Μεγαλύτερη επίδραση έχει στα κορίτσια το παθητικό κάπνισμα από ό,τι στα αγόρια, σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία.
Μεγαλύτερη επίδραση έχει στα κορίτσια το παθητικό κάπνισμα από ό,τι στα αγόρια, σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Δυτικής Αυστραλίας διαπίστωσαν ότι τα κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβεία έχουν χαμηλότερα επίπεδα καλής χοληστερόλης όταν εκτίθενται στον καπνό των τσιγάρων, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να αποκτήσουν στο μέλλον καρδιακή ανεπάρκεια.
Όπως εξηγούν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, τα κορίτσια που βρίσκονται στην ηλικία των 17 ετών και έχουν μεγαλώσει σε περιβάλλον καπνιστών, έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν μειωμένα επίπεδα της χοληστερόλης HDL, αλλά λιγότερες από ό,τι τα αγόρια.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας (HDL) μαζεύουν την υπερβολική ποσότητα χοληστερόλης που υπάρχει στο αίμα και τη μεταφέρει στο συκώτι, όπου μπορεί να διασπαστεί.
Έτσι, σε αντίθεση με τις λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (LDL), που συμβάλλουν στο μπλοκάρισμα των αιμοφόρων αγγείων, παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία από την καρδιακή ανεπάρκεια.
«Στη μελέτη μας διαπιστώσαμε ότι το παθητικό κάπνισμα δεν έχει την ίδια επίδραση σε αγόρια και κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβεία, γεγονός που είναι πολύ σημαντικό, δεδομένης της αύξησης των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα στις γυναίκες που ζουν στις χώρες του δυτικού κόσμου», αναφέρει ο βασικός συντάκτης της επιστημονικής έκθεσης, Chi Le-Ha.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 1.057 εφήβων που είχαν γεννηθεί από το 1989 έως το 1992 στο Περθ της Αυστραλίας.