Πολιτιστικά
Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013 10:01

Τέχνη νέας γενιάς στο 3ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου

Με τον τίτλο «Έφηβοι - Πολίτες του κόσμου», αφού «οι σημερινοί έφηβοι θα είναι οι αυριανοί ενήλικες και κληρονόμοι των χαοτικών καταστάσεων που τους αφήνουμε» όπως δηλώνει ο συγγραφέας Γιάννης Τσίρος, το 3ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου παρουσιάζεται ανανεωμένο από την ομάδα Grasshopper, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Με στόχο την υψηλής ποιότητας ελληνική θεατρική γραφή για εφήβους, μέσα από τη δημιουργικότητα, τη φαντασία, το ταλέντο της νέας γενιάς, αλλά και από την αλληλεπίδρασή μας μαζί τους, το Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου επιστρέφει για τρίτη χρονιά.

Με τον τίτλο «Έφηβοι - Πολίτες του κόσμου», αφού «οι σημερινοί έφηβοι θα είναι οι αυριανοί ενήλικες και κληρονόμοι των χαοτικών καταστάσεων που τους αφήνουμε» όπως δηλώνει ο συγγραφέας Γιάννης Τσίρος, το 3ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου παρουσιάζεται ανανεωμένο από την ομάδα Grasshopper, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, από σήμερα, Παρασκευή 17, έως και την Κυριακή 19 Μαΐου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, με δελτία εισόδου.

Το θεατρικό αυτό τριήμερο είναι αφιερωμένο σε παραστάσεις που έχουν προκύψει από την ουσιαστική  συνεργασία θεατρικών ομάδων γυμνασίων, λυκείων, αλλά και δήμων, με σκηνοθέτες, ηθοποιούς και, για πρώτη φορά, με τρεις δραματουργούς, την Εριφύλλη Λέκκα, τη Γεωργία Μαυραγάνη και τον Λένο Χρηστίδη.

Μάλιστα, φέτος το Φεστιβάλ αποκτά και μία διεθνή διάσταση, εγκαινιάζοντας τη συνεργασία με το National Theatre του Λονδίνου και το πρόγραμμα Connections, το οποίο αποτελεί μια επιλογή από έργα - αναθέσεις σε καθιερωμένους συγγραφείς που παίχτηκαν το 2012 σε διάφορα σχολεία της Μεγάλης Βρετανίας, και θα παρουσιαστούν με τη μορφή αναλογίου από εφηβικούς θιάσους της Αθήνας, σαν ημισκηνοθετημένες παραστάσεις.

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνονται  θεατρικά έργα γραμμένα από επιλεγμένους έλληνες θεατρικούς συγγραφείς, μετά από δίμηνα εργαστήρια με τις αντίστοιχες ομάδες που θα τα παρουσιάσουν,  και θεατρικά έργα που ανήκουν στο είδος devised theatre, δηλαδή, έργα που προκύπτουν από αυτοσχεδιασμούς και τεχνικές θεατρικής γραφής και θα τα επιμελείται δραματουργικά ο υπεύθυνος σκηνοθέτης για κάθε ομάδα.

Αναλυτικό πρόγραμμα

Παρασκευή 17 Μαΐου

18:00: «Ταξίδι στο Χ» της Nancy Harris: ένα έργο που ασχολείται με το ευαίσθητο θέμα της άμβλωσης στην καθολική Ιρλανδία. Πρόγραμμα Connections του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας, μετάφραση: Σεραφείμ Βελέντζας, σκηνοθετική επιμέλεια: Έκτορας Λυγίζος, Θεατρική Ομάδα του Μουσικού Γυμνασίου Παλλήνης.

19:00: «Ο σοσιαλισμός είναι υπέροχος» του Άντερς Λουστγκάρτεν: ένα έργο για τη νέα γενιά Κινέζων που αντιμετωπίζει τα χαμένα ιδανικά του σοσιαλισμού. Πρόγραμμα Connections, μετάφραση: Σεραφείμ Βελέντζας, σκηνοθετική επιμέλεια: Σοφία Βγενοπούλου, θεατρική Ομάδα ΕΠΑΛ Πετρούπολης και Θεατρική Ομάδα 6ου Λυκείου Ιλίου.

20:00: «Οι παππούδες» του Ρόρυ Μάλαρκυ: συγκλονιστικές ιστορίες νεαρών παιδιών που στρατεύονται ως υπερασπιστές του έθνους τους. Πρόγραμμα Connections, μετάφραση: Βασίλης Δουβίτσας, σκηνοθετική επιμέλεια: Δημήτρης Καραντζάς, Θεατρική Ομάδα Δήμου Κορωπίου.

21:00: «Δελτία (6) θρανία»: 16 έφηβοι έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το επινοημένο θέατρο (devised), σκηνοθεσία: Μιχάλης Πανάδης - Θεανώ Μεταξά, Θεατρική Ομάδα 9ου Γυμνασίου Πειραιά.

Σάββατο 18 Μαΐου

12:00: «Επιστροφή»: μία παράσταση που πραγματεύεται θέματα της ζωής νεαρών κρατουμένων, σκηνοθεσία: Στάθης Γράψας, Θεατρική ομάδα του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων του Αυλώνα. Θα πραγματοποιηθεί μία παράσταση στον χώρο των Φυλακών Αυλώνα, την οποία θα παρακολουθήσει συγκεκριμένος αριθμός θεατών με σειρά προτεραιότητας (δωρεάν είσοδος 16+, με ενήλικα συνοδό). Η κράτηση θέσης (8 -12 Μαΐου) είναι απαραίτητη και η μεταφορά των θεατών θα γίνει με πούλμαν. Η παράσταση θα προβληθεί και στη Στέγη για τους υπόλοιπους θεατές του Φεστιβάλ.

14:00: «Ποιος παίζει ρε;» της Ερωφίλης Λέκκα, σκηνοθεσία: Κατερίνα Σκουρλή - Βαγγέλης Κυριακού, Θεατρική Ομάδα 4ου Γυμνασίου Παλαιού Φαλήρου.

15:00: «Η ακρόαση»: ένα έργο για την ανάγκη της επαφής των ανθρώπων μέσα σε μία κοινωνία παράλληλων δρόμων και διαρκούς ανταγωνισμού, Θεατρική Ομάδα Λεωφόρος.

16:00: «ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥΑΜΠΑΛΙ»: δέκα νέοι ετοιμάζονται να ταξιδέψουν, όμως, η κρίση τούς πετυχαίνει «στον αέρα», Θεατρική Ομάδα 2ου Γυμνασίου Αλίμου.

17:00: «Ο σοσιαλισμός είναι υπέροχος».

18:00: «Η παράσταση»: μια παράσταση σε αναζήτηση της ταυτότητάς της, Θεατρική Ομάδα Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Αθήνας.

19:00: «Το τραίνο» του Λένου Χρηστίδη: ένα τραίνο που συμβολίζει την πορεία της ζωής, σκηνοθεσία: Θανάσης Μεγαλόπουλος - Σοφία Βγενοπούλου, Θεατρική ομάδα 14ου Λυκείου Περιστερίου.

20:00: «Η ξένη»: μία παράσταση βγαλμένη από την ψυχή 6 κοριτσιών, που ζουν σε ένα κόσμο που δεν τα καταλαβαίνει, σκηνοθεσία: Άρτεμις Μάνου - Βαγγέλης Κυριακού, Θεατρική Ομάδα Ταξιδευτές (Δήμος Ηλιούπολης).

21:00: «Η ζωή δεν είναι εύκολο πράμα» της Γεωργίας Μαυραγάνη: τί σημαίνει να είναι κανείς έφηβος σε μια κρίσιμη ιδεολογικά, ηθικά και οικονομικά εποχή; Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη - Ελίνα Ρίζου - Γλυκερία Στραβοδήμου, Θεατρική ομάδα 43ου Λυκείου Αθήνας (Νέος Κόσμος).

22:00: Προβολή βίντεο της παράστασης «Επιστροφή», Θεατρική ομάδα του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων του Αυλώνα.

Κυριακή 19 Μαΐου

14:00: «Δελτία (6) Θρανία».

15:00: «Η ακρόαση».

16:00: «Ποιος παίζει ρε;».

17:00: «ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥΑΜΠΑΛΙ».

18:00: «Η παράσταση».

19:00: «Η ζωή δεν είναι εύκολο πράμα».

20:00: «Το τρένο».

21:00: «Η ξένη».

Πληροφορίες

Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών – Μικρή Σκηνή, λεωφόρος Συγγρού 107 - 109, Αθήνα, τηλ.: 210 9005800. Άνετη & οικονομική στάθμευση εντός του κτιρίου της Στέγης (είσοδος από την οδό Λεοντίου), 5 ευρώ / 3 ώρες, ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή: 08:00 – 01:00.