Κόσμος
Τετάρτη, 02 Απριλίου 2003 09:58

Γέφυρα στον Τίγρη κατέλαβαν οι Αμερικανοί

Στρατηγικής σημασίας γέφυρα στον ποταμό Τίγρη, στο κεντρικό Ιράκ, κατέλαβαν Αμερικανοί πεζοναύτες, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τον έλεγχο της κεντρικής οδικής αρτηρίας 6, που συνδέει την πόλη Κούτ με την Βαγδάτη, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, Αμερικανός αξιωματικός.

«Καταλάβαμε την τελευταία μεγάλη γέφυρα που χρειαζόμαστε», για την προέλαση προς τη Βαγδάτη, δήλωσε στον απεσταλμένο του Reuters, Σον Μακ Γκουάϊρ η ίδια πηγή.

«Αυτό ήταν το σχέδιο. Η επιχείρηση ήταν επιτυχής και η σημερινή εξέλιξη είναι μιά μεγάλη κίνηση», τόνισε ο Αμερικανός αξιωματικός, προσθέτοντας πάντως ότι «συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ αρμάτων μάχης».

Το πυροβολικό και τα άρματα μάχης των πεζοναυτών βομβάρδισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας την πόλη Κούτ που βρίσκεται 170 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βαγδάτης. «Είδα τις λάμψεις από τους σφοδρούς βομαρδισμούς εναντίον των μονάδων της Προεδρικής Φρουράς που σταθμεύουν γύρω από το Κούτ», τόνισε ο απεσταλμένος του Reuters.

Η προέλαση των πεζοναυτών προς το Κούτ συνδυάστηκε με την περικύκλωση της Κερμπάλα, δυτικά του Ευφράτη, που βρίσκεται σε απόσταση 110 χιλιομέτρων νοτίως της Βαγδάτης.