Το νομοσχέδιο κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας δεν αποσύρεται διαβεβαίωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και απηύθυνε έκκληση σύμπραξης στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Με το ν/σ συνθλίβεται η θεωρία των δύο άκρων, παρατήρησε ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τον υπουργό να μη δεχθεί πολιτική αλλοίωση στο πνεύμα του νομοσχεδίου.
Το νομοσχέδιο κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας δεν αποσύρεται διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης και κάλεσε τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να συμπράξουν εναντίον του κινδύνου του νεοναζισμού και να αναζητηθούν συγκλίσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος αμφισβήτησης του στενού πυρήνα της Δημοκρατίας και αλλοίωσης των θεσμών.
«Είναι η πολιτική βούληση του πρωθυπουργού και των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση και είναι τέτοιες οι επικοινωνίες, ώστε να μου δίνουν το δικαίωμα να διαβεβαιώσω ότι το νομοσχέδιο θα προωθηθεί στη Βουλή», ανέφερε ο κ. Ρουπακιώτης, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο ετοιμάστηκε, με πολιτική του ευθύνη, από πέντε δικαστές.
«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι υπάρχουν ακατέργαστα υλικά που μπορεί να ωθήσουν σε συναντήσεις πολιτικών σχηματισμών, που και μέσα στο Κοινοβούλιο υμνούν τον Χίτλερ», σημείωσε χαρακτηριστικά και αν δεν υπάρξουν συγκλίσεις των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου και δεν αναζητηθούν οι αναγκαίες θεσμικές επιλογές, όσο πλήρες και να είναι ένα νομοσχέδιο, «δεν φαίνεται να έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα».
Αλέξης Τσίπρας: Καταρρίπτεται η θεωρία των δύο άκρων
Το ζήτημα δεν είναι να μην αποσυρθεί τυπικά το ν/σ, αλλά να μην αποσυρθεί επί της ουσίας, αντέτεινε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε το υπουργό να μη δεχθεί «επί της ουσίας αλλοίωση, πολιτική αλλοίωση, στο πνεύμα του νομοσχεδίου».
«Με τη δημοκρατία δεν μπορούμε να παίζουμε σε αυτή τη χώρα και επιτρέψτε μου να σας πω ότι αυτό που ενόχλησε και ενοχλεί δεν είναι κάποιες αναφορές ή κάποιοι νομικοί όροι που θα μπορούσαν να είναι έτσι ή διαφορετικά», ανέφερε ο κ. Τσίπρας στην παρέμβασή του.
Αυτό που ενόχλησε το σκληρό πυρήνα του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον υπουργό, είναι ότι με το νομοσχέδιο αυτό, «επί της ουσίας, σμπαραλιάζετε, συνθλίβετε την ανιστόρητη και ανυπόστατη θεωρία των δύο άκρων, δηλαδή, ότι σε αυτόν εδώ τον τόπο όλοι είναι ίσοι και όμοιοι, αυτοί που αγωνίστηκαν για τη δημοκρατία και την ελευθερία, στο ίδιο τσουβάλι με τους νοσταλγούς του Χίτλερ».
Κάποιοι, συνέχισε στον ίδιο τόνο, φοβούνται ότι ήρθε η στιγμή και τυπικά να εκπνεύσει αυτό το ιδεολόγημα και με αφορμή την αναφορά του υπουργού στην ανάγκη σύμπλευσης των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου, υπενθύμισε πως υπάρχουν «κάποιες εκλεκτικές συγγένειες» στη Βουλή. Ενδεικτικά ανέφερε ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μ. Βορίδης ήταν επικεφαλής της νεολαίας της ΕΠΕΝ «με εντολή του δικτάτορα Παπαδόπουλου από τη φυλακή», ενώ ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Μ. Κεφαλογιάννης ψήφισε κατά της άρσης ασυλίας του Ηλία Κασιδιάρη για την επίθεση στη Λ. Κανέλλη και τη Ρ. Δούρου.
«Δεν χρειάζονται δηλώσεις τι θα δεχθώ και τι δεν θα δεχθώ. Θα υπηρετήσω τη θεσμική λειτουργία και τη νομική τάξη, με την έννοια ότι θα ακούσουμε όλες τις απόψεις και θα συμπληρωθεί το νομοσχέδιο, χωρίς να εγκαταλειφθεί κανένας από τους βασικούς άξονες και αρχές που το προσδιορίζουν», διαβεβαίωσε ο Αντώνης Ρουπακιώτης.
Όπως εξάλλου έγινε γνωστό, τη Δευτέρα αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον γραμματέα της Κ.Ο. Γιάννη Μανιάτη, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό για το θέμα του νομοσχεδίου.