Ένας υπολογιστής αξίας 15 εκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος χρησιμοποιεί την κβαντική φυσική για να αυξήσει τις επιδόσεις του θα εγκατασταθεί σε εγκατάσταση της NASA.
Ένας υπολογιστής αξίας 15 εκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος χρησιμοποιεί την κβαντική φυσική για να αυξήσει τις επιδόσεις του θα εγκατασταθεί σε εγκατάσταση της NASA. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία θα μοιράζεται τον υπολογιστή με την Google και μέλη της επιστημονικής κοινότητας που θα αξιοποιούν τις μεγάλες δυνατότητες του νέου μηχανήματος, το οποίο θεωρείται πως είναι 3.600 (και άνω, σε κάποιες περιπτώσεις) φορές πιο γρήγορο από τους σημερινούς «συμβατικούς» υπολογιστές.
Ο επεξεργαστής D-Wave Two χρησιμοποιεί μία τεχνική ονόματι quantum tunneling, η οποία του επιτρέπει να λύνει μαθηματικά προβλήματα σε κλάσματα δευτερολέπτου, ουσιαστικά δοκιμάζοντας όλες τις πιθανές λύσεις και επιλέγοντας την καλύτερη.
Ο υπολογιστής θα εγκατασταθεί στο Ames Research Center στην Καλιφόρνια, και οι επιδόσεις του θα αποτελέσουν κριτήριο πάνω στο κατά πόσον μπορεί η τεχνολογία κβαντικών υπολογιστών να βοηθήσει στην εξέλιξη του machine learning και της τεχνητής νοημοσύνης. Ερευνητές από πανεπιστήμια θα έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν το 20% του χρόνου του υπολογιστή, μέσω της USRA (Universities Space Research Association).
Από πλευράς της, η Google έχει ανακοινώσει ότι έχει ήδη αναπτύξει αλγορίθμους machine learning που λειτουργούν μέσα στον υπολογιστή του αποκαλούμενου Quantum Artificial Intelligence Lab. Η εταιρεία σκοπεύει να επικεντρωθεί σε τομείς του machine learning που έχουν να κάνουν με την αναγνώριση προσώπου και φωνής, τη συμπεριφορά βιολογικών οργανισμών και τη διαχείριση μεγάλων και εξαιρετικά σύνθετων συστημάτων.
Όπως αναφέρθηκε σε σχετικό blog post, «αν θέλουμε να δημιουργήσουμε αποτελεσματικές περιβαλλοντικές πολιτικές, χρειαζόμαστε καλύτερα μοντέλα για το τι συμβαίνει στο κλίμα. Οι κλασικοί υπολογιστές δεν ενδείκνυνται για τέτοια ήδη δημιουργικών προβλημάτων». Η εταιρεία θεωρεί ότι οι καλύτερες μέθοδοι αξιοποίησης ενός κβαντικού υπολογιστή περιλαμβάνουν το συνδυασμό της λειτουργίας των μηχανημάτων με τα clouds των «συμβατικών» υπολογιστών.
Η καναδική D-Wave Systems είχε αμφισβητηθεί από πολλούς κατά το πέρασμα των χρόνων, όσον αφορά το κατά πόσον τα μηχανήματά της χρησιμοποιούν όντως την κβαντική φυσική. Φέτος, πούλησε το πρώτο κβαντικό μοντέλο της στη Lockheed Martin. Το μηχάνημα που θα χρησιμοποιούν η Google και η NASA θα αξιοποιεί τις αλληλεπιδράσεις 512 κβαντικών bit (qubits), ενώ υπάρχουν σχέδια για αναβάθμιση στα 2.048 μέσα σε ένα ή δύο χρόνια, η οποία θα αυξήσει σημαντικά τις ήδη τεράστιες δυνατότητες του συστήματος.