηρύξεις έχουν ζητηθεί να διαβάζονται ολόκληρες και εμείς τα διαβάζουμε εδώ μέσα, αλίμονο. Ελάτε.

Δ.ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Κύριε μάρτυς στην κατάθεσή σας είπατε, ότι στο περιπολικό το ύποπτο μιλάω τώρα, δεν λέω το άλλο που ήρθε και πήρε, ήταν δύο άτομα μέσα και ένας απέξω.

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Ναι, βεβαίως.

Δ.ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Φορούσαν στολή τα άτομα αυτά, αυτά που ήταν μέσα;

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Ξέρετε με μια φευγαλέα ματιά προσπαθώντας να διακρίνω κάτι ύποπτο, γιατί όπως σας είχα προαναφέρει και πριν, προσπαθούσαμε να βλέπουμε ότι δυνατόν περισσότερο μιας και η καχυποψία μας, ο φόβος μας είχε φτάσει σε ένα απίστευτο επίπεδο εγρήγορσης, προσέχαμε τα πάντα, δεν μπόρεσα όμως να δω στο περιπολικό, θεώρησα ότι ήταν και αυτονόητο ότι θα ήταν ένστολοι αστυνομικοί, δεν μπόρεσα να το δω.

Εξάλλου εκείνη την εποχή τα περιπολικά αυτοκίνητα είχαν δύο ένστολους και έναν της Ασφάλειας.

Δ.ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Εσείς πως τους είδατε εκεί;

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Εγώ είδα έξω από το περιπολικό ένα άτομο ψηλό, σκυφτό λίγο, νεαράς ηλικίας και με μαλλιά ...

Δ.ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Είναι σαν αυτό που περιγράφουν και άλλοι μάρτυρες στις άλλες εγκληματικές ενέργειες της οργάνωσης;

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Προφανώς θα μιλάμε για το ίδιο, γιατί οι περιγραφές αυτού του ανθρώπου που μπορώ εγώ να καταθέσω ότι είδα, είναι αυτές. Εικάζω, λοιπόν, ότι τότε εκείνη την εποχή επειδή τα περιπολικά στελεχώνονταν και από άτομα της Ασφάλειας, ίσως να ήταν ένα περιπολικό που ήταν εκεί στην περιοχή με δύο ένστολους και έναν με πολιτικά ο οποίος ήταν έξω.

Δ.ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Στην κατάθεσή σας δεν λέτε, εικάζω, λέτε, δεν μπορώ να βεβαιώσω αν ήταν ψεύτικο ή αληθινό, πάντως τα δύο άτομα που ήταν μέσα στο περιπολικό έφεραν στολή. Κι αυτά τα λέτε τότε, που προφανώς θυμόσασταν καλύτερα απ’ ότι τώρα.

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Ναι.

Δ.ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Για πείτε μου τώρα κάτι άλλο. Ποιο αυτοκίνητο, το περιπολικό αυτό το ύποπτο ή το άσπρο ήταν πιο κοντά στο παγιδευμένο αυτοκίνητο; Αν θυμόσαστε.

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Το περιπολικό ήταν πιο κοντά. Έχω δε την εντύπωση ?

Δ.ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Η πυροδότηση από πού έγινε, από πού ήρθε, από ποια μεριά, από ποιο χώρο ήρθε να μας πείτε;

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Από τις άκρες της Σταδίου, είτε από την έξοδό της, είτε από ...

Δ.ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Από το χώρο του περιπολικού λέτε στην κατάθεσή σας, αυτό επιβεβαιώνετε πάλι.

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Ναι.

Δ.ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Για πείτε μου τώρα κάτι άλλο. Μπορείτε να υποθέσετε, εδώ λέτε, υπολαμβάνω, αν μπορείτε να το διασκεδάσετε αυτό, να το αποκλείσετε ή να το ενδυναμώσετε, αν μπορείτε. Έχετε πει, ότι πρέπει μεταξύ των δύο αυτοκινήτων, δηλαδή του ύποπτου περιπολικού και του αυτοκινήτου που έφυγε με τους δράστες να υπήρχε μια συνεννόηση, λέτε, πρέπει να είχαν έρθει σε επαφή και να ειδοποίησε το ένα το άλλο, ότι πέρασαν τα θύματα τα υποψήφια.

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Απ’ ότι θυμάμαι το αντιθέτως παρκαρισμένο αυτοκίνητο θα μπορούσε κάλλιστα και να έβλεπε ...

Δ.ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Δηλαδή αυτό που είχε μέτωπο προς δυσμάς, κόντρα δηλαδή στη Σταδίου, προς το βουνό.

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Ακριβώς. Θα μπορούσε και να έβλεπε και το σημείο εκκινήσεως που είχαμε από το σπίτι του κ. Πέτσου, όχι ακριβώς την πόρτα του σπιτιού, αλλά με το που μπήκαμε στην οδό ?, θα μπορούσε κάλλιστα αυτό να έχει ειδοποιήσει ότι επίκειται η διέλευσή μας και το που μπήκαμε στη Σταδίου δεν ξέρω ποιος πάτησε το κουμπί, το περιπολικό ή το αυτοκίνητο το οποίο έφυγε.

Είχα όμως την εντύπωση μετά από το αποτέλεσμα, που όπως σας είπα, δεν βρήκαμε το περιπολικό εκεί όπως περιμέναμε άλλωστε συμπέρανα αυτό.

Δ.ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Για πείτε μου κάτι άλλο, για να μην γίνει καμία παρεξήγηση. Είπατε, ότι σας πήρε την κατάθεση ο Βασιλόπουλος και ότι σας συμβούλευσε να μην το αναφέρετε. Πείτε μας αν θέλετε για ποιους λόγους; Αλλά προτού μας πείτε αυτό, να μην γίνει κάποια παρεξήγηση και άδικη και να μην δημιουργούνται εντυπώσεις, θέλω να μου είτε, ότι αυτός ο κ. Βασιλόπουλος βέβαια δεν έχει καμιά σχέση με τον μετέπειτα Αρχηγό της Αστυνομίας;

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Όχι.

Δ.ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Ούτε είχε καμιά σχέση με τον τότε Διοικητή Ασφαλείας, τον θυμόσαστε τον Βασιλόπουλο τον κοντό;

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Όχι.

Δ.ΠΑΝΤΑΖΗΣ: ¶λλο πρόσωπο, υπαστυνόμος.

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Φαντάζομαι, με συγχωρείτε πολύ, να απαντήσω κάτι που θεωρώ απαραίτητο, για να μην παρεξηγηθώ και εγώ. Πολλές φορές για να μας προστατεύσουν τα μέλη της οικογενείας μας, ώστε να μην παρεξηγηθούμε κιόλας μας προτείνουν κάποια πράγματα να τα απαλείψουμε απ’ αυτά που θέλουμε να πούμε, ίσως να έγινε γι’ αυτό το λόγο, δεν θεωρώ ότι υπήρξε κάποια σκοπιμότητα.

Δ.ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Όχι, την κρίση σας ήθελα, εντάξει.

Α.ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Κύριε Καραχάλιο θέλω τρία ζητήματα να δούμε και σχετικά γρήγορα για να επιταχύνουμε και τη διαδικασία. Το θέμα του περιπολικού, το θέμα της εκρήξεως και το θέμα της προκήρυξης.

Για το θέμα του περιπολικού που σας ρώτησε ο κ. Πρόεδρος, είναι αυτός ο παράδρομος της Κηφισίας;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εννοείται η Σταδίου φυσικά;

Α.ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Όχι, ο παράδρομος ο παράλληλος της Κηφισίας. Σωστά; Τοποθετήστε μου εδώ πάνω το περιπολικό το DATSUN 1500 που είδατε;

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Είναι ακριβώς η γωνία.

Α.ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Στη θέση ΤΑΧΙ. ¶ρα το περιπολικό έτσι όπως το είδατε, πότε το είδατε, όταν βγήκατε στην Κηφισίας;

κ.ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν μπήκαμε στη Σταδίου.

Α.ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Εδώ κατεβαίνει η Σταδίου και βγαίνει στη Κηφισίας, σωστά;

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Στον παράδρομο της Κηφισίας.

Α.ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Αυτός είναι ο παράδρομος της Κηφισίας;

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Ακριβώς.

Α.ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Σε ποιο σημείο;

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Στη θέση αυτή.

Α.ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Το περιπολικό αυτό που είδατε είχε οπτική επαφή με την άνοδο της Σταδίου;

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Βεβαίως διαγωνίως, μέσα από τα δέντρα απέναντι.

Α.ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Διαγωνίως μέσα από τα δέντρα απέναντι.

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Και το παγιδευμένο αυτοκίνητο ήταν παρκαρισμένο διαγωνίως απέναντι.

Α.ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Ωραία, για να τα ξεκαθαρίσουμε αυτά για να μην αφήνουμε και υπόνοιες. Δηλαδή αυτό το περιπολικό είπατε, ότι διακρίνατε μία γραμμή οριζόντια;

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Είναι μία γραμμή, όπως παλιότερα τα ΤΑΧΙ των Αθηνών που είχαν μια άσπρη γραμμή, αυτό είχε μία κίτρινη γραμμή που σημαίνει, ασκεί εποπτεία σε εθνικούς δρόμους.

Α.ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Ασκεί εποπτεία σε εθνικούς δρόμους. Είδατε δύο άτομα μέσα;

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Ήταν δύο άτομα μέσα.

Α.ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Τα είδατε πότε αυτά τα άτομα, ποια στιγμή;

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Τη στιγμή που λίγο πριν συμβεί η έκρηξη παρατηρώντας συνέπεσε να δω και το άτομο το οποίο ήταν εκτός του περιπολικού και μάλιστα σαν να ξεκίναγε εκείνη τη στιγμή.

Α.ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Αναγνωρίζετε κάποιον από τους παρόντες κατηγορούμενος από τα πρόσωπα που είδατε μέσα σ’ αυτό το περιπολικό; Γυρίστε και κοιτάξτε τους, υπάρχει κάποιος από τους παρόντες ο οποίος να προσομοιάζει με κάποιον απ’ αυτούς που είδατε στο περιπολικό ή αν έχετε αμφιβολίες ή αν είστε βέβαιος ή αν δεν είναι κανένας απ’ αυτούς; Αν έχετε την παραμικρή αμφιβολία μην το πείτε καθόλου, αν μόνο είστε βέβαιος για οτιδήποτε.

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Δεν μπορώ να αναγνωρίσω κανέναν.

Α.ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Δεν μπορείτε να αναγνωρίσετε κανέναν. Μισό λεπτό να σας δείξω ένα άλλο σημείο της Σταδίου. Είναι αυτή η Σταδίου έτσι όπως την κατεβαίνατε;

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Βεβαίως.

Α.ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Ωραία! Αυτό εδώ είναι το ΒΑΝ το οποίον στην προανακριτική σας κατάθεση είπατε, ότι ήταν σταθμευμένο πίσω από το χώρο της έκρηξης, πόσα μέτρα;

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Αρκετά μακριά, σχεδόν στην είσοδο της Σταδίου.

Α.ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Το έχει τοποθετήσει σωστά με την μούρη προς την άνω μεριά της Σταδίου, ώστε το πίσω μέρος του ΒΑΝ, το τζάμι του πίσω μέρους του ΒΑΝ να ελέγχει το σημείο στο οποίο περάσατε;

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Βεβαίως.

Α.ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Τι οπτική επαφή είχε, πόσα μέτρα είναι μεταξύ του ΒΑΝ και του σημείου; Θυμίστε μου, το είπατε στον κ. Πρόεδρο έτσι κι αλλιώς.

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Λίγο μεγαλύτερη απ’ ότι αυτή.

Α.ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: ¶ρα σωστά είναι στο σχεδιάγραμμα, δηλαδή πόσο 10-20 μέτρα;

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Περισσότερο.

Α.ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Περισσότερο, πόσα μέτρα περίπου, γιατί η κλίμακα εδώ την έβαλα, αλλά τώρα εντάξει.

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Αν αυτή η απόσταση εδώ είναι 60 μέτρα, αυτή εδώ είναι μεγαλύτερη του 60 και μικρότερη του 100.

Α.ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Ωραία! Η ερώτηση είναι η εξής. Αυτός ο οποίος ήταν έτσι όπως κατεβαίνει η Σταδίου, στη δεξιά ή στην αριστερή πλευρά του δρόμου;

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Στη δεξιά.

Α.ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Στη δεξιά πλευρά του δρόμου. Το παγιδευμένο αυτοκίνητο ήταν εδώ;

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Ήταν εδώ.

Α.ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Που γράφω η αρχική θέση του παγιδευμένου αυτοκινήτου;

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Ακριβώς.

Α.ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Το ΒΑΝ με το παγιδευμένο αυτοκίνητο ήταν στην ίδια πλευρά του δρόμου, από την ίδια μεριά. Αυτή είναι η Σταδίου έτσι όπως κατεβαίνει, το έχω σωστά;

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Ναι.

Α.ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: ¶ρα το ΒΑΝ ήταν κάπου εδώ πίσω, απ’ αυτή την πλευρά δεξιά πίσω;

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Ήταν στην είσοδο της Σταδίου.

Α.ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Εδώ υπήρχαν παρκαρισμένα αυτοκίνητα στη σειρά;

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Υπήρχαν παρκαρισμένα αυτοκίνητα στη σειρά και περισσότερα απ’ όσα ήταν στην αριστερή πλευρά.

Α.ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Περισσότερα απ’ ότι ήταν στην αριστερή. Μπορείτε να μου δώσετε μία εξήγηση, αυτοί που ήταν στο ΒΑΝ είχαν ξεκάθαρη, σαφή οπτική επαφή με το παγιδευμένο αυτοκίνητο; Επειδή μεσολαβούν εδώ αυτοκίνητα τα οποία είναι παρκαρισμένα, το ΒΑΝ βέβαια είναι υψηλότερο.

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Θα σας πω κάτι. Ίσως να τους βοηθούσε πάρα πολύ το κόκκινο χρώμα του αυτοκινήτου ή γνωρίζοντας ακριβώς από κάποιο άλλο σημείο που ήταν απέναντι από το κόκκινο αυτοκίνητο, σαν σημείο αναφοράς του χρόνου του κατάλληλου της πυροδότησης.

Α.ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Αυτό να ξεκαθαρίσουμε. Δηλαδή υπήρχε πιθανότητα στην ευθεία επειδή ήταν παρκαρισμένα, να εδώ ας πούμε έβαλα τα τρία αυτοκίνητα στη σειρά, δηλαδή η αριστερή πλευρά της Σταδίου, η δεξιά πλευρά της Σταδίου και ας πούμε η BMW του Πέτσου, στο οποίο είστε μέσα, αυτή είναι ουσιαστικά η Σταδίου και αυτά είναι τα τρία αυτοκίνητα που χωράνε κ. Πρόεδρε. Αυτή είναι η οπτική της ολόκληρης σε βάθος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έγινε κατανοητό,

Α.ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: ¶ρα μου λέτε, ότι μπορεί μεν να μην είχαν μ’ αυτά τα αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα στη σειρά, αλλά μπορεί να είχαν σημάδι αυτό που ενδεχομένως είναι εδώ καλυμμένο, οπότε ακριβώς την ώρα που έφτανε το αυτοκίνητο, άρα ουσιαστικά, εσείς θα βγάλετε το συμπέρασμα, αυτός ο οποίος πυροδότησε, που σας ρώτησε και ο κ. Εισαγγελέας, ήξερε πάρα πολύ καλά με βάση τα σημάδια που είχε βάλει τη στιγμή που περνάει το αυτοκίνητο. Δεν πυροδότησε στην τύχη επειδή κάπου περίπου εκεί έφτασε το αυτοκίνητο, ήταν συγκεκριμένος ο στόχος τον οποίον επέλεξε.

Και κάτι τελευταίο για να τελειώνουμε. Σε ποια υπηρεσία είπατε ότι υπηρετούσατε και υπηρετείτε;

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής ?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα μου τα είπε εμένα πριν.

Α.ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Ναι, όχι, έχω λόγο που το συνδέω, δεν θα αργήσω. Πείτε μου, υπηρεσία;

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Στο Τμήμα Προστασίας Υψηλών Προσώπων.

Α.ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Είχατε ποτέ οποιαδήποτε σχέση με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, μ’ αυτή που ίδρυσε ο κ. Πέτσος;

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Καμία σχέση δεν υπάρχει.

Α.ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Στην προκήρυξη της «17Ν› την οποία θα αναγνώσει στα αναγνωστέα ο κ. Πρόεδρος, λέει η οργάνωση, όσον αφορά τους σωματοφύλακες της νέας υπηρεσίας Αντιτρομοκρατικού Τμήματος έχουμε να πούμε τα εξής:

«Όπως κάθε τμήμα της Αστυνομίας, έτσι και το Αντιτρομοκρατικό υποτίθεται ότι καταπολεμά το έγκλημα και ότι έχει σαν σκοπό τη σύλληψη των εγκληματιών. Ο Κοσκωτάς έκλεψε 35 δις από τη χώρα και το Αντιτρομοκρατικό Τμήμα της Αστυνομίας αντί να τον συλλάβει ή να τον εμποδίσει να διαφύγει, του πρόσφερε κάλυψη, προστασία και ασφάλεια σε όλη τη διάρκεια.

Προειδοποιούμε, λοιπόν, τους μπάτσους ότι θα τους χτυπάμε χωρίς καμία προειδοποίηση, τους νέους μπάτσους του Αντιτρομοκρατικού, τους οποίους κοροϊδεύουν οι Προϊστάμενοί τους κλπ., τους καλούμε να αφήσουν την δουλειά που κάνουν και να βρουν άλλη όσο είναι καιρός›.

Εσείς όντας στο Τμήμα στο οποίο ήσασταν είπατε, ότι δεν είχατε απολύτως καμία σχέση με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. ¶ρα προκαλώντας την έκρηξη η οργάνωση αυτή και θέλοντας να δολοφονήσει τον κ. Πέτσο, μια και μιλάμε για παράπλευρες απώλειες; Ήσασταν κι εσείς έτοιμη παράπλευρη απώλεια; Κι αν είχε πετύχει η έκρηξη, θα ήσασταν παράπλευρη απώλεια χωρίς να είστε της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, από τους νέους μπάτσους που φιλούσατε τους καπιταλιστές;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει, ας τα αφήσουμε τώρα.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Δεν έχω άλλη ερώτηση. Με τα δικά σας κείμενα μιλάω, δεν μιλάω από μόνος μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα τα διαβάσουμε. Μη βιαζόμαστε ακόμη. Υπάρχει καμιά άλλη ερώτηση;

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο συνήγορος του κ. Ξηρού.

κ. ΒΛΑΧΟΣ: Δύο ερωτήσεις παρακαλώ. Μιλάμε για το αυτοκινητάκι αυτό το οποίο έγινε η πυροδότηση του εκρηκτικού μηχανισμού. Την ύπαρξη αυτού του αυτοκινήτου πότε την συνειδητοποιήσατε;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Στην προσπάθεια να θυμηθώ τα γεγονότα που συνέβησαν μια και μου ζητήθηκε να καταθέσω, ανέφερα και την ύπαρξη αυτού του αυτοκινήτου σαν από τα αξιοπερίεργα εκείνα που ?

κ. ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή την ημέρα που περνούσατε από κει με το αυτοκίνητο, υπέπεσε στην αντίληψη σας αμέσως;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Ναι, γιατί σας είπα το μόνο πράγμα που «με ενόχλησε› ήταν γιατί ήταν παρκαρισμένο ανάποδα.

κ. ΒΛΑΧΟΣ: Μπορείτε να μου το περιγράψετε λίγο; Λέμε για βαν, βαν. Ενθυμείσθε τη μάρκα του αυτοκινήτου;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Παλιάς τεχνολογίας αυτοκίνητο, όχι σύγχρονο για την εποχή.

κ. ΒΛΑΧΟΣ: Ένα MORRIS. Τα ενθυμείσθε τα βανάκια τα MORRIS εκείνης της εποχής;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Ναι τα θυμάμαι.

κ. ΒΛΑΧΟΣ: Ήταν ψηλά αυτοκίνητα ή ήταν κούρσα, κανονικό Ι.Χ. το οποίο στο πίσω μέρος είχε ?

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Ι.Χ. αλλά το πίσω μέρος είναι υπερυψωμένο για λόγους που έχει κατασκευαστεί για φορτώσεις κλπ.

κ. ΒΛΑΧΟΣ: Εκεί μέσα πόσα άτομα μπορούν να μπουν;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Εκεί μπορούν να πουν και τρία και τέσσερα άτομα αν θέλουν.

κ. ΒΛΑΧΟΣ: Είστε σίγουρος; Μιλάμε για MORRIS ΜΑRINA.

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Nαι, το ξέρω.

κ. ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί ξέρετε από αυτοκίνητα και είναι και η δουλειά σας αυτή.

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Μπορώ να μπουν και περισσότερα αν θέλουν. Αν πούμε ότι θα πάνε εκδρομή και τρία άτομα καλά είναι.

κ. ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί όμως αφού καταθέσατε 3 ώρες μετά το συμβάν στις 12.30 -μπορέσατε και καταθέσατε, βέβαια κατανοώ την ταραχή σας- δεν αναφέρατε τίποτα γι’ αυτό το αυτοκίνητο και επανήλθε στις καταθέσεις σας μόνο αφότου ευρέθη;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Στην κατάσταση την οποία βρισκόμουν και τόσες λίγες ώρες μετά το συμβάν, θεωρώ ότι κι αυτό που έκανα ήταν υπερβολικό γιατί δεν μπορώ να σας περιγράψω ούτε τον πόνο, ούτε τι μπορούσα να δω ή να αντιληφθώ.

κ. ΒΛΑΧΟΣ: Είναι κατανοητό. Θέλετε να πείτε δηλαδή ότι μετά που ηρεμήσατε, συνειδητοποιήσατε ότι υπήρχε και το αυτοκίνητο αυτό.

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Βεβαίως. Σιγά-σιγά.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: (εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι μέσα στο θέμα, ας πει και μια ερώτηση παραπάνω. Εγώ δε θέλω τις πολλές ερωτήσεις παραπάνω.

κ. ΒΛΑΧΟΣ: Μάθατε εσείς σαν αστυνομικός αν εκείνη την εποχή είχε καταγγελθεί κλοπή περιπολικού αυτοκινήτου της αστυνομίας;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Ναι, μαθαίναμε γενικότερα από την υπηρεσία και από τους συναδέλφους.

κ. ΒΛΑΧΟΣ: Υπήρξε τέτοια περίπτωση;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Κάτι τέτοιο, αν θυμάμαι καλά, υπήρχε μια πληροφορία ότι υπάρχει κι ένα περιπολικό «μαϊμού›.

κ. ΒΛΑΧΟΣ: Εσείς είχατε πληροφορίες ότι πιθανώς υπάρχει ένα περιπολικό «μαϊμού›. Η δική σας, η προσωπική εκτίμηση ήταν ότι επρόκειτο περί «μαϊμού› ή ήταν αυθεντικό το περιπολικό; Την εκτίμησή σας θα μου πείτε.

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Η εκτίμησή μου τελικώς, δεν μπορώ να πιστέψω ότι ήταν αυτοκίνητο της ελληνικής αστυνομίας με πλήρωμα αστυνομικούς. Δε νοείται δηλαδή συνάδελφος μετά από αυτό που συνέβη να μη μας συνδράμει.

κ. ΒΛΑΧΟΣ: Σας παρακαλώ, επειδή θα επιμείνω κι έχω το λόγο μου που θα επιμείνω, αυτά που λέτε είναι η εκτίμηση που έχετε μετά από 15 χρόνια απ’ το συμβάν, ή ήταν η εκτίμηση εκείνης της εποχής;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Εκείνη την ίδια μέρα, γιατί απογοητεύθηκα τόσο πολύ και απ’ την άλλη μεριά έπρεπε να ζήσουμε. Και αντί να επιτάξουν οποιοδήποτε αυτοκίνητο, θα προτιμούσα να είναι το περιπολικό εκείνο το οποίο θα μας μετέφερε με ασφάλεια στο Ιατρικό Κέντρο.

κ. ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή σε καμία στιγμή από τότε που έγινε η έκρηξη, δεν σκεφτήκατε ότι πιθανώς να υπήρχε κάποια σχέση με παράκεντρα εξουσίας ή κάτι που να είχε σχέση με την ελληνική αστυνομία;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Δεν καταλαβαίνω τί μου λέτε

κ. ΒΛΑΧΟΣ: Σας υπενθυμίζω την κατάθεσή σας που δώσατε, στην οποία λέτε επί λέξει «δεν ανέφερα σε κανέναν απ’ αυτούς (τους αστυνομικούς) -οι οποίοι σας ανέκριναν- για το περιπολικό, διότι συνειδητοποίησα πλέον ότι δεν έπρεπε να το κάνω και η φύση της δουλειάς μας μας έχει κάνει καχύποπτους και να μην έχουμε εμπιστοσύνη σε κανέναν›.

Και συνεχίζετε παρακάτω: «Αν υποθέσουμε› -εσείς κάνετε την υπόθεση- «ότι το περιπολικό αυτό ήταν γνήσιο της αστυνομίας, δικαιολογείται η εμφάνισή του εκεί και η συμμετοχή του στην έκρηξη, διότι έτσι θα επιτυγχάνετο καλύτερα (η έκρηξη εννοείται), υπό την έννοια ότι παρείχε η εμφάνισή του εχέγγυα ασφαλείς και εμπιστοσύνης και επιπλέον εχρησιμοποιείτο ως παραλλαγή, καμουφλάρισμα›. Αυτές είναι δικές σας σκέψεις κ. μάρτυς. Ήθελα να σας ρωτήσω εάν πραγματικά τις κάνατε.

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Ναι, τις έκανα αυτές τις σκέψεις γιατί σας είπα, άλλα περίμενα και άλλα είδα. Δηλαδή περίμενα να βρω στον τόπο εκεί που πρωτοείδαμε, πριν την έκρηξη, το περιπολικό να μας περιμένει ή να επιστρέψει κάνοντας όπισθεν να μας παραλάβει και όχι να εξαφανιστεί. Η γνώμη μου είναι.

κ. ΒΛΑΧΟΣ: Τη γνώμη σας καταθέτετε και την άμεση αντίληψη που είχατε, των πραγμάτων. Δηλαδή δεν αποκλείεται πραγματικά, το περιπολικό αυτό να είχε άμεση συμμετοχή στην έκρηξη, ακόμη και σήμερα.

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Δεν το αποκλείω.

κ. ΒΛΑΧΟΣ: Μεταξύ των δύο αυτοκινήτων, ποιο θεωρείτε πιο πιθανό απ’ το οποίο πυροδοτήθηκε ο μηχανισμός; Το βαν, το οποίο ήταν στην ίδια σειρά των παρκαρισμένων αυτοκινήτων επί της οδού Σταδίου προς τα πίσω, τη δεξιά, ή το περιπολικό που όπως μας δείξατε ήταν στην εκβολή;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το απάντησε σε μένα αυτό. Αν δεν υπάρχει άλλο τι, ο κ. Παπαδάκης έχει την καλοσύνη.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καταρχήν, σε ό,τι αφορά το παγιδευμένο αυτοκίνητο που εξερράγη, εσείς πότε το είδατε για πρώτη φορά;

Κ. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Την ώρα που εισήλθαμε στην οδό Σταδίου, λόγω του χρώματός του, από τα δεξιά παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Προηγουμένως το είδατε δει; Είχατε ακούσει κάτι γι αυτό; Είχατε αντιληφθεί την ύπαρξή του;

Κ. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Εννοείτε άλλη μέρα;

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: ¶λλη μέρα ή την ίδια μέρα πριν την έκρηξη.

Κ. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Όχι.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάμε λίγο τώρα στο θέμα του περιπολικού. Καταρχήν, λέτε για τον κ. Βασιλόπουλο. Ο κ. Βασιλόπουλος που ήρθε και σας είδε εκεί πέρα και σας πήρε κατάθεση, ήταν στην ίδια υπηρεσία μ’ εσάς; Ήταν γνωστό σας ή ήταν πρώτη φορά που τον συναντούσατε;

Κ. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Σχεδόν δεν τον έβλεπα καθόλου. Ούτε ξέρω, και τώρα να τον δω μπροστά μου δεν τον αναγνωρίζω. Ήταν ένας υπηρεσιακός παράγων ο οποίος ήρθε να κάνει τη δουλειά του.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εντάξει, ήταν η πρώτη φορά που συναντηθήκατε. Το γεγονός ότι προτού να σας πάρει την κατάθεση κάνατε συζήτηση και σας συμβούλεψε να μην πείτε για το περιπολικό, πώς το αξιολογήσατε;

Κ. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Δεν κάναμε καμία συζήτηση την ώρα που άρχισα να του λέω αυτά τα οποία με ρωτούσε. Όταν έφθασα και στο περιπολικό.....

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας θυμίσω μία φράση από την κατάθεσή σας την ανακριτική. Λέτε: «Εγώ κατάθεση έδωσα στον Βασιλόπουλο και δόθηκε μία. Πριν την κατάθεση, συζητούσαμε με τον Βασιλόπουλο τί έγινε και ποια από αυτά είναι άξια λόγου να περιληφθούν στην κατάθεσή μου και ποια όχι. Έχω την εντύπωση, διότι ήμουν υπό την επήρεια των φαρμάκων, ότι ο Βασιλόπουλος μου είπε να μην περιληφθούν στην κατάθεσή μου αυτά που αναφέρω για το περιπολικό›.

Σε αυτό το σημείο αναφέρομαι εγώ. Τη θυμάστε τη συζήτηση αυτή τώρα;

Κ. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Βεβαίως και έχω απαντήσει νομίζω νωρίτερα στο θέμα αυτό που ρωτάτε.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ρωτώ λοιπόν τώρα: Πώς αξιολογείται εσείς το ότι ο κ. Βασιλόπουλος, ένας υπηρεσιακός παράγοντας που έρχεται τη στιγμή εκείνη να πάρει μια συνέντευξη, ο οποίος δε σας γνωρίζει και δεν τον γνωρίζετε μέχρι τότε, έρχεται και προσπαθεί να επηρεάσει το περιεχόμενο της κατάθεσής σας πριν τη δώσετε;

Κ. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Νομίζω ότι δεν είχε κάποιον ειδικό λόγο.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να υποθέσω λοιπόν ότι είναι κάτι το συνηθισμένο στο χώρο της αστυνομίας αυτό δηλαδή, να γίνεται προηγουμένως συζήτηση όταν γίνεται προανάκριση αστυνομική μεταξύ του ανακρίνοντος και του ανακρινομένου και αξιολόγηση του τί πρέπει να περιληφθεί στην κατάθεση, αφού δεν υπάρχει κάποιος ειδικός λόγος;

Κ. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου κάτι τέτοιο, απλώς εγώ σας λέω τί συνέβη εκείνη την ημέρα και ίσως ο άνθρωπος αυτός να μην ήθελε να με κουράσει περισσότερο στην κατάσταση που με έβλεπε, ώστε να πλατιάζουμε και να γράφουμε πράγματα...

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι κάτι το φυσιολογικό δηλαδή αυτό; Να έρχεται πριν την κατάθεση και να σας λέει «αυτό μην το πεις, δεν έχει αξία› και να γίνεται ένας προέλεγχος της κατάθεσης πριν τη δώσετε, κατ’ εσάς;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Πολλές φορές, υπό την έννοια της βοήθειας, της καλώς εννοούμενης, να μην είναι και απαραίτητο να συμπεριληφθεί αυτό, προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μάλιστα. Είναι άνευ σημασίας το ότι έχει υποπέσει στην αντίληψή σας ένα περιπολικό, είτε γνήσιο είτε ψεύτικο για να περιληφθεί σε μία ανακριτική κατάθεση;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Ίσως εκείνη την ίδια ημέρα αυτό να μην ήταν και απαραίτητο να το δούμε έτσι, με τη σπουδαιότητα που μπορεί και να έχει. Επακολούθησαν και άλλες καταθέσεις, όπου είχαμε το χρόνο να συνέλθουμε ακόμα περισσότερο. Αλλά σήμερα σας λέω ότι το περιπολικό ήταν εκεί, όντως. Και να ήθελαν να το γράψουν ή να μην ήθελαν να το γράψουν, θα το έλεγα έτσι κι αλλιώς.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να μείνουμε στο τότε λίγο, γιατί εσείς λέτε ότι μπορεί να μη δώσατε σπουδαιότητα. Φαίνεται όμως ότι οι προανακριτικοί υπάλληλοι κάποια σπουδαιότητα έδιναν διότι δεν είναι δυνατόν εδώ πέρα, ο ένας μάρτυρας που προηγήθηκε από εσάς, επιμένει, όχι τώρα, στην ανακριτική του κατάθεση από το 1991, ότι το είπε τρεις φορές το περιπολικό και ότι δεν το έγραψε ο υπαστυνόμος που του πήρε την κατάθεση.

Εσείς, το έχετε πει μεν από την πρώτη μέρα, έρχεστε όμως στην ανάκριση και λέτε ότι είχατε πίεση να μην το πείτε.

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Δεν είχα πίεση, αν θέλετε δεχθείτε αυτό που σας είπα, ότι χωρίς σκοπιμότητες, ήταν κάτι το οποίο ναι μεν συνέβη, αλλά εκ του αποτελέσματος δε νομίζω ότι μπορούμε να το συζητήσουμε περισσότερο. Σας είπα, το περιπολικό ήταν εκεί.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το περιπολικό ήταν εκεί. Η αστυνομία, οι αστυνομικοί που έκαναν την προανάκριση , γιατί θέλησαν να το αποσιωπήσουν; Αυτό είναι το παράξενο. Αν έχετε κάποια ερμηνεία, αν δεν έχετε μη σας κουράζω.

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Δε μπορώ να απαντήσω τώρα, δε γνωρίζω.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να πούμε κι ένα άλλο επειδή ρωτηθήκατε για το ίδιο θέμα πριν από κάποιον συνάδελφο και είπατε ότι πιθανόν ο κ. Βασιλόπουλος να ήθελε να προφυλάξει εσάς από τους κινδύνους ασφαλείας του προσώπου σας, της οικογενείας σας κτλ......

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Και ίσως, να προσθέσω κάτι αν μου επιτρέπετε, επειδή ήταν πολύ νωπά τα πράγματα ώρες πριν και συνεκτιμώντας την εικόνα που είχαμε, να απέφυγε να μας κουράσει περισσότερο.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τώρα αυτό καταλαβαίνετε ότι δεν μπορώ να το πιστέψω, όταν είναι πέντε σελίδες κατάθεση προανακριτική, το να βάλει και δύο σειρές για το περιπολικό, δεν είναι το θέμα εκεί. Αλλά να πω κάτι άλλο: έστω, να δεχθώ την εκδοχή ότι θέλησε να σας προστατέψει και γι αυτό το λόγο προσπάθησε να σας αποτρέψει από το να πείτε για το περιπολικό.

Αυτή καθαυτή η εκδοχή όμως έχει μία σημασία. Εγώ λέω, μη σας βάλει να καταθέσετε για το περιπολικό. Ξέρετε αν έκαναν κάποια έρευνα να βρουν αν υπήρχε περιπολικό, πού εκινείτο, πού εκινούντο όλα αυτά, πόσα είναι αυτά τα περιπολικά όλα-όλα στην Αττική με τις κίτρινες γραμμές;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Δεν είχα τη δυνατότητα εγώ να μάθω κάτι τέτοιο, γιατί σας είπα, πλέον για μένα η ζωή μετρούσε διαφορετικά και αυτό που προσπαθούσα να κάνω, ήταν να ξαναγίνω άνθρωπος από τότε.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το σέβομαι, το κατανοώ και σας εύχομαι να ξεπεράσετε κάθε αρνητικό περιστατικό που σας συνέβη. Λέω το εξής, για να μη σας κουράζω άλλο: υπέπεσε στην αντίληψή σας ποτέ να έχει γίνει έρευνα από την αστυνομία για τα περιπολικά αυτά με τις κίτρινες γραμμές εκείνη τη μέρα, αν κάποιο ήταν στον τόπο εκείνο κτλ.;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Γίνονται έρευνα και πιστεύω ότι και αυτό το θέμα θα το έχει ελέγξει η αστυνομία.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μη μου λέτε τί υποθέτετε, πείτε μου αν ξέρετε κάτι τώρα, γιατί 15 χρόνια μετά, άμα είχε γίνει κάτι θα ήταν και στη δικογραφία.

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Δεν ξέρω το αποτέλεσμα των ερευνών.

Δ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Ετέθη θέμα αν έγινε έρευνα, έγινε και υπάρχει μια κατάθεση του Κόκκινου και παρακαλώ να αναγνωσθεί, για το περιπολικό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ενδιαφέρει αν έγινε έρευνα;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κατάθεση της δικογραφίας κ. συνάδελφε;

Δ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Βεβαίως. Είναι από 12 Ιουνίου του 1989, μετά από δυο μήνες δηλαδή. Αστυφύλακας Κόκκινος Ελευθέριος του Νικολάου, που υπηρετούσε στο Α.Τ. Νέου Ψυχικού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶μα θέλετε να την αναγνώσουμε και το ζητάτε και τα δύο μέρη, δεν έχω καμία αντίρρηση.

Δ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, εξετάστηκε ο μάρτυρας αυτός στα πλαίσια της έρευνας για να δούμε αν υπήρχε περιπολικό και υπήρχε. Αλλά εμείς λέμε ότι δεν ήταν αυτό που ήρθε, είναι το δεύτερο. Έγινε κίνηση από την αστυνομία πάντως, δεν το πέρασαν ντούκου.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε να αναγνωστεί, δεν είναι δυνατόν, εφόσον είναι μαρτυρική η εξέταση και δεν πληρούνται οι όροι του 365. Κατά δεύτερον, δεν συνιστά έρευνα το ότι κλήθηκε ένας αστυφύλακας, ούτε καν βαθμοφόρος παραπάνω και είπε αν υπήρχε ή δεν υπήρχε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Την έχετε την κατάθεση λοιπόν. Αφού την έχετε, εντάξει, την έχετε και οι δύο, είδατε ότι δεν είναι αυτό το περιπολικό για το οποίο μιλάμε, επομένως πάει αυτό.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, να διευκολύνω: Η κλήσις του ανθρώπου, του αστυνομικού που κατέθεσε για το περιπολικό, έγινε σε έρευνα άλλου περιπολικού που πήγαινε στη λεωφόρο Κηφισίας προς την Κηφισιά και δεν έχει καμία σχέση με το περιπολικό που ήταν σταθμευμένο. Έρευνα για το σταθμευμένο περιπολικό δεν έγινε ποτέ και από κανέναν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κα Κούρτοβικ παρακαλώ.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε μάρτυς, θα φύγω λίγο από το περιπολικό, αλλά μπορεί και να ξανάρθω. Είπατε ότι εκείνο το πρωί βγαίνοντας, διαπιστώσατε ότι έλειπε η διακριτική φύλαξη, η πρόσθετη που είχατε και νιώσατε ανασφάλεια. Είπατε μια τέτοια φράση όταν ξεκινούσατε την κατάθεσή σας. Υπήρχε λοιπόν μια διακριτική πρόσθετη προστασία σας εκεί; Και τί ήταν αυτό;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Πράγματι, πέραν της αστυνομικής δύναμης που είχε την εντολή να παρέχει ασφάλεια στον κ. Πέτσο, υπήρχε η πρόβλεψη από την υπηρεσία.....

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Από ποια υπηρεσία;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Μπορεί να ήταν διάφορες υπηρεσίες....

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όχι μπορεί, γιατί είπατε υπήρχε η πρόβλεψη που σημαίνει ότι αναφέρεστε σε συγκεκριμένο φορέα. Το γνωρίζετε ή το υποθέτετε;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Γνωρίζω συναδέλφους που δούλευαν....

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: ¶λλο αν γνωρίζετε συναδέλφους που δούλευαν. Εγώ ρωτώ: ξέρετε να υπήρχε πρόβλεψη για πρόσθετη προστασία του κ. Πέτσου εκείνη την περίοδο;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Δεν ξέρω αν υπήρχε πρόβλεψη, εγώ ξέρω ότι ήμαστε αποψιλωμένοι ως τα μέλη που είχαμε την ευθύνη να φυλάσσουμε τον κ. Πέτσο και μάλιστα αυτό είχε ξεκινήσει να πραγματοποιείται δυο-τρεις μήνες πριν συμβεί στις 8 Μαΐου αυτό που συνέβη. Υπήρχε κατά καιρούς η συνοδεία ημών.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Πόσοι ήσαστε εκάστοτε εσείς σε κάθε βάρδια;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Σε κάθε βάρδια είχαμε φτάσει περίπου να ήμαστε και έξι τον αριθμό, έξι τη μια μέρα, έξι την άλλη.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Θέλετε να πείτε ότι διατίθενται 18 άτομα την ημέρα για τη φύλαξη ενός πρώην Υπουργού;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Όχι 18. Ήταν Υπουργός τότε.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Ήμουν Υπουργός Δημόσιας Τάξης τότε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Μιλάμε για τον Μάιο κ. Πέτσο.

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Τον Μάιο ήμαστε 2.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δύο επί τρία, έξι. Τρεις βάρδιες, έξι άτομα.

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Όχι τρεις βάρδιες. Ήμαστε 24 ώρες το 24ωρο, δύο άτομα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δύο άτομα, τα ίδια, 24 ώρες το 24ωρο;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Τέσσερις ήμαστε. Δύο τη μέρα μέρα, δύο την άλλη μέρα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Προσπαθώ να καταλάβω πόσα άτομα διατίθενται....

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Δύο αστυνομικοί τη μία ημέρα, δηλαδή σήμερα ήμαστε και ο κ. Σαββάκης....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλο το 24ωρο;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Τη νύχτα φυσικά δεν είχαμε μετακινήσεις, ήμαστε στο σπίτι μας. Αλλά αν ήμαστε, αν παρουσιαστεί ανάγκη.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για μια μέρα οι δύο και για μια μέρα οι άλλοι.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν το κατάλαβα κ. Πρόεδρε, δύο άτομα δηλαδή ήταν 24 ώρες άγρυπνοι;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Να σας το πω πιο απλά: Τη Δευτέρα Σαββάκης-Καραχάλιος, την Τρίτη οι άλλοι δύο.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Ήταν μόνο για τις μετακινήσεις μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ήταν 24 ώρες την ημέρα ο κ. Πέτσος έξω.....

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Για να καταλάβω πώς περίπου ήταν. Σε 24ωρη βάση πάντως ήταν κ. Πέτσο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶γονη γραμμή είναι...

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Έχει κάποια σημασία. Θέλω να ρωτήσω και θέλω να επιμείνω κ. μάρτυς, εάν υπήρχε πρόσθετη φύλαξη από ποιους και εσείς πώς το ξέρατε.

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Σας είπα πέραν των ατόμων που είχαν διατεθεί για την ασφάλεια του κ. Πέτσου, μας συνόδευε και μια ομάδα ανθρώπων της Ασφάλειας που ορισμένους τους γνωρίζαμε. Αυτοί που είχαν σχεδόν ως ευθύνη να ακολουθούν τον κ. Πέτσο είτε είχε συνοδευτικά ο κ. Πέτσος είτε δεν είχε, αυτοί να αποτελούν έναν δεύτερο κύκλο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ήταν πρόσθετη λοιπόν προστασία. Αυτή δεν ανήκε στην Ομάδα Προστασίας Υψηλών Προσώπων στην οποία ανήκατε εσείς;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Όχι.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Σε ποια Υπηρεσία ανήκε;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Ανήκουν σε άλλες Υπηρεσίες.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Σε ποιες Υπηρεσίες; Δεν τους ρωτήσατε εκεί που σας παρακολουθούσαν κάθε μέρα και σας προστάτευαν;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Ορισμένα από αυτά τα αυτοκίνητα τα γνωρίζαμε όταν ήμασταν στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης επειδή στάθμευαν στο χώρο εκεί του Υπουργείου.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: ¶λλο το να γνωρίζετε. Μπορεί να ήταν σύνοικος, μπορεί να ήταν γείτονας στην περιοχή αυτός που στάθμευε ή να παρακολουθούσε κάποιο άλλο υψηλό πρόσωπο. Εσείς για τα συγκεκριμένα πρόσωπα πώς ξέρετε ότι παρακολουθούσαν εσάς, πώς ξέρετε για ποιο σκοπό;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Δεν μας παρακολουθούσαν. Μας συνέδραμαν.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Σας συνόδευαν.

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Μας συνέδραμαν.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Σας συνέδραμαν, ακόμα περισσότερο. Σας προστάτευαν λοιπόν.

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Έτσι αισθανόμασταν.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Στους άντρες που έχουν ταχθεί για την προστασία υψηλών προσώπων παρέχεται και πρόσθετη προστασία που προστατεύει αυτούς; Τους πρόσθετους τους προστατεύει κανείς;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Οι άνθρωποι που σχεδιάζουν τα μέτρα και τους τρόπους κυρίως που συνοδεύεται ένα υψηλό πρόσωπο όταν δεν επαρκούν οι δυνάμεις ...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ, δεν με ενδιαφέρουν τα θεωρητικά. Εσάς εν πάση περιπτώσει σας ακολουθούσε ένα αστυνομικό αυτοκίνητο άλλο συνέχεια τις προηγούμενες μέρες εκτός από την ημέρα που έγινε η έκρηξη ή την προηγούμενη;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: 3 – 4 ημέρες πριν συμβεί στις 8 Μαίου στις 09:30 το πρωί αυτή η έκρηξη, αυτά απείχαν, 3 – 4 μέρες πριν. Δεν τα ξαναείδαμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί; Πώς το εξηγείτε αυτό;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Δεν ξέρω κ. Πρόεδρε. Η παρατήρησή μου ήταν και για μένα αναπάντητη από τότε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Θέλω να ξέρω αν για τον μάρτυρα ήταν βέβαιο ότι αυτό το όχημα, το όποιο όχημα το οποίο τους παρακολουθούσε, τους συνόδευε ή διακριτικά στεκόταν εκεί, παρείχε προστασία και δεν έκανε κάποια ύποπτη παρακολούθηση όπως ακούσαμε χθες από τον κ. Πέτσο.

Από τον κ. Πέτσο είδαμε ότι υπήρχαν κάποια περίεργα οχήματα της ΕΥΠ τα οποία είχαν εντοπιστεί και τα οποία ασκούσαν κάποια περίεργη παρακολούθηση, τα οποία θεώρησε ότι για δικούς τους λόγους ο κ. Πέτσος. Σήμερα από τον μάρτυρα ακούμε κάτι διαφορετικό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καταλάβατε εκτός από τα αστυνομικά κάποιον άλλον να παρακολουθεί ύποπτα; Αυτό είναι το ερώτημα.

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Εκείνη την ημέρα δεν υπήρχε κανένα τέτοιο αυτοκίνητο,

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι εκείνη την ημέρα. Όλες τις προηγούμενες μέρες ύποπτα, που ρωτάει η κα Κούρτοβικ.

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Δεν θεωρώ ύποπτο ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο που γνωρίζω ότι μας ακολουθεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι τα υπηρεσιακά. ¶λλα αυτοκίνητα ύποπτα εκτός από τα υπηρεσιακά.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όχι ύποπτα κ. Πρόεδρε. ¶λλα αυτοκίνητα Μυστικών Υπηρεσιών. Εδώ μιλάμε για ΕΥΠ. Αυτό είχε πει ο κ. Πέτσος, ότι πρόκειται για οχήματα της ΕΥΠ τα οποία είχαν ερευνηθεί. Εγώ δεν μίλησα για ύποπτα. Εσείς είπατε τη λέξη «ύποπτα›. Εγώ ρώτησα εάν υπήρχε παρακολούθηση, εάν ήξερε ....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ύποπτα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ύποπτα είπατε. Μπράβο, ναι. Αν ήξερε ο μάρτυρας, αν είχε γνώση του τι ήταν αυτά τα αυτοκίνητα και αν ήξερε ποια Υπηρεσία και γιατί τα έχει θέσει εκεί.

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Ήξερα ότι ερχόντουσαν αυτοκίνητα και από την Ασφάλεια Αττικής.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: ¶λλη υπηρεσία αυτή.

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Υπήρχαν και από την ΕΥΠ αυτοκίνητα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: ¶λλη υπηρεσία αυτή. Και από την ΕΥΠ και από την Ασφάλεια.

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Μάλιστα μπορώ να αναφέρω χαρακτηριστικά ότι ήταν ένα GOLF ασημί και ένα πράσινο MIRAFIORI 131 εκείνης της εποχής. Με τους συναδέλφους αυτούς είχαμε μια οπτική επαφή και ξέραμε γιατί είχαμε ελέγξει.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν τους πλησιάσατε ποτέ;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Αυτοί δούλευαν σε αυτές τις Υπηρεσίες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στην ΕΥΠ.

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Απ’ ότι ξέρω, ο ένας ναι.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Τους πλησιάσατε να τους ρωτήσετε «εδώ παιδιά τι κάνετε, παρακολουθείτε κανέναν άλλον, είστε για τον κ. Πέτσο;›.

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Ξέραμε. Για λόγους ασφαλείας ήταν στην περιοχή.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Πώς το ξέρετε; Τους ρωτήσατε, το ξέρετε από την Υπηρεσία σας, σας είχε ενημερώσει η Υπηρεσία σας ότι πέραν εσάς, πέραν υμών εν πάση περιπτώσει ...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ή εσείς το υποθέτατε; Ή το ένα ή το άλλο. Σας είχαν ενημερώσει;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Ότι είχαν ως στόχο την φύλαξη του χώρου εκεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας είχαν ενημερώσει η Υπηρεσία σας ότι αν δείτε τίποτα ...

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ότι υπάρχει πρόσθετη;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπάρχουν και άλλοι πρόσθετοι και από Ασφάλεια και από ΕΥΠ που σας παρακολουθούσαν, σας ενημέρωσαν;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Όχι, δεν μας ενημέρωσαν. Απλώς σε μας υπέπεσε στην αντίληψή μας και όπως οφείλαμε προσπαθήσαμε να μάθουμε ποιοι είναι και τι κάνουν στο χώρο εκεί πλησίον του σπιτιού.