Οι Koza Mostra και ο Αγάθωνας Ιακωβίδης πέρασαν με επιτυχία την δοκιμασία του δεύτερου ημιτελικού, αποσπώντας ένα από τα δέκα εισιτήρια εισόδου για τον τελικό του Σαββάτου.
Οι Koza Mostra και ο Αγάθωνας Ιακωβίδης πέρασαν με επιτυχία την δοκιμασία του δεύτερου ημιτελικού, αποσπώντας ένα από τα δέκα εισιτήρια εισόδου για τον τελικό του Σαββάτου.
Οι υπόλοιπες χώρες που πέρασαν στην τελική φάση είναι η Ουγγαρία, το Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία, η Ρουμανία, η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Αρμενία, η Φινλανδία και η Μάλτα. Εκτός τελικού έμειναν η Λετονία, ο Άγιος Μαρίνος, η ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, το Ισραήλ, η Αλβανία και η Ελβετία.
26 χώρες στη «Μάλμε Αρένα»
Το «Alcohol is Free», σε μουσική των Στάθη Παχίδη - Ηλία Κόζα και στίχους Ηλία Κόζα, θα δώσει τη μάχη στον τελικό, το Σάββατο 18 Μαΐου, απέναντι σε άλλες 25 χώρες, εκ των οποίων οι είκοσι προκρίθηκαν από τους δύο ημιτελικούς – δέκα από κάθε βραδιά – ενώ οι υπόλοιπες έξι, δηλαδή οι «Big Five» (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο) και η διοργανώτρια Σουηδία, πέρασαν στον τελικό απευθείας.
Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς και ύμνος
Το «αγαπημένο παιδί» των Σουηδών, ο επιθετικός της Παρί Σεν Ζερμέν, Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, θα είναι εκείνος που θα ανοίξει την τελετή του τελικού ενώ σε μια συνάντηση του παλιού με το καινούργιο, θα ακουστεί ο ύμνος της διοργάνωσης που έγραψαν δύο πρώην μέλη του συγκροτήματος ABBA, ο Μπένι Άντερσον και ο Μπιορν Ουλβέους. Το τραγούδι έχει τίτλο «We Write the Story» και θέμα «την ενότητα και την αίσθηση της κοινότητας», σύμφωνα με τους δύο μουσικούς.
15 εκατομμύρια ευρώ το κόστος της Eurovision
Η Σουηδία ισχυρίζεται πως δαπάνησε για την οργάνωση του διαγωνισμού 50 φορές λιγότερα χρήματα από το Αζερμπαϊτζάν το 2012. «Σχεδόν ξανάχτισαν την πόλη (Μπακού) ξοδεύοντας ένα δισεκατομμύριο δολάρια (780 εκατομμύρια ευρώ), εμείς οργανώσαμε τον διαγωνισμό με 125 εκατομμύρια κορώνες (15 εκατομμύρια ευρώ)», τόνισε ο επικεφαλής της εκτέλεσης παραγωγής Μάρτιν Έστερνταλ.
Αποχές και διαμαρτυρία
Από τον φετινό διαγωνισμό απείχαν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Πορτογαλία και η Σλοβακία που επικαλέστηκαν οικονομικούς λόγους, αλλά και η Τουρκία που διαμαρτύρεται για την απόφαση της EBU (European Broadcasting Union), η οποία θέλει ο νικητής να επιλέγεται, όχι μόνο από τις ψήφους των τηλεθεατών, αλλά και από επιτροπή.