Κόσμος
Πέμπτη, 03 Απριλίου 2003 07:19

Ολο και πιο κοντά στη Βαγδάτη

ΣΦΙΓΓΕΙ ο αμερικανικός κλοιός γύρω από τη Βαγδάτη, η οποία βρέθηκε για μία ακόμα νύχτα στο στόχαστρο αμερικανο-βρετανικών βομβαρδισμών.

Ισχυρές εκρήξεις συκλόνισαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες, κυρίως τα νότια και τα νοτιο-ανατολικά προάστια της πόλης, όμως η αεράμυνα δεν απάντησε στα πυρά και οι σειρήνες του συναγερμού δεν ήχησαν, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο πεδίο των χερσαίων επιχειρήσεων, οι Αμερικανοί αναφέρουν, ότι, η εμπροσθοφυλακή των δυνάμεών τους, βρίσκεται σε δύο μέτωπα, σε απόσταση 30 και 45 χλμ., νοτίως της Βαγδάτης, πληροφορία ωστόσο, που διαψεύδουν οι Ιρακινοί.

Η Αμερικανική Διοίκηση ανακοίνωσε, ότι ορισμένες στρατιωτικές μονάδες, έχουν διασχίσει την κόκκινη γραμμή γύρω από τη Βαγδάτη, πέραν της οποίας υπάρχουν φόβοι, ότι οι Ιρακινοί θα χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα.

Μονάδες της ιρακινής Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, κατευθύνονται στα νότια της Βαγδάτης, προκειμένου να ανακόψουν την προέλαση των αμερικανικών δυνάμεων και να ενισχύσουν τις θέσεις, γύρω από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, όπως ανέφεραν σήμερα αμερικανικές στρατιωτικές πηγές.

Η Αμερικανική Διοίκηση, ανακοίνωσε, ότι πεζοναύτες διέσχισαν τον ποταμό Τίγρη, κοντά στην πόλη Κουτ, 110 χλμ. νοτιο-ανατολικά της Βαγδάτης και τον ποταμό Ευφράτη, βόρεια της Κερμπάλα. Οπως μετέδωσε μάλιστα το Γαλλικό Πρακτορείο, οι αμερικανικές δυνάμεις απέκρουσαν τα ξημερώματα δύο αντεπιθέσεις των Ιρακινών στη γέφυρα του Ευφράτη, που είχε καταληφθεί νωρίτερα από άνδρες της συμμαχίας.

Οπως μετέδωσε χθες δημοσιογράφος του ειδησεογραφικού πρακτορείου, Reuters, νέο μακελειό σημειώθηκε χθες στη Βαγδάτη, όταν βόμβες έπληξαν μαιευτήριο της Ερυθράς Ημισελήνου και κτίρια κοντά στη διεθνή έκθεση της πόλης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί άμαχοι και να τραυματιστούν τουλάχιστον 25 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τρεις γιατροί. Επίσης, χτυπήθηκαν πέντε αυτοκίνητα και οι επιβαίνοντες απανθρακώθηκαν. Η Αμερικανική Διοίκηση, ανακοίνωσε ότι εξετάζει το περιστατικό.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν, σε επιστολή του, που αναγνώστηκε από την κρατική τηλεόραση, υπόσχεται ότι οι ιρακινές δυνάμεις θα σταματήσουν τους Αμερικανούς στρατιώτες που προελαύνουν προς τη Βαγδάτη και θα τους διώξουν από το Ιράκ. Σε χθενινό μήνυμά του, ο Χουσεΐν προειδοποίησε το κουρδικό κόμμα «Πατριωτική Ενωσης του Κουρδιστάν», του Τζαλάλ Ταλαμπανί, να μην υποστηρίξει τους Αμερικανούς στον βορρά, αλλά να πολεμήσει εναντίον τους.

Συνάντηση Πάουελ-«τρόϊκας»

Επαφές με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, καθώς επίσης και με τους Γιώργο Παπανδρέου, Χαβιέ Σολάνα και Κρις Πάτεν, θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής του State Department, Κόλιν Πάουελ.

Την ίδια ώρα, περίπου 250 βελγικές οργανώσεις, θα πραγματοποιούν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, έξω από την έδρα του ΝΑΤΟ, στη βελγική πρωτεύουσα.

Από την Αγκυρα χθες, ο κ. Πάουελ, δήλωσε μετά την συνάντησή του με τον Αμπντουλάχ Γκιούλ, ότι συμφώνησαν για την παροχή από την Τουρκία, επιμελητειακής υποστήριξης προς τα αμερικανικά στρατεύματα στο βόρειο Ιράκ και πρόσθεσε ότι η κατάσταση στην περιοχή έχει σταθεροποιηθεί και δεν υπάρχει ανάγκη ανάπτυξης τουρκικών στρατευμάτων.

Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία

Αύριο θα συναντηθούν στο Παρίσι οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν και της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανώφ, για να εξετάσουν το θέμα του Ιράκ.

Συνάντηση εργασίας, είχε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Γάλλο ομόλογό του, Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, κατά τη συνάντηση επισημάνθηκαν οι κοινές ανησυχίες των δύο πλευρών, σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Ιράκ, καθώς και οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

«Το πρόβλημα δεν είναι πώς κερδίζεται ένας πόλεμος, αλλά πώς κερδίζεται η ειρήνη», είπε χαρακτηριστικά ο Ελληνας υπουργός.

Ο Κώστας Σημίτης είχε χθες διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο, Ζακ Σιράκ, τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και τον Βέλγο πρωθυπουργό Γκι Φέρχοστατ, εν όψει της συνάντησης που θα έχουν οι τρεις ηγέτες, στις 29 Απριλίου, με αντικείμενο την προώθηση κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε τη συνάντηση χρήσιμη και επεσήμανε στους συνομιλητές του, ότι θα πρέπει να θέσουν τις προτάσεις τους στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, που θα ακολουθήσει της τριμερούς συνάντησης.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, μιλώντας χθες στην ολομέλεια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην Αθήνα, προειδοποίησε ότι εάν παρακαμφθεί ο ΟΗΕ στην ανασυγκρότηση του Ιράκ, υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει νέο κύμα τρομοκρατίας.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Νέο αντιπολεμικό συλλαλητήριο διοργανώνουν σήμερα στις 11 το πρωΐ στο Σύνταγμα, συνδικαλιστικές οργανώσεις και κοινωνικοί φορείς.

Εικοσιτετράωρη απεργία στο δημόσιο έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ και τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωΐ έως τις 3 μ.μ., η ΓΣΕΕ. Το ίδιο διάστημα θα ακινητοποιηθούν τα αστικά λεωφορεία και από τις 12 έως τις 3 μετά το μεσημέρι τα ταξί της Αττικής. Προβλήματα επίσης αναμένονται στις πτήσεις και τα δρομολόγια του ΟΣΕ, ενώ κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία.

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο διοργανώνει και το ΚΚΕ στις 7:30' το απόγευμα, στην Πλατεία Συντάγματος.

ΛΙΛΑ Α. ΚΑΤΣΟΥΛΗ