Πολιτική
Τρίτη, 01 Απριλίου 2003 21:03

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (1/4/2003) Μέρος 3/9

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ησυχάσατε όταν το μάθατε;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Να σας πω την αλήθεια κ. Πρόεδρε, πιστεύω ότι έτσι όπως είχαμε φτάσει να έχουμε μείνει δύο άνθρωποι επιφορτισμένοι με όλα αυτά τα πράγματα που αφορούν την φύλαξη και την ασφαλή μετάβαση του προσώπου που συνοδεύαμε, αυτό ήταν ένας αέρας αισιοδοξίας ως προς την ασφάλεια που θα είχαμε εάν ....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτός ο αέρας άλλαξε μετά ταύτα; Μήπως αυτά της ΕΥΠ ήταν ύποπτα και μήπως κι αυτοί είχαν κάποια σχέση ή συμμετοχή με την εγκληματική απόπειρα;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Δεν μπορώ να το κρίνω αυτό. Δεν μπορώ να ξέρω. Εκείνο που ξέρω είναι ότι έλειπαν τις τελευταίες 3 μέρες από την γειτονιά μας.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε μάρτυς, ενημερώσατε τον κ. Πέτσο ότι «κ. Πέτσο, μην ανησυχείτε, διότι εκτός από μας που είμαστε βάσει της συγκεκριμένης εντολής στη φύλαξή σας, υπάρχει εδώ και πρόσθετη φύλαξη που παρέχεται και από την Ασφάλεια και από την ΕΥΠ›;

Κάνατε αυτή την ενημέρωση «να είστε ήσυχος κ. Πέτσο ότι εδώ μας προστατεύουν πολλαπλά πολλές Υπηρεσίες ταυτόχρονα›; Θα σας ρωτήσω βέβαια μετά γιατί προστάτευαν τόσες Υπηρεσίες τον κ. Πέτσο, αλλά δεν πειράζει.

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Δεν ξέρω. Εκείνο που μπορώ να σας πω ότι με τον κ. Πέτσο είχαμε άριστη συνεργασία επαγγελματική.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Γι αυτά τον ενημερώσατε;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Τα ήξερε έτσι κι αλλιώς και ο ίδιος, γιατί ήταν και αυτός.....

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Πώς δικαιολογείτε το ότι εδώ χθες το παρουσίασε ως ύποπτη παρακολούθηση από άγνωστους φορείς που συνδεόντουσαν όμως με Μυστικές Υπηρεσίες;

Μήπως δεν ήταν επαρκής η ενημέρωση που του κάνατε τότε ή μήπως μετά του κάνατε τότε επαρκή ενημέρωση ώστε να γνωρίζει ότι αυτά τα οχήματα είναι εκεί προς φύλαξή του;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Οτιδήποτε υπέπεπτε στην αντίληψή μας το γνώριζε και ο ίδιος.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Τον ενημερώσατε έτσι τον κ. Πέτσο, ότι «αυτά τα οχήματα που είναι ο τάδε και ο τάδε μέσα, ξέρω ότι είναι ένα της Κρατικής Ασφάλειας, ένα της ΕΥΠ και βρίσκονται εδώ απ’ ότι ρώτησα και έλεγξα για την φύλαξή σας›;

Αυτή την φράση την είπατε στον κ. Πέτσο; Αυτό που λέτε εδώ δηλαδή στο Δικαστήριο σήμερα, το λέτε 15 χρόνια μετά, 13, δεν έχει σημασία, τότε το είπατε;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Το ήξερε ο κ. Πέτσος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το ήξερε, του το είχατε πει;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Είχαμε πει ότι έρχονται και αμάξια της Ασφάλειας Αθηνών και μας παρακολουθούν διακριτικά να μας συνδράμουν.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ναι, γιατί ξέρει και ποιοι είναι κ. Πρόεδρε. Κατέθεσε ότι γνώριζε. Γνωρίζατε και ποιοι είναι.

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Ξέραμε τι μας γίνεται. Όσο μπορούσαμε το ελέγχαμε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Το συζητήσαμε μετά την έκρηξη αυτό με τον κ. Πέτσο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν θυμάστε.

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Δεν θυμάμαι αν το συζητήσαμε αυτό.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν είναι σημαντικό κ. μάρτυς ότι η πρόσθετη ασφάλεια που έχει παρασχεθεί σε υψηλό πρόσωπο το οποίο θεωρείται από την Υπηρεσία ότι χρήζει προστασίας αφαιρείται παραμονή μιας εγκληματικής ενέργειας σε βάρος του;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Όπως είπα και πριν κ. Πρόεδρε, εν όψει όλων αυτών των γεγονότων και μάλιστα το ότι συμπεριλήφθηκε ο κ. Πέτσος σε μια προκήρυξη που αφορούσε και τον κ. Εισαγγελέα ?

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εγώ σας ρωτάω για μετά την έκρηξη εάν είπατε με τον κ. Πέτσο «ελάτε εδώ κ. Πέτσο, εγώ παρατήρησα ότι εκείνη την ημέρα έλειπε η πρόσθετη ασφάλεια που μας είχε παρασχεθεί›. Το είπατε αυτό έτσι στον κ. Πέτσο εκείνη την ημέρα; Καυτά ήταν τα πράγματα.

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Βεβαίως. Το είπε και ο ίδιος.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Καίγατε ολόκληρος και αιμορραγούσατε ολόκληρος. Δεν σκεφτήκατε «που είναι αυτοί οι συνάδελφοι;›

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Φυσικά. Μα ήδη το πρωί πριν φύγουμε ήμασταν μόνο εμείς.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Το κατάλαβα ότι ήσασταν μόνο εσείς. Εγώ ρωτάω κ. μάρτυς αν το είπατε στον κ. Πέτσο.

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Το είπα και το παρατήρησε και ο ίδιος.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Αν την επόμενη μέρα από την έκρηξη συζητήσατε μαζί του το θέμα, την ίδια μέρα αν θέλετε.

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Την επόμενη μέρα κυρία μου μετά την έκρηξη δεν μπορούσαμε να πούμε ούτε κουβέντα. Επί 3,5 χρόνια υπέφερα από τα προβλήματα τα οποία μου δημιούργησε αυτή η υπόθεση.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Αφήστε μου αυτά τα πράγματα κ. μάρτυς. Είσαστε αστυνομικός, δεν επιτρέπεται τώρα να συζητάτε γιατί χτυπήθηκα και υποφέρω. Δεν το δέχομαι από σας, ειλικρινά. Να το δεχτώ από μια γυναίκα που έρχεται εδώ πέρα, από μια γιαγιά. Από σας δεν το δέχομαι.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Ο αστυνομικός δεν υποφέρει κ. Πρόεδρε;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Υποφέρουν και οι αστυφύλακες, αλλά δεν μπορούν να επικαλούνται ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κα Κούρτοβικ, αυτοί δεν είναι άνθρωποι, δεν πονάνε, δεν έχουν σάρκα, δεν έχουν ψυχή, δεν έχουν φόβο, δεν έχουν τίποτα; Πολύ ωραία η θέση σας.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όχι κ. Πρόεδρε, δεν λέω αυτό. Διαστρέφετε το λόγο μου, παρακαλώ πάρα πολύ. Εγώ δεν είπα αυτό. Είπα ότι δεν δέχομαι από έναν αστυφύλακα ?

(Διαλογικές συζητήσεις)

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Αν μου δώσετε το λόγο, θα εξηγήσω το τι είπα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ σας έδωσα το λόγο για ερωτήσεις και όχι για να λέτε τέτοια πράγματα στον μάρτυρα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εγώ λέω ότι δεν δέχομαι από έναν αστυφύλακα, έναν άνθρωπο ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μη το δέχεστε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Θα με αφήσετε να τελειώσω. Θα με αφήσετε να ολοκληρώσω τι δεν δέχομαι. Μπορεί να μη δέχομαι να τραυματίζεται έτσι από ανθρώπους, να απειλείται η ζωή του. Δεν ξέρετε τι θα πω. Αν δεν με αφήσετε να συνεχίσω, πως θα ξέρετε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βεβαίως.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εγώ λέω ότι δεν δέχομαι από ανθρώπους οι οποίοι έχουν ταχθεί να ασκούν τέτοιου είδους καθήκοντα να λένε ότι 3,5 χρόνια μετά δεν μπορούσαν να συζητήσουν στοιχεία της υπόθεσης γιατί ήταν ταραγμένοι. Αυτό δεν μπορώ να δεχτώ κ. Πρόεδρε.

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Ίσως δεν καταλάβατε καλά.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Θεωρώ ότι από τη δουλειά του, από τον ρόλο του πρέπει να έχει ψυχραιμία.

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Δεν θέλω να μου πείτε τι θα έπρεπε να έχω, αλλά εκείνο που οφείλω να σας πω είναι ότι μάλλον δεν καταλάβατε καλά τι είπα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Σας ρώτησα αν συζητήσατε με τον κ. Πέτσο το πολύ σημαντικό ζήτημα το αν παραμονή της έκρηξης, της εις βάρος του εγκληματικής ενέργειας, αφαιρέθηκε η πρόσθετη ασφάλεια. Μη μου απαντήσετε με άλλα. Θέλω να μου απαντήσετε σ’ αυτό που σας ρωτάω.

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Την παραμονή δεν συζητήθηκε τίποτα γιατί ήταν Κυριακή και δεν είχε γίνει καμιά μετακίνηση. Την Δευτέρα που αναλάβαμε υπηρεσία το πρωί και επρόκειτο να ξεκινήσουμε την καινούρια αυτή βδομάδα τις μετακινήσεις μας, διαπιστώσαμε ότι στον χώρο εκεί του σπιτιού πλησίον δεν υπήρχε κανένα από τα αυτοκίνητα που συνήθως τα βλέπαμε εκεί.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Και ρωτάω: το συζητήσατε μετά την έκρηξη, να πείτε «έλα εδώ κ. Πέτσο, ξέρετε υπήρχε κάτι το οποίο εκείνη την ημέρα δεν υπήρχε. Μήπως αυτό είναι ύποπτο;›

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Τα συζητήσαμε, αλλά εγώ πιστεύω ότι ανεξάρτητα από την οποιαδήποτε ερμηνεία την οποία μπορεί να δώσει ο οιοσδήποτε και λόγω υπηρεσιακών αναγκών καμιά φορά αυτά τα αυτοκίνητα δεν είναι εκεί. Ίσως να είχαν άλλο στόχο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τελείωσε ο χρόνος.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όχι κ. Πρόεδρε, συγνώμη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ πάρα πολύ. Μα τώρα καθόμαστε να λέμε πριν από 13 χρόνια τι ακριβώς έγινε με τέτοιες λεπτομέρειες για θέμα το οποίο δεν σας ενδιαφέρει;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε, δεχθήκατε προχθές να σας καταθέτουν αναγνωρίσεις άνθρωποι που είχαν για ένα δευτερόλεπτο δει κάποιον πριν από 15 χρόνια και το θεωρήσατε αξιόπιστο. Να μη θεωρώ εγώ αξιόπιστο ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θεώρησα αξιόπιστο κανέναν ή αναξιόπιστο; Στο τέλος αυτά θα τα κρίνουμε. Αλίμονο να τα κρίνουμε εμείς.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Το συζητήσατε κι έχω κι εγώ λόγο να το συζητάω όπως το συζητήσατε εσείς. Δεν ζητάω να μου καταθέσει τα χαρακτηριστικά ή τα ονόματα. Προσπαθώ να καταλάβω το απλό πράγμα γιατί ένα τόσο σημαντικό στοιχείο τότε το οποίο επικαλείται ότι είπε ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶μα δεν μπορείτε να το καταλάβετε τι να κάνουμε;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όχι κ. Πρόεδρε. Γιατί δεν το κατέθεσε θέλω να ρωτήσω τον μάρτυρα ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπαμε δεν το κατέθεσε. Ερωτήθηκε από αλλού και είπε γιατί δεν το κατέθεσε. Αν θέλετε το πιστεύετε, αν δεν θέλετε μη το πιστεύετε. Δεν θα βγάλουμε τώρα όλους τους μάρτυρες αναξιόπιστους.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν είπε για το περιπολικό. Δεν ερωτήθηκε για το συγκεκριμένο, γιατί δεν κατέθεσε για την πρόσθετη φύλαξη και παρακολούθηση στην κατάθεση του την τότε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ρωτήσαμε για το περιπολικό. Πέστε και γι’ αυτό. Γιατί δεν το καταθέσατε;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, έτσι κι αλλιώς αυτή η ερώτηση που μου υποβάλλει η κα Κούρτοβικ με απασχόλησε και μένα και είναι ένα αναπάντητο ερώτημα γιατί οι Υπηρεσίες που μοιάζουν με μια οικογένεια δεν μας συνέδραμαν εκείνη την εποχή με τις ανάλογες δυνάμεις που έπρεπε να έχουμε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Πάλι ξεφεύγει κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάλι τα ίδια. Σας ρωτάει συγκεκριμένα πράγματα. Σας λέει γιατί δεν το θεωρήσατε ότι έπρεπε να κατατεθεί αυτό. Το καταθέσατε ή δεν το καταθέσατε; Δεν το καταθέσατε. Γιατί δεν το καταθέσατε;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Δεν τον κατέθεσα για τον ίδιο λόγο που όταν ήρθε και ένα σημείωμα προς απολογία την ώρα που βρισκόμουν στο Ιατρικό Κέντρο να καταθέσω όσα έπρεπε να καταθέσω για την αποκομιδή του αυτοκινήτου δεν απάντησα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι για απολογία, για κατάθεση. Τι σημείωμα;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Ένα σημείωμα το οποίο ήρθε στο Ιατρικό Κέντρο ώστε να απολογηθώ για ποιο λόγο δεν μερίμνησα για την αποκομιδή του κατεστραμμένου αυτοκινήτου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ζήταγαν και ρέστα.

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Βεβαίως. Για τον ίδιο λόγο κάπως έτσι, αν θέλετε δεχτείτε το, δεν απάντησα ή δεν πήρα θέση ως προς τα αυτοκίνητα της ΕΥΠ και οτιδήποτε άλλο ήταν αυτό.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όμως όταν ρωτηθήκατε τότε στην διάρκεια της πρώτης ανάκρισης ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τώρα χρειάζονται αυτές οι λεπτομέρειες;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Τι να πω κ. Πρόεδρε. Αποδίδει κάποια πράγματα. Για μένα είναι σαφές ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μπορώ να καταλάβω τι αποδίδει στον πελάτη σας. Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Τι αποδίδει; Για να καταλάβουμε αν κάνουμε δίκη ποινική εδώ. Διότι μέχρι τώρα ειδικά αυτή η υπόθεση μας έχει πολύ απονευρώσει τη διαδικασία.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν αντιστοιχεί σε μένα να σώσω αυτή τη στιγμή το κύρος των Υπηρεσιών, αλλά νομίζω ότι ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι με ενδιαφέρουν εμένα οι Υπηρεσίες; Θέλω εγώ να τις σώσω νομίζετε τις Υπηρεσίες; Έχω καμιά εξάρτηση ή καμιά σχέση μ’ αυτούς;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να ρωτήσω –επιμένω- γιατί όταν ερωτήθηκε αν είχε δει κάτι ύποπτο ή κάτι επιπλέον που πρέπει να σημειώσει, είπε τίποτα. Κάποιες παρενοχλήσεις λέει αυτοκινήτων κατά τη διάρκεια του δρομολογίου και κάποιες περίεργες ματιές. Τίποτα άλλο δεν είχε πέσει στην αντίληψη του.

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Έχω πει ότι δεχτήκαμε και απειλητικά τηλεφωνήματα κατ’ ιδίαν στα σπίτια μας, τα είπαμε αυτά τα πράγματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από ποιον;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: ¶γνωστοι.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Και γιατί δεν έχουν γραφτεί;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί δεν τα είπατε κι αυτά;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Τι να πρωτοπούμε; Είπαμε τα ουσιώδη και αυτά που αξιολογήσαμε ότι έπρεπε να είναι η βοήθεια που μπορούμε να δώσουμε στο να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τόσο και το Δικαστήριο σας όπως σήμερα, όπως και τις Υπηρεσίες μας τότε στο να οδηγηθούν σε κάποιο συμπέρασμα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Γνωρίζετε τον κ. Βασίλη Μαρκάτο; Είναι ο δεύτερος προανακριτικός στην υπόθεση του Βασιλόπουλου.

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Όχι δεν τον γνωρίζω.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Τον κ. Πίκλα;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Δεν τον γνωρίζω.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Τον κ. Κούκιο Τρύφωνα;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Όχι, δεν θυμάμαι κανέναν.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Είναι Προϊστάμενοι σας όλοι αυτοί σήμερα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάρτε όλον τον κατάλογο όσους έκαναν ?

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όχι κ. Πρόεδρε. Το ερώτημα είναι: όλοι αυτοί οι αστυνομικοί παρέβησαν το καθήκον τους;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Δεν είμαι αρμόδιος να κρίνω την ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είπε ότι παρέβη κανένας το καθήκον του. Είναι δικές σας οι κρίσεις αυτές.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Τον μάρτυρα ρωτάω αν όλοι αυτοί οι αστυνομικοί έχοντας μπροστά τους γεγονότα τα οποία κατέθεταν οι μάρτυρες αρνήθηκαν να τα περιλάβουν στις καταθέσεις τις οποίες συνέταξαν. Είναι γνωστοί αστυνομικοί σήμερα.

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Εγώ εδώ σας κατέθεσα αυτά τα οποία είδα, παρατήρησα και όσα και κατ’ ελάχιστη αμφιβολία πιστεύω ότι θα βοηθήσουν το έργο του Δικαστηρίου. Δεν μπορώ να κάνω κρίσεις ούτε μπορώ να κατανέμω ευθύνες.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Και μια τελευταία επισήμανση κ. Πρόεδρε αν θέλετε. Τον κ. Βασιλόπουλο είπατε ότι δεν τον γνωρίζετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπε όχι. Το είπε 10 φορές.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Το επιβεβαιώνετε ότι σήμερα δεν τον ξέρετε κι αν τον δείτε δεν θα τον γνωρίσετε;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Φυσικά, γιατί είναι ένας συνάδελφος ο οποίος ήρθε να κάνει τη δουλειά του. Από κει και πέρα τίποτα περισσότερο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ωραία κ. Πρόεδρε. Να μου επιτρέψετε μετά. Θα ήθελα να σημειωθεί αυτό, γιατί είναι πολύ ενδιαφέρον από έναν αστυνομικό να κατατίθεται ότι άνθρωπο με τον οποίο βρισκόταν 2 ώρες μαζί και κατέθετε σ’ αυτόν δεν τον αναγνωρίζει σήμερα μετά από 13 χρόνια -λογικό- και να έρχονται παρ’ όλα αυτά άνθρωποι εδώ και να σας καταθέτουν ότι για ένα δέκατο του δευτερολέπτου είδαν ένα πρόσωπο πριν από 17 χρόνια και έκαναν πλήρη και αδιαμφισβήτητη αναγνώριση μπροστά στο Δικαστήριο σας.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Αναφέρει ότι το επίμαχο χρονικό σημείο ήταν βαριά τραυματισμένος ο άνθρωπος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ το παρέβλεψα.

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Αυτό ήθελα να πω κι εγώ. Διότι 2 ώρες μετά την έκρηξη τα μάτια μου ήταν κλειστά, δεν μπορούσα να διακρίνω κανέναν και τίποτα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έπρεπε να έχει πόνο, δεν έπρεπε να έχει τίποτα αυτός επειδή ήταν αστυφύλακας.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Καταθέτει η συνήγορος ή ο μάρτυρας;

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Όχι, σας το καταθέτω εγώ πράγματι. Δύο ώρες μετά την έκρηξη δεν έβλεπα τίποτα, ήμουν με τα μάτια κλειστά.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Το λέει η ιατροδικαστική έκθεση που είναι αναγνωστέο έγγραφο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Φέρτε εδώ την ιατροδικαστική να τη διαβάσουμε εδώ πέρα σ’ αυτό το σημείο να δούμε τέλος πάντως τι είχε ο άνθρωπος.

Ο κ. Καραχάλιος. Πολλαπλές εκδορές, εκχυμώσεις και μικροτραύματα εξ εμπάρσεως τεμαχίων θραυσθίσης ή άλλου επί ολοκλήρου σχεδόν του δεξιού τριτημορίου του προσώπου και ραχιαίας επιφανείας δεξιάς άκρας χειρός. Θλαστικό τραύμα επί της γωνίας της κάτω γνάθου δεξιά. Θλαστικό τραύμα δεξιάς πλάγιας επιφανείας ρινός.

Εκδορά ραχιαίας επιφανείας αριστερού καρπού. Εκτεταμένες εκχυμώσεις και μικροτραύματα επί της οπισθίας επιφανείας του δεξιού ημιθωρακίου μετά εμπάρσεων αλλοτρίων σωμάτων. Τρία συνεχή τραύματα επί της έσω επιφανείας του έσω τριτημορίου του αριστερού μηρού.

Ο αριστερός οφθαλμός φέρει πολλαπλά τραύματα του κερατοειδούς και εμπάρσεις αλλοτρίων σωμάτων σε μικρό βαθμό. Θλαστικό τραύμα της σκληροκερατοειδούς ορίου, όχι διαμπερές, ισοϋψώς της 5ης ώρας. Βαρεία σωματική βλάβη εξ εκρήξεως προκληθείσα εκ της οποίας ούτος θέλει νοσήσει και απόσχει εκ των ασχολιών του επί 2 μήνες εκτός τινός επιπλοκής ή ετερογενούς βλάβης και ανεξαρτήτως τυχούς μερικής μονίμου αναπηρίας την οποία ήθελε εγκατασταθεί σ’ αυτόν.

Είχε κάποιο τραυματισμό εδώ. Εσείς νομίζετε ότι μια χαρά είναι κανένας μετά από αυτόν τον τραυματισμό;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Καθόλου δεν νομίζω. Δύο σχόλια όμως. Πρώτον, ο αριστερός οφθαλμός είναι τραυματισμένος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μετά τα σχόλια.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Στο συγκεκριμένο που διαβάσατε, γιατί έχει σχέση με την προηγούμενη ερώτηση που έκανα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το έγγραφο;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα το πείτε όταν τελειώσει μαζί με την κατάθεση.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Είναι προβληματικό αν εξετάστηκε ο μάρτυρας σε τέτοια κατάσταση που περιγράφεται εκεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ωραία αυτό λέμε κι εμείς. Ελάτε κα Κούρτοβικ. Παρακαλώ πάρα πολύ είπαμε ότι πρέπει να σεβόμαστε ανθρώπους οι οποίοι τραυματίστηκαν από αυτούς που λένε ότι έχουν πολιτική ευθύνη για την Οργάνωση. Πρέπει να τους σεβόμαστε, όπως και να το κάνουμε.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όλοι σεβόμαστε ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι. Εσείς δεν δέχεστε την Οργάνωση αυτός που αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη, λέω. Εκείνος τουλάχιστον.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε εγώ είπα από την αρχή ότι θεωρώ ασέβεια να ρωτάμε τους μάρτυρες. Όταν όμως οι μάρτυρες έρχονται εδώ και προσπαθούν να σας πείσουν?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είδατε εσείς ότι λένε ανακρίβειες. Δικαίωμά σας να τα εκτιμήσετε και θα σας ακούσουμε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν λένε ανακρίβειες. Λένε πράγματα τα οποία είναι προκλητικά και προσβλητικά και για το Δικαστήριο, είναι λογικό να διαμαρτύρομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μπορείτε όμως τον μάρτυρα να τον μεταχειρίζεστε έτσι.

Ελάτε κάντε ερωτήσεις.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε μάρτυς θέλω να διευκρινίσουμε: έχετε πει στην κατάθεσή σας ότι δεν πέρασαν 5 λεπτά από την άφιξή μας στο Ιατρικό Κέντρο και εμφανίστηκε ο κ. Βαλυράκης. Ήρθε πράγματι ο κ. Βαλυράκης στο Ιατρικό Κέντρο αμέσως μετά τον τραυματισμό σας; Και τι ιδιότητα είχε τότε ο κ. Βαλυράκης;

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γενικός Γραμματέας λέει στην κατάθεσή του γι΄ αυτό το διευκρινίζω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υφυπουργός ήταν. Δεν πειράζει.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν διαφωνώ. Εμένα το γεγονός με ενδιαφέρει της εμφάνισης του κ. Βαλυράκη με την ιδιότητα που είχε στο Ιατρικό Κέντρο. Ήρθε;

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Εμφανίστηκαν πάρα πολλοί άνθρωποι και ο κ. Βαλυράκης και αρκετοί άνθρωποι της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης και διάφοροι άλλοι.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρξε ενδιαφέρον.

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Έδειξαν ενδιαφέρον.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό θέλω να μου πείτε. Γι’ αυτό λέτε κι άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες μεταξύ των οποίων ο κ. Αντωνόπουλος. Τι ιδιότητα είχε; Τι είδους υπηρεσιακός παράγοντας ήταν ο κ. Αντωνόπουλος που ήρθε στο Ιατρικό Κέντρο; Και ο Καλογεράς;

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Αρχηγός και Β’ υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτοί οι άνθρωποι είχαν ειλικρινές ενδιαφέρον γι’ αυτό που σας είχε συμβεί; Γιατί ήρθαν εκεί δηλαδή όλοι αυτοί;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ξέρετε γιατί ήρθαν ή δεν ξέρετε; Ή ξέρουν αυτοί και να πάει να τους ρωτήσει.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα κ. Πρόεδρε να μην ρωτήσω το μάρτυρα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα τώρα τι λέτε;

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ τι λέω; Γιατί κ. Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να ξέρει αυτός γιατί ήρθαν οι άλλοι;

Ι.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Για λόγους ευαισθησίας.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αντιληφθήκατε δηλαδή γιατί ήρθαν εκεί; Ήρθαν για λόγους ευαισθησίας; Ήρθαν υποκριτικά να τον δουν; Το μάρτυρα ρωτάω να μας απαντήσει.

Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Για λόγους ευαισθησίας.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία για λόγους ευαισθησίας. Αυτό. Δεν θέλω τίποτα άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν πηγαίνετε στο καλό.

Αναγιγνώσκονται ιατροδικαστικές εκθέσεις. Για τον κ. Πέτσο Γεώργιο:

«Πολλά συρρέοντα μικροτραύματα επί του δεξιού τριτημορίου της στερνικής χώρας προσθίας τραχηλικής χώρας και δεξιάς ωμοπλατιαίας διατάσεως τεμαχίων θραυσθείσης υάλου. Μικρό θλαστικό τραύμα δεξιάς υπεροφρύου χώρας, μικρό θλαστικό τραύμα δεξιού γόνατος, μικρό θλαστικό τραύμα προσθίας τραχηλικής χώρας. Απλή ελαφρά σωματική βλάβη εξ εκρήξεως προκληθείσα εκ της οποίας ο εξετασθείς θέλει νοσήσει και απόσχει επί 20ημερο εκτός επιπλοκής›.

Για τον κ. Σαββάκη από τον ίδιο ιατροδικαστή: «Κατά πληροφορία στο 401 εισήχθη 8/5/89 και νοσηλευθείς εξήλθε μη ευρεθείς υφ’ ημών σήμερον 10/5/89›.

Ζητήσατε και δύο μάρτυρες;

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρω τι θέλει η Υπεράσπιση γι’ αυτούς.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Δυο μάρτυρες που κλήθηκαν από εμάς και τους καλεί ο κ. Εισαγγελεύς δηλαδή, Βροχίδου και Παπαγρηγοράκης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οι οποίοι δεν βρέθηκαν;

Α.ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Δεν τους ψάξαμε εμείς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν τους έχουν καλέσει; ¶ρα πρέπει να τους καλέσουμε εμείς.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Βέβαια, το Δικαστήριο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουμε δύο αποβιώσαντες νομίζω και είπατε να τις διαβάσετε. Αλλά τούτους εδώ δεν μπορώ να τους διαβάσω.

Α.ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Έχετε την προκήρυξη;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και την προκήρυξη θα τη βρούμε. Την έχετε καθαρή; Δώστε την εδώ.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: (Εκτός μικροφώνου) Κύριε Πρόεδρε, έχουμε από την Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών είναι από το κατασχεθέν MORRIS το άσπρο όπου ο ισχυρισμός μας γιατί τα δίνουμε αναγνωστέα –ελέγξετε τα κιόλας- είναι ότι είχε γίνει ενδελεχής έλεγχος αλλά όχι δακτυλοσκοπικός. Αυτό, ενισχύει κάποιους ισχυρισμούς του κ. Πέτσου και γι‘ αυτό σας το δίνουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορούμε να αρχίσουμε την έκθεση και ό,τι άλλο θέλετε δώσετε το.

κ.ΖΑΪΡΗΣ: (Διαβάζει):

«Στην Αθήνα σήμερα 8 του μηνός Μαΐου του έτους 1989 ημέρα της εβδομάδας Δευτέρα και ώρα 20:00 ημείς, ο αστυνόμος Β Μουρίκης Ηλίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και ο υπαστυνόμος Α Μποροβάς Δημήτρης της ίδιας υπηρεσίας που προσλήφθηκε ως Β΄ ανακριτικός υπάλληλος εκθέτουμε τα ακόλουθα:

Πληροφορηθέντες ότι 09:35 στις 8 Μαΐου 1989 στην περιοχή Ψυχικού Αττικής και επί της οδού Σταδίου 7 έλαβε χώρα βομβιστική ενέργεια σε βάρος του Βουλευτή και τέως Υπουργού κ. Πέτσου Γεωργίου κάτοικου Φιλοθέης Στεφάνου Δέλτα 8 και Γαντοπούλου, ο οποίος επέβαινε στο πίσω κάθισμα υπηρεσιακού αστυνομικού αυτοκινήτου μάρκας BMW 520 χρώματος κεραμιδί το οποίο έφερε συμβατικές πινακίδες κυκλοφορίας με αριθμό ΥΑΑ 1792, ο οδηγός του οποίου ήταν ο αστυφύλακας Σαββάκης Χριστόδουλος και ο συνοδηγός αστυφύλακας Καραχάλιος Ιωάννης και εκινείτο επί της οδού Σταδίου με κατεύθυνση προς την οδό λεωφόρο Κηφισίας και με προορισμό το πολιτικό του γραφείο δια πυροδοτήσεως σταθμευμένου Ι.Χ. επιβατικού αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικά, που είχε σαν αποτέλεσμα τον ελαφρό τραυματισμό του κ. Πέτσου και των προαναφερομένων αστυνομικών, τις σημαντικές υλικές ζημιές που υπέστη το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν, την ολοσχερή καταστροφή του παγιδευμένου Ι.Χ. επιβατικού αυτοκινήτου και την πρόκληση σοβαρών υλικών ζημιών κυρίως υαλοπινάκων σε παρακείμενες κατοικίες και σοβαρές υλικές ζημιές που προκλήθηκαν σε σταθμευμένα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα, μεταβήκαμε στον τόπο προς διενέργεια αυτοψίας και διά των ιδίων μας αισθήσεων, αντιληφθήκαμε και διαπιστώσαμε τα κατωτέρω:

Η οδός Σταδίου αρχίζει από την λεωφόρο Κηφισίας και τελειώνει στην οδό Χάουλαντ, είναι μονής κατεύθυνσης μονόδρομος και οδηγεί από Ψυχικό προς την λεωφόρο Κηφισίας. Έχει συνολικό μήκος 275 μ. πλάτος 7 μ. και πλάτος πεζοδρομίου 2 μ. Σε όλο το μήκος της οδού Σταδίου υπάρχουν κατοικήσιμες μονοκατοικίες εκτός μίας νέο-ανεγειρόμενης οικοδομής στον αριθμό 4 ακριβώς απέναντι από το σημείο της έκρηξης.

Στο οδόστρωμα της οδού Σταδίου στο ύψος του αριθμού 7 σε απόσταση 82 μ. από τη λεωφόρο Κηφισίας και σε απόσταση 270 μ. από την οικία του κ. Πέτσου σε απόσταση 0,30 μ. από το δεξιό κατερχόμενο πεζοδρόμο αυτής, διαπιστώθηκε η ύπαρξη ασύμμετρου κρατήρα λακκούβας διαμέτρου 1,05 μ. και βάθος 0,20 μ. ο οποίος προφανώς αντιστοιχεί στο σημείο της έκρηξης του παγιδευμένου Ι.Χ. αυτοκινήτου.

Μέρος του μανδροτοίχου μήκους 3 μ. και ύψος 1,50 μ. μαζί με την από αυτής υπάρχουσα σιδερένια περίφραξη είχε μισογκρεμιστεί. Μια τσιμεντένια κολώνα της ΔΕΗ η οποία βρίσκεται δίπλα από την είσοδο της αυλής επί της οδού Σταδίου 7 οικίας είχε σπάσει περίπου στη μέση. Σε απόσταση 9 μ. από τον κρατήρα και επί του δεξιού τμήματος του οδοστρώματος ως προς το κατερχόμενο πλησίον του πεζοδρομίου της οδού Σταδίου 7, βρέθηκε το μεγαλύτερο μέρος του εμπρόσθιου τμήματος του παγιδευμένου Ι.Χ. αυτοκινήτου ανεστραμμένο, κομμένο και ολοσχερώς κατεστραμμένο. Σε απόσταση 5 μ. από τον κρατήρα επί του πεζοδρομίου, πλησίον του προαναφερθέντος μισογκρεμισμένου μανδρότοιχου βρέθηκε το μεγαλύτερο τμήμα του διαφορικού του παγιδευμένου Ι.Χ. αυτοκινήτου κατεστραμμένο και δίπλα ακριβώς επί του αυτού πεζοδρομίου πλησίον του κορμού μισοκαμένου πεύκου, βρέθηκε η υπ’ αριθμ. ΥΙΚ 3214 πινακίδα κυκλοφορίας αυτοκινήτου, η οποία προφανώς ήταν τοποθετημένη πριν την έκρηξη επί του παγιδευμένου Ι.Χ. επιβατικού αυτοκινήτου.

Έμπροσθεν του προαναφερθέντος κατεστραμμένου προσθίου τμήματος του παγιδευμένου Ι.Χ. αυτοκινήτου και σε απόσταση 10 μ. από τον κρατήρα βρέθηκε το υπ’ αριθμ. ΕΗ 6636 Ι.Χ. αυτοκίνητο μάρκας RENAULT 6 ολοσχερώς καμένο συνεπεία της προκληθείσης από την έκρηξη πυρκαγιάς.

Έμπροσθεν αυτού και σε απόσταση 14 μ. από τον κρατήρα έναντι της εισόδου αυλής της επί της οδού Σταδίου 5 οικίας, βρέθηκε το υπ’ αριθμόν ΙΙ 9826 Ι.Χ. αυτοκίνητο μάρκας RENAULT 11 με σπασμένο το παρμπρίζ μπρος πίσω, σπασμένα τα πίσω φανάρια, βαθουλώματα στον ουρανό και μεγάλες υλικές ζημιές στο εσωτερικό αυτού.

Έμπροσθεν αυτού και σε απόσταση 23 μ. από τον κρατήρα βρέθηκε το υπ’ αριθμόν ΙΥ 2644 Ι.Χ. αυτοκίνητο μάρκας SUZUKI χρώματος ασημί να έχει το πίσω παρμπρίζ σπασμένο. Ανατολικά του κρατήρα και σε απόσταση από αυτόν 15 μ. έναντι του αριθμού 8 της οδού Σταδίου στο μέσο του οδοστρώματος βρέθηκε το υπ’ αριθμόν ΝΕ 2441 Ι.Χ., αυτοκίνητο μάρκας AUTOBIANCHI χρώματος θαλασσί να έχει υποστεί σημαντικότατες υλικές ζημιές (ολική καταστροφή). Λόγω των εμφανών ιχνών που βρέθηκαν στο οδόστρωμα τεκμαίρει τη μετακίνησή του κατά 7,70 μ. από την αρχική θέση της στάθμευσής του, προφανώς εξ αιτίας του ωστικού κύματος της έκρηξης.

Στο δεξιό τμήμα του οδοστρώματος ως προς το κατεχόμενο της οδού Σταδίου έναντι στον αριθμό 9 και σε απόσταση 22 μ. από τον κρατήρα, βρέθηκε κανονικά σταθμευμένο το υπ’ αριθμόν ΥΥ 7482 Ι.Χ. αυτοκίνητο μάρκας CITROEN χρώματος βυσσινί να φέρει βαθουλώματα και οπές στο καπό του κινητήρα, ραγίσματα στο εμπρόσθιο παρμπρίζ να έχουν θραυσθεί τα δύο εμπρόσθια φανάρια και να έχει υποστεί ζημιές ο εμπρόσθιος προφυλακτήρας του προφανώς από την εκσφενδόνιση λαμαρινών και λοιπών εξαρτημάτων του παγιδευμένου Ι.Χ. αυτοκινήτου.

Επί του πεζοδρομίου της οδού Σταδίου 7 και σε απόσταση 1,50 μ. από τον κρατήρα βρέθηκε διασκορπισμένη ποσότητα τσιμεντόσκονης καθώς επίσης και επί των υπ’ αριθμόν ΝΕ 2441 και ΥΥ 7482 προαναφερομένων Ι.Χ. επιβατικών αυτοκινήτων.

Όπισθεν επί της οδού Σταδίου 9 οικίας και σε απόσταση 20 μ. από τον κρατήρα επί της ταράτσας της επί της οδού Σταδίου οικίας επί της σκεπής της επί της οδού Σταδίου 3 οικίας και επί του διαδρόμου της αυλής της επί της οδού Σταδίου 1 οικίας, σε απόσταση 20 μ. από τον κρατήρα πέριξ αυτού σε διαφόρου μήκους κυμαινόμενες αποστάσεις έως 70 μ. βρέθηκαν διασκορπισμένα τεμάχια λαμαρινών και λοιπόν εξαρτημάτων του παγιδευμένου Ι.Χ. αυτοκινήτου.

Σε απόσταση 12 μ. από τον κρατήρα και 1 μ. από το αριστερό πεζοδρόμιο ως προς τον κατεχόμενο της οδού Σταδίου απέναντι του προαναφερθέντος ολοσχερώς καμένου υπ’ αριθμόν ΕΗ 6636 Ι.Χ. αυτοκινήτου μάρκας RENAULT 6 και σε απόσταση από αυτό 3,5 μ. βρέθηκε το υπ’ αριθμόν ΥΑΑ 1790 Ι.Χ. αυτοκίνητο μάρκας BMW 520 χρώματος κεραμιδί του κ. Πέτσου να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές ήτοι καταστροφή εμπροσθίων φτερών, μάσκας, προφυλακτήρα και καπό κινητήρα, των δύο παρμπρίζ μπρος πίσω, καταστροφή των 4 θυρών και σπάσιμο υαλοπινάκων, καταστροφή του ταμπλό να φέρει βαθουλώματα στον ουρανό, ενώ και τα 4 λάστιχα των τροχών του είχαν σκάσει (κλατάρει) συνεπεία της έκρηξης.

Το παγιδευμένο Ι.Χ. αυτοκίνητο όπως διαπιστώθηκε είναι μάρκας TOYOTA COROLLA χρώματος ερυθρού και είχε κλαπεί τη νύχτα της 22 προς 23/4/89 από τη διασταύρωση των οδών Σποράδων και Αγίου Μελετίου περιοχής Κυψέλης όπου το είχε σταθμεύσει ο ιδιοκτήτης του Παπασταμάτης Γεώργιος του Παναγιώτη γεννηθείς το 66 στο Μεσοχώριο Φθιώτιδας, κάτοικος Κυψέλης, υπάλληλος ΟΤΕ.

Το αυτοκίνητο προ της κλοπής του έφερε τις υπ’ αριθμόν ΤΝ 2434 πινακίδες κυκλοφορίας οι οποίες δεν βρέθηκαν. Η υπ’ αριθμόν ΥΙΚ 3214 ευρεθείσα πινακίδα κυκλοφορίας είχε κλαπεί κατά το χρονικό διάστημα 4 έως 6/3/89 από την οδό Σοφοκλέους 2 Καλλιθέα από αυτοκίνητο μάρκας TOYOTA COROLLA χρώματος λευκού ιδιοκτησίας Καλαφάτη Γεωργίου γεννηθέντος στο Ηράκλειο Κρήτης κατοίκου Καλλιθέας.

Τα ανευρεθέντα τεμάχια, λαμαρίνες, εξαρτήματα του παγιδευμένου αυτοκινήτου χώμα από τον κρατήρα, τσιμεντόσκονη, μεταλλικά θραύσματα κατασχέθηκαν και παραλήφθηκαν από τη Δ/νση Εγκληματικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις.

Γίνεται μνεία ότι ο χώρος εξερευνήθηκε, φωτογραφήθηκε, σχεδιάστηκε από αρμόδια υπηρεσία. Η αυτοψία άρχισε την 11η Μαϊου και περατώθηκε την 18:30 της ίδιας ημέρας›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν να διαβάσουμε την έκθεση ανευρέσεως αυτοψίας ερεύνης και κατάσχεσης. Κύριε Εισαγγελεύ τι λέτε;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να διαβαστεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να διαβαστεί κατά πρόταση του κ. Εισαγγελέως.

κ.ΖΑΪΡΗΣ: (Διαβάζει):

«Στην Αθήνα σήμερα 9η του μηνός Μαΐου 1989 παρουσία των τάδε βρέθηκε εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο Ι.Χ. φορτηγό αυτοκίνητο μάρκας MORRIS 575 χρώματος λευκού που έφερε κλεμμένες πινακίδες και κουρτινάκια στα τζάμια της πίσω πόρτας και το οποίο, σύμφωνα με μαρτυρικές καταθέσεις που λήφθηκαν στα πλαίσια της διενεργούμενης προανακρίσεως για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Βουλευτή κ. Πέτσου Γεωργίου και των συνοδών αστυνομικών Σαββάκη Χριστόφορου και Καραχάλιου Ιωάννη, ομοιάζει με αυτό που χρησιμοποιήθηκε για τη διαφυγή των αγνώστων δραστών της εγκληματικής αυτής πράξης που έλαβε χώρα τη 09:35 στις 8 Μαΐου ’89 στην οδό Σταδίου 7 Παλαιό Ψυχικό δι’ εκρήξεως παγιδευμένου αυτοκινήτου.

Μεταβήκαμε επί τόπου την 15:00 της αυτής και διά των ιδίων αισθήσεων αντιληφθήκαμε, διαπιστώσαμε τα ακόλουθα: Στο τμήμα της οδού Ελληνικού Στρατού που περιλαμβάνεται μεταξύ των οδών Σκρα και Δοϊράνης και συγκεκριμένα προ του αριθμού 14 αυτής, είχε σταθμεύσει κανονικά στο ακροδεξιό του δρόμου και σε απόσταση 0,30 μ. από το εκεί πεζοδρόμιο, ΙΧ φορτηγό αυτοκίνητο μάρκας MORIS 575 κλειστό, χρώματος λευκού και το οποίο έφερε γνήσιες πινακίδες κυκλοφορίας με αριθμό ΥΑΡ 7022.

Η οδός Ελληνικού Στρατού στο σημείο αυτό είχε πλάτος οδοστρώματος 5 μ. και πλάτος πεζοδρομίου 1 μ. και 2 μ. αντίστοιχα. Στο πεζοδρόμιο, στην πλευρά που είχε σταθμεύσει το αυτοκίνητο, υπάρχει στύλος της ΔΕΗ και σε απόσταση περίπου 8 μ. από αυτόν, επί του ιδίου πεζοδρομίου υπάρχει δέντρο (λεύκα).

Επίσης σ το κράσπεδο αυτού και σε απόσταση 1 μ. από τη λεύκα υπήρχε μικρός σωρός τσιμέντου, μαρμάρου και ασφάλτου. Προς την πλευρά της οδού που είχε σταθμεύσει το παραπάνω αυτοκίνητο και στον αριθμό 14, υπάρχει τριώροφη πολυκατοικία με πρόσωπο προς την ίδια οδό. Στον αριθμό 12 της οδού υπάρχει μονοκατοικία επίσης στον αριθμό 16 υπάρχει άλλη μονοκατοικία, ενώ μεταξύ των δύο κτιρίων, του αριθμού 14 και του αριθμού 16, μεσολαβεί μικρό ακάλυπτο οικόπεδο.

Ακριβώς απέναντι από το σημείο που ήταν σταθμευμένο το αυτοκίνητο, καθ’ όλο το μήκος της ιδίας οδού, υπάρχει δημόσιος κήπος-αλσύλλιο με μικρή πλατεία και παγκάκια. Το αυτοκίνητο ήταν ελαφρώς σκονισμένο (εξωτερικά τζάμι, αμάξωμα), οι πόρτες οδηγού και συνοδηγού ήταν κλειστές και ανασφάλιστες, τα δε τζάμια αυτών, κατεβασμένα κατά 2-3 εκ. Η πίσω πόρτα του αυτοκινήτου ήταν δίφυλλη, κλειστή, αλλά ομοίως ανασφάλιστη, καθ’ όσον έλειπε το πόμολο με την επ’ αυτού ενσωματωμένη κλειδαριά.

Στα τζάμια της δίφυλλης αυτής πόρτας εσωτερικά υπήρχε αυτοσχέδιο κουρτινάκι από ύφασμα χρώματος λευκού, που ήταν μαζεμένο στο δεξιό άκρο της πόρτας. Στην αριστερή πλευρά του αμαξώματος, εξωτερικά και περίπου στο μέσο αυτού, υπήρχαν οι ενδείξεις, η ΙΔΘΡ ωφέλιμων φορτίων 535 ΑΠ 35, έδρα Αθήνα, ενώ πάνω απ’ αυτές, με προσεκτική παρατήρηση διά γυμνού οφθαλμού διακρινόταν σβησμένη με σπρέι ιδίου χρώματος με το αυτοκίνητο, η λέξη «ποτά›.

Στις υδροροές οροφής του αμαξώματος, υπήρχαν πευκοβελόνες πράσινου και καφέ χρώματος. Τα ελαστικά ήταν καθαρά, δεν έφεραν λάσπη εκτός από τον πίσω δεξιό τροχό στον οποίο ήταν επικολλημένη κόκκοι τριμμένου μαρμάρου από τον σωρό που υπήρχε στο πεζοδρόμιο. Στο αμάξωμα εξωτερικά, στην πίσω δεξιά γωνία του, μεταξύ φανού και προφυλακτήρα, υπήρχε ένα ελαφρύ βούλιαγμα, ξύσιμο διαμέτρου 4 εκ. περίπου.

Στο δεξιό υαλοκαθαριστήρα του ανεμοθώρακα παραπλεύρως του αυτοκινήτου, βρέθηκε ένα πολύ μικρό τεμάχιο-θραύσμα μετάλλου, ακανόνιστου σχήματος. Εσωτερικά του ανεμοθώρακα και στο δεξιό άκρο αυτού, υπήρχε επικολλημένη αυτοκόλλητη πλαστική θήκη, προφανώς ασφαλιστηρίου, που ήταν κενή. Στο μέσο της αριστερής πίσω πόρτας της καρότσας, υπήρχε κολλημένος ο αριθμός 80 από μαύρο αυτοκόλλητο πλαστικό.

Οι κλειδαριές των θυρών του, ο διακόπτης μηχανής και η κλειδαριά της τάπας του ρεζερβουάρ της βενζίνης δεν έφεραν εμφανή ίχνη παραβίασης. Το αυτοκίνητο δεν έφερε σχάρα αποσκευών, στο εσωτερικό του αυτοκινήτου διακρινόταν η ύπαρξη μοκέτας χρώματος πορτοκαλί που κάλυπτε το δάπεδο της καρότσας. Στο πίσω αριστερό μέρος του δαπέδου της καρότσας, υπήρχε ένας τροχός αυτοκινήτου (ρεζέρβα).

Στο διάκενο και πίσω των καθισμάτων του οδηγού και συνοδηγού, υπήρχε μία σχολική τσάντα με άγνωστο περιεχόμενο. Πάνω στην τσάντα διακρινόταν μια μπλούζα τύπου φόρμας, υφασμάτινη, χρώματος μπλε. Πάνω στο κάθισμα του συνοδηγού υπήρχαν μερικά λαστιχάκια από πολυσυσκευασία μικροδεμάτων. Στην εσοχή του ταμπλό ανοιχτό ντουλαπάκι. Μπροστά από τη θέση του συνοδηγού υπήρχε χαρτί περιτυλίγματος μέσα στο οποίο φαίνεται να είναι τυλιγμένο άγνωστο αντικείμενο.

Επίσης, πίσω απ’ το κάθισμα του οδηγού όσο και του συνοδηγού, υπήρχαν τρεις νάυλον τσάντες σούπερ μάρκετ με άγνωστο περιεχόμενο, ένας γρύλος αυτοκινήτου κι ένα πλαστικό δοχείο με κόκκινο χρώμα, 4 λίτρων με υγρό περιεχόμενο 2 λίτρων περίπου. Τέλος, διαπιστώθηκε ότι το εσωτερικό φως του αυτοκινήτου ήταν αναμμένο.

Κατόπιν τούτου, το ανωτέρω αυτοκίνητο φωτογραφήθηκε επιτόπου και διερευνήθηκε από ανιχνευτή εκρηκτικών υλών (αστυνομικό σκύλο), μεταφέρθηκε με υπηρεσιακό γερανό την 16:00 της ίδιας ημέρας στον κάδο του αστυνομικού μεγάρου, Λεωφ. Αλεξάνδρας 173 για λεπτομερή εξερεύνηση-έρευνα από την Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Ύστερα από έρευνα που διενεργήθηκε στον εσωτερικό χώρο του αυτοκινήτου, από εξέταση του υπαστυνόμου Τάτση Χαραλάμπους και του ανθυπαστυνόμου Ρούσσου Ιωάννου, βρέθηκαν τα κατωτέρω:

1) αυτοσχέδιο κουρτινάκι από ύφασμα χρώματος λευκού, διαστάσεων 0,70Χ0,40, μαζεμένο στο δεξιό άκρο της πίσω δίφυλλης πόρτας του αυτοκινήτου εσωτερικά, που ήταν στημένο πρόχειρα με δύο καλώδια πρόχειρα με δύο καλώδια χρώματος μπλε και κόκκινο αντίστοιχα, μήκους 2,5 μ. περίπου έκαστο.

2) Εσωτερικά, στην οροφή του αυτοκινήτου και ακριβώς στο σημείο σύνδεσης του μπροστινού μέρους του αυτοκινήτου με την καρότσα αυτού, υπήρχαν καρφωμένες δύο παραμάνες και προφανώς συγκρατούσαν κουρτινάκι ή κάτι σχετικό.

3) Μία μπλούζα-μπουφάν φόρμας υφασμάτινη χρώματος μπλε χωρίς καμία ένδειξη, φίρμα, μέγεθος κτλ.

4) Μία σχολική τσάντα υφασμάτινη σιέλ χρώματος με καφέ πλαστικές ενισχύσεις στις γωνίες και την ένδειξη-φίρμα ?LA STRADA?, στα τοιχώματα αυτής της τσάντας, εσωτερικά, με στυλό BIC ήταν γραμμένες οι ενδείξεις ?GREASE, Τζων Τραβόλτα, Ολίβια Νιούτον Τζoν? και η οποία περιέχει τα κατωτέρω τέσσερα οκτάγωνα κλειδιά Νο 20-22, 12-16, 14-15 και 10-11. β) Δύο δοκιμαστικά κατσαβίδια, γ) δύο απλά κατσαβίδια με κίτρινη και άσπρη λαβή, δ) Δύο στραβοκατσάβιδα με κόκκινη και άσπρη λαβή αντίστοιχα, ε) Έναν μεταλλικό κόφτη.