Κοινωνία
Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013 13:12

Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τη ρατσιστική επίθεση στον Αγ. Παντελεήμονα

Στις εισαγγελικές αρχές οδηγούνται οι δύο 34χρονοι που συνελήφθησαν για την επίθεση κατά αλλοδαπού στον Αγ. Παντελεήμονα, ενώ σε εξέλιξη είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό άλλων τριών δραστών.

Στις εισαγγελικές αρχές οδηγούνται οι δύο 34χρονοι που συνελήφθησαν για την επίθεση κατά αλλοδαπού στον Αγ. Παντελεήμονα, ενώ σε εξέλιξη είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό άλλων τριών δραστών.

Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛ.ΑΣ., οι πέντε δράστες εισέβαλαν το βράδυ της Δευτέρας στο καφέ-μπαρ του 34χρονου θύματος, υπηκόου Καμερούν, στην οδό Λεμεσού, απείλησαν ότι θα κάψουν μαγαζί, τον εξύβρισαν για την εθνική του καταγωγή, χρησιμοποιώντας απαξιωτικές φράσεις και τον εξανάγκασαν να κλείσει το κατάστημά του.

Λίγες ώρες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 2.00 τα ξημερώματα της Τρίτης, οι πέντε δράστες έκαναν πράξη την απειλή τους, σπάζοντας τον εξωτερικό υαλοπίνακα του καταστήματος και βάζοντας φωτιά με τη χρήση εύφλεκτου υγρού.

Οι δύο εκ των δραστών συνελήφθησαν χθες από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, στο πλαίσιο προανάκρισης σε συνεργασία με το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Ακολούθησαν έρευνες στα σπίτια των δύο 34χρονων, παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής αρχής. Σύμφωνα με την Αστυνομία, στο σπίτι του ενός εντοπίστηκαν γραμμένα στην ντουλάπα του υπνοδωματίου του, συνθήματα και σύμβολα συγκεκριμένου πολιτικού χώρου.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα του εμπρησμού, της απειλής και των διακεκριμένων φθορών κατά συναυτουργία, καθώς και της παράβασης του Νόμου 927 του 1979 περί κολασμού πράξεων ή ενεργειών που αποσκοπούν σε φυλετικές διακρίσεις.

Παράλληλα, έχει υποβληθεί αίτημα στις δικαστικές αρχές για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων ταυτότητας και τη δημοσίευση των φωτογραφιών τους, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στην αναγνώρισή τους και στην καταγγελία τυχόν αξιόποινων πράξεων.

Επίσης εξετάζεται  η συμμετοχή τους σε άλλα πρόσφατα ρατσιστικά περιστατικά, καθώς οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν πως έχουν να κάνουν με οργανωμένο κύκλωμα με ρατσιστική δράση, τουλάχιστον τους τελευταίους δέκα μήνες, στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα.

Για προσπάθεια «να συνδεθεί ψευδώς» το κόμμα με περιστατικά βίας για λόγους «πολιτικών σκοπιμοτήτων» κάνει λόγο από την πλευρά της η Χρυσή Αυγή, σε σχετική ανακοίνωσή της. Η Χρυσή Αυγή καταδικάζει «την απόλυτη ανυπαρξία των αρχών σε ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας», προσθέτοντας ότι «ο μόνος ρατσισμός που υπάρχει στη χώρα είναι ο ρατσισμός κατά των Ελλήνων».