Κόσμος
Πέμπτη, 03 Απριλίου 2003 14:17

Διπλωματική κινητικότητα στο ΝΑΤΟ για το Ιράκ

Εντονη διπλωματική κινητικότητα σημειώνεται στην έδρα του ΝΑΤΟ, όπου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, πραγματοποιεί διαβουλεύσεις με Ευρωπαίους ομολόγους του και αναμένεται να συναντηθεί και με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Ιγκορ Ιβανώφ, που βρίσκεται επίσης στις Βρυξέλλες.

Ηδη ο κ. Πάουελ συναντήθηκε με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν για διμερείς συνομιλίες, που χαρακτηρίσθηκαν από γαλλική διπλωματική πηγή «φιλικές, ειλικρινείς και στραμμένες προς το μέλλον».

Η ίδια πηγή διευκρίνισε πως οι δύο άνδρες μίλησαν για την «κατάσταση στο Ιράκ αλλά και για άλλα θέματα», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα διαβουλεύσεων», τόνισε η πηγή, λίγο πριν από την έναρξη της κοινής συνεδρίασης μεταξύ του Κόλιν Πάουελ και των ομολόγων του της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ αποκλειστικά αφιερωμένης στην κατάσταση στο Ιράκ.

Πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, δήλωσε, ότι, η εξουσία στο μεταπολεμικό Ιράκ πρέπει να ασκηθεί «από τον ιρακινό λαό», σε συνδυασμό με ένα «κατάλληλο ρόλο του ΟΗΕ».

«Το ζήτημα δεν είναι να διοικήσει ο ΟΗΕ το Ιράκ μετά τον πόλεμο, το ζήτημα είναι να διοικήσει ο ιρακινός λαός το Ιράκ μετά τον πόλεμο», τόνισε ο Στρο κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες. Κατά τον Στρο οι έντονες διπλωματικές διεργασίες που σημειώνονται αφορούν «τον κατάλληλο ρόλο που θα ανατεθεί στα Ηνωμένα Εθνη».

Τέλος, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκορ Ιβανώφ, κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, δήλωσε έτοιμος για «εποικοδομητικό διάλογο» με τους ομολόγους του της Βρετανίας και των ΗΠΑ.