Τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. μπορούν να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις σε κοινωνικές κατοικίες για περιθωριοποιημένες πληθυσμιακές ομάδες, υπηρεσίες για τους αστέγους, προγράμματα αποϊδρυματοποίησης και επανένταξης, υπογραμμίζει ο Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης Λάζλο Άντορ απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Κ. Πουπάκη.
Τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. μπορούν να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις σε κοινωνικές κατοικίες για περιθωριοποιημένες πληθυσμιακές ομάδες, υπηρεσίες για τους αστέγους, προγράμματα αποϊδρυματοποίησης και επανένταξης, υπογραμμίζει ο Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης Λάζλο Άντορ απαντώντας σε σχετική, γραπτή ερώτηση του ευρωβουλευτή Κ. Πουπάκη.
Ειδικότερα, ο Επίτροπος Άντορ αφού επεσήμανε ότι τα κράτη μέλη έχουν την κύρια αρμοδιότητα για την εφαρμογή της στεγαστικής πολιτικής, τόνισε ότι η Επιτροπή παρέχει σχετική υποστήριξη σε αυτά μέσω της γενικής στρατηγικής για την κοινωνική ένταξη.
«Στο επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο προτείνεται να αφιερωθεί το 20% της χρηματοδότησης του ΕΚΤ στην κοινωνική ένταξη, μεταξύ άλλων στην πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος των αστέγων, ενώ στις προτεραιότητες που προτείνονται για χρηματοδότηση του ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) μετά το 2014 συμπεριλαμβάνονται ολοκληρωμένες στεγαστικές επενδύσεις», τόνισε.
Με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν διαθέτει δίκτυο κοινωνικής στέγασης ενώ απαιτήθηκε και η κατάργηση της υπάρχουσας δομής επιδότησης της κοινωνικής κατοικίας (ΟΕΚ), ο Κ. Πουπάκης δήλωσε ότι η έλλειψη στέγης αποτελεί μια από τις πιο ακραίες μορφές υλικής υστέρησης που εξαπλώνεται με ιδιαίτερα ανησυχητικούς ρυθμούς στη χώρα μας.
«Η νέα γενιά των Ελλήνων αστέγων υπερβαίνουν πλέον κατά πολύ τις 20 χιλιάδες και είναι οι νοικοκυραίοι του χθες, οι οποίοι βιώνουν με τον πιο σκληρό και επώδυνο τρόπο τις επιπτώσεις της ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττει την ελληνική κοινωνία», πρόσθεσε.
Μάλιστα υποστήριξε ότι οι κοινωνικές επενδύσεις για στεγαστικές δράσεις προσφέρουν μια αναπτυξιακή υπέρβαση των κοινωνικών αδιεξόδων, αφού παράλληλα με την παροχή κατοικίας σε πολίτες με πραγματική ανάγκη, συμβάλλουν στην ανάκαμψη της παραγωγικής δραστηριότητας και της απασχόλησης σε σημαντικούς κλάδους, όπως αυτός της οικοδομής.
«Έχουμε καθήκον και υποχρέωση να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο εκμεταλλευόμενοι στο ακέραιο κάθε ευρωπαϊκή ευκαιρία και έκφανση της κοινοτικής αλληλεγγύης, απορροφώντας μέχρι και το τελευταίο ευρώ της χρηματοδότησης των Διαρθρωτικών Ταμείων. Σε καμία περίπτωση, άλλωστε, το ευρωπαϊκό παρόν και μέλλον της Ελλάδας δεν περνά μέσα από δρόμους που στις γωνιές τους κοιμούνται συνάνθρωποί μας», κατέληξε.