Κόσμος
Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013 17:36

Νιγηρία: Αεροπορικές επιδρομές κατά στρατοπέδων ισλαμιστών

Σε αεροπορικές επιδρομές προχώρησαν σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας, βομβαρδίζοντας στρατόπεδα ισλαμιστών μαχητών στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Σε επιδρομές με μαχητικά αεροσκάφη κι επιθετικά ελικόπτερα προχώρησαν σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας, βομβαρδίζοντας στρατόπεδα ισλαμιστών μαχητών στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσε εκπρόσωπος του νιγηριανού γενικού επιτελείου άμυνας.

Ο υποστράτηγος Κρις Ολουκολάντε σημείωσε, μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters, ότι οι επιδρομές έπληξαν πολλά στρατόπεδα ισλαμιστών, περιλαμβανομένων θέσεών τους στο εθνικό πάρκο Σαμπίσα, επιφέροντάς τους απώλειες σε άνδρες.

Σύμφωνα με το δίκτυο BBC, τουλάχιστον 30 αντάρτες έχουν χάσει τη ζωή τους.

Οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν ώστε να αναγκαστούν μέλη του ισλαμιστικού αντάρτικου Μπόκο Χαράμ να εγκαταλείψουν θέσεις τις οποίες κατείχαν στις περιοχές των δασών του πάρκου στην πολιτεία Μπόρνο, σύμφωνα με την εφημερίδα Vanguard.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, η Μπόκο Χαράμ χρησιμοποιεί τα δάση του πάρκου ως χώρο εκπαίδευσης. Τουλάχιστον 2.000 στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί εκεί από το σαββατοκύριακο και διεξάγουν επιχειρήσεις.

Ο στρατός επιβεβαίωσε την αποστολή αλλά για «στρατηγικούς λόγους ασφαλείας» δεν αποκαλύπτει τον ακριβή αριθμό τους, είπε ο κ. Ολουκολάντε.

Σε τρεις πολιτείες της βόρειας Νιγηρίας όπου διεξάγονται στρατιωτικές επιχειρήσεις έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 (20:00 ώρα Ελλάδας) ως τις 06:00 (08:00).

Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch, οι επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ ή οργανώσεων οι οποίες έχουν αποσχιστεί από αυτήν, αλλά και οι εξωδικαστικές εκτελέσεις από άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 3.600 ανθρώπους στη Νιγηρία από το 2009.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γερμανικό Πρακτορείο