Κόσμος
Τετάρτη, 02 Απριλίου 2003 08:19

Συνετρίβη αμερικανικό F-14 A Tomcat, σώο το πλήρωμα

Ενα αμερικανικό αεροσκάφος, τύπου F-14A Tomcat, συνετρίβη χθες βράδυ στο Ιράκ, ενώ διασώθηκαν από ειδικές ομάδες οι δύο πιλότοι του, όπως ανακοίνωσε σήμερα το πρωΐ το Αμερικανικό Ναυτικό.

Ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης του αμερικανικού καταδιωκτικού- βομβαρδιστικού διασώθηκαν από τις ειδικές ομάδες που ξεκίνησαν για τον εντοπισμό τους αμέσως μετά την συντιβή του, αναφέρεται στο ανακοινωθέν του 5ου Αμερικανικού Στόλου.

Εκπρόσωπος του Αμερικανικού Ναυτικού από το αεροπλανοφόρο «Kitty-Hawk», δεν θέλησε να προσδιορίσει εάν το αεροσκάφος ανήκε σε δικό του σμήνος, ούτε θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για την πτώση του.

Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν το Tomcat κατέπεσε «λόγω μηχανικής βλάβης». Η ομάδα διάσωσης έφερε σώους και αβλαβείς του δύο πιλότους σε μία βάση της αμερικανο-βρετανικής συμμαχίας στη 01:50', ώρα Ελλάδος.

Παράλληλα, σήμερα το Αμερικανικό Ναυτικό ανακοίνωσε πως ένας κυβερνήτης αεροσκάφους «Harrier» εκτοξεύθηκε με το κάθισμα διασωσής του κατά την πτώση του αεροσκάφους του στη θάλασσα τη στιγμή που προσπαθούσε να προσγειωθεί στο αμφίβιο πλοίο USS Nassau, στον Κόλπο.