Αποτυπώνοντας το πολύπλευρο ταλέντο του αξέχαστου Μέντη Μποσταντζόγλου, γνωστού ως Μποστ, η έκθεση - αφιέρωμα, με τίτλο «Μποστ. Λαϊκαί εικόναι», εγκαινιάζεται σήμερα, Τετάρτη 15 Μαΐου, στις 8 το βράδυ στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου.
Οι «λαϊκές εικόνες» του πολυδιάστατου καλλιτέχνη που σημάδεψε τον νεότερο ελληνικό πολιτισμό με την ευρηματική του σάτιρα, την ευφάνταστη και λαϊκότροπη ζωγραφική του, αλλά και την υπαινικτική ανορθογραφία του, ζωντανεύουν σε ένα εκθεσιακό αφιέρωμα.
Αποτυπώνοντας το πολύπλευρο ταλέντο του αξέχαστου Μέντη Μποσταντζόγλου, γνωστού ως Μποστ, η έκθεση - αφιέρωμα, με τίτλο «Μποστ. Λαϊκαί εικόναι», εγκαινιάζεται σήμερα, Τετάρτη 15 Μαΐου, στις 8 το βράδυ στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου.
Τα εγκαίνια πλαισιώνονται με την παρουσίαση δρώμενων από έργα και κείμενα του Μποστ, από τη θεατρική εταιρεία «Στοά» και την προβολή ντοκιμαντέρ για τον καλλιτέχνη από τις σειρές «Μονόγραμμα», σε σκηνοθεσία του Γιώργου Σγουράκη, και «Έλληνες γελοιογράφοι», σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Πανταζοπούλου, οι οποίες θα συνεχίσουν να προβάλλονται διαδοχικά (συνολική διάρκεια 70 λεπτά) σε όλη τη διάρκεια του αφιερώματος.
Στην έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 8 Ιουνίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό σε όλες τις εκδηλώσεις, παρουσιάζονται περισσότερα από 40 έργα ζωγραφικής του καλλιτέχνη, ζωγραφισμένα βότσαλα, ζωγραφισμένα χρηστικά αντικείμενα και μικροέπιπλα, σχέδια για θεατρικά σκηνικά και κοστούμια, σκίτσα και θεατρικά κοστούμια που είχε σχεδιάσει για τις παραστάσεις έργων του από τη θεατρική εταιρεία «Στοά».
Με στίχους ανορθόγραφα γραμμένους
Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη, το 1918, ο Χρύσανθος Μποσταντζόγλου, γνωστός με το ψευδώνυμο Μποστ, ήταν σκιτσογράφος, γελοιογράφος, θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός και ζωγράφος. Το έργο του περιλαμβάνει πολιτικές γελοιογραφίες και χρονογραφήματα, εικονογραφήσεις βιβλίων και περιοδικών, δέκα θεατρικά έργα και πολλές ζωγραφικές συνθέσεις.
Κατάφερε να δημιουργήσει ένα εντελώς προσωπικό και αναγνωρίσιμο σατιρικό ύφος, ενώ ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου του είναι η γλώσσα του και τα σκοπίμως ανορθόγραφα κείμενα. Η σάτιρά του έβαζε στο στόχαστρο, κυρίως, τον μικροαστό Έλληνα των μεταπολεμικών δεκαετιών, τον καθωσπρεπισμό, την ημιμάθεια και τον νεοπλουτισμό, την ξενομανία, τις έντονες ταξικές αντιθέσεις της μεταπολεμικής Ελλάδας, καθώς και την ελληνική πολιτική ζωή και ιδιαίτερα την εξάρτηση της Ελλάδας από τον ξένο παράγοντα.
Οι τρεις πιο χαρακτηριστικοί ήρωες των γελοιογραφιών του και προσωπικά του δημιουργήματα είναι η Μαμά Ελλάς με τα παιδιά της, τον Πειναλέοντα και την Ανεργίτσα, που παρουσιάζονται αρχαιοπρεπείς, αλλά φτωχοντυμένοι και εξαθλιωμένοι και σχολιάζουν την επικαιρότητα με ανορθόγραφα γραμμένους στίχους. Έφυγε από τη ζωή το 1995.
Πρόγραμμα προβολών
Οι ταινίες θα προβάλλονται στην αίθουσα διαλέξεων του Μουσείου στις 21, 22, 28, 29 Μαΐου και 4 και 5 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα και στις 25 Μαΐου και 1 και 8 Ιουνίου, στις 12.30 το μεσημέρι.
Πληροφορίες
Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου, Γουναροπούλου 6 - ¢Ανω Ιλίσια, τηλ.: 210 7487657, 210 7777601. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη: 9.00 - 13.30 και 18.00 – 21.00, Πέμπτη – Σάββατο: 9.00 – 15.00, Κυριακή, Δευτέρα: κλειστά.