Κόσμος
Πέμπτη, 03 Απριλίου 2003 07:23

Κατερρίφθη ελικόπτερο στην ιρακινή πρωτεύουσα

Ελικόπτερο τύπου «Black Hawk» και μαχητικό αεροσκάφος τύπου «Hornet», συνετρίβησαν στο νότιο Ιράκ, σε διαφορετικά συμβάντα.

Η Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ επιβεβαίωσε ότι ένα ελικόπτερο τύπου συνετρίβη, αναφέροντας όμως ότι δεν είναι βέβαιο πως υπάρχουν θύματα, ενώ νωρίτερα στρατιωτικές πηγές από την Ουάσινγκτον έκαναν λόγο για επτά νεκρούς.

«Ενα ελικόπτερο UH-60 Black Hawk, συνετρίβη στο κεντρικό Ιράκ την Τετάρτη ενώ εκτελούσε επιχειρησιακή αποστολή. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτό επέβαιναν έξι άτομα, όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής εάν υπάρχουν θύματα. Τα αίτια της συντριβής ερευνώνται», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι στο ελικόπτερο επέβαιναν 11 άτομα, από τα οποία πιθανότατα σκοτώθηκαν επτά. Είπαν μάλιστα ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε κοντά στην Κερμπάλα, προφανώς από «πυρά όπλων μικρού διαμετρήματος» και διευκρίνισαν μάλιστα ότι πραγματοποιήθηκε επιχείρηση διάσωσης των τεσσάρων επιζώντων.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές αρχές επιβεβαίωσαν σήμερα ότι ένα μονοθέσιο μαχητικό αεροσκάφος τύπου F/A 18 Hornet κατέπεσε στο Ιράκ τη νύχτα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων, το αεροπλάνο συνετρίβη λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη. Οι έρευνες συνεχίζονται ενώ το όνομα του πιλότου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα.

Τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα είχαν μεταδώσει νωρίτερα ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε στο νότιο Ιράκ από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος.